Zawsze wyrzucacie tę część orzecha? Wielkie marnotrawstwo. Można z niej zrobić miksturę na serce
Flick
Newsy

Zawsze wyrzucacie tę część orzecha? Wielkie marnotrawstwo. Można z niej zrobić miksturę na serce

Przy kolejnym obieraniu orzechów włoskich dobrze się zastanówcie, zanim wyrzucicie ich łupiny! Znajdujące się w środku „okruszki”, a dokładniej przegródki zawierają w sobie wiele cennych dla zdrowia składników.

Dawniej w kuchni nic się nie marnowało. Wszystko, co dało się zjeść, przerobić na przetwory, soki lub napary znajdowało swoje zastosowanie. Mało kto wie, że wykorzystywano nawet te produkty, które dziś traktujemy jak coś niejadalnego i wyrzucamy do śmieci.

Mowa tutaj o przegródkach, jakie znajdują się w każdym orzechu włoskim - drobnych i twardych „łuskach”. Więcej ich nie wyrzucajcie - posłużą wam one do zrobienia leczniczej mikstury. 

Właściwości zdrowotne orzechów włoskich

Orzechy włoskie, w tym znajdujące się w łupinie przegródki, słyną z szeregu właściwości o dobroczynnym działaniu na zdrowie. Orzechy bogate są w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które obniżają poziom „złego” cholesterolu i wspomagają pracę układu krążenia.

Zawierają też magnez, kwas foliowy i lanolinowy - składniki te wpływają pozytywnie na nasz układ nerwowy, dlatego warto jeść orzechy przy takich dolegliwościach, jak przewlekły stres i bezsenność.

Orzechy włoskie pomagają także przy problemach z trawieniem i sprawiają, że cera nabiera blasku. Dzieje się tak dzięki zawartości cynku, który ma doskonały wpływ na kondycję naszej skóry. 

Zobacz także
Włoskie orzechy

Kobiety po 50-tce powinny jeść codziennie 3 orzechy włoskie. Nie uwierzycie dlaczego

Jak obrać orzechy z łupin? Ten trik maksymalnie ułatwi wam zadanie 

Jak obrać orzechy z łupin? Ten trik maksymalnie ułatwi wam zadanie 

Przepis na miksturę z przegródek orzechów włoskich

Do przygotowania naparu z przegródek włoskich orzechów potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • kilkanaście przegródek z orzechów włoskich

  • 2 szklanki wody

  • 2 goździki

  • 1 łyżeczka miodu 

Przygotowanie:

  1. Rozłupcie orzechy za pomocą dziadka do orzechów lub innego narzędzia. Z łupinek wyciągnijcie orzechy oraz przegródki.

  2. Przegródki włóżcie do moździerza i rozdrobnijcie za pomocą tłuczka.

  3. Zagotujcie 2 szklanki wody (pół litra).

  4. Przesypcie przegródki do dzbanka, wrzućcie goździki i zalejcie wrzątkiem. Odstawcie na kilka minut.

  5. Po tym czasie dodajcie łyżeczkę miodu i wymieszajcie.

I gotowe! Tak przygotowany napar należy pić regularnie, po pół szklanki. Po ostygnięciu przełóżcie go do lodówki - można go w ten sposób bezpiecznie przechowywać przez tydzień. 

Źródło: mojegotowanie.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Plamy na dłoniach po zbieraniu orzechów włoskich? Ten produkt zmyje zabrudzenia raz-dwa
AdobeStock
Newsy
Plamy na dłoniach po zbieraniu orzechów włoskich? Ten produkt zmyje zabrudzenia raz-dwa
Zebraliście orzechy włoskie i teraz nie możecie się pozbyć nieestetycznych zabrudzeń z dłoni? Mamy na to sposób.

