Te miasta chcą zakazu działalności fast foodów. Czy władze powinny zaglądać obywatelom do talerzy?
Adobe Stock
Newsy

Zdradźcie nam co jecie, a powiemy wam jak długo będziecie żyli. Oto kuchnia na zdrowe i długie życie

Nie od dzisiaj wiadomo, że od wyborów żywieniowych każdego z nas zależy zdrowie, a ono z kolei determinuje długość naszego życia. Planujecie długie czy krótkie życie? Wybór należy do was.

Ciśnieniowcom lekarze zalecają mniej soli, cukrzykom nie wolno słodyczy, osoby otyłe powinny ograniczyć kalorie, a wszyscy musimy włączyć do jadłospisu owoce i warzywa, nie nadużywać alkoholu i być aktywni fizycznie. To wie każdy.

Amerykańscy naukowcy z Uniwersytetu w Michigan chcąc pomóc w ocenie wartości zdrowotnych poszczególnych produktów, opracowali prosty indeks, który pozwala przeliczyć nasze codzienne wybory żywieniowe na minuty życia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Produkty na długie i krótkie życie wg naukowców

Zdrowe produkty wydłużające życie to te, zawierające składniki pozytywnie wspomagające organizm. Długą listę potraw korzystnych dla zdrowia otwierają sardynki w sosie pomidorowym, bogate w kwasy omega 3, których spożycie ma nam wydłużyć życie aż o 83 minuty.

Inne zdrowe produkty i dania to:

  • Owoce i warzywa – plus 10 minut
  • Ryby i owoce morza – plus 15 minut
  • Orzechy i nasiona – plus 20 minut

Produkty, których warto unikać to te niszczące zdrowie i skracające życie. Zawierają przetworzone mięso, tłuszcze i mnóstwo soli. Są nimi między innymi:

  • Pieczone skrzydełko kurczaka – minus 4 minuty
  • Kanapka z jajkiem – minus 10 minut
  • Wędliny – minus 30 minut
  • Hot dogi – minus 36 minut
  • Kiełbask, typu frankfurterki– minus 40 minut
  • Porcja wołowiny z sosem i cebulą – minus 70 minut!

Produkty neutralne to takie, które same w sobie nie działają niekorzystnie na organizm człowieka, lub kompozycja składników powoduje, że jedne równoważą inne. Przykładem takiego dania może być pizza z warzywami, w której warzywa działające na korzyść, neutralizują działanie soli czy tłuszczy.

Zobacz także
Ta dieta wymiata toksyny z organizmu. Najlepiej stosować ją latem

Ta dieta wymiata toksyny z organizmu. Najlepiej stosować ją latem

Jedzcie te produkty a zapomnicie o demencji. Są smaczne i niedrogie

Jedzcie te produkty, a zapomnicie o demencji. Są smaczne i niedrogie

Czy trzeba przeliczać jedzenie na minuty życia?

Dla tych, którzy nie chcą liczyć minut życia, tak jak nikt nie lubi liczyć kalorii podczas diety, mamy naprawdę dobra wiadomość. Nie musicie ich liczyć!

Naukowcy opracowali ten index po to, żeby ułatwić orientację czy dana potrawa jest zdrowa czy nie i jaką niesie wartość lub zagrożenie dla zdrowia. Przedstawili wykaz potraw bardzo obrazowo, przeliczając je na minuty życia.

Jednak przesłanie jakie niesie całe opracowanie jest bardzo proste – tajemnicą zdrowego i długiego życia jest racjonalna, zdrowa dieta, której podstawą mają być owoce i warzywa (trzy porcje warzyw, jedna porcja owoców), produkty pełnoziarniste, makarony, kasze i pieczywo.

Zalecane jest też spożywanie żywności nieprzetworzonej, będącej źródłem witamin, minerałów czy żywności zawierającej dobre dla zdrowia bakterie probiotyczne. Dania przetworzone, tłuste, zawierające czerwone mięso, mogą jedynie uzupełniać dietę. Nigdy nie powinny być jej podstawą.

Źródło: wyborcza.pl, nature.com

Sok pomidorowy
Pixabay/Dvinchanin
Newsy
Sok z pomidorów - dlaczego warto pić go regularnie? Korzyści są wręcz niebywałe
Pomidory to nie tylko cenne źródło potasu. Pijąc sok z pomidorów robicie duży ukłon w stronę zdrowia. Dlaczego sok pomidorowy jest niezbędny dla organizmu człowieka?

