ryba Anastazji z warzywami
Adobe Stock
Newsy

Zdrowa i delikatna ryba zapiekana w jarzynach według przepisu siostry Anastazji. Wspaniała dla wątroby

Siostra Anastazja Pustelnik od lat zachwyca swoich czytelników wspaniałymi, ale prostymi i domowymi przepisami. Takimi jak ten na rybę w warzywach.

W praktyce to danie niewiele różni się od tradycyjnej ryby po grecku. Warto przyrządzić je jednak także poza okresem świąt Bożego Narodzenia.

Ten delikatny przepis z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych polskich smaków.  

Magda Gessler odpowiada na pytania

Podobieństwa i różnice

Zasadniczo to danie, w którym główną rolę grają duszone warzywa, jest wręcz stworzone dla osób, które z powodów zdrowotnych nie mogą zajadać się samą smażoną rybą.

Jeżeli jednak nie dolegają wam problemy z wątrobą i układem trawiennym, możecie urozmaicić smak tego dania.

Wystarczy, że zetrzecie na tarce kawałek żółtego sera i dodacie go pod koniec zapiekania ryby w warzywach.

Właśnie na etapie pieczenia, a właściwie zapiekania, znajduje się różnica między daniem siostry Anastazji, a tradycyjną rybą po grecku.

Klasyczne bożonarodzeniowe danie nie wymaga kolejnej obróbki termicznej w piekarniku, w tym przypadku jest nieco inaczej.

Właśnie w zapiekaniu tkwi sekret smaku mieszanki warzywno-rybnej. Spróbujcie, a na pewno się nie zawiedziecie!

Zobacz także
placki

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ściemniały? 1 prosty trik, o którym nie mieliście pojęcia

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Przepis na rybę zapiekaną siostry Anastazji

Składniki:

  • 50 dag filetów z białej ryby
  • 2 cebule
  • Czosnek – kilka ząbków
  • 2-3 marchewki
  • 1-2 pietruszki (korzenie)
  • Ok. pół korzenia selera
  • Opcjonalnie – kawałek sera żółtego twardego w kostce
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • Liście laurowe
  • Ziele angielskie
  • Papryka ostra w proszku
  • 3-4 łyżki oliwy
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Rybę pokrójcie na kawałki, wypanierujcie w mące i usmażcie na oleju.
  2. Cebulę pokrójcie w kostkę, czosnek przeciśnijcie.
  3. Podsmażcie cebulę i czosnek.
  4. Warzywa obierzcie, zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach i duście do miękkości razem z cebulą i czosnkiem z dodatkiem przypraw.
  5. Rybę włóżcie na dno naczynia żaroodpornego, wyłóżcie tam także uduszone warzywa.
  6. Zapiekajcie w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C. przez ok. 25 min.
  7. Przed końcem pieczenia opcjonalnie możecie posypać danie serem żółtym i piec do roztopienia sera.
  8. Smacznego!
Ryba po grecku
robert6666/Adobe Stock
Newsy
Ryba po grecku z przepisu siostry Anastazji. Lepszego przepisu nie znajdziecie
Święta Bożego Narodzenia tuż, tuż. Czas testować potrawy, które trafią na wigilijny stół. Dziś polecamy wam przepis siostry Anastazji na rybę po grecku.

Siostra Anastazja Pustelnik ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości to człowiek-instytucja. Jest związana z zakonem od 1973 roku. Żyje w habicie od niemal 50 lat, ale przez ten cały czas łączy modlitwę z gotowaniem. A w tym fachu jest prawdziwą ekspertką! Gotowała dla niepełnosprawnych dzieci, dla krakowskich jezuitów, a przede wszystkim napisała aż 17 książek z przepisami, które sprzedały się w oszałamiającym nakładzie 4 milionów egzemplarzy! Liczby liczbami, ale siostra Anastazja oferuje przede wszystkim szeroką wiedzę kulinarną. Zwłaszcza jeśli chodzi o tradycyjne polskie dania, które goszczą na naszych świątecznych stołach. Takich jak choćby ryba po grecku. Oto przepis na rybę po grecku według siostry Anastazji Pustelnik. Składniki: 0,5 kg ryby (np. filet z mintaja) 5 małych cebul 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 opakowanie przecieru pomidorowego (ok. 20 dag) 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej Bułka tarta Ziele angielskie i liść laurowy Olej Woda Opcjonalnie: przyprawa do ryb Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce. Podsmażamy na oleju najpierw samą cebulę, potem resztę startych warzyw. Dusimy. Doprawiamy pieprzem, solą, liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i dusimy do miękkości. Posoloną i popieprzoną rybę panierujemy najpierw mąką, potem w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy rybę na rozgrzanym oleju. Usmażoną rybę przykrywamy przygotowanymi warzywami. Dekorujemy potrawę natką pietruszki. A tutaj zobaczycie jak siostra Anastazja przyrządza rybę po grecku we własnej osobie:  

