Zbrylona sól w solniczce? Jest na to rada. Wsypcie to do soli, a nigdy się nie sklei
Pixabay
Newsy

Zbrylona sól w solniczce? Jest na to rada. Wsypcie to do soli, a nigdy się nie sklei

Zbrylenie soli utrudnia przyprawianie. Trzeba ją rozkruszyć i rozdrobnić, by móc solić do woli. Jeżeli chcecie uniknąć tego ambarasu, wypróbujcie trik stosowany w restauracjach.

Zauważyliście, że rzadko używana sól ma tendencję do utraty sypkości? Dzieje się tak za sprawą wilgoci znajdującej się w powietrzu. Sól pochłania ją i rozpuszcza się nieznacznie, sklejając w ten sposób poszczególne ziarenka. Efekt – wielka, trudna do rozdrobnienia bryła. 

Rodzaje soli i ich charakterystyka 

Na sklepowych półkach znajdziecie wiele rodzajów soli. Oto kilka najbardziej popularnych: 

  • sól kuchenna, 

  • sól kamienna, 

  • sól morska,  

  • sól himalajska. 

Sól kuchenna, czyli sól warzona to najbardziej powszechny rodzaj soli. Jest produkowana poprzez odparowanie wody z solanek, czyszczona chemicznie i pozbawiona składników mineralnych. To najmniej zdrowa opcja w solnej rodzinie.

Sól kamienna trafia na wasze stoły z naturalnych, podziemnych złóż. Przez to może być nieznacznie zabrudzona. Nie jest to jednak powód do zmartwienia, dzięki temu zawiera więcej cennych składników mineralnych. 

Sól morska pozyskiwana jest w procesie odparowywania wody morskiej. Niesie ze sobą spore bogactwo mikroelementów i pozbawiona jest chemicznych dodatków do żywności, które znajdziecie w soli warzonej. 

Sól himalajska wyróżnia się na tle pozostałych różowym kolorem, który pochodzi z zawartego w niej żelaza. Wydobywa się ją ręcznie u stóp Himalajów. Prawdziwa sól himalajska zawiera dziesiątki minerałów i jest uznawana za najczystszą na świecie. 

Zobacz także
Sól pomoże wam wyczyścić zabrudzone mankiety i koszule. Koniecznie zróbce to z nią w trakcie prania

Sól pomoże wam wyczyścić zabrudzone mankiety i koszule. Koniecznie zróbce to z nią w trakcie prania

Dodajcie to do jedzenia zamiast soli. O wiele zdrowiej i smaczniej

Dodajcie to do jedzenia zamiast soli. Będzie o wiele zdrowiej i smaczniej

Ryż wrzucony do solniczki zapobiega sklejaniu się soli 

Niezależnie od tego, którą sól wrzucicie do swojej solniczki, problem zbrylania będzie się pojawiał. Jak mu zapobiec? Należy wsypać do niej również kilka ziarenek ryżu, oczywiście niegotowanego. Ryż jest higroskopijny – co oznacza, że absorbuje wilgoć. Wchłania ją lepiej od soli, dlatego wilgoć zostaje zamknięta w jego ziarenkach, a sól pozostaje sypka i sucha. 

Co jeszcze dodać do soli, by zachowała sypkość? 

Ryż to nie jedyne rozwiązanie w tej kwestii, chociaż najbardziej oczywiste i znane. Jeżeli nie macie lub nie chcecie wykorzystywać ryżu, możecie użyć innych produktów spożywczych wykazujących działanie absorpcyjne. 

Włóżcie do solniczki lub torebki z przyprawą: suszoną fasolę, suszoną pietruszkę, goździki lub pachnące ziarna kawy. Powinny one skutecznie rozwiązać problem sklejania się soli. 

Źródło: pakden.com 

Magda Gessler odpowiada na pytania

gotowanie odpowiednie dodanie soli
Adobe Stock
Newsy
W czasie gotowania dodajecie sól do zimnej czy do wrzącej wody? Jedna z tych metod może wam bardzo zaszkodzić
Sól to bardzo uniwersalna przyprawa, która jest dodawana do niemal wszystkiego. Ważny jest jednak moment odpowiedniego jej dodania. Wiele osób popełnia istotny błąd, który może przynieść poważne konsekwencje. Sprawdźcie czy dobrze to robicie!

