Chajzer o ulubionych potrawach
ONS.pl
Newsy

Zygmunt Chajzer uwielbia jedno danie. To koszmar wszystkich lekarzy!

Popularny prezenter przyznał, po jaką potrawę najbardziej lubi sięgać w porze obiadowej. Jest ona jednak bardzo niezdrowa!
Aleksandra Zaborowska
czerwiec 02, 2021

Zygmunt Chajzer prowadził kiedyś popularny teleturniej „Idż na całość”. To właśnie on zapewnił mu wielką karierę, a następnie także lukratywne kontakty reklamowe, w tym najsłynniejszy z producentem proszku do prania. Jak się później okazało, predyspozycje do pracy w telewizji ma także syn prezentera – Filip Chajzer, który obecnie prowadzi program śniadaniowy „Dzień Dobry TVN”. 

Jakiś czas temu Zygmunt Chajzer zdradził, co najczęściej ląduje na jego talerzu. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co jada Zygmunt Chajzer?

Prezenter przyznał, że w jego domowej kuchni najczęściej rządzi jego żona, która ma znacznie większy talent kulinarny niż on. Chętnie jednak pomaga jej we wszystkich obowiązkach. 

„Zwykle trzymamy się bardzo tradycyjnych metod gotowania. Niestety, jestem niewolnikiem smażonych potraw i bardzo lubię mięso i ryby smażone. Natomiast okazuje się, że można robić to też inaczej, bez użycia tłuszczu, a potrawy nadal są smaczne” – powiedział gwiazdor telewizji.

Chociaż żona Zygmunta Chajzera dba o to, aby wszystkie posiłki były stworzone ze świeżych i ekologicznych produktów, sam prezenter lubi czasem sięgnąć po tłuste, kaloryczne i niezdrowe potrawy…

Zobacz także

„Uwielbiam golonkę. Od czasu do czasu dobra golonka w piwie z kapustą i ziemniaczkiem jest pyszna. Śledzie lubię pod każdą postacią: tradycyjne, w śmietanie i na słodko. Ogólnie dobra jest każda kuchnia, byle smacznie” – zdradził prowadzący „Idź na całość”. 

Jak podawać golonkę?

Chociaż golonka należy do potraw, które należy spożywać bardzo sporadycznie, z racji na dużą zawartość cholesterolu i tłuszczów nasyconych, jest ona jednym z ulubionych dań Polaków. Można ją przyrządzić na różne sposoby. Proponujemy m.in. przepis na golonkę w piwie karmelowym lub golonkę jak z czeskiej gospody.

Źródło: Interia

Czytaj też:

Komentarze
Magda Gessler i golonka
Paweł Kibitlewski, gkrphoto/ons.pl, Adobe Stock
Przepisy Obłędne wieprzowe golonki pieczone w piwie z przepisu Magdy Gessler. Gwiazda dodaje do nich 1 nietypowy składnik
Golonka to danie-marzenie dla zatwardziałych zwolenników tradycyjnej, treściwej i konkretnej kuchni. Jak przyrządza to mięso Magda Gessler?
Hubert Rój
listopad 21, 2020

Golonka to specjalność kuchni bawarskiej i czeskiej. Serwowana z kapustą kiszoną i obowiązkowym piwem jest dla Niemców i Czechów najwspanialszym przysmakiem, nieporównywalnym z niczym innym. To fakt, z naszymi sąsiadami mamy nieraz dość skomplikowane relacje. W tym aspekcie będziemy jednak z nimi w 100% zgodni  – golonkę Polacy również kochają miłością bezgraniczną. Golonka wieprzowa to nic innego jak kolano świni – tak też nazywają ją Czesi (vepřove koleno). By ją pozyskać, podczas rozbioru tuszy wieprzowej odcina się dolną część szynki lub łopatki wraz z kością. Surową golonkę gotuje się, dusi lub piecze. Z kolei z wędzonego wieprzowego kolana wyrabia się wędliny. Dzisiaj skupimy się na upieczeniu tego wybornego mięsa w piwie. Przepis na golonkę pochodzi z programu Magdy Gessler „Kuchenne rewolucje”. Pomysł gwiazdy TVN-u na to mięso opiera się na wyłożeniu pieczonej golonki warzywami i zalaniu jej piwem. Ten sposób przygotowania to gwarancja kulinarnego sukcesu! Jednym składnikiem, który nieco wyłamuje się z tradycyjnego sposobu przygotowania golonki jest słodka papryka w proszku. Ta przyprawa bardziej przywodzi na myśl wpływy węgierskie, niż bawarskie, ale uwierzcie nam – nada naszemu mięsu jeszcze ciekawszy smak! Przepis na golonki pieczone w piwie: Składniki: 2 golonki wieprzowe z kością 10 dag marchewki 10 dag selera 10 dag korzenia pietruszki 2 cebule 3 liście laurowe Kilka ziarenek ziela angielskiego Sól i pieprz Papryka słodka w proszku 2 szklanki jasnego piwa (butelka lub puszka) Przygotowanie: Oczyszczamy golonki, następnie umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym. Nacieramy mięso papryką, solą i pieprzem. Do naczynia wkładamy ziele angielskie i liście laurowe. Włoszczyznę kroimy w...

