papryka faszerowana przepis
Gotujmy.pl
Newsy

Zdradzamy przepis na przepyszną faszerowaną paprykę. Takiego farszu jeszcze nie próbowałaś

Szukasz pomysłu na ciekawe danie na kolację ze znajomymi? Najlepsze będą faszerowane papryki! Szczególnie z tego przepisu – są naprawdę wyjątkowe!
Katarzyna Wyborska
grudzień 01, 2020

Wiele potraw, takich jak gulasz węgierski czy leczo swój wyjątkowy aromat zawdzięcza papryce. To wyjątkowe warzywo fantastycznie smakuje, dlatego jest świetną przyprawą do wielu dań. A próbowaliście zrobić obiad, którego podstawą są papryki? Wypróbujcie ten przepis!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sposób na faszerowaną paprykę

Papryka nadziewana to doskonały pomysł na obiad czy kolację ze znajomymi. Wygląda bardzo efektownie i jak smakuje! Do tego przyrządzenie jej nie jest szczególnie czasochłonne oraz można przygotować wersję z mięsem i dla wegetarian. Najbardziej klasyczny przepis to papryka nadziewana mięsem z ryżem. Ważne, żeby ryż był klejący, a nie sypki! Zamiast ryżu można użyć zblendowanej cukinii, pasternaku lub pietruszki – najważniejsze, żeby farsz miał „spoiwo” i nie rozpadał się. W wersji wegetariańskiej zamiast mięsa można użyć grzybów z warzywami i ryżem. Warto też dodać do farszu podsmażaną, młodą kapustę. Doda niesamowitego aromatu!

Przepis na paprykę faszerowaną kiełbasą i jajkiem

Takiej nadziewanej papryki na pewno jeszcze nie jadłyście! Wystarczą te składniki:

  • 0,5 kg mielonego mięsa
  • 6 jajek
  • 5 czerwonych papryk
  • 2 kiełbasy
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka mąki
  • Papryka ostra mielona
  • Przyprawa do grilla
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Do miski wbijamy 1 jajko, dodajemy mięso mielone, bułkę tartą, mąkę, przyprawę do grilla, ostrą paprykę, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy.
  2. Z umytych papryk wykrawamy środki i pozbywamy się pestek.
  3. Kiełbasę kroimy w plastry.
  4. Papryki nadziewamy warstwami, na przemian mięso i plastry kiełbasy.
  5. Na sam koniec zostawiamy tyle miejsca, by zmieściło się jajko.
  6. Na wysmarowanym tłuszczu naczyniu żaroodpornym układamy papryki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około pół godziny.
  7. Wyciągamy papryki z piekarnika i do każdej wbijamy po jednym jajku. Z powrotem wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne pół godziny. Smacznego!
Zrazy wołowe przepis
Gotujmy.pl/haniakson
Przepisy Wyśmienite zrazy wołowe z przepisu babci. Kruche dzięki jednej sztuczce. Kochamy je
Niesamowicie pyszne i rozpływające się w ustach – takie właśnie są zrazy wołowe rodem z przepisu babci. Do ich przyrządzenia koniecznie użyj rosołu! Dzięki niemu mięso stanie się niebiańsko kruche!
Weronika Kępa
listopad 25, 2020

