Zawsze wyrzucacie tę część orzecha? Wielkie marnotrawstwo. Można z niej zrobić miksturę na serce
Flick
Newsy

Zawsze wyrzucacie tę część orzecha? Wielkie marnotrawstwo. Można z niej zrobić miksturę na serce

Przy kolejnym obieraniu orzechów włoskich dobrze się zastanówcie, zanim wyrzucicie ich łupiny! Znajdujące się w środku „okruszki”, a dokładniej przegródki zawierają w sobie wiele cennych dla zdrowia składników.

Dawniej w kuchni nic się nie marnowało. Wszystko, co dało się zjeść, przerobić na przetwory, soki lub napary znajdowało swoje zastosowanie. Mało kto wie, że wykorzystywano nawet te produkty, które dziś traktujemy jak coś niejadalnego i wyrzucamy do śmieci.

Mowa tutaj o przegródkach, jakie znajdują się w każdym orzechu włoskim - drobnych i twardych „łuskach”. Więcej ich nie wyrzucajcie - posłużą wam one do zrobienia leczniczej mikstury. 

Właściwości zdrowotne orzechów włoskich

Orzechy włoskie, w tym znajdujące się w łupinie przegródki, słyną z szeregu właściwości o dobroczynnym działaniu na zdrowie. Orzechy bogate są w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które obniżają poziom „złego” cholesterolu i wspomagają pracę układu krążenia.

Zawierają też magnez, kwas foliowy i lanolinowy - składniki te wpływają pozytywnie na nasz układ nerwowy, dlatego warto jeść orzechy przy takich dolegliwościach, jak przewlekły stres i bezsenność.

Orzechy włoskie pomagają także przy problemach z trawieniem i sprawiają, że cera nabiera blasku. Dzieje się tak dzięki zawartości cynku, który ma doskonały wpływ na kondycję naszej skóry. 

Zobacz także
Włoskie orzechy

Kobiety po 50-tce powinny jeść codziennie 3 orzechy włoskie. Nie uwierzycie dlaczego

Jak obrać orzechy z łupin? Ten trik maksymalnie ułatwi wam zadanie 

Jak obrać orzechy z łupin? Ten trik maksymalnie ułatwi wam zadanie 

Przepis na miksturę z przegródek orzechów włoskich

Do przygotowania naparu z przegródek włoskich orzechów potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • kilkanaście przegródek z orzechów włoskich

  • 2 szklanki wody

  • 2 goździki

  • 1 łyżeczka miodu 

Przygotowanie:

  1. Rozłupcie orzechy za pomocą dziadka do orzechów lub innego narzędzia. Z łupinek wyciągnijcie orzechy oraz przegródki.

  2. Przegródki włóżcie do moździerza i rozdrobnijcie za pomocą tłuczka.

  3. Zagotujcie 2 szklanki wody (pół litra).

  4. Przesypcie przegródki do dzbanka, wrzućcie goździki i zalejcie wrzątkiem. Odstawcie na kilka minut.

  5. Po tym czasie dodajcie łyżeczkę miodu i wymieszajcie.

I gotowe! Tak przygotowany napar należy pić regularnie, po pół szklanki. Po ostygnięciu przełóżcie go do lodówki - można go w ten sposób bezpiecznie przechowywać przez tydzień. 

Źródło: mojegotowanie.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Włoskie orzechy
Pixabay
Newsy
Kobiety po 50-tce powinny jeść codziennie 3 orzechy włoskie. Nie uwierzycie dlaczego
Macie wyrobiony ten nawyk jedzenia orzechów włoskich codziennie? Jeśli nie, koniecznie to zmieńcie!

