zima
Pixabay
Newsy

Zbliża się „bestia ze Wschodu”. Ta herbata z cudownym dodatkiem w mig rozgrzeje was od środka

Meteorolodzy prognozują, że styczeń w Polsce będzie wyjątkowo zimny. Wszystko przez tak zwaną „bestię ze Wschodu”, czyli wyż znad Syberii. W te dni o wasz organizm zadba aromatyczna herbata z naszego przepisu!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zbliża się „bestia ze Wschodu”

Synoptycy ostrzegają przed nadejściem mrozu znad Syberii. Według najnowszych prognoz, układ jest tak silny, że w mgnieniu oka przemieści się do USA, Kanady i Europy. Dla wielu krajów będzie to oznaczać rekordowo niskie temperatury. W Rosji termometry mogą pokazać nawet -50 st. C.

W Polsce ma być niewiele cieplej. Eksperci twierdzą, że w naszym kraju temperatura może spaść do nawet -30 st. C. Takiej zimy nie było od ponad 20 lat. Pierwsze uderzenie mrozu ma być odczuwalne już w najbliższy czwartek, 7 stycznia.

Nie ulega wątpliwości, że taki scenariusz może mocno odbić się na waszym zdrowiu. Dlatego też, oprócz ciepłych ubrań, pamiętajcie by przed wyjściem z domu wyposażyć się w termos pełen herbaty. Ta z dodatkiem kardamonu, ale również cynamonu, imbiru i miodu, szybko was rozgrzeje!

Przepis na rozgrzewającą herbatę

Będziecie potrzebować

  • 500 ml wody
  • 2 łyżki liści czarnej herbaty
  • 5 ziaren kardamonu
  • 5 goździków
  • 1 laska cynamonu
  • Szczypta imbiru
  • 1 łyżka miodu
  • Kilka plasterków pomarańczy lub cytryny

Przygotowanie

  1. Wodę zagotujcie, a następnie przelejcie do niewielkiego garnka.
  2. Do wrzątku dodajcie czarną herbatę, kardamon, goździki, cynamon oraz imbir.
  3. Całość gotujcie pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez ok. 3 minuty.
  4. Tak przygotowaną herbatę umieśćcie w imbryku.
  5. Do napoju dodajcie trochę miodu oraz kilka plasterków pomarańczy lub cytryny.

Gotowe!

Źródło: gotujmy

Ta herbata rozgrzewa, poprawia nastrój i zdrowie. Jest pita od setek lat. Przypomina naszą bawarkę
Adobe Stock
Newsy
Ta herbata rozgrzewa, poprawia nastrój i zdrowie. Jest pita od setek lat. Przypomina naszą bawarkę
Choć masala chai wygląda jak bawarka i składa się z herbaty z mlekiem, to różni się od niej smakiem. Trzy przyprawy powodują, że smakuje inaczej i jest bardziej wartościowa od tej, którą znamy.

Bawarka to nie jest jedynie polski napój. Na podobny pomysł podawania herbaty z mlekiem wpadli Anglicy. Francuzi piją ją z mlekiem i słodkim syropem. Hindusi natomiast do indyjskiej bawarki dodają aromatyczne przyprawy typu masala i nazywają ją masala chai. Czym różni się masala chai od naszej swojskiej bawarki? I co nasze babcie mają wspólnego z indyjskim herbaciarzem? Masala chai, czyli herbata po indyjsku Tę herbatę można wypić na każdej ulicy. Serwują ją na dworcach, roznoszą w pociągach. Co krok można zobaczyć ludzi zatrzymujących się na rogu ulicy przy herbaciarzach. Indyjska herbata parzona jest z dodatkiem zielonego kardamonu, cynamonu, goździków i mleka. Podawana bardzo gorąca. Uliczni sprzedawcy przygotowują cały garnek napoju, a następnie rozlewają do metalowych kubków lub plastikowych szklanek. Przelewają z kubka do kubka, lekko studząc, zanim podadzą klientowi. Hinduski sprzedawca herbaty przestudzając gorący płyn dla klientów, przywołuje na myśl polskie babcie, które dokładnie w taki sam sposób studziły herbatkę czy bawarkę, zanim podały ją wnukom. Ludzie jednak są do siebie bardzo podobni. Piją herbatę z mlekiem, w podobny sposób ją studzą. Ciekawe czy tak samo potrafią polubić jej smak. Spróbujcie indyjskiej herbaty i przekonajcie się o tym sami. Herbata z mlekiem ma wiele odsłon Masala chai rozgrzewa dzięki dodatkowi cynamonu. Uspokaja i koi dzięki goździkom. Napój z powodu dodatku goździków może działać też odkażająco i wykrztuśnie. Z kolei kardamon powoduje, że herbata wspiera organizm w walce z przeziębieniem i grypą. Ta herbata, choć pochodzi z odległych stron, jest doskonałym napojem na chłodną polską jesień i mroźną zimę. Herbatę masala możne u nas dostać w niektórych restauracjach. I to nie tylko tych indyjskich. Cieszy się popularnością,...