Zrazy wołowe to idealny pomysł na zdrowy i pożywny obiad. Zawinięte w rulon mięso możesz serwować, na przykład z gorącymi buraczkami i kaszą, ale również ziemniakami i ulubioną surówką. Ich przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 25 minut, a samo pieczenie potrwa 2 godziny. Przepis na zrazy wołowe Będziesz potrzebować 8 plastrów wołowiny (starczy na ok. 4 porcje) 8 plastrów wędzonego boczku 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 3 ogórki kiszone 1 duża papryka lub dwie mniejsze 2 łyżki musztardy 3 szklanki rosołu Olej Wykałaczki Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, oregano Przygotowanie Plastry wołowiny umyj pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie rozbij tłuczkiem.  W miseczce umieść musztardę, sól, pieprz, paprykę mieloną oraz oregano i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną miksturą nasmaruj mięso. Ogórki kiszone oraz paprykę pokrój w słupki. Na każdym kawałku wołowiny ułóż cienki plaster wędzonego boczku, trzy słupki papryki i ogórka. Całość zwiń bardzo dokładnie, tak by powstała roladka i zepnij wykałaczką. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i umieść na niej zrazy wołowe. Smaż przez ok. 2 minuty z każdej strony, a następnie przełóż mięso do niewielkiego żaroodpornego naczynia. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w niewielką kosteczkę, a następnie zeszklij na tej samej patelni, na której smażyłaś zrazy. Przyrumienioną cebulę z czosnkiem dodaj do mięsa. W garnku zagotuj rosół . Tak przygotowanym wywarem zalej wołowinę. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C i piecz zrazy przez ok. 2 godziny.   Gotowe! Jeśli nie masz w domu piekarnika zrazy wołowe możesz przygotować również na zwykłej kuchence . W takim przypadku należy je...

Przeczytaj
pulpety z cukinią przepis
Gotujmy.pl
Newsy Wymieszaj składniki, uformuj i wrzuć do piekarnika. Danie, które samo się robi i smakuje wszystkim domownikom
Brakuje ci pomysłu na obiad? Zrób to pyszne danie, które robi się bardzo szybko i jest banalnie proste w przygotowaniu!
Katarzyna Wyborska
listopad 28, 2020

Szukasz pomysłu na zdrowy, smaczny, a przede wszystkim łatwy w przygotowaniu obiad? Mamy coś dla ciebie! Nie dość, że spełnia wszystkie wymienione wymagania, to jeszcze z całą pewnością zasmakuje twoim najbliższym. Szybki i smaczny obiad Pulpety są daniem bardzo mało wymagającym. Najprostsze przepisy zawierają jedynie mięso mielone z przyprawami, odrobiną bułki i sosem pomidorowym. To danie bardzo proste, a jego ogromną zaletą jest fakt, że przepis można dowolnie modyfikować w zależności od naszych upodobań! Do mięsa możemy dodać grzyby, cebulę, marchew czy dynię – dosłownie cokolwiek jeśli uznamy, że będzie pasowało do pulpetów i nam zasmakuje. Przepis na pulpety z cukinią w sosie Dziś mamy dla was prosty przepis na smaczne pulpety z cukinią prosto z piekarnika! Polecamy szczególnie w sezonie letnim, gdy cukinii jest pod dostatkiem. To smaczne warzywo z powodzeniem zastąpi mąkę, ponieważ jest świetnym zagęszczaczem i dobrze wypełnia mięso. I jak smakuje! Przygotuj sobie te składniki: 1 kilogram mielonego mięsa wieprzowego z łopatki 1 cukinia Bułka tarta 1 jajo Pół litra przecieru pomidorowego Oregano Bazylia Mielona słodka papryka Zioła prowansalskie Sól Pieprz Przygotowanie Umyj cukinię, obierz i umyj raz jeszcze – to bardzo ważne, ponieważ w przeciwnym razie cukinia może być gorzka i zepsuje smak pulpetów! Następnie zetrzyj ją na tarce na dużych oczkach. Do miski dodaj startą cukinię, mięso mielone, jajko, 4 łyżki bułki tartej oraz po łyżeczce papryki i ziół prowansalskich. Dopraw solą i pieprzem według uznania i zamieszaj. Gdy składniki się połączą, uformuj z mięsa pulpety. Blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i poukładaj na niej pulpety. Do garnka wlej przecier pomidorowy, dodaj bazylię,...

