cukier puder
Adobe Stock
Newsy

Zbrylony i twardy jak kamień cukier puder? Użyjcie tego, a znowu stanie się sypki

Nieodpowiednie bądź dłuższe przechowywanie otwartego cukru pudru prowadzi do jego zbrylenia. Dzięki temu trikowi, ponownie szybko stanie się sypki! Koniecznie wypróbujcie ten patent!

Zbrylony cukier puder to zmora niejednej gospodyni domowej. Na ten stan ma wpływ kilka czynników, a między innymi sposób jego przechowywania. Choć często również można się spotkać z taką postacią cukru już w sklepie. By uporać się z niepraktycznymi grudkami, warto zastosować jeden prosty patent.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Z czego powstaje cukier?

Cukier to substancja słodząca najczęściej pochodząca z trzciny cukrowej oraz buraków cukrowych. Mimo iż od wielu lat jest sporną kwestią wśród dietetyków, to jednak gości w każdym domu i stanowi dodatek do wielu potraw czy wypieków. 

Drogi cukier

Cukier pojawił się już wiele tysięcy lat temu, jednak przez cały ten czas był różnie postrzegany i wykorzystywany. Niegdyś był dość drogim produktem, co uniemożliwiało go nabycie przez każdego człowieka. Wówczas był zarezerwowany dla bogatszych ludzi z wyższych sfer. Początkowo był wykorzystywany jako lekarstwo i przyprawa.  Z czasem stał się jednak dobrem luksusowym, a jego spożycie z roku na rok coraz szybciej rosło. Obecnie jest jednym z najbardziej pożądanych produktów na rynku. Jest wykorzystywany niemal do wszystkiego, co też spowodowało znaczny wzrost jego spożywania. 

Zobacz także
Jaka mąka do placków ziemniaczanych?

Jaka mąka do placków ziemniaczanych? Tylko z taką wyjdą chrupiące

śledzie

Dzięki temu trikowi śledzie nabiorą wyjątkowego smaku. Wystarczy dodać 1 składnik do marynaty

Rodzaje cukru na rynku

W sprzedaży można się spotkać z wieloma rodzajami cukru. Każdy z nich czymś się różni. Wśród dostępnych produktów należy wyróżnić, takie jak:

  • biały cukier rafinowany - jest produkowany z buraków cukrowych, to oczyszczona wersja produktu pozbawiona melasy, dzięki czemu ma postać krystaliczną,
  • cukier trzcinowy - wytwarzany z trzciny cukrowej, zawiera melasę, która nadaje mu charakterystyczny, delikatny, bursztynowy kolor,
  • biały cukier z aromatem z wanilii, nazywany również po prostu cukrem wanilinowym.

Ze względu na wielkość ziaren, cukier rafinowany dzieli się na:

  • kryształ,
  • puder,
  • radinafę,
  • czy drobny.

Sposób przechowywania cukru

Cukier, jak i inne produkty powinien być przechowywany w odpowiedni sposób. Dzięki temu nie tylko zachowa swoją formę bez zbrylenia się, ale również swoje składniki i nie będą miały do niego dostępu domowe insekty jak mole spożywcze. Po powrocie z zakupów warto przesypać biały proszek do szczelnego opakowania, a najlepiej do słoika. Taki cukier należy przechowywać w zacienionym miejscu bez dostępu do promieni słonecznych i wysokich temperatur.

Patent na grudki w cukrze pudrze

Jeśli macie zbrylony cukier puder to przesypcie go do foliowej bądź papierowej torebki, a następnie delikatnie rozwałkujcie go wałkiem do ciasta. Później przesiejcie go przez sito do miski i gotowe. Prawda, że proste? 

Cukier
Pixabay/Gabriela Sanda
Newsy
Jak zamienić biały cukier w brązowy? Genialna metoda, którą znają tylko wtajemniczeni
Każdy dietetyk powie wam to samo - zamiast białego cukru sięgnijcie po jego zastępniki, np. fruktozę.