Jeszcze możecie zebrać świeże orzechy włoskie prostu z drzewa (lub zebrać te, które z niego spadły), póki trwa na nie sezon. Część osób może cieszyć się własnymi orzechami z ogródka, a część korzysta z dziko rosnących drzew orzecha włoskiego. Można je często znaleźć w miejscach dawnych sadów czy opuszczonych gospodarstw, a nawet w środku miasta.  Czym łatwo usunąć plamy po orzechach włoskich? Przed zbieraniem orzechów włoskich należy się zaopatrzyć w rękawiczki, ponieważ orzechy te silnie barwią dłonie na ciemny kolor, a plamy są dość trudne do usunięcia. Jednak jeśli chcecie zrobić użytek z owocującego orzecha włoskiego i nie macie ze sobą rękawiczek, to nic straconego. Plamy da się łatwo zmyć z pomocą produktów, które są w waszej kuchni. Najbardziej sprawdzonym sposobem jest wykorzystanie soku z cytryny - pod warunkiem, że plamy są jeszcze świeże. Wystarczy, że świeżą cytrynę przekroicie na pół, wyciśniecie z niej sok i polejecie nim ręce. Następnie należy energicznie potrzeć o siebie dłonie, by zmyć zabrudzenia. Kwas znajdujący się w cytrynie zadziała jak neutralizator na barwnik z orzechów i sprawi, że pozbycie się go będzie łatwiejsze. Po wszystkim nie zapomnijcie dokładnie umyć rąk wodą i mydłem. Sposoby na usuwanie plam po orzechach włoskich Nie tylko cytryna przyda się wam do usunięcia zabrudzeń na dłoniach po zbieraniu orzechów. Możecie wykorzystać jeszcze dwa domowe produkty: ocet - niezastąpiony w przypadku wszelkich zanieczyszczeń, również tych na rękach. Nie powinno się go jednak stosować bezpośrednio na skórę, a w rozcieńczeniu. Do naczynia wlejcie dwie szklanki wody oraz 4 łyżki octu. Wszystko razem wymieszajcie i do tak przygotowanego roztworu włóżcie dłonie. Moczcie je i pocierajcie o siebie, by usunąć plamy.  pasta do zębów -...

Zupa z piernika gotowana na rosole z karpich łbów. Wigilijne danie, o którym jeszcze nie słyszeliście
Minioczka/Gotujmy.pl
Newsy
Zupa z piernika gotowana na rosole z karpich łbów. Wigilijne danie, o którym dotąd nie słyszeliście
W książkach z przepisami w całej Polsce znajdują się receptury na dania, o jakich wam się nie śniło. Na przykład na Śląsku w święta robi się danie, które pierwotnie gotowano na wywarze z… łbów karpi. Dziś na szczęście można je przygotować w znacznie bardziej przystępnej wersji.

W każde święta w polskich domach podaje się desery, które kojarzą nam się tylko z Wigilią - na przykład kutię czy makiełki, czyli kluski z makiem. Ale czy słyszeliście już o moczce, czyli zupie z piernika? To zapomniane, ale pyszne danie na słodko wciąż przyrządza się na Śląsku.  Śląska zupa piernikowa, czyli moczka Moczka pochodzi ze Śląska, gdzie nazywana jest również bryją lub zupą piernikową. To specyficzny deser, którego bazę stanowi piernik (niektórzy uważają, że najlepszy jest piernik jeszcze z poprzednich świąt...). Kawałki ciasta należy namoczyć w ciemnym piwie do uzyskania jednolitej masy przypominającej budyń, a następnie wymieszać z bakaliami - różnymi rodzajami orzechów, suszonymi owocami oraz kompotem. Dodaje się do niej też cukier lub miód, jako że moczkę obecnie spożywa się głównie na słodko. Ale nie zawsze tak było - dawniej piernik maczano w wywarze z jarzyn lub… rosole z karpich łbów. Dzisiaj mało kto decyduje się na tak odważne eksperymenty i najczęściej piernik moczony jest w ciemnym piwie lub po prostu w wodzie.  Przepis na moczkę Składniki: kawałek piernika (ok. 300 g) 1 szklanka orzechów laskowych 1 szklanka orzechów włoskich 1 szklanka suszonych śliwek pół szklanki migdałów pół szklanki suszonych moreli pół szklanki rodzynek pół litra kompotu z agrestu pół litra kompotu ze śliwek sok z połowy cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka masła sól Przygotowanie: Pokrójcie piernik na mniejsze kawałki. Włóżcie do garnka i zalejcie ciepłą wodą, aż namoknie.  Sparzcie migdały, a następnie obierzcie je ze skórki (możecie kupić łuskane migdały, by przyśpieszyć przygotowania). Włóżcie...

Wysportowany Maciej Kurzajewski podał przepis na lekkie śniadanie. Je w ten sposób od lat
ONS.pl, pytanienasniadanie/Instagram
Newsy
Wysportowany Maciej Kurzajewski podał przepis na lekkie śniadanie. Je w ten sposób od lat
Co najlepiej zjeść na śniadanie, by nie czuć szybko głodu i mieć dużo energii na cały poranek? Wiedzą o tym sportowcy, którzy odżywiają się właśnie w taki sposób na co dzień. Maciej Kurzajewski, który od lat biega w amatorski sposób, podał swój przepis na lekkie, a jednocześnie sycące śniadanie.