Pomidor do Europy dotarł dopiero w XV wieku, po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Owoce pomidorów są spożywane pod różnymi postaciami.  Znacie je na pewno w stanie surowym, jako składnik zup, sosów, sałatek, kanapek, potraw z kaszą i ryżem. Pomidory są też przetwarzane na soki, przeciery i koncentraty. Każdy rodzaj przetworzenia pomidora przysłuży się waszemu zdrowiu. Te warzywa to prawdziwa bomba witaminowa! Sok pomidorowy to naturalny napój Napój z pomidorów, zrobiony w domu poprzez zblendowanie warzyw i połączenie ich z niewielką ilością wody, to szklanka szerokiej gamy witamin, minerałów i silnych przeciwutleniaczy. Takie rozwiązanie ma więcej plusów niż minusów. Szczególnie, jeśli nie znaliście do tej pory imponujących właściwości tych zdrowych warzyw. Pamiętajcie, że do soku z pomidorów pasuje też seler, marchew oraz buraki.  Jedna szklanka 100% soku pomidorowego w liczbach to: Kalorie: 41 Białko: 2 gramy Witamina A: 22% dziennego zapotrzebowania Witamina C: 74% dziennego zapotrzebowania Witamina K: 7% dziennego zapotrzebowania Kwas foliowy: 12% dziennego zapotrzebowania Sok pomidorowy to także magnez, mangan i potas. Jak widać, sok pomidorowy jest bardzo pożywny i zawiera wiele ważnych witamin i minerałów. Picie 1 szklanki soku pomidorowego zaspokaja codzienne zapotrzebowanie na witaminę C, konieczną w okresie jesienno-zimowym. Pomidory są bogate w likopen  Likopen to cenny przeciwutleniacz, który przeciwdziała zachorowaniom na nowotwory. Likopen jest szczególnie przyswajalny dla człowieka w formie poddanej termicznej obróbce. Mamy na myśli przetwory pomidorowe, koncentraty i przeciery.  Spożywanie przetworów z pomidorów chroni komórki przed uszkodzeniami, obniża ryzyko...

czipsy
Pixabay
Zdrowie
8 najbardziej szkodliwych nawyków żywieniowych kobiet! Numer trzy może poważnie odbić się na twoim zdrowiu!
Zbyt agresywny detoks, unikanie wszelkich rodzajów tłuszczów i węglowodanów, pomijanie posiłków w ciągu dnia czy zbyt obsesyjne liczenie kalorii – to tylko niektóre z najczęstszych błędów żywieniowych popełnianych przez kobiety. Przyjrzyjmy się najważniejszym z nich z bliska.

Najbardziej szkodliwe błędy żywieniowe kobiet Amerykańscy dietetycy wymienili kilka najbardziej szkodliwych nawyków żywieniowych kobiet. 1. Jedzenie na stojąco Dietetyczka Lauren Harris-Pincus twierdzi, że kobiety, a zwłaszcza matki małych dzieci, bardzo często jedzą na stojąco. Jej zdaniem jest to bardzo szkodliwe, gdyż aby mózg mógł w pełni zrozumieć proces przyjmowania pokarmu, człowiek powinien usiąść i dokładnie przeżuwać pokarm kęs za kęsem. 2. Spożywanie niezdrowych przekąsek Harris-Pincus radzi również, aby zaprzestać spożywania niezdrowych przekąsek, takich jak czipsy i czekolada, ponieważ są one bogate w puste kalorie i tłuszcze trans. Zaleca też spożywanie zdrowych produktów, takich jak warzywa, owoce, orzechy, tłuste ryby i grecki jogurt. 3. Całkowita eliminacja całych grup żywności Każda grupa żywności jest istotna dla naszego zdrowia. Wszystkie z nich zawierają bowiem składniki odżywcze, których potrzebuje nasz organizm. Przykładowo mięso, drób i ryby zawierają białko, żelazo i cynk, a owoce i warzywa zawierają składniki odżywcze, błonnik oraz witaminy A i C. Z kolei nabiał jest niezbędny do uzyskania wapnia. Całkowite wyeliminowanie określonej grupy pokarmów prowadzi do tego, że organizm nie otrzymuje niektórych niezbędnych składników odżywczych. Nic dziwnego, że jakakolwiek dieta, która eliminuje całą grupę pokarmów, nie jest najzdrowszą opcją i może poważnie odbić się na naszym zdrowiu. 4. Pomijanie posiłków Pomijanie posiłków często prowadzi do późniejszego przejadania się. Powiedzmy, że pomijasz śniadanie, a potem jesz tylko mały obiad. Do kolacji prawdopodobnie będziesz bardzo głodna, co spowoduje, że będziesz bardziej skłonna do dokonywania niezdrowych wyborów żywieniowych, takich jak jedzenie...

niezdrowa żywność
Flickr
Newsy
Zaskakujące, ale te produkty są mega niezdrowe, choć wszyscy myśleliśmy inaczej
Jecie te produkty ponieważ myślicie, że są zdrowe? Zdziwicie się, jak bardzo możecie być w błędzie!