Przeczytaj
dieta Jolanty Kwaśniewskiej
ons
Newsy Jaka jest ulubiona świąteczna potrawa Jolanty Kwaśniewskiej? Nie zgadniesz
Była pierwsza dama Polski, Jolanta Kwaśniewska, zdradziła nazwę swojej ukochanej świątecznej potrawy. Przepis na nią zawarła nawet w książce „Jedz zdrowo, ćwicz z głową, żyj szczęśliwie”. O dziwo, nie jest to ryba!
Weronika Kępa
grudzień 10, 2020

Mimo wieku, żona Aleksandra Kwaśniewskiego , wciąż zachwyca figurą i nienagannym wyglądem. Jej wierni obserwatorzy zawsze byli ciekawi, co na co dzień jada ta znana polska prawniczka. Okazuje się, że dieta kobiety nie należy do skomplikowanych, ani wymyślnych . Wraz z mężem, po prostu stara się dbać o zdrowie. Co na co dzień je Jolanta Kwaśniewska? Jolanta Kwaśniewska nie ukrywa, że od wielu lat stosuje dietę wegetariańską, czyli pozbawioną mięs, ryb i owoców morza. Poza tym niczego sobie nie odmawia, a jedynie stara się racjonalizować spożywane produkty.  W rozmowie z popularnym portalem przyznaje, że od czasu do czasu lubi wypić lampkę wina, jednak na co dzień stara się unikać alkoholu, który przecież nie służy zdrowiu, a tym bardziej urodzie. Jak się okazuje, była pierwsza dama uwielbia również słodycze. Mimo to cukier nie ma czasu odkładać się w jej organizmie, ponieważ prowadzi bardzo aktywny tryb życia. W wolnym czasie nie stroni od sportu. Można powiedzieć, że Jolanta Kwaśniewska jest idealnym przykładem na to, jak powinno się jeść. Bardzo pilnuje regularności swoich posiłków. Spożywa je często i w małych ilościach , dzięki czemu się nie przejada, a uczucie sytości stale jej towarzyszy.  Ulubiona świąteczna potrawa byłej pierwszej damy Codzienne, nieskomplikowane żywienie Jolanty Kwaśniewskiej przekłada się również na potrawy świąteczne. Kobieta jest zakochana w tradycyjnej polskiej kuchni. Jak sama przyznaje, jej ulubionym wigilijnym daniem jest… barszcz czerwony z uszkami, bez którego nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia.  Przepis na tę przepyszną potrawę umieściła nawet w swojej książce „Jedz zdrowo, ćwicz z głową, żyj szczęśliwie”. Wydana 5 lat temu, zawiera kilkadziesiąt tradycyjnych przepisów zarówno jej autorstwa, jak...

Przeczytaj
królowa elżbieta ciekawostki
ONS
Newsy Jaka jest ulubiona świąteczna potrawa królowej Elżbiety II? Przyklaśniecie z wrażenia
Brytyjska monarchini może sobie pozwolić na najbardziej wykwintne dania podczas świąt! Dowiedzcie się, jaka jest jej ulubiona bożonarodzeniowa potrawa.
Katarzyna Wyborska
grudzień 22, 2020