Herbata sułtana na odporność. Zrobicie ją ze składników, które macie w kuchni
Adobe Stock
Newsy
Herbata sułtana na odporność. Bez problemu zrobicie ją ze składników, które macie w kuchni
Kilka składników, kilkanaście minut pracy i otrzymacie specyfik, który poprawia odporność i obniża cholesterol. Niektórzy nawet twierdzą, że chroni przez Covid-19.

Ta indonezyjska herbatka nazywa się wedang uwuh, z czego „wedang” oznacza „napój”, a „uwuh” – „śmieci”. Swoją nazwę napar wziął stąd, że nie przecedza się go przez sito, tylko wszystkie składniki pływają w dzbanku czy szklance, sprawiając wrażenie, jakby pływały w nim śmieci. Niech was jednak nie zmyli ta zniechęcająca nazwa. Herbata jest naprawdę zdrowa i smaczna. W wersji oryginalnej zawiera poza składnikami, których my używamy, także korę z drzewa sappan, dzięki której napar zyskuje czerwoną barwę. My proponujemy zrobienie tej wartościowej herbatki wyłącznie ze składników dostępnych w naszym kraju. Kolor jest inny, jednak działanie pozostaje to samo.  Wedang uwuh – zdrowa herbatka sułtana. Doskonała na grypę Ta aromatyczna herbatka, pełna korzennych, orientalnych smaków jest podawana na ciepło, a nawet na gorąco. Jest słodka, smaczna i nie tylko rozgrzewa i chroni przed przeziębieniem, ale ma też inne prozdrowotne działania. Przygotowuje się ją z cynamonu, imbiru, goździków, kardamonu i trawy cytrynowej. Można ją posłodzić cukrem, ale jeszcze lepszy będzie miód. Poprawia odporność w czasie sezonu grypowego, może obniżać poziom złego cholesterolu, korzystnie działa na krążenie, zawiera przeciwutleniacze, działa więc też przeciwzapalnie. W czasie epidemii koronawirusa Indonezyjczycy są przekoanani, że chroni także przed Covid-19 i piją ją jako panaceum na tę chorobę. Przepis na herbatkę sułtana Składniki 1 kawałek imbiru 4-5 cm 5 liści limonki 2 liście laurowe 2 laski cynamonu 5 goździków 5 ziaren kardamonu 1 gwiazdka anyżu 1 łodyga trawy cytrynowej 2 łyżki miodu (lub do smaku) woda Przygotowanie Imbir obierzcie i pokrójcie wzdłuż, na podłużne...

Herbata czosnkowa: na odchudzanie, zły cholesterol i wzmocnienie odporności
AdobeStock
Newsy
Herbata czosnkowa: na odchudzanie, zły cholesterol i wzmocnienie odporności
Jeżeli szukacie domowych sposobów na przeziębienie i wzmocnienie odporności, to idealna będzie naturalna herbata czosnkowa! Poznajcie prosty przepis.

