Dawniej w kuchni nic się nie marnowało. Wszystko, co dało się zjeść, przerobić na przetwory, soki lub napary znajdowało swoje zastosowanie. Mało kto wie, że wykorzystywano nawet te produkty, które dziś traktujemy jak coś niejadalnego i wyrzucamy do śmieci.

Mowa tutaj o przegródkach, jakie znajdują się w każdym orzechu włoskim - drobnych i twardych „łuskach”. Więcej ich nie wyrzucajcie - posłużą wam one do zrobienia leczniczej mikstury. 

Właściwości zdrowotne orzechów włoskich

Orzechy włoskie, w tym znajdujące się w łupinie przegródki, słyną z szeregu właściwości o dobroczynnym działaniu na zdrowie. Orzechy bogate są w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które obniżają poziom „złego” cholesterolu i wspomagają pracę układu krążenia.

Zobacz także:

Zawierają też magnez, kwas foliowy i lanolinowy - składniki te wpływają pozytywnie na nasz układ nerwowy, dlatego warto jeść orzechy przy takich dolegliwościach, jak przewlekły stres i bezsenność.

Orzechy włoskie pomagają także przy problemach z trawieniem i sprawiają, że cera nabiera blasku. Dzieje się tak dzięki zawartości cynku, który ma doskonały wpływ na kondycję naszej skóry. 

Przepis na miksturę z przegródek orzechów włoskich

Do przygotowania naparu z przegródek włoskich orzechów potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • kilkanaście przegródek z orzechów włoskich

  • 2 szklanki wody

  • 2 goździki

  • 1 łyżeczka miodu 

Przygotowanie:

  1. Rozłupcie orzechy za pomocą dziadka do orzechów lub innego narzędzia. Z łupinek wyciągnijcie orzechy oraz przegródki.

  2. Przegródki włóżcie do moździerza i rozdrobnijcie za pomocą tłuczka.

  3. Zagotujcie 2 szklanki wody (pół litra).

  4. Przesypcie przegródki do dzbanka, wrzućcie goździki i zalejcie wrzątkiem. Odstawcie na kilka minut.

  5. Po tym czasie dodajcie łyżeczkę miodu i wymieszajcie.

I gotowe! Tak przygotowany napar należy pić regularnie, po pół szklanki. Po ostygnięciu przełóżcie go do lodówki - można go w ten sposób bezpiecznie przechowywać przez tydzień. 

Źródło: mojegotowanie.pl