Rosół to król wszystkich zup – zgodzicie się? W Polsce ta zupa regularnie pojawia się na stole w każdym domu. Cudownie smakuje z makaronem, ziemniakami lub jako baza do zupy pomidorowej czy jarzynowej. Rosół nada się także doskonale do duszenia pieczeni! Każdemu zależy na tym, by bulion był przede wszystkim smaczny. Niektórzy jednak martwią się, że chociaż ich rosół smakuje dobrze, to ma kiepską barwę. Jest blady i przez to wydaje się niesmaczny. Łatwo można to poprawić! Wystarczy dodać do rosołu coś specjalnego. Nie warzywo, ale… owoc! Domyślacie się, co to może być?

Przepis na rosół z jabłkiem

Sekretem rosołu o idealnej, złocistej barwie jest jabłko! Z poniższego przepisu ugotujecie pyszny rosół, który będzie zarówno dobrze smakował, jak i wyglądał. Będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 1 korpus z kurczaka
  • 30 dag wołowiny
  • 3 marchwie
  • 1 pietruszka korzeń
  • 1 słodkie jabłko
  • 1 por
  • 1 cebula
  • Ćwierć selera
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna pieprzu czarnego
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie:

  1. Do garnka włóżcie korpus drobiowy i wołowinę. Zalejcie zimną wodą i wsypcie łyżkę soli. Gotujcie na średnim ogniu.
  2. Kiedy woda zacznie już wrzeć, zmniejszcie ogień i gotujcie przez około 2 godziny.
  3. Po tym czasie do garnka włóżcie umyte i obrane warzywa – w tym jabłko! 
  4. Kiedy wszystko się zagotuje, dodajcie 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu i jeden liść laurowy. Gotujcie jeszcze przez około godzinę.

I gotowe! Rosół będzie smakował najlepiej z domowym makaronem krajanką. Przepis znajdziecie w tym artykule.

Jeśli szukacie więcej inspiracji na nadanie rosołowi lepszej barwy, wypróbujcie sposoby, które opisaliśmy w naszych artykułach:

Zobacz także: