Zbieracie rydze? Uważajcie, bo nie wszystkie są jadalne
AdobeStock
Newsy

Zbieracie rydze? Uważajcie, bo nie wszystkie są jadalne

Rydze na maśle to prawdziwy rarytas na polskich stołach, ale uważajcie, bo nie wszystkie rydze są jadalne. Których rydzów należy unikać?

Rydze są uznawane za jedne z najsmaczniejszych grzybów. Najlepiej smakują, gdy udusimy je na maśle i doprawimy pieprzem i solą. Jeśli wybieracie się na grzybobranie w poszukiwaniu rydzów, ale nie do końca znacie się na grzybach, koniecznie zabierzcie ze sobą wprawnego grzybiarza. To ważne, ponieważ rydza można pomylić z łudząco do niego podobnymi grzybami trującymi - mleczajem wełnianką i olszówką.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak wygląda rydz i gdzie rośnie?

Rydze to grzyby, które dosyć trudno jest znaleźć. Zwykle rosną obok sosen, na piaszczystych glebach, w lasach iglastych. Możemy też na nie natrafić pod młodymi drzewostanami.

Cechą rozpoznawczą rydzów jest ich intensywny pomarańczowy kolor. Warto jednak zaznaczyć, że niektóre okazy mogą mieć barwę łososiową lub czerwonawą.

Odwróćcie rydza i spójrzcie pod jego kapelusz – powinny się tam znajdować gęsto ułożone blaszki. Jeśli macie wątpliwości, czy zerwany przez was grzyb to na pewno rydz, oderwijcie jego fragment i zobaczcie, co się stanie. Po oderwaniu kawałka grzyba powinna z niego wyciekać gęsta wydzielina przypominająca mleko, która zmienia po chwili kolor na zielony.

Różne odmiany rydzów

Rodzina rydzów jest naprawdę ogromna, jednak nie wszystkie rydze są jadalne. W 100% jadalnym i przy okazji jednym z najsmaczniejszych rodzajów rydzów, jest mleczaj rydz (Lactarius deliciosus). A co z pozostałymi rydzami?

Zobacz także
Rumuńscy grzybiarze wywożą z Polski grzyby warte 800 euro za kilogram. Nie każdy potrafi je znaleźć

Rumuńscy grzybiarze wywożą z Polski grzyby warte 800 euro za kilogram. Nie każdy potrafi je znaleźć

Jak przechowywać suszone grzyby? 1 drobny błąd i spleśnieją

Jak przechowywać suszone grzyby? 1 drobny błąd, a od razu wam spleśnieją

Zbieracie rydze? Uważajcie, bo nie wszystkie są jadalne
Pixabay

Do jadalnych rydzów, poza mleczajem rydzem, zalicza się m.in.:

  • mleczaj smaczny
  • mleczaj pomarańczowy
  • mleczaj świerkowy
  • mleczaj olszowy
  • mleczaj dębowy
  • mleczaj jodłowy
  • mleczaj niebieskawy

Trujące rydze to:

  • mleczaj wełnianka
  • mleczaj płowy

Jak przygotowywać rydze?

Grzyby te najlepiej smakują, gdy się je usmaży na maśle, a na koniec posypie świeżo zmielonym pieprzem i solą.

Z rydzów możecie też przygotować:

  • flaczki
  • kiszone rydze
  • rydze zapiekane w śmietanie
  • rydze w panierce
  • jajecznicę z rydzami
  • rydze marynowane
  • rydze smażone
  • rydze duszone
  • smalec z rydzami

A jak wy przygotowujecie rydze?

Źródło: msn.com.pl

W lasach pojawiły się już pierwsze rydze. Nie pomylcie ich z tymi trującymi grzybami
Pixabay
Newsy
W lasach pojawiły się już pierwsze rydze. Nie pomylcie ich z tymi trującymi grzybami
W polskich lasach pojawiły się już pierwsze grzyby. Po kurkach przyszła pora na rydze. Dobrze się jednak przyjrzyjcie temu, jak wyglądają, by nie pomylić ich z innymi, bardzo trującymi grzybami.

