Zdaniem kardiologów, nie ma lepszego jedzenia dla serca. Włączcie do diety ten produkt
AdobeStock
Newsy

Zdaniem kardiologów, nie ma lepszego jedzenia dla serca. Włączcie do diety ten produkt

Chcecie długo żyć i utrzymać w zdrowiu swoje serce? Koniecznie włączcie do diety ten składnik.

Zdrowa dieta i ruch, mają kluczowe znaczenie dla zachowania zdrowia. Szczególnym problemem zdrowotnym są choroby serca. Jak wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego, co roku z przyczyn kardiologicznych umiera 175 tys. Polaków. W Europie rokrocznie odnotowuje się ponad 11 mln nowych przypadków chorób układu sercowo-naczyniowego i 3,9 mln zgonów z tej przyczyny. Czy da się jakoś temu zapobiec? Jednym ze sposobów jest włączenie do diety... kiszonek.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Korzystny wpływ kiszonek na serce

Niezdrowa dieta, niska aktywność fizyczna, wysokie ciśnienie krwi, cukrzyca i nadwaga, są kluczowymi czynnikami ryzyka w przypadku chorób serca. Spożywanie dużej ilości tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans, może prowadzić do podwyższenia poziomu cholesterolu, co z kolei może mieć negatywny wpływ na zdrowie tętnic i doprowadzić do gromadzenia się płytki nazębnej.

Czy jest jakiś rodzaj żywności, która jest szczególnie dobra dla naszego serca? Zdaniem amerykańskiego kardiologa doktora Williama Davisa, to kimchi:

- Moim ulubionym pokarmem, który korzystnie wpływa na zdrowie serca, jest kimchi, czyli bardzo popularna w Korei tradycyjna kiszona kapusta, która jest spożywana przy każdym posiłku. Kimchi wytwarza się z szerokiej gamy warzyw, ale głównym składnikiem jest kapusta, która jest fermentowana. Zwykle dodaje się do niej różne przyprawy i warzywa, w tym dymkę, czosnek, imbir, ostrą paprykę itd. Koreańczycy uważają, że kimchi jest źródłem długowieczności i zdrowia, a amerykański magazyn Health umieścił je w pierwszej piątce najzdrowszych dań na świecie.

Zdaniem kardiologów, nie ma lepszego jedzenia dla serca. Włączcie do diety ten produkt
Pixabay

W jaki sposób sfermentowana żywność może pomóc sercu?

Jest to możliwe dzięki obecności drobnoustrojów w tym typie pokarmu:

- Proces fermentacji oznacza, że zazwyczaj obecne są bardzo pożyteczne gatunki drobnoustrojów, które generują wiele korzyści dla zdrowia. Kimchi zawiera też mnóstwo witamin, takich jak: witamina B1, B2, B7 i B9 (foliany). Innymi słowy, sfermentowana żywność może pomóc w utrzymaniu zdrowej mikroflory jelitowej, co z kolei może pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia takich czynników, jak wysokie ciśnienie krwi i przewlekłe stany zapalne, które są czynnikami ryzyka chorób układu krążenia - dodaje Davis.

Jak pokazują badania, istnieje wyraźny związek między drobnoustrojami w jelitach a układem sercowo-naczyniowym, co oznacza, że utrzymanie zdrowych jelit, może również pomóc w utrzymaniu zdrowego serca.

Źródło: zdrowie.wprost.pl

Ta roslina hamuje chęć na słodycze. Obniża też cholesterol i przyspiesza metabolizm
Pixabay
Newsy
To zboże zmniejsza chęć na słodycze. Obniża też cholesterol i przyspiesza metabolizm 
Włączcie do diety to popularne zboże. Jego właściwości prozdrowotne są wprost zaskakujące.