Przeczytaj
schab duszony z fasola i kielbasa
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Newsy Sycące danie na chłodne dni. Nikt nie oprze się temu schabowi z fasolką
Niezwykle rozgrzewające i sycące danie, które pokochają wszyscy domownicy.
Magda Borucińska
grudzień 07, 2020

Jesienne i zimowe dni sprawiają, że jesteśmy o wiele bardziej podatni na wyziębienie i infekcje. Aby temu zapobiec warto przygotowywać więcej sycących i pożywnych dań. Dodatek przypraw sprawi, że będą przyjemnie rozgrzewać organizm od środka. Danie jest bardzo łatwe do zrobienia – wystarczy dzień wcześniej namoczyć fasolę, a przed ugotowaniem podsmażyć mięso. Następnie wszystkie składniki wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości. Taka gęsta potrawka ze schabu z kaszą manną i sycącą fasolą z kiełbasą idealnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Z pewnością nasyci was na długie godziny. Przepis na schab duszony z fasolą i kiełbasą Składniki 1,2 kg schabu wieprzowego 150 g kiełbasy żywieckiej lub innej ulubionej 1 szklanka drobnej białej fasoli 1 cebula 1 czerwona papryka średniej wielkości 2 duże marchewki 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego lub zwykłego 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku 1 duża łyżka kaszy manny Sól i pieprz do smaku Listek laurowy Ziele angielskie 1 łyżeczka majeranku Przygotowanie Wieczorem zalej fasolę zimną wodą, żeby się namoczyła. Wody powinno być dwa razy tyle co fasolki. Rano odsącz i przełóż ją do dużego garnka. Pokrój paprykę w wąskie paski, a marchewki w plasterki i dorzuć do fasoli. Schab pokrój na mniejsze kawałki i dopraw solą, pieprzem ziołowym i słodką papryką. Cebulę pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z mięsem. Całość przełóż na dużą patelnię i podsmaż, aż się zarumienią. Podsmażone mięso dodaj do garnka z warzywami. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kawałki kiełbasę. Dodaj do garnka. Drobno posiekaj natkę pietruszki...

Przeczytaj
Domowa karkówka
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Przepisy Domowe pieczone mięso na kanapki. Przygotowanie jest banalnie proste, a jakie pyszne!
Upieczona w piekarniku, wcześniej zamarynowana w przyprawach. Idealna na kanapki! Zdradzamy przepis na pyszną, domową wędlinę.
Aleksandra Jaworska
listopad 20, 2020

Karkówka to najbardziej aromatyczna część prosiaka. Może posłużyć jako danie obiadowe lub dodatek do kanapki na kolację. Przyrządzona  w domu będzie aromatyczna i krucha. Chcecie spróbować? Na kanapki można wrzucić dosłownie wszystko. Jajko, szczypior, dojrzewający żółty ser, czy wędlinę. Ogromne znaczenie ma jednak dobór produktów. Kupne nie zawsze spełniają oczekiwania i bywają nasycone dużą ilością sztucznych substancji. Nic nie zastąpi domowej wędliny, np. karkówki. Tylko naturalnie Produkty naturalne zyskują ostatnimi czasy na popularności. Dzięki dostępności rozmaitych diet i programów fitness, coraz częściej sięgamy po artykuły spożywcze ze sprawdzonego źródła. Coraz bardziej częste staje się także gotowanie w domu. Dzięki niemu mamy pewność, co tak naprawdę jemy. Składniki na pieczoną karkówkę do kanapek: sól pieprz czosnek papryka słodka ostry sos chili w butelce dobrej jakości olej ok. 1,3 kg karkówki wieprzowej Jak się zabrać za karkówkę? Gotowanie domowej wędliny dzielimy na dwa etapy. W pierwszym przygotujemy mięso do macerowania. W drugim pieczemy i podajemy gościom. Na początek karkówkę wieprzową myjemy i dokładnie osuszamy. Układamy na większym talerzu lub misce i smarujemy obficie olejem. Obsypujemy z każdej strony solą i pieprzem czarnym mielonym. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smarujemy słodką papryką. Po dodaniu wszystkim przypraw wcieramy je lekko w mięso. Karkówka powinna być nimi obtoczona z każdej strony. Na sam koniec wlewamy na mięso ostry sos chili. Tak przygotowaną karkówkę w marynacie wstawiamy do lodówki na całą noc. To czas, w którym różne smaki połączą się z mięsem. Następnego dnia mięso jest gotowe...

Przeczytaj