Zdaniem kardiologów, nie ma lepszego jedzenia dla serca. Włączcie do diety ten produkt
AdobeStock
Newsy

Zdaniem kardiologów, nie ma lepszego jedzenia dla serca. Włączcie do diety ten produkt

Chcecie długo żyć i utrzymać w zdrowiu swoje serce? Koniecznie włączcie do diety ten składnik.

Zdrowa dieta i ruch, mają kluczowe znaczenie dla zachowania zdrowia. Szczególnym problemem zdrowotnym są choroby serca. Jak wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego, co roku z przyczyn kardiologicznych umiera 175 tys. Polaków. W Europie rokrocznie odnotowuje się ponad 11 mln nowych przypadków chorób układu sercowo-naczyniowego i 3,9 mln zgonów z tej przyczyny. Czy da się jakoś temu zapobiec? Jednym ze sposobów jest włączenie do diety... kiszonek.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Korzystny wpływ kiszonek na serce

Niezdrowa dieta, niska aktywność fizyczna, wysokie ciśnienie krwi, cukrzyca i nadwaga, są kluczowymi czynnikami ryzyka w przypadku chorób serca. Spożywanie dużej ilości tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans, może prowadzić do podwyższenia poziomu cholesterolu, co z kolei może mieć negatywny wpływ na zdrowie tętnic i doprowadzić do gromadzenia się płytki nazębnej.

Czy jest jakiś rodzaj żywności, która jest szczególnie dobra dla naszego serca? Zdaniem amerykańskiego kardiologa doktora Williama Davisa, to kimchi:

- Moim ulubionym pokarmem, który korzystnie wpływa na zdrowie serca, jest kimchi, czyli bardzo popularna w Korei tradycyjna kiszona kapusta, która jest spożywana przy każdym posiłku. Kimchi wytwarza się z szerokiej gamy warzyw, ale głównym składnikiem jest kapusta, która jest fermentowana. Zwykle dodaje się do niej różne przyprawy i warzywa, w tym dymkę, czosnek, imbir, ostrą paprykę itd. Koreańczycy uważają, że kimchi jest źródłem długowieczności i zdrowia, a amerykański magazyn Health umieścił je w pierwszej piątce najzdrowszych dań na świecie.

Zdaniem kardiologów, nie ma lepszego jedzenia dla serca. Włączcie do diety ten produkt
Pixabay

W jaki sposób sfermentowana żywność może pomóc sercu?

Jest to możliwe dzięki obecności drobnoustrojów w tym typie pokarmu:

- Proces fermentacji oznacza, że zazwyczaj obecne są bardzo pożyteczne gatunki drobnoustrojów, które generują wiele korzyści dla zdrowia. Kimchi zawiera też mnóstwo witamin, takich jak: witamina B1, B2, B7 i B9 (foliany). Innymi słowy, sfermentowana żywność może pomóc w utrzymaniu zdrowej mikroflory jelitowej, co z kolei może pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia takich czynników, jak wysokie ciśnienie krwi i przewlekłe stany zapalne, które są czynnikami ryzyka chorób układu krążenia - dodaje Davis.

Jak pokazują badania, istnieje wyraźny związek między drobnoustrojami w jelitach a układem sercowo-naczyniowym, co oznacza, że utrzymanie zdrowych jelit, może również pomóc w utrzymaniu zdrowego serca.

Źródło: zdrowie.wprost.pl

Ta roslina hamuje chęć na słodycze. Obniża też cholesterol i przyspiesza metabolizm
Pixabay
Newsy
To zboże zmniejsza chęć na słodycze. Obniża też cholesterol i przyspiesza metabolizm 
Włączcie do diety to popularne zboże. Jego właściwości prozdrowotne są wprost zaskakujące.

