Te miasta chcą zakazu działalności fast foodów. Czy władze powinny zaglądać obywatelom do talerzy?
Adobe Stock
Newsy

Zdradźcie nam co jecie, a powiemy wam jak długo będziecie żyli. Oto kuchnia na zdrowe i długie życie

Nie od dzisiaj wiadomo, że od wyborów żywieniowych każdego z nas zależy zdrowie, a ono z kolei determinuje długość naszego życia. Planujecie długie czy krótkie życie? Wybór należy do was.

Ciśnieniowcom lekarze zalecają mniej soli, cukrzykom nie wolno słodyczy, osoby otyłe powinny ograniczyć kalorie, a wszyscy musimy włączyć do jadłospisu owoce i warzywa, nie nadużywać alkoholu i być aktywni fizycznie. To wie każdy.

Amerykańscy naukowcy z Uniwersytetu w Michigan chcąc pomóc w ocenie wartości zdrowotnych poszczególnych produktów, opracowali prosty indeks, który pozwala przeliczyć nasze codzienne wybory żywieniowe na minuty życia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Produkty na długie i krótkie życie wg naukowców

Zdrowe produkty wydłużające życie to te, zawierające składniki pozytywnie wspomagające organizm. Długą listę potraw korzystnych dla zdrowia otwierają sardynki w sosie pomidorowym, bogate w kwasy omega 3, których spożycie ma nam wydłużyć życie aż o 83 minuty.

Inne zdrowe produkty i dania to:

  • Owoce i warzywa – plus 10 minut
  • Ryby i owoce morza – plus 15 minut
  • Orzechy i nasiona – plus 20 minut

Produkty, których warto unikać to te niszczące zdrowie i skracające życie. Zawierają przetworzone mięso, tłuszcze i mnóstwo soli. Są nimi między innymi:

  • Pieczone skrzydełko kurczaka – minus 4 minuty
  • Kanapka z jajkiem – minus 10 minut
  • Wędliny – minus 30 minut
  • Hot dogi – minus 36 minut
  • Kiełbask, typu frankfurterki– minus 40 minut
  • Porcja wołowiny z sosem i cebulą – minus 70 minut!

Produkty neutralne to takie, które same w sobie nie działają niekorzystnie na organizm człowieka, lub kompozycja składników powoduje, że jedne równoważą inne. Przykładem takiego dania może być pizza z warzywami, w której warzywa działające na korzyść, neutralizują działanie soli czy tłuszczy.

Zobacz także
Ta dieta wymiata toksyny z organizmu. Najlepiej stosować ją latem

Ta dieta wymiata toksyny z organizmu. Najlepiej stosować ją latem

Jedzcie te produkty a zapomnicie o demencji. Są smaczne i niedrogie

Jedzcie te produkty, a zapomnicie o demencji. Są smaczne i niedrogie

Czy trzeba przeliczać jedzenie na minuty życia?

Dla tych, którzy nie chcą liczyć minut życia, tak jak nikt nie lubi liczyć kalorii podczas diety, mamy naprawdę dobra wiadomość. Nie musicie ich liczyć!

Naukowcy opracowali ten index po to, żeby ułatwić orientację czy dana potrawa jest zdrowa czy nie i jaką niesie wartość lub zagrożenie dla zdrowia. Przedstawili wykaz potraw bardzo obrazowo, przeliczając je na minuty życia.

Jednak przesłanie jakie niesie całe opracowanie jest bardzo proste – tajemnicą zdrowego i długiego życia jest racjonalna, zdrowa dieta, której podstawą mają być owoce i warzywa (trzy porcje warzyw, jedna porcja owoców), produkty pełnoziarniste, makarony, kasze i pieczywo.

Zalecane jest też spożywanie żywności nieprzetworzonej, będącej źródłem witamin, minerałów czy żywności zawierającej dobre dla zdrowia bakterie probiotyczne. Dania przetworzone, tłuste, zawierające czerwone mięso, mogą jedynie uzupełniać dietę. Nigdy nie powinny być jej podstawą.

Źródło: wyborcza.pl, nature.com

 Czym jest dieta Alleluja? Jej autor twierdzi, że wyleczył dzięki niej raka
Pixabay/Pixabay
Newsy
Czym jest dieta Alleluja? Jej autor twierdzi, że wyleczył dzięki niej raka
Czy słyszeliście kiedyś o czymś takim jak dieta Alleluja? Na czym ona polega i czy jest ona skuteczna w odchudzaniu?

