Te miasta chcą zakazu działalności fast foodów. Czy władze powinny zaglądać obywatelom do talerzy?
Adobe Stock
Newsy

Zdradźcie nam co jecie, a powiemy wam jak długo będziecie żyli. Oto kuchnia na zdrowe i długie życie

Nie od dzisiaj wiadomo, że od wyborów żywieniowych każdego z nas zależy zdrowie, a ono z kolei determinuje długość naszego życia. Planujecie długie czy krótkie życie? Wybór należy do was.

Ciśnieniowcom lekarze zalecają mniej soli, cukrzykom nie wolno słodyczy, osoby otyłe powinny ograniczyć kalorie, a wszyscy musimy włączyć do jadłospisu owoce i warzywa, nie nadużywać alkoholu i być aktywni fizycznie. To wie każdy.

Amerykańscy naukowcy z Uniwersytetu w Michigan chcąc pomóc w ocenie wartości zdrowotnych poszczególnych produktów, opracowali prosty indeks, który pozwala przeliczyć nasze codzienne wybory żywieniowe na minuty życia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Produkty na długie i krótkie życie wg naukowców

Zdrowe produkty wydłużające życie to te, zawierające składniki pozytywnie wspomagające organizm. Długą listę potraw korzystnych dla zdrowia otwierają sardynki w sosie pomidorowym, bogate w kwasy omega 3, których spożycie ma nam wydłużyć życie aż o 83 minuty.

Inne zdrowe produkty i dania to:

  • Owoce i warzywa – plus 10 minut
  • Ryby i owoce morza – plus 15 minut
  • Orzechy i nasiona – plus 20 minut

Produkty, których warto unikać to te niszczące zdrowie i skracające życie. Zawierają przetworzone mięso, tłuszcze i mnóstwo soli. Są nimi między innymi:

  • Pieczone skrzydełko kurczaka – minus 4 minuty
  • Kanapka z jajkiem – minus 10 minut
  • Wędliny – minus 30 minut
  • Hot dogi – minus 36 minut
  • Kiełbask, typu frankfurterki– minus 40 minut
  • Porcja wołowiny z sosem i cebulą – minus 70 minut!

Produkty neutralne to takie, które same w sobie nie działają niekorzystnie na organizm człowieka, lub kompozycja składników powoduje, że jedne równoważą inne. Przykładem takiego dania może być pizza z warzywami, w której warzywa działające na korzyść, neutralizują działanie soli czy tłuszczy.

Zobacz także
Ta dieta wymiata toksyny z organizmu. Najlepiej stosować ją latem

Ta dieta wymiata toksyny z organizmu. Najlepiej stosować ją latem

Jedzcie te produkty a zapomnicie o demencji. Są smaczne i niedrogie

Jedzcie te produkty, a zapomnicie o demencji. Są smaczne i niedrogie

Czy trzeba przeliczać jedzenie na minuty życia?

Dla tych, którzy nie chcą liczyć minut życia, tak jak nikt nie lubi liczyć kalorii podczas diety, mamy naprawdę dobra wiadomość. Nie musicie ich liczyć!

Naukowcy opracowali ten index po to, żeby ułatwić orientację czy dana potrawa jest zdrowa czy nie i jaką niesie wartość lub zagrożenie dla zdrowia. Przedstawili wykaz potraw bardzo obrazowo, przeliczając je na minuty życia.

Jednak przesłanie jakie niesie całe opracowanie jest bardzo proste – tajemnicą zdrowego i długiego życia jest racjonalna, zdrowa dieta, której podstawą mają być owoce i warzywa (trzy porcje warzyw, jedna porcja owoców), produkty pełnoziarniste, makarony, kasze i pieczywo.

Zalecane jest też spożywanie żywności nieprzetworzonej, będącej źródłem witamin, minerałów czy żywności zawierającej dobre dla zdrowia bakterie probiotyczne. Dania przetworzone, tłuste, zawierające czerwone mięso, mogą jedynie uzupełniać dietę. Nigdy nie powinny być jej podstawą.

Źródło: wyborcza.pl, nature.com

 Czym jest dieta Alleluja? Jej autor twierdzi, że wyleczył dzięki niej raka
Pixabay/Pixabay
Newsy
Czym jest dieta Alleluja? Jej autor twierdzi, że wyleczył dzięki niej raka
Czy słyszeliście kiedyś o czymś takim jak dieta Alleluja? Na czym ona polega i czy jest ona skuteczna w odchudzaniu?

