Zbyt długie kąpiele słoneczne? Te produkty sobie z nimi poradzą. Macie je w lodówce
AdobeStock
Newsy

Zbyt długie kąpiele słoneczne? Te produkty sobie z nimi poradzą. Macie je w lodówce

Latem nietrudno o oparzenia słoneczne. Produkty, które każdy z was ma w domu, przyśpieszą gojenie!

Spędzacie lato nad morzem, w górach, a może w mieście? Niezależnie od miejsca, w którym przebywacie, w słonecznie dni nietrudno o poparzenia słoneczne. Nieprzyjemne objawy, takie jak pieczenie i szczypanie skóry, pomogą wam złagodzić produkty, które znajdują się w waszej lodówce!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kefir

Kwaśne produkty mleczne, takie jak kefir, zsiadłe mleko i maślanka, zawierają żywe kultury bakterii, które odbudują naruszoną przez słońce skórę i przywrócą jej prawidłowy poziom pH. Należy nasączyć gazę w kefirze, maślance albo mleku i przyłożyć do poparzonych miejsc.

Zobacz także
Te produkty, które trzymacie w kuchni, wyprasują zmarszczki i cofną oznaki starzenia

Te produkty, które trzymacie w kuchni, wyprasują zmarszczki i cofną oznaki starzenia

Nigdy nie łączcie ze sobą tych produktów. Szkoda zdrowia

Nigdy nie łączcie ze sobą tych produktów. Szkoda zdrowia

Aloes

Tak samo jak mleczne przetwory, aloes przywraca prawidłowe pH skóry, a do tego przyśpiesza jej regenerację. Aloes zawiera również aloektynę, która ma działanie przeciwzapalne. Zamoczcie gazę w soku z aloesu i zastosujcie w formie okładów na poparzenia.

Ziemniaki

Nie wszyscy wiedzą, że ziemniaki również świetnie działają na wszelkiego rodzaju podrażnienia! A zwłaszcza na poparzenia skóry, ponieważ ziemniaki pozwolą zapobiec pojawieniu się pęcherzy i złagodzą ból. Wystarczy, że pokroicie surowego ziemniaka w plasterki i przyłożycie je do oparzeń. Możecie też wymieszać po prostu mąkę ziemniaczaną z wodą i nałożyć na skórę.

Miód

Miód znany jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych i antybakteryjnych, które warto wykorzystać w leczeniu oparzeń. Po prostu posmarujcie podrażnione miejsca miodem i już po chwili odczujecie jego dobroczynne działanie.

Jak chronić się przed słońcem?

By skutecznie zapobiec oparzeniom słonecznym, koniecznie przestrzegajcie tych zasad w trakcie lata:

  • Przed wyjściem na słońce, użyjcie kremu z filtrem UV. Jeśli macie bardzo jasną skórę, stosujcie SPF o wartości co najmniej 30.
  • Starajcie się unikać słońca w godzinach 11:00-16:00.
  • Chrońcie głowę i oczy – najlepiej sprawdzi się chustka lub lekki kapelusz i okulary przeciwsłoneczne.
  • Zakładajcie ubrania z lekkich i przewiewnych tkanin, takich jak len i bawełna. Wbrew pozorom dobrze sprawdzą się koszule z długim rękawem i długie spodnie, najlepiej w jasnych barwach – są przewiewne i chronią przed słońcem, dlatego paradoksalnie w takim stroju będzie wam chłodniej w trakcie upału.
Co na oparzenia słoneczne? Ten produkt spożywczy działa lepiej niż kosmetyki i kefir (białko jaja)
AdobeStock
Newsy
Co na oparzenia słoneczne? Ten produkt spożywczy działa lepiej niż kosmetyki i kefir
Jak ulżyć sobie w przypadku wystąpienia oparzeń słonecznych? Wykorzystajcie tę sprawdzoną metodę.