Część z was być może słyszała kiedyś o diecie znanej jako biblijna dieta Alleluja. Jej pomysłodawcą jest pastor George M. Malkmus i jego żona Rhonda. Opracowali oni dietę w oparciu o to, co według nich „jest idealną dietą, którą Bóg przeznaczył dla nas do spożywania w Ogrodzie Eden". Jak zapewnia Malkmus, jego dieta składa się z naturalnych pokarmów Boga, które są „obfite w żywe enzymy, które odżywiają komórki i dostarczają naszemu organizmowi prawdziwej energii”. Pastor twierdzi, że dzięki tej diecie wyleczył się z raka. Niestety jednak nie dysponujemy dokumentacją medyczną na poparcie jego twierdzenia. Na czym polega dieta Alleluja? Dieta ta jest dietą wegańską. Jej wytyczne są bardzo proste: należy spożywać 85% surowej, nieprzetworzonej żywności pochodzenia roślinnego i 15% gotowanej żywności pochodzenia roślinnego. Ugotowana porcja jest zwykle spożywana pod koniec wieczornego posiłku. W diecie Alleluja zaleca się pomijanie śniadania i spożywanie tylko napojów z trawy jęczmiennej i soków ze świeżych warzyw, najlepiej zielonych. Na śniadanie poleca się przykładowo sałatkę ze świeżych owoców, pełnoziarnistą granolę, mleko migdałowe i tosty z kiełków z masłem migdałowym. Mięso, ryby, jajka, produkty mleczne, kofeina i alkohol są w tej diecie surowo zabronione. Dieta Alleluja obejmuje również stosowanie suplementów, które są sprzedawane na stronie internetowej Hallelujah Diet. Pokarmy polecane w diecie Alleluja: Porcja 85% Surowe i świeże soki warzywne Świeże owoce (ograniczone do nie więcej niż 15% dziennego spożycia) Surowe orzechy , masło orzechowe i nasiona Kiełkująca fasola Namoczone surowe płatki owsiane Oliwa z oliwek , olej lniany i awokado 15%...

Pyzy ziemniaczane
Gotujmy.pl
Newsy
Domowe pyzy ziemniaczane. Przed gotowaniem zróbcie to z ziemniakami, a będą smakować jak u babci
Pyzy kochają mali i duzi. Zwykle przyrządza się je z mięsnym nadzieniem. Dzisiaj polecamy wam jednak pyzy przypominające nieco kluski śląskie.

Jednym nasze pyzy ziemniaczane przypomną kluski śląskie, drugim być może bardziej podlaskie i litewskie cepeliny czy też kartacze. Dlaczego? Chodzi oczywiście o surową masę ziemniaczaną dodawaną do ciasta. Właściwie trzeba sobie jasno powiedzieć, że surowe ziemniaki są nawet podstawą ciasta na pyzy. Jak podawać pyzy ziemniaczane? Dzięki surowym ziemniakom kluski, czyli nasze pyzy będą miały nieco inny kolor – będzie on bardziej szary niż ten charakterystyczny dla klusek śląskich. Niewątpliwie wyczuwalna różnica będzie także w smaku. Czy na plus, czy na minus? To ocenicie sami po ich ugotowaniu. Pyzy bez nadzienia świetnie odnajdą się w roli dodatku do mięsnego dania, na przykład sosu lub gulaszu. Doskonałym wyjściem jest także podanie tych ziemniaczanych klusek z omastą w postaci roztopionego smalcu ze skwarkami i podsmażoną cebulką. Uważajcie tylko na ilość zjedzonych klusek! Są dość tuczące, a naprawdę niełatwo się im oprzeć. Zwłaszcza z opisanymi przez nas dodatkami! Przepis na pyzy ziemniaczane Składniki: 1,2 kg obranych ziemniaków 1 łyżka mąki ziemniaczanej Smalec Cebula Sól Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie ze skórki. 1/3 ziemniaków ugotujcie z dodatkiem soli. Po ugotowaniu jeszcze ciepłe ziemniaki przepuśćcie dwa razy przez praskę. Pozostałą część ziemniaków zetrzyjcie na tarce o małych oczkach lub za pomocą malaksera na masę. Odsączcie powstałą masę z nadmiaru wody. Połączcie w misce lub w garnku ziemniaki gotowane i surowe. Do masy ziemniaczanej dodajcie jedną łyżkę mąki ziemniaczanej. Dokładnie wymieszajcie razem całą masę. Z masy ziemniaczanej formujcie pyzy o wielkości sporego orzecha włoskiego. Zagotujcie wodę w garnku z dodatkiem soli. Gotujcie pyzy we wrzątku przez ok. 2 min po wypłynięciu....