Część z was być może słyszała kiedyś o diecie znanej jako biblijna dieta Alleluja. Jej pomysłodawcą jest pastor George M. Malkmus i jego żona Rhonda. Opracowali oni dietę w oparciu o to, co według nich „jest idealną dietą, którą Bóg przeznaczył dla nas do spożywania w Ogrodzie Eden". Jak zapewnia Malkmus, jego dieta składa się z naturalnych pokarmów Boga, które są „obfite w żywe enzymy, które odżywiają komórki i dostarczają naszemu organizmowi prawdziwej energii”. Pastor twierdzi, że dzięki tej diecie wyleczył się z raka. Niestety jednak nie dysponujemy dokumentacją medyczną na poparcie jego twierdzenia. Na czym polega dieta Alleluja? Dieta ta jest dietą wegańską. Jej wytyczne są bardzo proste: należy spożywać 85% surowej, nieprzetworzonej żywności pochodzenia roślinnego i 15% gotowanej żywności pochodzenia roślinnego. Ugotowana porcja jest zwykle spożywana pod koniec wieczornego posiłku. W diecie Alleluja zaleca się pomijanie śniadania i spożywanie tylko napojów z trawy jęczmiennej i soków ze świeżych warzyw, najlepiej zielonych. Na śniadanie poleca się przykładowo sałatkę ze świeżych owoców, pełnoziarnistą granolę, mleko migdałowe i tosty z kiełków z masłem migdałowym. Mięso, ryby, jajka, produkty mleczne, kofeina i alkohol są w tej diecie surowo zabronione. Dieta Alleluja obejmuje również stosowanie suplementów, które są sprzedawane na stronie internetowej Hallelujah Diet. Pokarmy polecane w diecie Alleluja: Porcja 85% Surowe i świeże soki warzywne Świeże owoce (ograniczone do nie więcej niż 15% dziennego spożycia) Surowe orzechy , masło orzechowe i nasiona Kiełkująca fasola Namoczone surowe płatki owsiane Oliwa z oliwek , olej lniany i awokado 15%...

Ta dieta rujnuje zdrowie i może prowadzić do raka jelita grubego. To dramat młodego pokolenia
Adobe Stock
Newsy
Ta dieta rujnuje zdrowie i może prowadzić do raka jelita grubego. To dramat młodego pokolenia
Nieprawidłowy sposób odżywiania się może mieć katastrofalne skutki dla zdrowia i prowadzić nawet do zachorowania na raka. W przypadku nowotworu jelita grubego dieta ma ogromne znaczenie.

Przez szaleńcze tempo współczesnego życia wiele z nas żyje w biegu i mamy coraz mniej czasu dla siebie. Często cierpi na tym życie towarzyskie, zaniedbujemy swoje hobby, a także własne zdrowie. I nie chodzi o lekceważenie wizyt lekarskich, a niewłaściwie odżywianie się. Zła dieta jest bowiem (często po dłuższym czasie) powodem wielu problemów ze zdrowiem. Naukowcy z Brigham and Women's Hospital w Bostonie w USA dowiedli, że dieta oparta głównie na wysoko przetworzonej żywności oraz czerwonym mięsie zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.  Wpływ diety „zachodniej” na zdrowie Terminem „dieta zachodnia” naukowcy z Brigham and Women's Hospital w Bostonie nazwali sposób odżywiania się typowy dla Amerykanów, czyli oparty na czerwonym mięsie i wysoko przetworzonej żywności. Mowa tutaj o gotowych daniach z supermarketu, mrożonkach, zupkach instant czy kolorowych słodyczach. Choć taka dieta rzeczywiście dawniej kojarzyła się w Polsce z amerykańskim stylem życia, dziś także u nas coraz więcej osób odżywia się w taki sposób.  Amerykańscy naukowcy twierdzą, że taka dieta „może powodować stany zapalne jelit oraz ogólnoustrojowe, a są to prekursory nowotworu jelita grubego”. Zauważyli też, że przez taki sposób żywienia dochodzi do zaburzeń równowagi mikroflory jelitowej, co również sprzyja rozwojowi nowotworu jelita grubego.  Powyższe wnioski wysnuto na podstawie badań przeprowadzanych przez 30 lat na próbie 180 tys. osób, w wieku od 30 do 75 lat. Żywność wysokoprzetworzona zwiększa ryzyko raka  Dr Przemysław Zając z oddziału gastroenterologii szpitala wojskowego w Lublinie w rozmowie z WP ABCZdrowie zwrócił uwagę na rosnącą liczbę zachorowań na raka jelita grubego, zwłaszcza wśród młodych ludzi. Zauważa, że to właśnie nieprawidłowa dieta może być za to...