Sól jest podstawowym, kluczowym i chyba najważniejszym dodatkiem do wielu potraw w kuchni. Dzięki niej przyrządzane dania mają odpowiedni smak, a także jest on dodatkowo uwydatniony, gdyż sól podkręca cały aromat. Właściwości soli Dodatek soli w diecie jest nie tyle wskazany, co niezbędny. Dodawana z umiarem podczas gotowania, pozwala zachować równowagę elektrolitową w organizmie. Ponadto jest składnikiem płynów komórkowych oraz tkankowych. Jej wartości są potrzebne do odpowiedniej pracy układu mięśniowego czy nerwowego. Co niektórych może zaskoczyć, jest zalecana przede wszystkim dla osób zmagających się z nadciśnieniem tętniczym.  Rodzaje soli w sprzedaży Mimo iż zadaniem każdego tego rodzaju produktu jest podkręcenie smaku potrawy, to na rynku w sprzedaży można się spotkać z kilkoma wariantami soli. Wśród nich znajdują się, takie jak: sól kuchenna- jest wzbogacona związkami jodu, najpopularniejsza w codziennym użytkowaniu, sól himalajska- droższa niż sól kuchenna, jednak jest stosunkowo zdrowsza od tej tradycyjnej, sól kamienna- to produkt nierafinowany, zawierający takie mikroelementy jak chrom, wapń, miedź czy mangan, sól morska- to składnik zawierający jod naturalnego pochodzenia, a także potas, magnez, wapń, cynk bądź selen. Szerszy wachlarz tego rodzaju produktu pozwala wybrać tą, która najlepiej się sprawdza. Przy zakupie warto zwrócić uwagę, aby sól była wzbogacona jodem. Zastosowanie soli Jeszcze wiele lat temu, ludzie wykorzystywali sól nie tyle co do przyprawiania potraw, ale i do konserwacji produktów, a przede wszystkim mięsa i ryb. Dzięki takiemu zabiegowi dane składniki przez dłuższy okres czasu był zdatne do spożycia. Szczególnie było to ważne w czasach, kiedy lodówki...

Ta sól ma zapach… jajka. Co to jest sól Kala Namak i do czego jej używać?
AdobeStock
Newsy
Ta sól ma zapach… jajka. Co to jest sól Kala Namak i do czego jej używać?
Słyszeliście kiedyś o soli Kala Namak? Włączcie ją do swojej diety, a wasze potrawy nabiorą niepowtarzalnego smaku i charakteru.

Czy znacie sól Kala Namak? To czarna sól, znana również jako czarna sól himalajska lub indyjska czarna sól. Jest to wulkaniczna sól kamienna wytwarzana w regionach otaczających Himalaje. Co jeszcze warto wiedzieć na temat soli Kala Namak? Jaki jest skład soli Kala Namak? Kala Namak składa się głównie z chlorku sodu i śladowych zanieczyszczeń siarczanu sodu, wodorosiarczanu sodu, wodorosiarczynu sodu, siarczku sodu, siarczku żelaza i siarkowodoru. Chlorek sodu nadaje tej soli oczywiście słony smak, z kolei siarczek żelaza sprawia, że ma ona ciemnofioletowy odcień, a wszystkie związki siarki nadają Kala Namak lekko pikantnego smaku oraz charakterystycznego zapachu ugotowanego jajka, przy czym siarkowodór jest najbardziej widocznym składnikiem zapachu.  Jak smakuje sól Kala Namak? Sól Kala Namak znana jest ze swojego charakterystycznego zapachu przypominającego jajka oraz pikantnego smaku, który zawdzięcza związkom siarki. Sól ta w zależności od pochodzenia, może być czarna, brązowa, brązowo-różowa, a nawet może mieć kolor ciemnofioletowy. Możemy ją dostać zarówno w kawałkach, jak i w postaci sproszkowanej. Jak używać soli Kala Namak? Sól Kala Namak jest stosowana w wielu potrawach, takich jak pikle, sosy, sałatki, ryby oraz gulasze. Szczególnie ją sobie upodobali weganie, którzy używają jej w wegańskich potrawach zastępujących jajka, takich jak wegańska jajecznica, jajecznica tofu, omlet z ciecierzycy, wegański smażony ryż, wegańska tortilla, frittata, quiche, a nawet wegańska carbonara. Czy sól Kala Namak jest zdrowa? Czarna sól zawiera mniej sodu niż zwykła sól kuchenna, której używacie do gotowania. Chociaż sód jest niezbędną częścią zdrowej diety i odgrywa...

Sól
Pixabay/Bruno /Germany
Newsy
Która sól jest zdrowsza: morska, kamienna czy himalajska? Zdziwicie się
Myśleliście, że nie ma różnicy, jaką sól wybieracie na co dzień? Mylicie się! Mnóstwo Polaków powiela mity na temat soli. Dowiedzcie się, jaka jest najzdrowsza.

