Wiele potraw, takich jak gulasz węgierski czy leczo swój wyjątkowy aromat zawdzięcza papryce. To wyjątkowe warzywo fantastycznie smakuje, dlatego jest świetną przyprawą do wielu dań. A próbowaliście zrobić obiad, którego podstawą są papryki? Wypróbujcie ten przepis!
Sposób na faszerowaną paprykę
Papryka nadziewana to doskonały pomysł na obiad czy kolację ze znajomymi. Wygląda bardzo efektownie i jak smakuje! Do tego przyrządzenie jej nie jest szczególnie czasochłonne oraz można przygotować wersję z mięsem i dla wegetarian. Najbardziej klasyczny przepis to papryka nadziewana mięsem z ryżem. Ważne, żeby ryż był klejący, a nie sypki! Zamiast ryżu można użyć zblendowanej cukinii, pasternaku lub pietruszki – najważniejsze, żeby farsz miał „spoiwo” i nie rozpadał się. W wersji wegetariańskiej zamiast mięsa można użyć grzybów z warzywami i ryżem. Warto też dodać do farszu podsmażaną, młodą kapustę. Doda niesamowitego aromatu!
Przepis na paprykę faszerowaną kiełbasą i jajkiem
Takiej nadziewanej papryki na pewno jeszcze nie jadłyście! Wystarczą te składniki:
- 0,5 kg mielonego mięsa
- 6 jajek
- 5 czerwonych papryk
- 2 kiełbasy
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka mąki
- Papryka ostra mielona
- Przyprawa do grilla
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- Do miski wbijamy 1 jajko, dodajemy mięso mielone, bułkę tartą, mąkę, przyprawę do grilla, ostrą paprykę, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy.
- Z umytych papryk wykrawamy środki i pozbywamy się pestek.
- Kiełbasę kroimy w plastry.
- Papryki nadziewamy warstwami, na przemian mięso i plastry kiełbasy.
- Na sam koniec zostawiamy tyle miejsca, by zmieściło się jajko.
- Na wysmarowanym tłuszczu naczyniu żaroodpornym układamy papryki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około pół godziny.
- Wyciągamy papryki z piekarnika i do każdej wbijamy po jednym jajku. Z powrotem wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne pół godziny. Smacznego!