
Pewnie nie raz przeszliście obok tego drzewa i nawet nie zastanawialiście się, jak możecie wykorzystać jego niedojrzałe jeszcze owoce. Niewielu bowiem wie, że służą do zrobienia mikstury, która wspiera pamięć, koncentrację, trawienie i nie tylko. Musicie się jednak pospieszyć, ponieważ już wkrótce te zielone kulki zaczną dojrzewać i skorzystacie z nich dopiero jesienią. Poznajcie ich cenne właściwości.
Właściwości zielonych orzechów włoskich
Te zielone, niedojrzałe kuleczki to po prostu bardzo młode owoce orzecha włoskiego. Do jedzenia orzechów (oczywiście dojrzałych) nikogo chyba przekonywać nie trzeba. Za to lekkie kontrowersje może wzbudzać korzystanie z nich w jeszcze niedojrzałej formie. Nie ma w tym jednak nic dziwnego - już nasi przodkowie zbierali młode orzechy wczesnym latem, by wykorzystać je do zrobienia syropów, konfitur czy nalewek.
Korzyści, jakie wiążą się ze spożywaniem orzechów włoskich i wykonanych z nich przetworów, to m.in.:
-
poprawa pamięci i koncentracji
-
lepsza przemiana materii
-
wspomaganie trawienia
-
wzmocnienie odporności
-
wsparcie dla serca
Gdzie zbierać młode orzechy włoskie?
Zanim weźmiecie się za przetwory z tych orzechów, warto najpierw dowiedzieć się, gdzie je zbierać. Powinniście wybierać miejsca oddalone od ruchliwych dróg i pól uprawnych. Dzięki temu ryzyko, że owoce będą zanieczyszczone spalinami lub środkami do ochrony roślin, jest niższe. Można więc wybrać się na łąkę czy na leśne obrzeża lub zapytać osobę, u której orzech rośnie na działce, o pozwolenie na zebranie jego niedojrzałych owoców.
Pamiętajcie o rękawiczkach ochronnych, ponieważ młode orzechy silnie barwią skórę. A gdy już je zbierzecie, wykorzystajcie orzechy do zrobienia syropu na wzmocnienie odporności i koncentracji.
Przepis na syrop z zielonych orzechów
Składniki:
-
1 kg niedojrzałych orzechów włoskich
-
Pół litra płynnego miodu
-
duży, wyparzony słój
Przygotowanie:
-
Zebrane orzechy umyjcie, a następnie dobrze je osuszcie. Pokrójcie na ćwiartki, pamiętając przy tym o rękawiczkach - orzechy mocno barwią skórę, a zabrudzenia są trudne do usunięcia.
-
Wsypcie orzechy do słoja i wlejcie tyle miodu, by przykrył wszystkie orzechy.
-
Zakręćcie słoik i postawcie go na talerzu. Orzechy zaczną fermentować i zawartość słoja może pobrudzić wam blat.
-
Co jakiś czas warto otworzyć słoik i wymieszać jego zawartość łyżką - przy okazji orzechy odgazują. Odstawcie słój w ciepłe i jasne miejsce na około 40 dni.
-
Po tym czasie odcedźcie syrop. Na zdrowie!