Orzechy włoskie to jedne z lepiej dostępnych orzechów na polskim rynku. Są naprawdę smaczne, a oprócz tego mają też wiele zalet zdrowotnych. Szczególnie, odnosi się to do kobiet po pięćdziesiątce! Każda powinna jeść ok. 3 orzechów dziennie, bo zdecydowanie warto! Orzechy włoskie na długowieczność Według badań naukowców z Bostonu regularnie spożywane orzechy włoskie przyczyniają się do poprawy zdrowia i zwiększenia długości życia! Naukowcy przebadali dokładnie grupę kobiet w wieku od 50 do 60 lat i doszli do tych niesamowitych wniosków. Ta sama grupa badaczy oprócz długowieczności wykazała też: Zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych takich jak np. zawał czy udar Zmniejszone ryzyko wystąpienia cukrzycy typu drugiego u osób jedzących regularnie orzechy Co wyjątkowo ważne, badanie odnosiło się nie tylko do długowieczności rozumianej jako długi okres życia, ale badało tak zwaną „zdrową starość”. Chyba zgodzicie się, że to nawet ważniejsze! Okazuje się, że osoby regularnie jedzące orzechy włoskie zdrowiej się starzeją. Oznacza to, że żyją dłużej, ale jednocześnie pozostają sprawne, nie mają szczególnie uciążliwych dolegliwości i chorób, a także zachowują świeży umysł przez długi czas. Przebadana porcja orzechów włoskich, która przynosiła rezultat to jedzenie garstki orzechów co najmniej 2-3 razy w tygodniu. My polecamy jedzenie mniejszej ilości, czyli 3 orzechów, ale za to codziennie . To wystarczy do pokrycia dziennego zapotrzebowania na kwasy omega 3, czyli najcenniejszą substancję z orzechów włoskich. Wartości odżywcze orzechów włoskich Naturalnie podnoszą odporność Unieszkodliwiają substancje, które mogą być rakotwórcze Świetnie wpływają...

Jak obrać orzechy z łupin? Ten trik maksymalnie ułatwi wam zadanie 
Adobe Stock
Newsy
Jak obrać orzechy z łupin? Ten trik maksymalnie ułatwi wam zadanie 
Zaopatrujecie się w obrane orzechy w sklepie? Niepotrzebnie – można je obrać bez trudu w domu.

Zastanawialiście się kiedyś nad tym, jak i po co obierać orzechy ze skórki? Większość zjada je od razu po wyciągnięciu z łupiny – po co więc obierać? Powód jest prosty – gdy przyrządzacie desery lub ciasta z orzechami, które powinny wyglądać jak najbardziej atrakcyjnie i efektownie, skórki orzechów w cieście mogą zepsuć cały efekt. Można kupić obrane orzechy w sklepie lub zrobić to samodzielnie. Jak obrać orzechy? Sprawdźcie te proste sposoby! Jak obrać orzechy włoskie? Orzechy włoskie są jednymi z najzdrowszych orzechów. Zawierają bardzo dużo kwasu omega-3, dlatego orzechy te poleca się zwłaszcza osobom, które nie przepadają za rybami. Ponadto, jedzenie orzechów włoskich jest polecane w profilaktyce chorób serca, ponieważ zawarta w nich L-arginina rozszerza naczynia wieńcowe.   Bardzo często orzechy włoskie dodaje się do ciast , zwłaszcza ciężkich, kremowych tortów orzechowych. Obranie orzechów jest banalnie proste – wystarczy, że wysypiecie je na blaszkę i wstawicie na 10 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Po tym czasie orzechy należy wsypać na ściereczkę i bardzo intensywnie pocierać – łupina zejdzie bez problemu! Jak obrać orzechy laskowe? Orzechy laskowe są przepyszne i świetnie pasują nie tylko do ciast, ale i ciasteczek owsianych czy klasycznej owsianki . Niestety, przez skórkę mają dość gorzki posmak. By się jej pozbyć, należy wsypać orzechy na suchą patelnię i uprażyć. W trakcie prażenia skórka zacznie pękać i schodzić. Po uprażeniu, podobnie jak w przypadku orzechów włoskich, przesypcie orzechy na ściereczkę i pocierajcie, by pozbyć się wszystkich skórek. Możecie też włożyć je do rozgrzanego piekarnika, tak samo jak orzechy włoskie. Jak obrać migdały? Migdały obiera się...

Zapobiega nowotworom i wspomaga trawienie. To ostatni dzwonek na przygotowanie tej nalewki
AdobeStock
Newsy
Zapobiega nowotworom i wspomaga trawienie. To ostatni dzwonek na przygotowanie tej nalewki
Warto zebrać orzechy włoskie już teraz, zanim dojrzeją – to właśnie z zielonych orzechów włoskich przyrządza się smaczną i bardzo zdrową orzechówkę!