Jecie takie mięso? Jego spożywanie może powodować choroby serca lub przedwczesną śmierć
Adobe Stock
Newsy
Jecie takie mięso? Jego spożywanie może powodować choroby serca lub przedwczesną śmierć
Jecie takie mięso? Jego spożywanie może powodować choroby serca lub przedwczesną śmierć

Zespół uczonych z kilku amerykańskich uniwersytetów na czele z badaczami z Uniwersytetu McMastera w Kanadzie opublikował nowe, ciekawe badania na temat mięsa. Na podstawie zebranych przez ostanie 9 lat danych o osobach z całego świata, naukowcy przyjrzeli się wpływowi jedzenia mięsa na życie człowieka. Tym razem uczeni zbadali różnicę między jedzeniem mięsa przetworzonego i nieprzetworzonego i tym, jak przekłada się ono na stan zdrowia. Czym jest mięso przetworzone i nieprzetworzone? Mięso przetworzone to w rozumieniu badaczy amerykańskich nic innego jak te produkty na bazie wieprzowiny, wołowiny i drobiu, które przed trafieniem na rynek zostały przygotowane przez producenta do bezpośredniego spożycia. W tym celu producenci stosują obróbkę termiczną, inny sposób przygotowania mięsa, a także wzbogacają je przyprawami, konserwantami i utrwalaczami. Z kolei za mięso nieprzetworzone amerykańscy naukowcy uznali oczywiście surowe mięso, niepoddane obróbce termicznej. Wyniki badania naukowców są o tyle ciekawe, że różnią się od poprzednich ustaleń gremiów lekarzy i dietetyków. Okazało się, że mięso nieprzetworzone spożywane w rozsądnych ilościach, małych porcjach, 2-3 razy tygodniowo nie wpływa szczególnie na stan zdrowia ludzi. Czym grozi częste spożywanie mięsa przetworzonego? Znacznie gorsze skutki przynosi za to regularne spożywanie mięsa przetworzonego. A więc kiełbas, szynek, gotowych kotletów, parówek i innych przetworów mięsnych. Dodatki, które producenci „faszerują” tego typu produkty mają wręcz destrukcyjny wpływ na życie i zdrowie człowieka. Właśnie to w konserwantach, barwnikach, wzmacniaczach smaku upatruje się przyczyny fatalnego działania mięsa przetworzonego na człowieka. Jedzenie mięsa...

To największe źródło soli w diecie Polaków. Wszyscy jecie to codziennie
Pixabay
Newsy
To największe źródło soli w diecie Polaków. Wszyscy jecie to codziennie
Musicie coś z tym zrobić, bo taka dieta niekorzystnie wpływa na zdrowie waszego serca!

Wszyscy pewnie wiecie, że sól nie jest dla was zdrowa. Podwyższa ciśnienie, pogarsza pracę układu sercowego i nerek oraz ogólnie nie jest korzystna dla organizmu. Czy wiecie jednak jak pozbyć się szkodliwego nawyku jedzenia zbyt dużych ilości soli? Zacznijcie od przeglądu produktów, które spożywacie. Niektóre z nich są naprawdę bogate w sól. Lepiej je ograniczcie… Ile soli dziennie można jeść dla zdrowia? Według rekomendacji WHO – Światowej Organizacji Zdrowia i Polskiego Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ), który opracowuje normy specjalnie dla populacji Polski, nie powinno się przekraczać dawki 5 g soli na dzień. Niestety, Polacy od lat jedzą jej więcej. To jedna z przyczyn tego, że tak duża liczba Polaków cierpi na nadciśnienie i powiązane z tym choroby serca: miażdżycę, chorobę niedokrwienną i udary. Ile soli jedzą Polacy? Polacy przekraczają dozwoloną dawkę dwu-, a według innych źródeł nawet trzykrotnie. Statystycznie jest to ok. 13,7 g soli. Nie jest wcale ciężko przekroczyć 5 g soli dziennie. Nawet niektóre zdrowe produkty ją zawierają. To główne źródła soli w diecie Polaków: Wędliny i przetworzone mięso : kiełbasy, szynki, wędzonki i pasztety Kiszonki Wędzone przetwory: ryby wędzone, podwędzany ser Marynowane produkty: oliwki, korniszony, kapary, suszone pomidory Dania gotowe i półprzetwory: gotowe sosy, pasty kanapkowe Największe źródło soli w diecie Polaków Najpotężniejszym źródłem soli w diecie Polaków jest jednak… pieczywo. W Polsce do pieczywa dodaje się prawie zawsze sól. To powszechna technika piekarska. W przeliczeniu na kromkę może nie ma tej soli bardzo dużo, ale Polacy bardzo lubią chleb i wyroby piekarnicze. Właśnie dlatego to właśnie pieczywo jest...