Ciśnieniowcom lekarze zalecają mniej soli, cukrzykom nie wolno słodyczy, osoby otyłe powinny ograniczyć kalorie, a wszyscy musimy włączyć do jadłospisu owoce i warzywa, nie nadużywać alkoholu i być aktywni fizycznie. To wie każdy.

Amerykańscy naukowcy z Uniwersytetu w Michigan chcąc pomóc w ocenie wartości zdrowotnych poszczególnych produktów, opracowali prosty indeks, który pozwala przeliczyć nasze codzienne wybory żywieniowe na minuty życia.

Produkty na długie i krótkie życie wg naukowców

Zdrowe produkty wydłużające życie to te, zawierające składniki pozytywnie wspomagające organizm. Długą listę potraw korzystnych dla zdrowia otwierają sardynki w sosie pomidorowym, bogate w kwasy omega 3, których spożycie ma nam wydłużyć życie aż o 83 minuty.

Inne zdrowe produkty i dania to:

Zobacz także:

  • Owoce i warzywa – plus 10 minut
  • Ryby i owoce morza – plus 15 minut
  • Orzechy i nasiona – plus 20 minut

Produkty, których warto unikać to te niszczące zdrowie i skracające życie. Zawierają przetworzone mięso, tłuszcze i mnóstwo soli. Są nimi między innymi:

  • Pieczone skrzydełko kurczaka – minus 4 minuty
  • Kanapka z jajkiem – minus 10 minut
  • Wędliny – minus 30 minut
  • Hot dogi – minus 36 minut
  • Kiełbask, typu frankfurterki– minus 40 minut
  • Porcja wołowiny z sosem i cebulą – minus 70 minut!

Produkty neutralne to takie, które same w sobie nie działają niekorzystnie na organizm człowieka, lub kompozycja składników powoduje, że jedne równoważą inne. Przykładem takiego dania może być pizza z warzywami, w której warzywa działające na korzyść, neutralizują działanie soli czy tłuszczy.

Czy trzeba przeliczać jedzenie na minuty życia?

Dla tych, którzy nie chcą liczyć minut życia, tak jak nikt nie lubi liczyć kalorii podczas diety, mamy naprawdę dobra wiadomość. Nie musicie ich liczyć!

Naukowcy opracowali ten index po to, żeby ułatwić orientację czy dana potrawa jest zdrowa czy nie i jaką niesie wartość lub zagrożenie dla zdrowia. Przedstawili wykaz potraw bardzo obrazowo, przeliczając je na minuty życia.

Jednak przesłanie jakie niesie całe opracowanie jest bardzo proste – tajemnicą zdrowego i długiego życia jest racjonalna, zdrowa dieta, której podstawą mają być owoce i warzywa (trzy porcje warzyw, jedna porcja owoców), produkty pełnoziarniste, makarony, kasze i pieczywo.

Zalecane jest też spożywanie żywności nieprzetworzonej, będącej źródłem witamin, minerałów czy żywności zawierającej dobre dla zdrowia bakterie probiotyczne. Dania przetworzone, tłuste, zawierające czerwone mięso, mogą jedynie uzupełniać dietę. Nigdy nie powinny być jej podstawą.

Źródło: wyborcza.pl, nature.com