Ta nalewka to prawdziwy klasyk. Dodatkowo jest bardzo prosta w przygotowaniu. A do tego jaka zdrowa! Poznajcie podstawowy przepis na nalewkę z orzechów włoskich. Właściwości zdrowotne orzechów włoskich Sporo orzechów włoskich powinny jeść przede wszystkim osoby, którym zależy na obniżeniu poziomu cholesterolu . Orzechy te zawierają bowiem bardzo dużo wielonasyconych kwasów tłuszczowych! A do tego znajdziecie w nich również L-argininę, która odpowiada za rozszerzanie naczyń wieńcowych. Latem z orzechów włoskich ucieszą się osoby cierpiące na nadpotliwość , ponieważ liście orzecha mogą pomóc w walce z tym wstydliwym problemem! Wystarczy, że sporządzicie z nich napar i wymoczycie w nim stopy lub dłonie. Można go dodać także do kąpieli. Kolejną zaletą jedzenia orzechów włoskich jest poprawa cery. Zawierają one sporo cynku, który działa ściągająco oraz antybakteryjnie, dlatego pomoże przy problemach z trądzikiem . W orzechach włoskich znajdziecie także witaminy A i E, które zwalczają wolne rodniki i utrzymują młody wygląd na dłużej. Na co pomaga orzechówka? Nalewka z orzechów włoskich jest stosowana przede wszystkim jako lekarstwo na dolegliwości żołądkowe. Zielone orzechy włoskie są silnie bakteriobójcze, dlatego gdy dopadnie was zatrucie pokarmowe , warto się wspomóc maleńkim kieliszkiem takiej nalewki. To naprawdę pomaga! W niedojrzałych orzechach znajdują się także sterole roślinne, które mają działanie przeciwnowotworowe. Jak zrobić nalewkę z włoskich orzechów (orzechówkę)? Przyrządzenie nalewki z orzechów włoskich jest bardzo proste, choć wymaga nieco cierpliwości. Przygotujcie sobie rękawiczki (orzechy brudzą dłonie!), szklany słój oraz poniższe składniki: Składniki:...

Brakuje orzechów włoskich. Te 2 powody mogą sprawić, że zabraknie ich już na Boże Narodzenie
Adobe Stock
Newsy
Brakuje orzechów włoskich. Te 2 powody mogą sprawić, że zabraknie ich już na Boże Narodzenie
Trudno wyobrazić sobie święta bez orzechów włoskich. U naszych sąsiadów są wręcz symbolem świąt. U nas też mają stałe miejsce w świątecznych przepisach. A jednak może ich zabraknąć.

Zauważyliście jak drogie są w sklepach orzechy włoskie? Wiele osób będzie musiało zrewidować zakupowe plany i zamiast 2 kilogramów do rodzinnego rozłupywania w czasie świąt, kupić mniejszą ilość do przybrania talerza z bakaliami. Wiemy skąd takie kosmiczne ceny. Są dwa główne podwody. Skąd się biorą orzechy włoskie w Polsce? Orzechy to nie tylko przysmak, który lubimy chrupać jako przekąskę. W kuchni polskiej mają zastosowanie w bardzo wielu przepisach. Dodajemy je do ciast, sałatek, zup czy pieczonych dań. Trudno wyobrazić sobie, że mogłoby ich zabraknąć. Oczywiście część orzechów, jakie kupujemy w sklepach, pochodzi z naszych rodzimych plantacji. Coroczne zbiory dzielone są jednak na te, które trafią do polskich sklepów i te, które opuszczą nasz kraj i zostaną wyeksportowane. Nie wszystko więc co było wyprodukowane w kraju trafi na nasze stoły. Żeby zaspokoić zapotrzebowanie Polaków, od lat sprzedawane są u nas orzechy z importu. I to właśnie te, importowane z Kalifornii, są dziś zagrożone. Dlaczego na rynku zaczyna brakować orzechów włoskich? Trwa poważny kryzys na rynku orzechów włoskich spowodowany kilkoma przyczynami. Głównym powodem są utracone kalifornijskie plantacje największego producenta orzechów włoskich w Stanach Zjednoczonych i drugiego na świecie zaraz po Chinach. Wielkie pożary, jakie nawiedziły w tym roku Kalifornię spowodowały, że zbiory są znacznie mniejsze niż planowane. Drugim powodem zmniejszonej podaży orzechów na światowych rynkach są przeciążone z powodu pandemii koronawirusa porty morskie, które mając towar w magazynach nie są w stanie systematycznie rozsyłać go do odbiorców na całym świecie. Coraz częściej się mówi, że kryzys nie zakończy się przed świętami, a to może...