Cukier zalicza się do słodkich substancji, które nadają potrawom specyficzny smak. Trudno wyobrazić sobie wyroby cukiernicze bez jego użycia. Jak zmienić cukier biały w brązowy? Słodka substancja w formie proszku Cukier wytwarzany jest zazwyczaj z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych. To nieodłączny element sporów wśród dietetyków. Jedni uważają, że niewielka jego ilość wam nie zaszkodzi, drudzy polecają całkowite jego wyeliminowanie z codziennej diety. Cukier trzcinowy, brązowy, biały, buraczany, czy kryształ to określenia, z którymi możecie spotkać się na co dzień  w sklepach spożywczych. Wszystkie wymienione określenia można zastąpić słowem sacharoza. Występuje ona w postaci białych lub bezbarwnych kryształów, bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie i ma słodki smak.  Największa zawartość cukru występuje w burakach cukrowych oraz trzcinie cukrowej. Sacharoza wchodzi również w skład niektórych warzyw takich jak pomidor, marchew, papryka czy seler naciowy. Cukier znajdziecie również w melonie, brzoskwiniach i winogronach.  Popularne rodzaje cukru Używany w kuchni cukier stołowy, może być wytwarzany z buraków cukrowych. Sacharoza produkowana jest również z trzciny cukrowej, z której powstaje cukier trzcinowy. Budowa chemiczna oraz wartości odżywcze w przypadku obu tych cukrów, są takie same. Cukier trzcinowy i buraczany dostępny na półkach sklepowych, występuje najczęściej w postaci białego cukru rafinowanego, który jest oczyszczony i pozbawiony tzw. melasy. Właśnie ona nadaje mu kolor. Na rynku dostaniecie również biały cukier z aromatem wanilii, nazywany po prostu cukrem waniliowym. Nowością na rynku i alternatywą dla klasycznego białego cukru, jest cukier kokosowy pozyskiwany z kwiatostanów palm...

kawa cukier biały czy brązowy
shixugang/Pixabay.com
Zdrowie
Cukier biały czy brązowy? Uważaj, który sypiesz do swojej kawy!
Słodzisz kawę? Pewnie nie zastanawiasz się nad tym, jakiego cukru używasz. A to wielki błąd! Dowiedz się jaki cukier do kawy jest najlepszy.

Choć zapaleni kawosze reagują przerażeniem na myśl o poprawianiu smaku kawy mlekiem lub cukrem, większość z nas nie wyobraża sobie tego napoju bez przynajmniej jednego z tych dodatków. Jednak czy wiedzieliście, że to jakim cukrem słodzicie kawę ma ogromny wpływ na wasze zdrowie? Biały cukier – biała śmierć? Dziś większość produktów na sklepowych półkach zawiera cukier. Nawet keczup jest słodzony! Co więcej, przetworzona żywność słodzi się białym cukrem, który według naukowców jest najgorszy dla naszego zdrowia. Wysnuli oni nawet tezę mówiącą o tym, że biały cukier uzależnia silniej, niż niektóre narkotyki. Powoduje on nadwagę oraz próchnicę, a ponadto prowadzi do miażdżycy i cukrzycy. Cukier biały i brązowy – różnice Alternatywą jest cukier brązowy, który pochodzi z trzciny cukrowej. Czy poza sposobem pozyskiwania różni się czymś od białego cukru? Oczywiście! Biały cukier otrzymuje się z buraków cukrowych. Jest słodki i na tym kończą się jego walory, ponieważ nie ma on żadnych wartości odżywczych – poza solidną dawką węglowodanów. Natomiast cukier brązowy dzięki temu, że nie poddaje się go procesowi rafinacji (czyli oczyszczania ) zawiera wapń, magnez i potas. Temu też zawdzięcza swój charakterystyczny, brązowy kolor. Co zamiast cukru? Jeżeli szukacie zdrowszej alternatywy dla cukru, warto sięgnąć po inne substancje słodzące, takie jak: Ksylitol Syrop klonowy Erytrol

Czy brązowy cukier jest zdrowszy od białego? Odpowiedź was zaskoczy
AdobeStock
Newsy
Czy brązowy cukier jest zdrowszy od białego? Odpowiedź was zaskoczy
Który cukier kupujecie - biały, czy może brązowy? Sprawdźcie, czy w tym przypadku wybór ma znaczenie.