Gryka to zboże, które należy do roślin rdestowatych. To roślina jednoroczna, która kwitnie latem– w lipcu i w sierpniu. Do Polski sprowadzili ją Tatarzy, którzy zaczęli ją uprawiać na wilgotnych glebach. Wykorzystuje się zarówno ziele tej rośliny, jak i jej zboże. Ziele gryki znane jest ze swoich prozdowotnych właściwości w leczeniu różnych chorób. Dlaczego warto jeść grykę? Pomaga na: żylaki hemoroidy choroby układu krążenia miażdżycę podwyższony poziom cholesterolu Możecie z niej przygotować herbatę gryczaną, która świetnie się sprawdza w łagodzeniu dolegliwości ze strony układu trawiennego, a także przyspiesza przemianę materii i pobudza perystaltykę jelit. Jakie właściwości zdrowotne ma gryka? Grykę można spożywać w postaci herbaty lub ziaren. Ziarna gryki mają kolor od jasnobrązowego do zielonego (prażone ziarna gryki znane są również jako kasza). Gryka nie jest spokrewniona z pszenicą, dlatego jest bezglutenowa. Może być przetwarzana na mąkę i makaron.  Kasza gryczana znana jest z wysokiej zawartości minerałów i przeciwutleniaczy, co zapewnia naszemu organizmowi szereg korzyści zdrowotnych. Głównym składnikiem pokarmowym kaszy gryczanej są węglowodany.  Zawiera ona również białko i wiele innych korzystnych składników. Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną? ma niską zawartość cukrów ma niski indeks glikemiczny  jest bogata w minerały jest bogata w białko ma niską zawartość cholesterolu jest bogata w przeciwutleniacze Wpływ gryki na zdrowie Lepsza kontrola poziomu cukru we krwi. Gryka ma niski lub średni indeks glikemiczny (powoduje wolniejszy wzrost poziomu cukru we krwi po posiłkach), dlatego jest...

kapusta kiszona
Adobe Stock
Newsy
Często jecie kiszoną kapustę? Musicie dodać do niej ten składnik, a stanie się prawdziwą zdrowotną bombą
Kiszona kapusta sama w sobie jest bardzo zdrowa, ale w połączeniu wbrew pozorom z tym składnikiem będzie idealną bombą witaminową. Koniecznie wypróbujcie tego połączenia!

Kapusta kiszona słynie przede wszystkim ze sporej ilości witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu. Ponadto jest bardzo smaczna i wykorzystywana w polskiej kuchni do wielu dań. Przygotowanie surówki do obiadu na bazie tego warzywa uczyni go nie tylko smacznym, ale i pełnowartościowym. Cenne wartości O niesamowitych wartościach kapusty kiszonej wiadomo nie od dziś. Jest doskonałym probiotykiem w codziennej diecie, ale jest również niskokaloryczna, dzięki czemu idealnie sprawdza się dla osób dbających o sylwetkę bądź tych starających się o zgubienie zbędnych kilogramów. Wśród właściwości wyróżnić można: pozytywny wpływ na układ pokarmowy, obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób serca, poprawę stanu skóry, pomoc w utrzymaniu odpowiedniego poziomu glukozy we krwi, wzmocnienie odporności, pomoc w zwalczaniu stanów zapalnych w organizmie, czy idealnie spisze się jako preparat dla osób, które dzień wcześniej przesadzą z napojami wysokoprocentowymi.  Dzięki sporej zawartości witamin oraz mikroelementów w składzie ma bardzo dobroczynny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Kapusta kiszona z oliwą Wielu dietetyków głosi, iż pewnych produktów nie powinno się łączyć, ponieważ mogą one stracić swoje cenne właściwości. Są jednak również takie składniki, które w duecie mają jeszcze większą moc! Taką doskonałą parę tworzy kapusta kiszona wraz z oliwą. Dany tłuszcz jest bogaty w kwasy tłuszczowe jednonienasycone, a także przeciwutleniacze chroniące serce przed wieloma schorzeniami. Dzięki połączeniu tych obu produktów, czyli kapusty i oliwy, ich wartości odżywcze będą razem łatwiej przyswajalne przez organizm człowieka. Warto wiedzieć, że...

Jedzcie to wieczorem, a zmniejszycie ryzyko zawału
AdobeStock
Newsy
Jedzcie to wieczorem, a zmniejszycie ryzyko zawału. Udowodnione naukowo!
Odpowiednia profilaktyka jest bardzo ważna dla zdrowia – zwłaszcza w przypadku układu krążenia. Dowiedzcie się, co należy jeść, by zachować sprawność i zdrowie na długo.

