Każdy ma swój sposób na przyrządzanie mięsa. Coraz popularniejsze jest wykorzystywanie różnych przypraw – także tych egzotycznych! Wiele jest jednak osób, które wciąż uważają, że mięso smakuje najlepiej doprawione jedynie solą i pieprzem i nic więcej mu nie potrzeba. Trzeba przyznać, że w niektórych przypadkach ta zasada się sprawdza.

Warto jednak od czasu do czasu zrobić dobrą marynatę do mięsa, która składa się z jeszcze kilku innych dodatków. Możemy was zapewnić, że tak zrobiona pieczeń albo karkówka, będzie smakować po prostu obłędnie! Nie ma chyba nic lepszego, niż zamarynowane wcześniej mięsko. Poznajcie świetny przepis na marynatę do mięs!

Przepis na marynatę do mięsa

Specjalnie nie podaliśmy nazwy tej marynaty, ponieważ jest ona na tyle uniwersalna, że sprawdzi się do wielu mięs i nawet warzyw! Do marynowania chyba nikogo nie trzeba szczególnie przekonywać – tak zrobione mięso, jest o wiele bardziej soczyste i aromatyczne!

Składniki:

  • 6 łyżek oliwy
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • Świeży tymianek
  • Świeży rozmaryn
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • Świeżo mielony pieprz
  • Sól

Taka ilość składników wystarczy na zamarynowanie kawałka mięsa o wadze od 1 do 1,5 kg.

Zobacz także:

Przygotowanie:

  1. Do miski wlejcie 3 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki winnego i 1 łyżkę miodu. Dodajcie 2 łyżki ostrej musztardy (dobrze sprawdza się musztarda typu Dijon), 3 łyżki jasnego sosu sojowego, sól i sporo świeżo zmielonego pieprzu. Na koniec wklejcie 6 łyżek oliwy i wymieszajcie dokładnie za pomocą trzepaczki.
  2. Kiedy składniki już się połączą, wrzućcie do marynaty zioła, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i zamieszajcie.
  3. Przygotowaną marynatą natrzyjcie dokładnie mięso. Możecie zostawić je w lodówce na całą noc, ale nawet pół godziny marynowania sprawi, że mięso przejdzie smakiem i aromatem składników! Ważne jest, by miało temperaturę pokojową. Co jakiś czas przewracajcie kawałek mięsa i nacierajcie go marynatą z każdej strony. I gotowe!