To, że sól nie jest zdrowa , wie na pewno każdy z was. Czy jest różnica pomiędzy tym, jaki rodzaj soli wybierzecie? Czy sól może być zdrowa? Jaką najlepiej kupować? Odpowiemy wam dziś na te pytania. Dowiecie się, jaka sól jest najzdrowsza, a jaka najniebezpieczniejsza dla zdrowia. Rodzaje soli dostępne na rynku Choć wydawać by się mogło, że sól równa się soli, na rynku dostępne są przecież różne jej rodzaje. Najbardziej popularna jest: Sól morska Sól kamienna Sól himalajska Sól kłodawska Sól o obniżonej zawartości sodu Ile soli można jeść dla zdrowia? Zgodnie z rekomendacjami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), Instytut Żywności i Żywienia ustalił maksymalną dzienną dawkę soli jako 5 g. To jedna płaska łyżeczka do herbaty. Warto podkreślić, że liczy się nie tylko sól dodana do pożywienia, ale też naturalnie w nim występująca . W praktyce większość Polaków przekracza zapotrzebowanie na sól nawet dwu- lub trzykrotnie. Jaka sól jest najzdrowsza? Myślicie, że kupując sól, możecie dokonać zdrowego wyboru? Macie racją, choć nie do końca. Najważniejsze jest, żebyście ogólnie ograniczali ilość soli, nie można więc powiedzieć, że którakolwiek z soli jest „zdrowa”. Są jednak oczywiście gorsze i lepsze wybory. Podstawowa zasada przy zakupie soli Najważniejsze, żeby wybrana przez was sól była jodowana. W Polsce większość soli ma dodatek jodu, jednak czasami niektóre alternatywne firmy nie dodają go do soli. Starajcie się dotrzeć do tej informacji na opakowaniu. Sól himalajska – zdrowa? Co ciekawe, bardzo popularna i efektownie wyglądająca (różowa) sól himalajska wcale nie jest najzdrowsza. To prawda, że dostarcza...

Ograniczenie soli w diecie
AdobeStock
Newsy
Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić. Jak PRAKTYCZNIE ograniczyć spożycie soli?
Słyszeliście pewnie, że jedzenie soli nie jest zdrowe. Jej ograniczenie nie jest jednak wcale takie proste. Jak sobie z tym poradzić?

Sól w nadmiarze bardzo szkodzi. Powoduje przede wszystkim za nadciśnienie, ale bardzo niekorzystnie wpływa też na nerki, cały układ krążenia, mózg i praktycznie wszystkie inne narządy ciała. Polacy jedzą znacznie za dużo soli . Pewnie każdy z was przekracza dzienne zapotrzebowanie na sól. Maksymalna dzienna dawka soli wynosi tylko 5 g. Dziennie zapotrzebowanie na sód (główny składnik soli) jest trochę różne w zależności od płci i wieku, ale śmiało można powiedzieć, że każdy z was powinien ograniczyć sól w swojej diecie. Niestety nie jest to proste zadanie. Sól jest dodawana dosłownie do wszystkiego. Największym źródłem soli w diecie Polaków jest pieczywo , które jest przecież zdrowe i nie sposób ograniczyć jego spożycia. Sól jest dodawana do wszystkich wędlin, konserw, serów, a nawet soków i słodyczy. Takie są niestety fakty. Przekraczać zapotrzebowanie na sól można nawet wcale nie używając sypkiej soli w kuchni. Co zatem zrobić, żeby ograniczyć jej spożycie, skoro sól jest tak niezdrowa ? Mamy dla was niezastąpione wskazówki. Jak zmniejszyć spożycie soli? Przede wszystkim, zastanówcie się, co jest u was głównym źródłem soli. Odpowiedzcie sobie na te pytania: Czy jecie dużo przekąsek takich jak: chipsy, orzeszki solone, paluszki? Czy kupujecie dużo wędlin i serów żółtych ? Czy dosalacie ziemniaki, makaron i ryż przy gotowaniu? Czy trzymacie solniczkę na stole i czy zdarza się wam po nią sięgnąć i dosalać potrawy? Czy często korzystacie z gotowych produktów: mielonek, sosów, past do kanapek, gotowych sklepowych dań, kostek rosołowych, mieszanek przyprawowych z solą w składzie? Jeśli na którekolwiek z tych pytań odpowiedzieliście TAK, postarajcie się...