Zawijane pierożki Jaśka Kurnia. Są gotowe w 5 minut
Adobe Stock
Newsy

To gołąbki? Skąd! Tak prezentują się zawijane pierożki Jaśka Kuronia. Robi się je w 5 minut

To nie są zwykłe gołąbki. W domu Kuroniów nazywano je zawijakami. Są szybkie do przygotowania i doskonałe na mały i większy głód. Podajemy przepis.

Jasiek Kuroń, znany jest ze swoich tradycyjnych i mniej tradycyjnych dań, które pokazuje swoim fanom, w mediach społecznościowych. Tym razem proponuje danie dla miłośników zawijanych gołąbków, którzy lubią wprowadzić do swojej kuchni niestandardowe składniki, a także doceniają dania robione w parę minut.

Super prosty pomysł na „pierożki” zawijane jak gołąbki u nas w domu zwane po prostu zawijakami 😄

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na zawijaki Jaśka Kuronia

Składniki

  • 1 opakowanie papieru ryżowego
  • Ćwiartka kapusty pekińskiej
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 1 łodyga selera naciowego
  • Garść boczniaków lub pieczarek
  • 1 kostka tofu
  • 2 łyżki sosu Teriyaki
  • Pół łyżeczki mielonego imbiru
  • Pół łyżeczki mielonej kolendry
  • Olej do smażenia
  • Duże naczynie wypełnione wodą do namaczania płatów papieru ryżowego
Zobacz także
Jasiek Kuroń gotuje zupę cebulową. Ten  1 składnik decyduje, że jest wyjątkowa

Jasiek Kuroń gotuje zupę cebulową. Ten 1 składnik decyduje, że jest wyjątkowa

Jasiek Kuroń zdradził swój przepis na fuczki. „Robi się je szybko, a zjada jeszcze szybciej”

Jasiek Kuroń zdradził swój przepis na fuczki. „Robi się je szybko, a zjada jeszcze szybciej”

Przygotowanie

  1. Składniki sosu mogą być całkiem surowe, trzeba je tylko rozdrobnić. można je też podsmażyć czy poddusić na łyżce oleju. Wszystkie warzywa poszatkujcie, podsmażacie lub nie i wrzucajcie do miski. Jeśli zdecydujecie się na podduszenie, przypraw użyjcie już podczas smażenia.
  2. Tofu odsączcie z płynu i rozdrobnijcie widelcem, a następnie dodajecie do pozostałych składników. Gdy farsz jest gotowy, przygotowujecie płaty papieru ryżowego.
  3. Każdy płat włóżcie na chwilę do naczynia z wodą. Rozłóżcie na dłoni i od góry nałóżcie farsz, zawińcie boki i zwińcie ciasto w rulonik. W ten sam sposób napakujcie kolejne gołąbki farszem.
  4. Rozgrzejcie suchą patelnię (możecie dodać odrobinę tłuszczu), kładźcie na niej gołąbki i podsmażajcie z obu stron na złoty kolor.

Jak tę egzotyczną odmianę gołąbków podaje Jasiek Kuroń i ile czasu zajmuje mu przygotowanie tego dania?

Serwowałem z sosem słodko-pikantnym. Z surowym farszem gotowe w 5 minut. Z podduszonym w jakieś 12 😉

Azjatycka inspiracja dla surowych gołąbków Kuronia

Danie pokazane przez Jaśka Kuronia zainspirowane jest potrawą azjatycką. Zresztą kucharz przyrządził je z azjatyckich składników: płatów gotowego ciasta ryżowego oraz tofu. Do tych składników dobrał także egzotyczne przyprawy, jak sos Teriyaki, imbir czy kurkumę.

W Wietnamie podobne zawijaki nazywane są rollsami" nawet w restauracjach bywają podawane w formie DIY czyli „zrób to sam”. Kelner przynosi płaty ciasta oraz pojemnik z wodą do ich namaczania. Obok stawia wiele miseczek wypełnionych dodatkami. Są tam ugotowane krewetki czy inne kawałki ryby, marchewka, seler naciowy, pietruszka, por, szczypiorek czy sałatę.

Obowiązkowo do rollsów" wkłada się też porcję ugotowanego makaronu ryżowego i listek mięty lub kolendry. Klienci zwijają rollsa" na swoim talerzu, maczają w sosach i jedzą palcami. Dopiero gdy zjedzą pierwszego, zabierają się za rolowanie kolejnego.

Oczywiście rollsy" można kupić także gotowe, już zawinięte z najróżniejszymi dodatkami. Samodzielne zawijanie w restauracji ma dostarczyć klientom dodatkowych wrażeń,  poza tymi oczywistymi, czyli smakowymi.