Infekcje sezonowe towarzyszą nam co roku, dlatego warto znać różne domowe sposoby na przeziębienie. Pisaliśmy już o rozgrzewającej herbacie z cytryną , zielonej herbacie z kurkumą i domowym syropie na ból gardła . A czy próbowaliście już herbaty czosnkowej? Właściwości lecznicze czosnku Czosnek od wieków ceniony jest ze względu na swoje wspaniałe właściwości zdrowotne. Jego zapach może niektórych zniechęcać, ale uwierzcie – warto się przemóc, ponieważ gdy dopadnie was infekcja, ten naturalny antybiotyk szybko postawi was na nogi! Poznajcie lecznicze właściwości czosnku: Czosnek poprawia odporność Nie od dziś wiadomo, że kto dba o swoje zdrowie, ten powinien jeść dużo czosnku. To warzywo zawiera w sobie olejki eteryczne, których moc zwalczania bakterii jest silniejsza od niektórych antybiotyków! Może pomóc w zwalczaniu paciorkowca i gronkowca złocistego, choć oczywiście zanim zaczniecie się leczyć na własną rękę, koniecznie powinniście odwiedzić lekarza. Czosnek na cholesterol Jeżeli zdiagnozowano u was podwyższony poziom cholesterolu, to regularne jedzenie czosnku możecie wpłynąć na jego obniżenie! Skuteczny będzie zarówno świeży czosnek, jak i granulowany lub w formie tabletek. Przepis na herbatę czosnkową Do przygotowania wzmacniającej herbaty czosnkowej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 szklanka wody 1 ząbek czosnku Pół łyżeczki świeżego, startego imbiru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu Przygotowanie: Obierzcie czosnek i pokrójcie drobno lub przeciśnijcie przez praskę. Obrany korzeń imbiru zetrzyjcie na tarce. Wsypcie pół łyżeczki do garnka i dodajcie czosnek. Całość zalejcie 200 ml wrzątku (1 szklanka) i gotujcie przez 20 minut na małym...

Rozgrzewająca herbata z cytryną
Di bloguje/gotujmy.pl
Newsy
Przepyszna rozgrzewająca zimowa herbata - raz spróbujecie i będziecie robić codziennie
Koniec jesieni i początek zimy to doskonała okazja, by przyrządzić sobie coś gorącego i pachnącego korzennymi przyprawami. Tym czymś jest choćby herbata z cynamonem i goździkami.

Różne są sposoby na rozgrzewkę w czasie zimnych wieczorów pod koniec roku kalendarzowego. Jedni piją grzane wino, inni wolą gotowane piwo. My preferujemy napoje bezalkoholowe. Wybierzcie dziś z nami herbatę z przyprawami korzennymi. Większość z nas idzie w takich wypadkach na łatwiznę. Owszem, przyprawa do piernika ma ciekawy aromat, dobrze zbalansowane składniki, ale warto pomyśleć o czymś innym. Do naszej herbaty dodajmy naszą mieszankę przypraw. Nie będzie to zbyt skomplikowane. Wystarczą goździki, nieco cynamonu i pomarańczowej skórki, a nasza herbata nabierze ciekawego, wyrazistego charakteru. Do dzieła! Czas na przepis na rozgrzewającą herbatę zimową! Poniżej podajemy składniki na 1 porcję napoju. Składniki: 2 łyżeczki ulubionej czarnej herbaty liściastej (lub według własnych preferencji) 200 ml wody 1 plaster pomarańczy i starta skórka z pomarańczy Kawałek kory cynamonu lub cynamon w proszku 2-3 goździki Syrop waniliowy Przygotowanie: Ścieramy nieco skórki z pomarańczy. Do szklanki wsypujemy herbatę, dokładamy pomarańczę, goździki i nieco cynamonu. Zaparzamy herbatę według instrukcji przedstawionych na opakowaniu. Wyciskamy sok z plastra pomarańczy łyżeczką. Dodajemy łyżeczkę syropu waniliowego i mieszamy dokładnie. Dla ozdoby wbijamy na szklankę połówkę plasterka pomarańczy, a także wieńczymy całość goździkami. Podajemy do picia od razu po zaparzeniu. Źródło: gotujmy.pl