Rydze są uznawane za jedne z najsmaczniejszych grzybów. Najlepiej smakują, gdy udusimy je na maśle i doprawimy pieprzem i solą. Jeśli wybieracie się na grzybobranie w poszukiwaniu rydzów, ale nie do końca znacie się na grzybach, koniecznie zabierzcie ze sobą wprawnego grzybiarza. To ważne, ponieważ rydza można pomylić z łudząco do niego podobnymi grzybami trującymi - mleczajem wełnianką i olszówką.

Jak wygląda rydz i gdzie rośnie?

Rydze to grzyby, które dosyć trudno jest znaleźć. Zwykle rosną obok sosen, na piaszczystych glebach, w lasach iglastych. Możemy też na nie natrafić pod młodymi drzewostanami.

Cechą rozpoznawczą rydzów jest ich intensywny pomarańczowy kolor. Warto jednak zaznaczyć, że niektóre okazy mogą mieć barwę łososiową lub czerwonawą.

Odwróćcie rydza i spójrzcie pod jego kapelusz – powinny się tam znajdować gęsto ułożone blaszki. Jeśli macie wątpliwości, czy zerwany przez was grzyb to na pewno rydz, oderwijcie jego fragment i zobaczcie, co się stanie. Po oderwaniu kawałka grzyba powinna z niego wyciekać gęsta wydzielina przypominająca mleko, która zmienia po chwili kolor na zielony.

Zobacz także:

Różne odmiany rydzów

Rodzina rydzów jest naprawdę ogromna, jednak nie wszystkie rydze są jadalne. W 100% jadalnym i przy okazji jednym z najsmaczniejszych rodzajów rydzów, jest mleczaj rydz (Lactarius deliciosus). A co z pozostałymi rydzami?

Do jadalnych rydzów, poza mleczajem rydzem, zalicza się m.in.:

  • mleczaj smaczny
  • mleczaj pomarańczowy
  • mleczaj świerkowy
  • mleczaj olszowy
  • mleczaj dębowy
  • mleczaj jodłowy
  • mleczaj niebieskawy

Trujące rydze to:

  • mleczaj wełnianka
  • mleczaj płowy

Jak przygotowywać rydze?

Grzyby te najlepiej smakują, gdy się je usmaży na maśle, a na koniec posypie świeżo zmielonym pieprzem i solą.

Z rydzów możecie też przygotować:

  • flaczki
  • kiszone rydze
  • rydze zapiekane w śmietanie
  • rydze w panierce
  • jajecznicę z rydzami
  • rydze marynowane
  • rydze smażone
  • rydze duszone
  • smalec z rydzami

A jak wy przygotowujecie rydze?

Źródło: msn.com.pl