Źródło: Instagram/ Jasiek Kuroń gotuje

Jasiek Kuroń gotuje spagetti w sosie pomidorowym z pulpetami. Będziecie w szoku jaki składnik dodał do pulpetów.
Źróło: Instagram/jasiek_kuron_gotuje
Newsy
Spaghetti w sosie pomidorowym z pulpetami Jaśka Kuronia. Będziecie w szoku jaki dodał składnik do mięsa
Pulpety obecne są zarówno w polskiej, jak i we włoskiej kuchni. My uwielbiamy je w sosie koperkowym, Włosi wkładają je do sosu pomidorowego i podają z makaronem. Te pulpety namieszają trochę w obu gustach. Zawierają nietypowy bowiem składnik.

Jasiek Kuroń, co jakiś czas przypomina nam ciekawe, polskie dania, prezentując je w nowej oprawie. Jak przystało na syna znanego z programów kulinarnych, nieżyjącego już kucharza promującego kuchnię polską, Maćka Kuronia, Jasiek przede wszystkim gustuje w polskich daniach tradycyjnych, takich jak choćby  gołąbki . Pulpety z kurczaka Jaśka Kuronia, to delikatne klopsiki, aromatyzowane tymiankiem, z dodatkiem białej części pora. Por został dodany do mięsa zamiast cebuli, dzięki temu całość jest lżejsza i nabiera subtelnego smaku. Koniecznie przygotujcie pulpeciki Kuronia. Jesteśmy ciekawi jak je podaliście i czy wam smakowały.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Jasiek Kuroń (@jasiek_kuron_gotuje) Tymiankowo-porowe pulpety Kuronia Składniki: 1 kg piersi z kurczaka 3 łyżki oliwy biała cześć pora - drobno posiekana 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 mała cebula pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku posiekane w płatki 1 l passaty pomidorowej 1 płaska łyżeczka oregano sól, pieprz Przygotowanie: Mięso mielimy i odstawiamy do lodówki Pora z tymiankiem smażymy na łyżce oleju mieszając przez 3 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia. Na pozostałej oliwie podsmażamy cebulę oraz czosnek. Wlewamy passatę i dodajemy oregano. Przesmażonego pora z tymiankiem przekładamy do mięsa, dodajemy płaską łyżeczkę soli i 1/3 łyżeczki pieprzu. Wyrabiamy mięso rękoma minimum 3 minuty, a najlepiej Formujemy około 12 pulpetów, dodajemy do sosu i krótko dusimy. Gdy 1/3 sosu...

Najnowsze gołąbki Jaśka Kuronia. Bez mięsa i tak miękkie, że można kroić widelcem
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy
Nowy przepis na gołąbki Jaśka Kuronia. Bez mięsa i tak miękkie, że można je kroić widelcem
Takich gołąbków jeszcze nie jedliście. Nie zawierają mięsa. Głównym składnikiem farszu jest ryż. Ale to też nie jest typowa odmiana ryżu.

Skąd się w polskiej kuchni wzięły gołąbki? To potrawa znana w niemal każdej kuchni słowiańskiej. W Czechach i na Słowacji danie nazywa się holubce. Gołąbki jadane są na Ukrainie, Białorusi i Litwie. Znane w Niemczech, a także w Szwecji i Norwegii. Gołąbki, czyli kapusta faszerowana różnościami Niektórzy badacze uważają, że nazwa „gołąbki” pochodzi z języków wschodniosłowiańskich. Miała znaczenie symboliczne. Gołębiom przypisywano czystość i siłę. Potrawa także miała dodawać siły i zachowywać w czystości. Inni twierdzą, że to nawiązanie do eleganckiej francuskiej potrawy: faszerowanych gołębi, pieczonych w liściach kapusty. Gołębie zawijano w liście kapusty, żeby mięso nie wysychało podczas pieczenia. Dziś w Polsce gołąbki nie są elegancką potrawą. Są za to pysznym daniem podawanym na co dzień. W bardzo wielu odmianach, z mięsem i w wersjach bezmięsnych. Oto co o gołąbkach myśli Jasiek Kuroń: - Danie mega uniwersalne, bo do gołąbków można włożyć wszystko – mięso, ryż, kaszę, grzyby czy multum warzyw. Można w nich zawinąć pozostałości poprzedniego posiłku. Po prostu mistrzostwo niemarnowania 🙂         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Jasiek Kuroń (@jasiek_kuron_gotuje) Przepis na bezmięsne gołąbki Jaśka Kuronia Składniki: 250 g ryżu brązowego 1 łyżeczka curry 1 łyżka zmiażdżonych ziaren kolendry Kilka liści laurowych 15 ziaren ziela angielskiego 1 mała główka kapusty białej lub włoskiej 3 łyżki oleju lub oliwy 1 duża cebula 4 ząbki...