Gryka to zboże, które należy do roślin rdestowatych. To roślina jednoroczna, która kwitnie latem– w lipcu i w sierpniu. Do Polski sprowadzili ją Tatarzy, którzy zaczęli ją uprawiać na wilgotnych glebach. Wykorzystuje się zarówno ziele tej rośliny, jak i jej zboże. Ziele gryki znane jest ze swoich prozdowotnych właściwości w leczeniu różnych chorób. Dlaczego warto jeść grykę? Pomaga na: żylaki hemoroidy choroby układu krążenia miażdżycę podwyższony poziom cholesterolu Możecie z niej przygotować herbatę gryczaną, która świetnie się sprawdza w łagodzeniu dolegliwości ze strony układu trawiennego, a także przyspiesza przemianę materii i pobudza perystaltykę jelit. Jakie właściwości zdrowotne ma gryka? Grykę można spożywać w postaci herbaty lub ziaren. Ziarna gryki mają kolor od jasnobrązowego do zielonego (prażone ziarna gryki znane są również jako kasza). Gryka nie jest spokrewniona z pszenicą, dlatego jest bezglutenowa. Może być przetwarzana na mąkę i makaron.  Kasza gryczana znana jest z wysokiej zawartości minerałów i przeciwutleniaczy, co zapewnia naszemu organizmowi szereg korzyści zdrowotnych. Głównym składnikiem pokarmowym kaszy gryczanej są węglowodany.  Zawiera ona również białko i wiele innych korzystnych składników. Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną? ma niską zawartość cukrów ma niski indeks glikemiczny  jest bogata w minerały jest bogata w białko ma niską zawartość cholesterolu jest bogata w przeciwutleniacze Wpływ gryki na zdrowie Lepsza kontrola poziomu cukru we krwi. Gryka ma niski lub średni indeks glikemiczny (powoduje wolniejszy wzrost poziomu cukru we krwi po posiłkach), dlatego jest...

Dokucza wam popołudniowa senność? Zjedzcie garść tego produktu a w mig pokonacie spadek energii
AdobeStock
Newsy
Dokucza wam popołudniowa senność? Zjedzcie garść tego produktu, a w mig pokonacie spadek energii
Wystarczy garść tych pestek. Wspaniale smakują i błyskawicznie postawią was na nogi.

Pestki dyni są nie tylko bardzo smaczne, ale też pełne cennych składników odżywczych. Dostarczają naszemu organizmowi dużej ilości zdrowych tłuszczów, magnezu i cynku. Dlaczego warto włączyć je do swojej diety? Właściwości zdrowotne pestek z dyni Pestki z dyni to produkt o wielu właściwościach zdrowotnych. Pestki dyni są bogate w przeciwutleniacze, żelazo, cynk, magnez, mangan, fosfor i miedź. Zawierają dużo antyoksydantów, które mogą chronić przed chorobami i zmniejszać stany zapalne.  Zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, potas, witaminę B2 (ryboflawinę) i kwas foliowy. Mogą pomóc w zapobieganiu niektórym rodzajom raka. Mogą zmniejszyć objawy łagodnego przerostu prostaty i nadreaktywnego pęcherza. Dzięki temu, że są bogate w magnez, pomagają zachować optymalne ciśnienie krwi, poziomu cukru we krwi, a także zdrowie serca i kości. Liczne składniki odżywcze w pestkach dyni, mogą pomóc w utrzymaniu zdrowego serca poprzez podwyższenie poziomu dobrego cholesterolu. Mogą pomóc obniżyć poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2. Są dobrym źródłem błonnika. Diety bogate w błonnik wiążą się z wieloma korzyściami zdrowotnymi, w tym zmniejszeniem ryzyka chorób serca, cukrzycy i otyłości. Wysoka zawartość cynku w pestkach dyni, może pomóc poprawić jakość nasienia i płodność u mężczyzn. Dokucza wam popołudniowa senność? Doskwiera wam spadek energii i popołudniowa senność? Sięgnijcie po pestki dyni. Doktor Daniel Amen, neurobiolog, psychiatra kliniczny i autor książki o tajnikach działania ludzkiego mózgu, opowiedział w wywiadzie dla portalu MindBodyGreen, o swoim sposobie na popołudniową senność. Amen przyznaje, że zawsze sięga w takich chwilach po pestki dyni:...

Jedzcie to wieczorem, a zmniejszycie ryzyko zawału
AdobeStock
Newsy
Jedzcie to wieczorem, a zmniejszycie ryzyko zawału. Udowodnione naukowo!
Odpowiednia profilaktyka jest bardzo ważna dla zdrowia – zwłaszcza w przypadku układu krążenia. Dowiedzcie się, co należy jeść, by zachować sprawność i zdrowie na długo.