Podstawą dobrze rozpoczętego dnia jest oczywiście śniadanie. Nie może być zbyt ubogie, ponieważ szybko opadlibyśmy z sił, a nasza uwaga koncentrowałaby się tylko na zbliżającym się obiedzie. Nie może być też zbyt obfite - paradoksalnie duże śniadanie również może wyssać z nas energię i sprawić, że staniemy się bardzo senni. Jak więc znaleźć złoty środek? Poznajcie przepis na lekkie i pożywne śniadanie od Macieja Kurzajewskiego, który od lat je każdego ranka to samo - i jak widać, przepis cały czas się sprawdza.  Lekkie śniadanie Macieja Kurzajewskiego  W „Pytaniu na śniadanie” dziennikarz Maciej Kurzajewski pokazał, w jaki sposób sam od wielu lat przygotowuje swoje śniadanie. Maciej dużo biega (choć, jak podkreśla, cały czas amatorsko), w związku z czym jego posiłki nie mogą być zbyt obfite, ale jednocześnie muszą zapewniać zastrzyk energii potrzebny do treningu. Dlatego na śniadanie dziennikarz je lekki posiłek składający się z orzechów, jogurtu, miodu i owoców - taka kompozycja dostarcza organizmowi odpowiednią ilość białka, tłuszczu i węglowodanów i nie obciąża żołądka: – To nie jest rzecz, która obciąża nasz żołądek. To coś, co zapewnia nam lekkość nawet po wysiłku. To się nie nudzi. Ja to stosuję od lat i czuję się bardzo dobrze – podkreślił Maciej Kurzajewski w „Pytaniu na śniadanie”.  Przepis na śniadanie dla biegaczy według Macieja Kurzajewskiego  Do przygotowania tego śniadania dla 2 osób będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 2 garści orzechów (laskowych, włoskich, nasion słonecznika czy migdałów - wybierzcie to, co lubicie najbardziej) 2 łyżki miodu 100 g owoców sezonowych 400 ml jogurtu naturalnego  Przygotowanie: Maciej zaczyna...

Ta kawa syci na długo i jest pełna witamin. A do tego pomoże wam schudnąć
AdobeStock
Newsy
Kawa z tym dodatkiem syci na długo i jest pełna witamin. A do tego pomoże wam zrzucić kg
Zastrzyk energii z rana i wspomagacz odchudzania w jednym? Zróbcie kawę w ten sposób, a będzie miała takie właściwości.

Coraz więcej mówi się o zdrowotnych właściwościach kawy. Napój ten nie tylko świetnie pobudza, ale też ma dobroczynny wpływ na organizm. Sprawdzono, że regularne picie kawy może zmniejszyć ryzyko chorób serca, cukrzycy, a nawet choroby Alzheimera i nowotworów. Jednym słowem, kawa to samo zdrowie i warto ją pić (oczywiście wówczas, gdy nie ma ku temu żadnych przeciwskazań). Kawa może być też waszym sprzymierzeńcem w odchudzaniu. Pomoże dodanie do niej smacznego składnika. Jak zrobić kawę z orzechami nerkowca? Produktem, który wspomoże działanie odchudzające kawy są orzechy nerkowca lub samo mleko z orzechów nerkowca. Zawierają one składniki odżywcze, które pomogą ograniczyć spożycie tłuszczów nasyconych, a do tego zaspokoją głód na dłużej i powstrzymają was przed podjadaniem między posiłkami.  Do przygotowania takiej kawy będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: kubek (lub szklanka) zaparzonej kawy ćwierć szklanki orzechów nerkowca łyżka miodu (lub cukru brązowego) szczypta soli Przygotowanie: Zaparzcie kawę tak, jak lubicie. Następnie wlejcie kawę do wysokiego naczynia i dodajcie do niej miód, sól i orzechy nerkowca. Całość zmiksujcie za pomocą blendera, na najwyższy obrotach. Zajmie wam to około minuty. I gotowe! Tyle wystarczy, by cieszyć się smaczną i zdrową kawą. By miksowanie orzechów było łatwiejsze, możecie je wcześniej namoczyć - potrwa to od 3 do 6 godzin, dlatego najlepiej namoczyć je wieczorem, by rano były gotowe do zmiksowania.  Właściwości orzechów nerkowca  Dlaczego nerkowce są świetnym dodatkiem do kawy? Orzechy te bogate są nie tylko w zdrowe tłuszcze, które obniżają poziom cholesterolu, ale także białko, witaminy i składniki odżywcze. Znajdziecie w nich m.in....