Świetny przepis na lekki, letni, zdrowy obiad. Zapiekana ryba z pesto z… bobu SEO: Dorsz zapiekany z pesto z bobu. Pomysł na zdrowy letni obiad
Gotujmy.pl/mysza75
Newsy
Przepis na dorsza zapiekanego z pesto z bobu. Pomysł na zdrowy, letni obiad
Nie wiecie co zrobić latem na obiad? Chcecie przygotować coś zdrowego, ale jednocześnie smacznego i sezonowego? Zróbcie rybę w pesto z bobu. Pycha!

Czasami trudno znaleźć pomysł na zdrowe danie, które jednocześnie będzie pyszne i niskokaloryczne. Warto w tym celu wykorzystywać sezonowe produkty. Szparagi , bób , fasolka szparagowa, młoda kapusta . To wszystko produkty, które powinny teraz gościć często na waszych talerzach. Mamy świetny pomysł na obiad z bobem i rybą w roli głównej. Tak jeszcze jej nie jedliście. Przygotujcie dorsza z piekarnika. To świetne źródło zdrowego białka, które nasyci was i wzmocni. Podajcie dorsza w pesto z bobu. Zachwycicie domowników tym przepisem. Przepis na dorsza zapiekanego w pesto z bobu Składniki: 2 płaty dorsza ze skórą 5 gałązek koperku 1 cebula Sól i pieprz 1 łyżeczka majeranku 1/2 cytryny przyprawa do ryb 500 g bobu 2/3 szklanki koperku siekanego 1 łyżka słonecznika  sól, pieprz 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki oliwy z oliwek 1 marchewka 1 łyżka tartego twardego sera żółtego Przygotowanie dorsza w pesto z bobu Rybę opłuczcie i osuszcie. Przełóżcie ją do pojemnika. Dodajcie przyprawy do ryby: sól i pierz oraz przyprawę do ryb. Obsypcie dorsza posiekanym koperkiem. Cebulę drobno pokrójcie. Dodajecie ją do dorsza i wymieszajcie wszystko. Odłóżcie rybę do lodówki na noc. Bób umyjcie i wrzućcie do wrzącej wody. Gotujcie go ok. 5 minut, aż będzie miękki w środku. Przejecie bób zimną wodą. Obierzcie bób z łupinek. Przełóżcie bób do pojemnika blendera, dodajcie do niego rozgnieciony czosnek, tarty żółty ser, siekany koperek, słonecznik, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Miksujcie bób z dodatkami na gładką pastę. Marchewkę obierzcie i pokrójcie ją w plastry. Ugotujcie marchewkę al dente. Rybę...

ryba po grecku przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Jaką rybę wybrać do ryby po grecku? Tylko 1 sprawi, że potrawa będzie smakować jak u babci
Przygotowujecie w tym roku rybę po grecku? Dowiedzcie się, jakie gatunki ryb są najlepsze do tego dania, a jakie się w ogóle do niego nie nadają.