Choroby układu krążenia dotykają coraz więcej osób i są główną przyczyną zgonów na całym świecie. Jak o siebie dbać, by uchronić się przed zawałem? Powinniście koniecznie zacząć od swojej diety, ponieważ to właśnie to, co jecie, ma bardzo duży wpływ nie tylko na wasze samopoczucie, ale i zdrowie. Jedzenie pewnych produktów pozwoli wam zminimalizować ryzyko wystąpienia chorób serca – sprawdźcie, jakich. Choroby układu krążenia – dieta Często choroby serca rozwijają się przez nieodpowiednie odżywianie. Duża ilość tłuszczów nasyconych, soli i cukru w diecie przyczynia się do wystąpienia i pogłębienia objawów chorób układu krążenia . Co należy więc zrobić? Idealnie by było, jeśli usuniecie całkowicie takie produkty ze swojej diety i zamiast tego zaczniecie jeść dużo warzyw, pełnoziarnistego pieczywa i mniej mięsa. Zwłaszcza na kolację! Rozkład posiłków i jakość żywności są ważnymi czynnikami, które należy rozważyć, szukając sposobów na obniżenie ryzyka chorób serca. Nasze badanie wykazało, że ludzie, którzy zaczęli regularnie spożywać roślinną kolację z większą ilością „dobrych” węglowodanów i tłuszczów nienasyconych, zmniejszyli ryzyko zapadnięcia na choroby serca o 10 procent(…)Zawsze zaleca się stosowanie zdrowej diety, zwłaszcza w przypadku osób z wysokim ryzykiem chorób serca. Jednak teraz odkryliśmy, że jedzenie mięsa i wysokoprzetworzonych węglowodanów na śniadanie zamiast na kolację wiązało się z niższym ryzykiem – mówi Ying Li z Uniwersytetu Medycznego Harbin w Chinach, autor badania. Bezmięsne dania na kolację – co zjeść? Jeśli więc zależy wam na waszym zdrowiu, warto zrezygnować z jedzenia tłustych mięs na kolację i zamiast tego...

Ta przyprawa jest nazywana cebulą czarownic. Świetnie smakuje, wspomaga wątrobę i obniża ciśnienie
Adobe Stock
Newsy
Ta przyprawa jest nazywana cebulą czarownic. Świetnie smakuje, wspomaga wątrobę i obniża ciśnienie
Czosnek niedźwiedzi nie tylko wspaniale pachnie i smakuje, ale też ma wiele właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto go jeść?

Czosnek niedźwiedzi to gatunek rośliny, którą możemy spotkać w wilgotnych lasach liściastych. W Polsce znajdziemy ją przede wszystkim w Karpatach oraz Sudetach. Czy wiecie, że czosnek niedźwiedzi nazywany jest czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic? Sprawdźcie, dlaczego warto go jeść. Właściwości zdrowotne czosnku niedźwiedziego Czosnek niedźwiedzi nie tylko dodaje smaku naszym potrawom, ale też ma wiele imponujących zastosowań zdrowotnych. Czosnek niedźwiedzi jest stosowany między innymi w leczeniu: wysokiego ciśnienia krwi wysokiego poziomu cholesterolu rozstroju żołądka i chorób przewlekłych Co jeszcze potrafi ta roślina? Poprawia zdrowie serca. Czosnek niedźwiedzi (tak, jak tradycyjny czosnek) ma korzystny wpływ na wysokie ciśnienie krwi, co może zmniejszyć ryzyko miażdżycy. zawałów serca i udarów. Obniża poziom cholesterolu. Dziki czosnek jest w stanie obniżyć ogólny poziom cholesterolu, utrzymując przy tym zdrowe serce. Jest stosowany na problemy żołądkowe. Czosnek niedźwiedzi zawiera cenne związki przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, które mogą pomóc przywrócić równowagę flory bakteryjnej w jelitach, co może łagodzić stany zapalne, wzdęcia, skurcze, zaparcia i inne problemy żołądkowe. Łagodzi kaszel. W dzikim czosnku znajdziemy związki siarkowe i kwasy fenolowe, które skutecznie rozprawią się w walce z kaszlem, zapobiegną przyszłym infekcjom wirusowym i pomogą w prawidłowym działaniu układu pokarmowego. Ponadto: czosnek niedźwiedzi podwyższa poziom dobrego cholesterolu wspomaga wątrobę pomaga w leczeniu chorób reumatycznych wpływa na prawidłowy rozwój chrząstek stawowych ma potencjał przeciwnowotworowy pomaga zachować młody wygląd poprawia stan...