Niezwykła panierka do sznycli z kurczaka Jaśka Kuronia. Zdziwilibyście się, co dodaje do bułki tartej
ONS.pl/Instagram
Newsy
Niezwykła panierka do sznycli z kurczaka Jaśka Kuronia. Zdziwilibyście się, co dodaje do bułki tartej
Panierka do dań smażonych to ważny dodatek, który powoduje, że potrawa pozostaje aromatyczna i delikatna w środku, a chrupiąca na zewnątrz. Panierka zatrzymuje też tłuszcz. Poznajcie niezwykłą panierkę autorstwa Jaśka Kuronia.

Znany kucharz przygotował danie z kurczaka , które poleca na zakończenie lata. Są w końcu takie dania, które czy z racji dostępności sezonowych produktów, temperatury na zewnątrz czy tradycji, najchętniej jemy o określonej porze roku. Należy do nich wiosenna botwina z młodych buraczków czy letni chłodnik na upalne dni. Przed nami w tym roku jeszcze żołnierska, rozgrzewająca grochówka , a na finał roku, wigilijny barszcz . A jak żegna lato Kuroń? 26 stopni i piękne słońce, zatem propozycja obiadowa to ukłon w stronę powoli żegnającej się z nami pory roku. Wyjątkowa panierka do kotletów wg Jaśka Kuronia Kucharz zdradził na swoim Instagramie, jak przygotowuje panierkę do kotletów z piersi kurczaka żeby była chrupiąca i smaczna. Przede wszystkim używa domowej bułki tartej, bardzo drobnej, i dodaje do niej tajemniczy składnik. Jest nim włoski ser parmezan, Jest twardy i aromatyczny, a żeby zmieszać go z bułką, po prostu kucharz ściera go na tarce. Czasem zamiast zwykłej panierki Kuroń używa chrupiącej panierki panko. To specjalna panierka pochodząca z kuchni japońskiej. Ma formę cienkich płatków, dzięki czemu jest lekka i bardzo chrupiąca. Jej wyjątkowość polega też na tym, że bardzo dobrze chłonie przyprawy i nasiąka ich aromatem, a w trakcie smażenia mniej nasiąka tłuszczem niż bułka tarta. Dzięki tym zabiegom kotlet Kuronia wychodzi chrupiący na zewnątrz i delikatny w środku.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Jasiek Kuroń (@jasiek_kuron_gotuje) Najlepsze dodatki do tradycyjnych dań wg...

Gołąbki z kurczakiem i kapustą. Łatwy przepis na obiad
Konczi/gotujmy.pl
Newsy
Gołąbki z kurczakiem i kapustą. Tak pyszne, że każdy poprosi o dokładkę
Pieczone gołąbki z kurczakiem i kapustą w sosie pomidorowym to prawdziwy hit. Wypróbujcie ten przepis!

Gołąbki z kurczakiem to świetny pomysł na niedrogi i prosty obiad dla całej rodziny. Szczególnie smaczne wychodzą zapiekane w piekarniku, z farszem z ryżu, mięsa i kapusty. Wypróbujcie przepis autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na gołąbki z kurczakiem Do przygotowania smacznych gołąbków z kurczakiem w sosie pomidorowym potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Główka kapusty włoskiej średniej wielkości 1 torebka ryżu (100 g) 500 g piersi z kurczaka 1 cebula 1 kostka rosołowa 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka sosu sojowego Sól Pieprz Sos pomidorowy do gołąbków: Koncentrat pomidorowy 300 ml bulionu warzywnego lub mięsnego 2 łyżki mąki Świeża natka pietruszki Sól Pieprz Przygotowanie: Oczyśćcie kapustę z wierzchnich liści i wytnijcie głąb. Oparzcie kapustę, zdejmijcie z niej około 15 liści i zostawcie 1/3 kapusty. Z każdego liścia wytnijcie twarde łyko. Mięso z kurczaka umyjcie, włóżcie do garnka, dodajcie kostkę rosołową i zalejcie zimną wodą. Zagotujcie i gotujcie przez około 40 minut. W osolonej wodzie ugotujcie torebkę ryżu i ostudźcie. Obierzcie cebulę i pokrójcie bardzo drobno. Podobnie pokrójcie resztę kapusty. Gdy mięso już się ugotuje, zmielcie je w maszynce. Rozgrzejcie na patelni dwie łyżki oliwy i podsmażcie cebulę na złoty kolor. Po chwili dodajcie zmielone mięso z kurczaka oraz kapustę i podsmażajcie. Gdy farsz będzie już usmażony, przełóżcie go do dużej miski i wymieszajcie z ugotowanym ryżem. Doprawcie solą, pieprzem i wlejcie łyżeczkę sosu sojowego. Dokładnie wymieszajcie do połączenia wszystkich składników. Gotowy farsz połóżcie na przygotowane liście i dokładnie zawińcie – najpierw...