Przed wojną każdy dobrze znał hasło „cukier krzepi”, które jednak niezbyt dobrze się zestarzało. Dziś już wiemy, że jest wręcz przeciwnie i biały cukier należy zdecydowanie ograniczać w swojej diecie. Popularny stał się za to cukier brązowy, który ma być rzekomo zdrowszy od białego. Czy rzeczywiście tak jest? Sprawdźcie, na czym polega różnica między cukrem białym a brązowym i który z nich jest lepszy dla zdrowia.  Czy cukier brązowy jest zdrowy? Brązowa barwa cukru wynika ze sposobu produkcji. Taki cukier produkuje się z trzciny cukrowej, w której znajduje się naturalna melasa. Z kolei najpopularniejszy w naszym kraju cukier biały wytwarza się z buraków cukrowych. Okazuje się jednak, że poza sposobem produkcji, różnice między cukrem białym a brązowym są naprawdę niewielkie. Biały zawiera minimalnie więcej kalorii (16 kcal w jednej łyżeczce, podczas gdy w jednej łyżeczce cukru brązowego jest 15 kcal). Cukier brązowy jest też droższy, co chętnie wykorzystują producenci. Niektórzy barwią zwykły, biały cukier i sprzedają jako brązowy po wyższej cenie. Dlatego koniecznie zwracajcie w sklepie uwagę na opakowania i jeśli chcecie kupić oryginalny brązowy cukier, to szukajcie takiego, na którym opakowaniu jest wyraźnie napisane „cukier trzcinowy” Jednak czy taki cukier jest rzeczywiście zdrowszy? Odpowiedź jest bardzo prosta i krótka: nie. Różnice między cukrem białym a brązowym są minimalne, a spożywanie jednego i drugiego w dużych ilościach tak samo szkodliwe.  Czym zastąpić cukier? Jeżeli nie wyobrażacie sobie życia bez słodkich przekąsek i ciast, nie musicie całkowicie z nich rezygnować. Warto oczywiście ograniczyć takie przysmaki, a w przypadku tych, które nie mogą się obyć bez słodzidła, wykorzystajcie zdrowsze zamienniki. Na przykład: ksylitol erytrytol...

Jak sprawdzić czy miód jest naszprycowany cukrem? Wystarczy szklanka wody
Pixabay
Newsy
Jak sprawdzić czy miód jest naszprycowany cukrem? Wystarczy szklanka wody
Miód to wspaniała, zdrowa słodycz i idealny dodatek do wielu potraw. Niestety, łatwo nadziać się podczas zakupu na kiepskiej jakości produkty. Na przykład te ze sporą domieszką cukru.

Miód nie należy do najtańszych produktów na rynku. Nic w tym dziwnego. Jego produkcja nie zależy w końcu tylko od ludzi. Przepyszny słodki, zawiesisty miód w słoiczkach, to owoc wspólnej pracy pszczół i pszczelarzy. Czasem jednak chęć zysku, zachęca producentów do zakłócenia tej owocnej współpracy. Dlaczego nie warto kupować tanich miodów od niezaufanych producentów? Wzbogacanie miodu cukrem to praktyka stara jak świat. Albo przynajmniej tak stara, jak obecność taniego cukru z buraka cukrowego i trzciny cukrowej na rynku. Takiego rodzaju produktu należy wystrzegać się z całych sił. Przede wszystkim ze względu na zupełnie inne właściwości takiego przysmaku. Innym, bardzo ważnym powodem takiego zachowania, powinien być oczywiście stan waszego portfela. Wiadomo przecież, że szkoda wydawać pieniądze na podróbki! Jak sprawdzić czy miód zawiera dodatek w postaci cukru? Przygotujcie przeźroczystą szklankę. Włóżcie do szklanki łyżeczkę miodu. Zalejcie miód wodą o temperaturze pokojowej. Jeśli miód szybko rozpuszcza się w wodzie, oznacza to, że prawdopodobnie dodano do niego biały cukier. Czysty miód nie powinien rozpuścić się od razu w zwykłej wodzie. Jakie są inne sposoby na rozpoznanie dobrej jakości miodu? W pierwszej kolejności wczytajcie się w szczegóły dotyczące danego produktu na etykiecie. W jaki sposób niektórzy producenci miodu obniżają koszty produkcji? Producent miodu jest winny klientom szczegółowe informacje na temat choćby tego, skąd pochodzi jego produkt. Jakiekolwiek wzmianki o mieszankach miodu z Unii Europejskiej i tych spoza Wspólnoty, nie wróżą dobrze, jeśli chodzi o jakość danego słoiczka. Często bowiem pod hasłem „miód spoza...