W ostatnich dniach słońce świeci bardzo mocno, a w większości kraju występują ogromne upały. Oczywiście najlepiej chronić się przed słońcem i unikać promieni słonecznych. Taki upał może być niebezpieczny, szczególnie dla wrażliwych, starszych osób i dzieci. Konieczne jest nawadnianie się i stosowanie kremu z filtrem. Jeśli mimo to przydarzą wam się oparzenia słoneczne, skorzystajcie z tej porady. Złagodzicie ból. Poparzenia słoneczne Oparzenia słoneczne mogą być bardzo niebezpieczne. Pewnie większość z was wie, że opalanie nie jest zdrowe. Czasami może zdarzyć się jednak, że pomimo ostrożności spalicie sobie skórę. Nie jest to przyjemne, ale może być też niebezpieczne! Poparzenia słoneczne są niestety nieodłącznym elementem lata. Chwila nieuwagi, ostre słońce, i zaczerwienione ramiona, lub nos gotowe. Zastosujcie wtedy tę naturalną metodę. Naturalna metoda łagodzenia oparzeń słonecznych Chodzi o wykorzystanie białka jaja kurzego. Białko jajek bardzo dobrze chłodzi spalone miejsce i dodatkowo może je odkażać. Najlepiej skorzystajcie z białko prosto z lodówki. Będzie lepiej chłodziło sparzoną skórę i natychmiast zniweluje ból i pieczenie. Białko jajka kurzego jest dobre na oparzenia ponieważ: Zawiera cystatynę, która hamuje stany zapalne i łagodzi je Zawiera enzym lizozym, posiadający właściwości antywirusowe i bakteriobójcze. Może pomóc zapobiegać powstawaniu infekcji w newralgicznym miejscu Przyspiesza gojenie się rany Przyjemnie chłodzi, dając natychmiastowy efekt Jak skorzystać z białka jaja na oparzenia? Koniecznie oddzielcie białko jaja od żółtka. W obecności żółtka enzym lizozym jest blokowany, więc białko nie działa ze swoim 100% potencjałem. Posmarujcie oparzone miejsce białkiem. Możecie też...

Popularny składnik drinków może wywołać przebarwienia na skórze. Uważajcie latem na te owoce
AdobeStock
Newsy
Popularny składnik drinków może wywołać przebarwienia na skórze. Uważajcie latem na te owoce
Zachowajcie ostrożność przy obieraniu i krojeniu tych owoców w pełnym słońcu - to może się źle skończyć.

Choć kalendarzowe lato dopiero za miesiąc, już teraz w niektórych częściach Polski wysokie temperatury mogą mocno doskwierać. Gdy jest tak ciepło, nic nie robi lepiej od chłodnej wody z dodatkiem lodu, mięty i pokrojonej w plasterki cytryny. Okazuje się jednak, że tak smaczne i orzeźwiające latem cytrusy mogą być w istocie niebezpieczne. Sprawdźcie, dlaczego.  Jak chronić się przed słońcem? Już nawet dzieci wiedzą, że w słoneczną pogodę należy chronić się przed słońcem. Najlepiej jest siedzieć w cieniu, nosić przewiewną odzież zasłaniającą ciało oraz nakrycie głowy. Jeżeli jednak chcemy wyjść na słońce i kąpać się w morzu czy jeziorze, trzeba zadbać o ochronę w postaci kremu z filtrem. Wszystko po to, by zapobiec bolesnym oparzeniom słonecznym.  Mało kto jednak wie, że są produkty, które mogą zwiększyć wrażliwość skóry na promieniowanie słoneczne. To prowadzi nie tylko do oparzeń, ale też uczulenia na słońce w postaci np. wysypki. Zdarzają się także nieestetyczne przebarwienia. Jednym z takich produktów są cytrusy - jak cytryna, limonka, pomarańcze, grejpfruty czy pomelo. Cytrusy a słońce W jaki sposób cytrusy wpływają na naszą skórę w słońcu? Okazuje się, że owoce te zawierają substancje fototoksyczne. Gdy dojdzie do kontaktu takich substancji ze skórą, to w połączeniu z promieniowaniem ultrafioletowym może dochodzić do zapalenia skóry, a także przebarwień, które są bardzo trudne do usunięcia. Wystarczy, że będziecie kroić cytrynę w pełnym słońcu i jej sok tryśnie wam na skórę i nieszczęście gotowe.  By ochronić się latem przed słońcem i przebarwieniami, stosujcie się także do tych zaleceń: zawsze używajcie kremu zawierającego wysokie filtry UV noście lekkie, oddychające ubrania z lnu lub bawełny...

Jedzcie te warzywa, a zmniejszycie ryzyko oparzeń słonecznych. Pozycja obowiązkowa w letnim menu
AdobeStock
Newsy
Jedzcie te warzywa, a zmniejszycie ryzyko oparzeń słonecznych. Pozycja obowiązkowa w letnim menu
Spożywanie pewnych warzyw i owoców pomoże wzmocnić waszą skórę, która latem nieustannie jest wystawiona na szkodliwe działanie promieni słonecznych. Sprawdźcie, co warto teraz włączyć do swojej diety.