Sierpień to miesiąc, w którym w lasach zaczynają się pojawiać rydze. To świetny czas dla zapalonych grzybiarzy, którzy ruszają do lasów w poszukiwaniu pierwszych smakowitych okazów. Mimo iż na prawdziwy sezon grzybowy musimy jeszcze trochę poczekać, warto wybrać się do lasu nie tylko po to, aby pobyć na łonie natury, ale też w poszukiwaniu wspaniałych skarbów lasu, jakimi są bez wątpienia grzyby . Jeśli lubicie jeść rydze i jesteście zapalonymi grzybiarzami, na pewno nie macie problemu z rozpoznaniem tego grzyba. Jeśli zaś jesteście początkującymi grzybiarzami, uważajcie, by nie pomylić go z łudząco podobnymi - mleczajem wełnianką i olszówką. Gdzie rosną rydze i jak wyglądają? Rydze zwykle rosną obok sosen, na piaszczystych glebach, w lasach iglastych. Można też na nie natrafić pod młodymi drzewostanami. Cechą charakterystyczną rydza jest jego mocno pomarańczowy kolor. Należy jednak pamiętać, że niektóre okazy mogą mieć barwę łososiową lub czerwonawą. Odwróćcie rydza i spójrzcie pod jego kapelusz – powinny się tam znajdować gęsto ułożone blaszki. Jeśli macie wątpliwości, czy zerwany przez was grzyb to na pewno rydz, oderwijcie jego fragment i zobaczcie co się stanie. Po oderwaniu kawałka grzyba powinna z niego wyciekać gęsta wydzielina przypominająca mleko, która zmienia po chwili kolor na zielony. Odwrócony rydz:  Czym może grozić spożycie mleczaju wełnianki i olszówki? Przyjrzyjcie się dobrze poniższym zdjęciom, na których możecie zobaczyć, jak wygląda mleczaj wełnianka i olszówka. Pod żadnym pozorem nie spożywajcie tych grzybów.  Mleczaj wełnianka to niejadalny grzyb o lekkich właściwościach trujących. Jego spożycie może doprowadzić do zatrucia. Mogą wówczas wystąpić takie...

Czym najlepiej przyprawiać smażone grzyby? Mało kto pamięta o dodaniu tej przyprawy
AdobeStock
Newsy
Czym przyprawiać smażone grzyby? Mało kto pamięta o tym dodatku
Dodajcie do smażonych grzybów te przyprawy. Nadadzą im wyjątkowego i niepowtarzalnego smaku.

Smażone grzyby z cebulką to jedno z najsmaczniejszych dań z leśnych grzybów . Co zrobić, żeby wydobyć pełnię ich smaku? Nie zapominajcie o dodaniu do nich odpowiednich przypraw . Świetnie podkręcą smak i aromat waszej potrawy. Czym najlepiej przyprawiać smażone grzyby? Zebraliście leśne grzyby i chcecie je usmażyć? Smażone grzyby z cebulką to doskonała propozycja na aromatyczne, jesienne danie. Świetnie się komponują zarówno z tłuczonymi ziemniakami, jak i z pajdą świeżego chleba . Czym przyprawiać smażone grzyby? Przyda wam się nie tylko sól i pieprz. A zatem co jeszcze? Czytajcie dalej! Najlepsze przyprawy do smażonych grzybów Jeśli chcecie usmażyć leśne grzyby, nie zapominajcie o przyprawieniu ich tymi przyprawami. Idealnie podkreślą ich aromat i wyjątkowy smak. Poza solą i świeżo zmielonym pieprzem, do smażonych grzybów warto również dodać: rozmaryn tymianek majeranek cząber kminek jałowiec Przyprawy te nie tylko sprawią, że grzyby staną się bardziej lekkostrawne, ale też będą miały i intensywniejszy i bogatszy smak. Do smażonych grzybów świetnie pasuje szczególnie rozmaryn, który ma lekko sosnowy, leśny posmak. Po usmażeniu nasze grzyby możemy również posypać świeżą natką pietruszki lub koperkiem . O czym jeszcze należy pamiętać smażąc grzyby? Na początku grzyby powinniśmy starannie wyczyścić, najlepiej tuż po zabraniu ich do domu. Grzyby nie powinny długo moczyć się w wodzie, ponieważ ją wchłoną, co bardzo utrudni ich smażenie. Usuńcie zanieczyszczenia z grzybów przy pomocy pędzelka. Jeśli jednak zdecydujecie się na umycie grzybów w wodzie, trzymajcie je w niej krótko i dobrze odciśnijcie grzyby przed smażeniem za pomocą papierowego ręcznika. Pokrójcie grzyby...

W lasach pojawiły się pierwsze kurki. Nie pomylcie ich z tym grzybem, bo możecie się zatruć!
Pixabay
Newsy
W lasach pojawiły się pierwsze kurki. Nie pomylcie ich z tym grzybem, bo możecie się zatruć!
Wybieracie się do lasu na kurki? Zbierajcie je ostrożnie i dobrze się im przyglądajcie. Istnieje pewien grzyb, który do złudzenia przypomina kurki, ale może być bardzo niebezpieczny dla zdrowia.