Ryba po grecku to jedna z potraw, która zawsze pojawia się na wigilijnym stole. Polska tradycja jedzenia ryb w święta jest już naprawdę długa. Przedwojenne książki kucharskie pełne są wigilijnych przepisów na ryby oraz sposobów na ich przyrządzenie. Dziś przygotowujemy karpia, śledzie, a nawet łososia. Oraz obowiązkową rybę po grecku! A czy wiecie, jaki gatunek ryby jest najlepszy do tej potrawy? Dowiedzcie się co kupić, by tradycyjne wigilijne danie smakowało tak, jak robiła je wasza babcia. Z czego robi się rybę po grecku? Ryba po grecku (zwana także rybą po żydowsku) to smażone najczęściej w panierce filety rybne podawane w duszonych i podsmażonych warzywach. Podstawą warzywnego sosu jest marchew, cebula i seler oraz koncentrat pomidorowy. Składniki należy zetrzeć na tarce i dusić z dodatkiem przypraw, ziela angielskiego i liści laurowych, a później podawać z usmażoną rybą. Jaka ryba do ryby po grecku? Nazwa tego dania nie podpowiada nam niestety jakiego gatunku ryby powinniśmy użyć do jej przygotowania. A jest to bardzo istotna kwestia! Nie każdy rodzaj ryby się do tego dania nadaje i może je zwyczajnie zepsuć. Ryba po grecku jest bardzo tłusta przez to, że filety oraz warzywa się wcześniej podsmaża. Jeżeli więc wybierzemy gatunek, który naturalnie jest tłusty, to danie będzie bardzo ciężkostrawne i niesmaczne. Do przygotowania ryby po grecku absolutnie nie nadaje się: Łosoś Panga Makrela Ryba maślana Choć powyższe gatunki ryb są bardzo smaczne, to usmażone z dodatkiem duszonych i podsmażanych warzyw będą po prostu zbyt tłuste. Do ryby po grecku trzeba użyć ryb o delikatnym i białym mięsie, takich jak: Dorsz Mintaj Miruna Morszczuk Sprawdzą się gatunki chude i o delikatnym mięsie. Jeśli nie chcemy, by ryba po grecku wyszła zbyt tłusta, to poza...

Zapiekanka z ziemniakami i kiełbasę
Gotujmy.pl/gosia p.
Newsy
Zaskakująco pyszny obiad dla 5 osób za jedyne 15 zł. Ta zapiekanka ziemniaczana skradnie serca całej rodziny
Macie do wykarmienia całą armię ludzi? To nie czas na eksperymenty. Postawcie na smaczne i sprawdzone składniki, a wyjdzie wam świetna zapiekanka!

Kiełbasa podwawelska lub zwyczajna, ziemniaki i nieco żółtego sera. Tak wygląda „szkielet” tego przepisu na przepyszną i treściwą zapiekankę. Podstawą tego dania będą ziemniaki. Znajdziecie je na targowiskach i w sklepach w naprawdę rozsądnej cenie – do tego dania będziecie potrzebowali ich całkiem sporo. Co z kiełbasą? Do naszej zapiekanki nada się niemal każda kiełbasa. Także i te z tych nieco tańszych gatunków doskonale będą smakowały po solidnym wypieczeniu w piekarniku. Przyda się także kawałek żółtego sera gouda, którym oprószycie zapiekankę z góry. Te trzy wymienione przez nas składniki nie pogrążą waszego domowego budżetu. Kilka porcji uda się wam uzyskać już za kwotę zbliżoną do 15 zł. Nie ma więc na co czekać! Do dzieła! Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i serem Składniki: Ok. 1,5 kg ziemniaków 2 cebule 20-30 dag kiełbasy podwawelskiej lub zwyczajnej Ok. 10-15 dag żółtego sera w kostce Pół szklanki słodkiej śmietanki 30% lub śmietany do sosów o niższej zawartości tłuszczu 2 jajka 3 łyżki oleju Koperek Sól i pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie i gotujcie przez 15 min w osolonej wodzie. Ziemniaki nie muszą być ugotowane całkowicie na miękko, gdyż „dojdą” jeszcze w piekarniku. Cebulę pokrójcie w piórka, kiełbasę na plasterki. Podsmażcie i jedno i drugie na patelni z dodatkiem oleju. Ugotowane ziemniaki pokrójcie na plasterki i ułóżcie na dnie naczynia żaroodpornego. Przyprawcie ziemniaki solą, pieprzem i dużą dawką suszonego koperku. Na kartofle wylejcie równomiernie śmietankę i rozbite jajka. Na górę wyłóżcie wysmażoną cebulkę z kiełbasą. Ser zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Posypcie...