W letnie miesiące ochrona przeciwsłoneczna jest ogromnie ważna. Oparzenia od słońca nie są obojętne dla naszego zdrowia - bolą i mogą przyczynić się do rozwoju raka skóry. Czy wiedzieliście, że poza stosowaniem kremów do opalania i noszenia odpowiedniej odzieży, istnieje więcej sposobów na uchronienie się przed słońcem? Z pomocą przyjdą produkty, które latem koniecznie powinny się znaleźć w waszej diecie.  Rola beta-karotenu w ochronie przeciwsłonecznej Składnikiem odżywczym, który wzmacnia skórę wystawioną na promienie słoneczne, jest beta-karoten. Po spożyciu, jest przekształcany w witaminę A i staje się przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed nowotworami. Natomiast gdy beta-karoten gromadzi się w naskórku, działa on jak bariera ochronna, zabezpieczająca skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Oczywiście w ten sposób nie ochronicie się przed oparzeniami w stu procentach. Nadal należy stosować kremy do opalania i unikać ekspozycji na promienie słoneczne. Jednak jedzenie produktów bogatych w beta-karoten może wzmocnić skórę w trudnych warunkach, takich jak plażowanie w pełnym słońcu. W tych produktach znajdziecie beta-karoten Beta-karoten jest obecny w wielu pysznych warzywach i owocach. Ich jedzenie to sama przyjemność, dlatego warto połączyć dobre z pożytecznym. Beta-karoten znajduje się m.in. w: marchwi botwinie szczawiu szpinaku fasolce szparagowej natce pietruszki sałatach pomidorach agreście mango papajach melonach morelach Ważne jest, by spożywać wymienione produkty z tłuszczami, w których beta-karoten się rozpuszcza. Najlepszym rozwiązaniem są zdrowe oleje, takie jak olej rzepakowy czy lniany. Jak chronić się przed słońcem?...

Dlaczego wędliny ze sklepu należy jak najszybciej wyjąć z foliowych worków? Będziecie zaskoczeni
AdobeStock
Newsy
Dlaczego wędliny ze sklepu należy jak najszybciej wyjąć z foliowych worków? Będziecie zaskoczeni
Kupujecie wędliny pakowane w plastikowe torebki? Sprawdźcie, dlaczego trzeba je jak najszybciej z nich wyjąć.

Po czym można poznać dobry sklep mięsny? Nie tylko po jakości sprzedawanego mięsa, ale także po sposobie jego pakowania! Wędliny prawidłowo powinny być pakowane tylko w czysty papier, bez grama plastiku. Jednak w niektórych sklepach mięsa sprzedaje się w foliowych woreczkach. Takie rozwiązanie nie jest ani ekologiczne, ani zdrowe. Sprawdźcie, dlaczego! Dlaczego wędlin nie powinno się trzymać w folii? Przyniesione ze sklepu wędliny zapakowane w plastikowe worki wkładacie pewnie od razu do lodówki. Czy to wystarczy, by zakupione mięso było długo świeże? Absolutnie nie! Co więcej, takie działanie będzie wręcz odwrotne w skutkach. Wędlina, zwłaszcza świeża w foliowej torebce zepsuje się o wiele szybciej. By temu zapobiec, warto po przyjściu ze sklepu przepakować mięso w papierowy pergamin. Jak przechowywać wędliny w lodówce? By mieć pewność, że wasze wędliny długo będą świeże i smaczne, warto poznać sposoby przechowywania poszczególnych rodzajów wędlin. To, że mięso powinno się znaleźć w lodówce, wiedzą wszyscy. Ale okazuje się, że to w jakim miejscu w lodówce położycie mięso też ma znaczenie! Poziom temperatury jest nieco inny w każdy miejscu lodówki. Na przykład na górnej półce będzie to około 8 stopni Celsjusza, dlatego w tym miejscu najlepiej przechowujcie przetwory mleczne, takie jak kefir, jogurty czy mleko. Na środkowej półce panuje temperatura od 4 do 7 stopni Celsjusza, dlatego to właśnie tutaj powinny się znaleźć wędliny – zwłaszcza świeże! Natomiast najchłodniej jest na dolnej półce (około 2 stopnie), dlatego na niej powinny się znaleźć wszystkie produkty, które psują się szybko – takie jak surowe mięso i ryby. W dolnej szufladzie lodówki jest najcieplej (około 10 stopni), dlatego przechowujcie w niej owoce i warzywa....