rosół
Adobe Stock
Newsy

Zawsze dodawajcie kawałek tego warzywa do rosołu. Nada mu wyjątkowo wyrazisty żółty kolor. Zawsze działa

Uważacie, że na rosole zjedliście już zęby? Złocisty wywar nie ma przed wami żadnych tajemnic? Jeśli tak, to czy słyszeliście o dodawaniu innych warzyw, niż tradycyjna włoszczyzna?
Hubert Rój
luty 21, 2021

Początkujące gospodynie domowe często zadają sobie wiele trudu, by dojść do mistrzostwa pod względem gotowania rosołu.

Kiedy już udaje im się uzyskać odpowiedni smak i zapach zupy, często pozostaje kwestia niesatysfakcjonującego wyglądu ich bulionu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Na jakim mięsie gotować rosół?

Często w takich wypadkach ratunku szuka się w „magicznej” kostce rosołowej. Nie tędy droga. Nie ma w niej nic poza sztucznymi barwnikami, chemią, tłuszczami i solą.

Lepiej postawić na sprawdzone, naturalne sposoby uzyskiwania idealnej barwy zupy. Podstawą jest oczywiście dobrze dobrane mięso.

Wspaniała, złocista barwa zupy bierze się przede wszystkim z tłuszczu wiejskiej, zagrodowej kury, na której powinno się gotować klasyczny rosół.

Jeżeli zamiast tego, będziecie silić się na ugotowanie rosołu z kawałka chudego mięsa rodem z przemysłowych ferm, o pięknym rosole można zapomnieć.

Dodatki do rosołu

Ogromny wpływ na kolor rosołu ma także długość gotowania. Musicie pozwolić mięsu na oddanie wszystkich swoich skarbów w gotującym się garnku.

Nieraz jednak zdarza się, że i problem z barwą jest zbyt trudny do przeskoczenia. W takich wypadkach trzeba poszukać rozwiązań alternatywnych.

Jednym z nich jest ugotowanie rosołu z dodatkiem kawałka świeżej dyni. Taki właśnie pomysł podsunęła nam jedna z naszych czytelniczek, pani Jadwiga.

Inną opcją jest dodanie do rosołu nieobranej cebuli – będziecie mogli liczyć wtedy na efekt podobny jak podczas gotowania wielkanocnych kraszanek.

Dla porządku przypomnimy teraz specjalnie dla was klasyczny przepis na rosół z jednym nietypowym dodatkiem. Oczywiście w postaci dyni.

Zobacz także

Przepis na rosół

Składniki:

  • Kawałek mięsa drobiowego z kością
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • Ćwierć selera
  • Ok. 10 dag dyni
  • Cebula
  • Sól
  • Pieprz (ziarnisty i mielony)
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Natka pietruszki
  • Makaron nitki – najlepiej domowy

Przygotowanie:

  1. Kurę oczyśćcie, zalejcie zimną wodą i gotujcie przez pierwsze 45 min do 1 godziny bez dodatków.
  2. Zbierajcie z gotującej się zupy szumowiny.
  3. Dodajcie następnie liść laurowy, ziele angielskie i obrane warzywa.
  4. Gotujcie na maleńkim ogniu bez przykrywania przez następne 2 godziny.
  5. W razie potrzeby możecie uzupełnić braki parującej wody, dolewając wrzątek z czajnika.
  6. Doprawcie rosół solą i pieprzem pod koniec gotowania.
  7. Na sam koniec do rosołu dodajcie do zupy świeże zioła – np. pietruszkę czy lubczyk.
  8. Podawajcie ze świeżo ugotowanym makaronem.

Czytaj także:

Komentarze