Brytyjska rodzina królewska jest prawdziwym światowym fenomenem. Nie ma drugiej takiej monarchii, w której władająca rodzina byłaby tak popularna. I to na całym świecie! Ludzie z chęcią śledzą życie członków królewskiej rodziny. Kochali księżną Dianę, a dziś uwielbieniem cieszy się książę William, jego żona księżna Kate i ich dzieci. Jednak największą gwiazdą pozostaje królowa Elżbieta II! Swoje decyzje konsultował z nią jeszcze Winston Churchill, a podczas jej panowania Stany Zjednoczone miały aż 11 prezydentów – oczywiście każdego z nich poznała. Jakie są ulubione bożonarodzeniowe potrawy brytyjskiej monarchini? Sprawdźcie! Dzieci jedzą osobno W Wielkiej Brytanii nie świętuje się Wigilii i Boże Narodzenie zaczyna się tam 25 grudnia. Królewska rodzina rozpoczyna ten dzień od świątecznego śniadania, które w całości składa się tylko z potraw podawanych na ciepło! Później udają się na bożonarodzeniową mszę. Następnie rodzina wraca na lunch, na który tradycyjnie podaje się pieczonego indyka. Jeden z dworskich kucharzy zdradził, że na święta zawsze przygotowywano aż trzy indyki – dwa dla rodziny i gości, a jeden dla dzieci, które obiad jadły w osobnym pomieszczeniu. Ten zwyczaj praktykowany jest u Windsorów od bardzo dawna. Tam nie do pomyślenia jest, by małe dzieci jadły wraz z dorosłymi! Dopóki nie nauczą się spokojnie siedzieć przy stole i jeść zgodnie z zasadami dobrych manier, posiłki spożywają w pokoju dziecięcym w towarzystwie niań. Ulubione świąteczne danie królowej Elżbiety Kolejnym punktem dnia jest obowiązkowa herbata równo o godzinie piątej po południu. Do herbaty podaje się ciasteczka i ciasto w kształcie polana drewna, o nazwie „Yule log”. To czekoladowa rolada z ciasta biszkoptowego w polewie z czekolady....

Przeczytaj
jedzenie papieża Franciszka
ons
Gwiazdy Oto ulubione danie papieża Franciszka - wydaje się wyjątkowo wykwintne, ale tak naprawdę...
Papież Franciszek urodził się w Buenos Aires, czyli stolicy Argentyny. Nic więc dziwnego, że to właśnie dania tej kuchni stały się jego ulubionymi przysmakami.
Weronika Kępa
listopad 30, 2020

Jorge Mario Bergoglio, został wybrany na papieża już ponad 7 lat temu. Argentyński duchowny nigdy nie zdradzał, na czym opiera się jego dieta. W końcu jednak postanowił podzielić się z ludźmi swoimi kulinarnymi preferencjami. Mimo że większość czasu spędza w Watykanie, jego serce pozostało przy smakach dzieciństwa. Papież gotował od dziecka Pochodzący z Buenos Aires papież Franciszek należy do wielodzietnej rodziny . Jest jednym z pięciorga dzieci włoskich imigrantów. Taki stan rzeczy sprawił, że już jako mały chłopiec musiał szybko się usamodzielnić . W kilku wywiadach przyznaje, że kiedy mama nie miała siły gotować, razem z rodzeństwem stawał przy kuchni i wykonywał jej polecenia. W ten sposób bardzo szybko nauczył się przyrządzać ulubione potrawy. Franciszek kocha argentyńską kuchnię Jak wiadomo Argentyna słynie przede wszystkim z dań mięsnych. Należą do nich między innymi empanadas, czyli ciasto nadziewane mięsem, kurczakiem, szynką, serem, mozzarellą i pomidorami. Wśród uwielbianych w Argentynie dań można znaleźć również milanesa, czyli cienki plaster panierowanego i smażonego mięsa. Typowa dla tego regionu jest także bardzo pikantna kiełbasa chorizo oraz przepyszna wołowina przyrządzana na setki sposobów. Jak się okazuje, jednym z ulubionych dań papieża Franciszka jest pieczony na grillu argentyński stek, oryginalnie nazywany „colita de cuadril”. Tak przyrządzone mięso wprost rozpływa się w ustach. Jego smak jest naprawdę oryginalny. Jednak, choć danie wydaje się bardzo wykwintne, w rzeczywistości jest dostępne w każdej argentyńskiej budce z jedzeniem . Ponadto, na co dzień żywi się nim większość mieszkańców tego regionu. W Watykanie jada nieco inaczej Jednak w Watykanie papież rzadko ma dostęp do swoich przysmaków. Oddalony od rodzinnego miasta jada więc...

Przeczytaj