Początkujące gospodynie domowe często zadają sobie wiele trudu, by dojść do mistrzostwa pod względem gotowania rosołu.

Kiedy już udaje im się uzyskać odpowiedni smak i zapach zupy, często pozostaje kwestia niesatysfakcjonującego wyglądu ich bulionu.

Na jakim mięsie gotować rosół?

Często w takich wypadkach ratunku szuka się w „magicznej” kostce rosołowej. Nie tędy droga. Nie ma w niej nic poza sztucznymi barwnikami, chemią, tłuszczami i solą.

Lepiej postawić na sprawdzone, naturalne sposoby uzyskiwania idealnej barwy zupy. Podstawą jest oczywiście dobrze dobrane mięso.

Zobacz także:

Wspaniała, złocista barwa zupy bierze się przede wszystkim z tłuszczu wiejskiej, zagrodowej kury, na której powinno się gotować klasyczny rosół.

Jeżeli zamiast tego, będziecie silić się na ugotowanie rosołu z kawałka chudego mięsa rodem z przemysłowych ferm, o pięknym rosole można zapomnieć.

Dodatki do rosołu

Ogromny wpływ na kolor rosołu ma także długość gotowania. Musicie pozwolić mięsu na oddanie wszystkich swoich skarbów w gotującym się garnku.

Nieraz jednak zdarza się, że i problem z barwą jest zbyt trudny do przeskoczenia. W takich wypadkach trzeba poszukać rozwiązań alternatywnych.

Jednym z nich jest ugotowanie rosołu z dodatkiem kawałka świeżej dyni. Taki właśnie pomysł podsunęła nam jedna z naszych czytelniczek, pani Jadwiga.

Inną opcją jest dodanie do rosołu nieobranej cebuli – będziecie mogli liczyć wtedy na efekt podobny jak podczas gotowania wielkanocnych kraszanek.

Dla porządku przypomnimy teraz specjalnie dla was klasyczny przepis na rosół z jednym nietypowym dodatkiem. Oczywiście w postaci dyni.

Przepis na rosół

Składniki:

  • Kawałek mięsa drobiowego z kością
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • Ćwierć selera
  • Ok. 10 dag dyni
  • Cebula
  • Sól
  • Pieprz (ziarnisty i mielony)
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Natka pietruszki
  • Makaron nitki – najlepiej domowy

Przygotowanie:

  1. Kurę oczyśćcie, zalejcie zimną wodą i gotujcie przez pierwsze 45 min do 1 godziny bez dodatków.
  2. Zbierajcie z gotującej się zupy szumowiny.
  3. Dodajcie następnie liść laurowy, ziele angielskie i obrane warzywa.
  4. Gotujcie na maleńkim ogniu bez przykrywania przez następne 2 godziny.
  5. W razie potrzeby możecie uzupełnić braki parującej wody, dolewając wrzątek z czajnika.
  6. Doprawcie rosół solą i pieprzem pod koniec gotowania.
  7. Na sam koniec do rosołu dodajcie do zupy świeże zioła – np. pietruszkę czy lubczyk.
  8. Podawajcie ze świeżo ugotowanym makaronem.

Źródło: gotujmy.pl