Trendy zmieniają się cały czas – również w kwestii żywienia! Stale przeprowadza się badania nad żywnością, dzięki czemu naukowcy wciąż dokonują nowych odkryć. Jeszcze przed wojną wierzono, że cukier jest bardzo zdrowy i powinny go jeść w dużych ilościach zwłaszcza dzieci. Być może niektórzy z was pamiętają hasło reklamowe z tamtych lat, które brzmiało „Cukier krzepi”! A jeszcze kilkanaście lat temu dietetycy przekonywali, że niezdrowe są… jajka i osoby cierpiące na problemy z wysokim poziomem cholesterolu powinny jeść maksymalnie dwa jajka w tygodniu, a najlepiej nie spożywać ich w ogóle. Jednak niedawno przeprowadzone badania dowiodły, że jajka wręcz obniżają cholesterol i powinno się ich jeść jak najwięcej. Poznajcie mity, którymi owiane są popularne produkty uważane powszechnie za zdrowe – wcale nie są takie dobre, jak się wszystkim wydawało! Zdrowe, czy nie? Moda na różne produkty pojawia się i znika, ale wiedza o ich rzekomym dobrym wpływie na zdrowie na długo zakotwicza się w świadomości wielu osób. Czasami dopiero po latach ze zdziwieniem pewnie odkryliście, że niektóre produkty są niezbyt zdrowe, a jedliście je w przekonaniu, że dobrze postępujecie. Poniżej przygotowaliśmy dla was spis produktów, które wcale nie są dobre dla waszego zdrowia! Syrop z agawy – to w ostatnim czasie bardzo popularny słodzik, zalecany jako zamiennik cukru. Okazuje się jednak, że wcale nie jest od niego zdrowszy. Co więcej, skład syropu jest gorszy od cukru! Choć jest nieco mniej przetworzony niż cukier, nie czyni go to zdrowszym. Pełnoziarniste produkty – pewnie wielu z was w trosce o zdrowie kupuje pełnoziarnisty makaron lub pieczywo. Niestety, producenci tych produktów nie są do końca szczerzy wobec swoich klientów! Produkty...

orzechy
Pixabay
Zdrowie
Produkty, które mogą zapewnić ci długowieczność! Nie zapominaj jednak o pewnej ważnej rzeczy...
Co zrobić, żeby żyć dłużej? To pytanie zadaje sobie większość z nas. Naukowcy z Blue Zones przyjrzeli się dietom najdłużej żyjących ludzi świata i doszli do bardzo ciekawych wniosków. Z ich badań wynika, że...

Czy niektóre produkty rzeczywiście mogą sprawić, że będziemy żyć dłużej i cieszyć się lepszym zdrowiem? Tak. Naukowcy z Blue Zones postanowili znaleźć odpowiedź na pytanie, które zadaje sobie większość z nas. Czy da się żyć dłużej i czy można to osiągnąć poprzez spożywanie określonych grup żywności? Dan Buettner poświęcił wiele lat swojego życia na przeprowadzanie wywiadów ze zdrowymi, starszymi ludźmi na całym świecie, aby odkryć tajemnicę ich zdrowia. Buettner odkrył, że wszyscy z przebadanych osób, spożywali duże ilości owoców i warzyw. Jak wiadomo, owoce są wspaniałym źródłem minerałów, witamin i enzymów i świetnie odżywiają nasz organizm od wewnątrz i na zewnątrz. Owoce są również pełne naturalnych składników fitochemicznych, które, jak wykazano, pomagają zapobiegać wielu chorobom. Dieta bogata w owoce może pomóc zmniejszyć ryzyko raka, cukrzycy, chorób serca i nadciśnienia. Owoce mogą być spożywane zarówno na surowo, jak w postaci ugotowanej. Jednym z najlepszych sposobów na włączenie ich do swojej diety jest codzienne picie przepysznego owocowego koktajlu. Koktajle są bardzo odżywcze i powstają w mig. Do ich przygotowania potrzebujemy jedynie owoców i blendera. Naukowcy z laboratorium Blue Zones szczególnie polecają picie koktajlu bananowo-ananasowego. Jak go wykonać? Aby zrobić taki napój, potrzebujesz następujących składników (na dwie porcje): 1 szklanka mleka sojowego 1 karton jogurtu sojowego 1 banan ¼ szklanki ananasa  Sok pomarańczowy (opcjonalnie) Po umieszczeniu wszystkich składników w blenderze, należy je zmiksować i koktajl jest już gotowy do wypicia. Co jeść, żeby żyć długo i zdrowo? W naszej diecie na pewno nie powinno...