To ulubione warzywa Polaków. Sprawdźcie czy też są hitem w waszym domu
Adobe Stock
Newsy
To ulubione warzywa Polaków. Sprawdźcie, czy sięgacie po nie tak samo często jak inni
Siadacie do stołu? Spójrzcie na swój talerz, a zaraz okaże się, czy macie na nim to, co należy. Ile warzyw należy jeść dziennie, jaką powinny stanowić część dań i czy wybieracie te warzywa, które też najchętniej jadają inni?

„Badania konsumpcji warzyw i owoców" to analiza przeprowadzona przez firmę badawczą Kantar Public, która miała pokazać jakie warzywa i owoce jadają Polacy i czy mają wiedzę na temat tego ile należy ich jeść. Czy lubimy warzywa? Które lubimy najbardziej? Oto wyniki. 1% badanych Polaków lubi wszystkie warzywa, 2 % nie lubi żadnych Poza skrajnymi grupami osób, które lubią i jedzą wszystko, oraz tymi, nie lubią żadnych warzyw, większość z nas jada warzywa regularnie i chwali sobie ich smak oraz ma świadomość wartości, jakie jedzenie owoców i warzyw niesie dla zdrowia. Najczęściej w naszym kraju jada się: Ziemniaki Pomidory Cebulę Marchew Ogórki To są absolutne hity naszej kuchni. Te produkty znajdują się codziennie w potrawach, które jadamy. Nie znaczy to jednak, że właśnie tę żywność najbardziej lubimy. Poproszeni o wskazanie warzyw, które najchętniej jemy inaczej układamy ich listę. Tu dominują nie ziemniaki, obecne na niemal każdym obiedzie, tylko warzywa kanapkowe. Oto ranking ulubionych warzyw Polaków w 2021 r.: Pomidor – 39% Ogórek – 23% Ziemniak – 15% Kalafior – 10% Marchew – 10% Sałata – 10% Papryka – 7% Kapusta – 6% Brokuł – 6% Cebula – 3% Rzodkiewka – 2% Burak – 2% Cukinia – 2% Fasola – 2% Dynia – 1 % Tylko 19% z nas wie ile warzyw należy jeść dziennie Choć większość z nas ma świadomość, że warzywa i owoce powinny znajdować się w codziennym jadłospisie, a dietetycy i lekarze od lat powtarzają, że są podstawą zdrowej i zbilansowanej diety, oraz że są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, zapewnienia mu wszystkich koniecznych wartości odżywczych, a także...

Naukowcy opracowali dietę długowieczności. Nie uwierzycie, jakie produkty trzeba jeść w dużych ilościach
Adobe Stock
Newsy
Naukowcy opracowali dietę długowieczności. Nie uwierzycie, jakie produkty trzeba jeść w dużych ilościach
Co jeść, żeby długo żyć? Na to pytanie spróbowali odpowiedzieć badacze z Kalifornii. Będziecie zaskoczeni ich ostatnimi ustaleniami.

Tajemnica długowieczności to temat, który zajmuje ludzi od wieków. Kiedyś alchemicy pracowali nad eliksirem nieśmiertelności, a przy okazji odkrywali kolejne metale. Dziś naukowcy pracują nad metodami wydłużenia długości życia i stwierdzają, że tajemnica tkwi w diecie. 100 lat badań wielu naukowców podstawą do opracowania „diety długowieczności” Kalifornijscy badacze, opierając się na dostępnej literaturze poświęconej skutkom zdrowotnym różnego rodzaju diet ludzi żyjących w różnych zakątkach naszej planety, a także zwierząt, zaproponowali „dietę długowieczności”. W swojej analizie brali pod uwagę wiele czynników: Kompozycję posiłków Kaloryczność pożywienia Częstotliwość jedzenia I choć badania nie generowały żadnego nowego zestawu danych, a jedynie analizowały dostępne już informacje, to ilość zmiennych obserwowana, zestawiana i interpretowana była tak ogromna, że stała się wartościowych materiałem do wyciągnięcia naukowych wniosków: - Analizowaliśmy wszelkie możliwe powiązania między czynnikami odżywczymi, okresami postu, genami, a czasem życia różnych organizmów. Odnosiliśmy to do wyników badań prowadzonych wśród ssaków naczelnych i ludzi, w tym stulatków Odwołując się do wiedzy zbieranej przez naukowców przez ponad stulecie, zaczynamy zbliżać się do odpowiedzi na pytanie o dietę długowieczności, które pozwolą formułować konkretne rekomendacje i będą podstawą do jeszcze dalej idących badań - ustalili naukowcy. W swoim opracowaniu, naukowcy z uniwersytetu Southern w Kalifornii uwzględnili także wiele popularnych diet ograniczających kalorie: diety niskowęglanowe i wysokotłuszczowe, wegetariańskie, wegańskie, a także popularną dietę śródziemnomorską. Na czym...