Choroby układu krążenia dotykają coraz więcej osób i są główną przyczyną zgonów na całym świecie. Jak o siebie dbać, by uchronić się przed zawałem? Powinniście koniecznie zacząć od swojej diety, ponieważ to właśnie to, co jecie, ma bardzo duży wpływ nie tylko na wasze samopoczucie, ale i zdrowie. Jedzenie pewnych produktów pozwoli wam zminimalizować ryzyko wystąpienia chorób serca – sprawdźcie, jakich. Choroby układu krążenia – dieta Często choroby serca rozwijają się przez nieodpowiednie odżywianie. Duża ilość tłuszczów nasyconych, soli i cukru w diecie przyczynia się do wystąpienia i pogłębienia objawów chorób układu krążenia . Co należy więc zrobić? Idealnie by było, jeśli usuniecie całkowicie takie produkty ze swojej diety i zamiast tego zaczniecie jeść dużo warzyw, pełnoziarnistego pieczywa i mniej mięsa. Zwłaszcza na kolację! Rozkład posiłków i jakość żywności są ważnymi czynnikami, które należy rozważyć, szukając sposobów na obniżenie ryzyka chorób serca. Nasze badanie wykazało, że ludzie, którzy zaczęli regularnie spożywać roślinną kolację z większą ilością „dobrych” węglowodanów i tłuszczów nienasyconych, zmniejszyli ryzyko zapadnięcia na choroby serca o 10 procent(…)Zawsze zaleca się stosowanie zdrowej diety, zwłaszcza w przypadku osób z wysokim ryzykiem chorób serca. Jednak teraz odkryliśmy, że jedzenie mięsa i wysokoprzetworzonych węglowodanów na śniadanie zamiast na kolację wiązało się z niższym ryzykiem – mówi Ying Li z Uniwersytetu Medycznego Harbin w Chinach, autor badania. Bezmięsne dania na kolację – co zjeść? Jeśli więc zależy wam na waszym zdrowiu, warto zrezygnować z jedzenia tłustych mięs na kolację i zamiast tego...

Ta odchudzająca kawa w mig poprawi wasze zdrowie i spali zbędny tłuszcz. Dodajcie 3 składniki
Flickr
Newsy
Ta odchudzająca kawa w mig poprawi wasze zdrowie i spali zbędny tłuszcz. Dodajcie 3 składniki
Czy wpadlibyście na to, żeby dodać do kawy odrobinę oleju kokosowego? Paradoksalnie ta metoda to prawdziwy hit w odchudzaniu.

Wiele osób nie może sobie odmówić porannej filiżanki kawy . Jedni piją ją na słodko, z dodatkiem mleka , drudzy z samym mlekiem lub samym cukrem, jeszcze inni preferują klasyczną małą czarną bez żadnych dodatków. Ale czy wpadlibyście na pomysł, żeby dodać do kawy odrobinę oleju kokosowego ? Kawa z dodatkiem oleju kokosowego to nie tylko sposób na zrzucenie kilku zbędnych kilogramów , ale też na usprawnienie pracy jelit, poprawę trawienia , obniżenie poziomu cholesterolu a nawet złagodzenie bólu stawów. Jak przygotować kawę z dodatkiem oleju kokosowego? Do przygotowania takiej kawy będziecie potrzebować trzech prostych składników: 3/4 oleju kokosowego 1/2 szklanki miodu łyżeczkę  cynamonu Przygotowanie: Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszajcie i odstawcie do lodówki. Dodawajcie codziennie łyżeczkę do swojej ulubionej kawy. Napój nie może być zbyt gorący, ponieważ w takiej temperaturze miód traci swoje cenne właściwości. Pijcie taką kawę codziennie a wasze trawienie będzie lepsze i szybciej zaczniecie spalać tkankę tłuszczową. Dlaczego warto dodać do kawy olej kokosowy? Olej kokosowy zyskał ogromną popularność wśród osób stosujących wysokotłuszczową dietę ketogeniczną o bardzo niskiej zawartości węglowodanów. Dodanie go do kawy może pomóc w osiągnięciu lub utrzymaniu ketozy, stanu metabolicznego, w którym organizm wykorzystuje ketony – cząsteczki powstałe w wyniku rozpadu tłuszczu – jako paliwo zamiast glukozy. Utrzymanie ketozy na diecie ketogenicznej wiąże się z korzyściami zdrowotnymi, takimi jak utrata masy ciała, lepsza kontrola poziomu cukru we krwi i zmniejszenie czynników ryzyka chorób serca. Ponadto, olej kokosowy: może przyspieszyć...