W polskich lasach zawitały już pierwsze kurki . Te uwielbiane przez wielu z nas grzyby z powodzeniem można wykorzystać do przygotowywania wielu smakowitych dań. Sezon na kurki jest bardzo długi. Pierwsze okazy pojawiają się w lasach w czerwcu, a na ostatnie można natrafić nawet w okolicach listopada. Grzyby te zwykle rosną w lasach iglastych oraz liściastych i zazwyczaj można je spotkać w większych skupiskach. Jak wyglądają kurki? Kurka, czyli inaczej pieprznik pomarańczowy , to niewielki grzyb, którego kapelusz jest żółtopomarańczowy, a średnica wynosi od 1 do 4 centymetrów. Powierzchnia kurkowego kapelusza powinna być gładka. Młode okazy mają wypukły, zaś dojrzałe, spłaszczony kapelusz. Blaszki tego grzyba są grube i mają nieregularną formę. Ich kolor jest żółty. Trzon kurki jest dość wysoki – ma ok. 5 centymetrów i grubość wynoszącą ok. 7 milimetrów. Jego powierzchnia jest gładka, a kolor podobny do tego na kapeluszu. Kurka ma lekko pikantny smak, a barwa jego miąższu jest biała lub bladożółta. Grzyb podobny do kurek W polskich lasach rośnie pewien grzyb przypominający kurki, którego pod żadnym pozorem nie powinno się zrywać. To lisówka pomarańczowa . Aby odróżnić ją od kurki, powinniście zajrzeć pod jej kapelusz. Podczas gdy pod kapeluszem kurki znajdziemy listewki, pod kapeluszem lisówki pomarańczowej znajdują się blaszki. Różnica dotyczy również miąższu. Podczas gdy miąższ kurki jest biały lub bladożółty, miąższ lisówki jest pomarańczowy. Co się stanie, gdy zjemy lisówkę pomarańczową? Zjedzenie lisówki pomarańczowej może skutkować problemami żołądkowymi . Spożycie tego grzyba może wywołać niestrawność oraz nudności. Dlaczego warto jeść kurki? Poza ciekawym, nieco...

Bigos
gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Chcecie zrobić wrażenie na rodzinie? Ten przepis na bigos zapewni wam uznanie nawet w oczach babci
Święta do piękny czas rodzinny. Potrawy, które podamy na stół muszą być przygotowane prosto z serca. Co powiecie na wyśmienity bigos z suszonymi grzybami i śliwkami?

Mamy połowę grudnia. To sygnał, by pomyśleć już o nadchodzących świętach Bożego Narodzenia oraz świątecznych potrawach. Naszą głowę na pewno zaraz zacznie zaprzątać nam duża lista zakupów czy pomysłów na prezenty. Święta to jeden z najbardziej magicznych dni w roku. Dlatego każdy z nas chce przygotować je idealnie. Świąteczne potrawy będzie jeść przecież cała rodzina, więc chcemy, by były jak najpyszniejsze.  Wyśmienity bigos świąteczny  Najlepiej smakują potrawy przygotowane według tradycyjnych receptur, w których królują składniki i przyprawy o zapachu świąt. Kapusta, grzyby, suszone śliwki, buraki, karp – to właśnie one kojarzą nam się ze świątecznymi potrawami.  Bigos to danie bez którego świąteczna kolacja nie wyglądałaby tak samo. Jej wykonanie może jest czasochłonne, ale gdy przygotujemy wszystkie składniki bigos tak naprawdę zrobi się sam. Lubi być gotowany długo, najlepiej w odstępach czasu, wtedy nabiera najlepszego smaku.  Babcia na pewno pochwali jego smak Aby bigos wyszedł idealny pamiętajmy o kupieniu dobrej kapusty. Musimy sprawdzić, czy nie jest kwaszona octem. Jeśli bigos ma za mało wyrazisty smak i nie jest zbyt kwaśny możemy do niego wlać wodę z ogórków kiszonych. Ona zawsze podbije jego smak. Ważne są też dodatki. W Wigilię nie jemy mięsa, więc żeby smak bigosu nie był mdły nie żałujmy przypraw, grzybów i śliwek.  Składniki: 2 kg kapusty kiszonej 100 g grzybów suszonych Woda z moczenia grzybów suszonych 80 g koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina 10 pokrojonych suszonych śliwek 1 łyżka jagód jałowca 1 łyżka ziela angielskiego 1 łyżeczka rozmarynu 5 listków laurowych 3 łyżki miodu 3 łyżki...