
Zdradzamy przepis na przepyszną faszerowaną paprykę. Takiego farszu jeszcze nie próbowałaś
Wiele potraw, takich jak gulasz węgierski czy leczo swój wyjątkowy aromat zawdzięcza papryce. To wyjątkowe warzywo fantastycznie smakuje, dlatego jest świetną przyprawą do wielu dań. A próbowaliście zrobić obiad, którego podstawą są papryki? Wypróbujcie ten przepis!
Sposób na faszerowaną paprykę
Papryka nadziewana to doskonały pomysł na obiad czy kolację ze znajomymi. Wygląda bardzo efektownie i jak smakuje! Do tego przyrządzenie jej nie jest szczególnie czasochłonne oraz można przygotować wersję z mięsem i dla wegetarian. Najbardziej klasyczny przepis to papryka nadziewana mięsem z ryżem. Ważne, żeby ryż był klejący, a nie sypki! Zamiast ryżu można użyć zblendowanej cukinii, pasternaku lub pietruszki – najważniejsze, żeby farsz miał „spoiwo” i nie rozpadał się. W wersji wegetariańskiej zamiast mięsa można użyć grzybów z warzywami i ryżem. Warto też dodać do farszu podsmażaną, młodą kapustę. Doda niesamowitego aromatu!
Przepis na paprykę faszerowaną kiełbasą i jajkiem
Takiej nadziewanej papryki na pewno jeszcze nie jadłyście! Wystarczą te składniki:
- 0,5 kg mielonego mięsa
- 6 jajek
- 5 czerwonych papryk
- 2 kiełbasy
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka mąki
- Papryka ostra mielona
- Przyprawa do grilla
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- Do miski wbijamy 1 jajko, dodajemy mięso mielone, bułkę tartą, mąkę, przyprawę do grilla, ostrą paprykę, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy.
- Z umytych papryk wykrawamy środki i pozbywamy się pestek.
- Kiełbasę kroimy w plastry.
- Papryki nadziewamy warstwami, na przemian mięso i plastry kiełbasy.
- Na sam koniec zostawiamy tyle miejsca, by zmieściło się jajko.
- Na wysmarowanym tłuszczu naczyniu żaroodpornym układamy papryki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około pół godziny.
- Wyciągamy papryki z piekarnika i do każdej wbijamy po jednym jajku. Z powrotem wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne pół godziny. Smacznego!