Zawijane pierożki Jaśka Kurnia. Są gotowe w 5 minut
Adobe Stock
Newsy

To gołąbki? Skąd! Tak prezentują się zawijane pierożki Jaśka Kuronia. Robi się je w 5 minut

To nie są zwykłe gołąbki. W domu Kuroniów nazywano je zawijakami. Są szybkie do przygotowania i doskonałe na mały i większy głód. Podajemy przepis.

Jasiek Kuroń, znany jest ze swoich tradycyjnych i mniej tradycyjnych dań, które pokazuje swoim fanom, w mediach społecznościowych. Tym razem proponuje danie dla miłośników zawijanych gołąbków, którzy lubią wprowadzić do swojej kuchni niestandardowe składniki, a także doceniają dania robione w parę minut.

Super prosty pomysł na „pierożki” zawijane jak gołąbki u nas w domu zwane po prostu zawijakami 😄

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na zawijaki Jaśka Kuronia

Składniki

  • 1 opakowanie papieru ryżowego
  • Ćwiartka kapusty pekińskiej
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 1 łodyga selera naciowego
  • Garść boczniaków lub pieczarek
  • 1 kostka tofu
  • 2 łyżki sosu Teriyaki
  • Pół łyżeczki mielonego imbiru
  • Pół łyżeczki mielonej kolendry
  • Olej do smażenia
  • Duże naczynie wypełnione wodą do namaczania płatów papieru ryżowego
Zobacz także
Jasiek Kuroń gotuje zupę cebulową. Ten  1 składnik decyduje, że jest wyjątkowa

Jasiek Kuroń gotuje zupę cebulową. Ten 1 składnik decyduje, że jest wyjątkowa

Jasiek Kuroń zdradził swój przepis na fuczki. „Robi się je szybko, a zjada jeszcze szybciej”

Jasiek Kuroń zdradził swój przepis na fuczki. „Robi się je szybko, a zjada jeszcze szybciej”

Przygotowanie

  1. Składniki sosu mogą być całkiem surowe, trzeba je tylko rozdrobnić. można je też podsmażyć czy poddusić na łyżce oleju. Wszystkie warzywa poszatkujcie, podsmażacie lub nie i wrzucajcie do miski. Jeśli zdecydujecie się na podduszenie, przypraw użyjcie już podczas smażenia.
  2. Tofu odsączcie z płynu i rozdrobnijcie widelcem, a następnie dodajecie do pozostałych składników. Gdy farsz jest gotowy, przygotowujecie płaty papieru ryżowego.
  3. Każdy płat włóżcie na chwilę do naczynia z wodą. Rozłóżcie na dłoni i od góry nałóżcie farsz, zawińcie boki i zwińcie ciasto w rulonik. W ten sam sposób napakujcie kolejne gołąbki farszem.
  4. Rozgrzejcie suchą patelnię (możecie dodać odrobinę tłuszczu), kładźcie na niej gołąbki i podsmażajcie z obu stron na złoty kolor.

Jak tę egzotyczną odmianę gołąbków podaje Jasiek Kuroń i ile czasu zajmuje mu przygotowanie tego dania?

Serwowałem z sosem słodko-pikantnym. Z surowym farszem gotowe w 5 minut. Z podduszonym w jakieś 12 😉

Azjatycka inspiracja dla surowych gołąbków Kuronia

Danie pokazane przez Jaśka Kuronia zainspirowane jest potrawą azjatycką. Zresztą kucharz przyrządził je z azjatyckich składników: płatów gotowego ciasta ryżowego oraz tofu. Do tych składników dobrał także egzotyczne przyprawy, jak sos Teriyaki, imbir czy kurkumę.

W Wietnamie podobne zawijaki nazywane są rollsami" nawet w restauracjach bywają podawane w formie DIY czyli „zrób to sam”. Kelner przynosi płaty ciasta oraz pojemnik z wodą do ich namaczania. Obok stawia wiele miseczek wypełnionych dodatkami. Są tam ugotowane krewetki czy inne kawałki ryby, marchewka, seler naciowy, pietruszka, por, szczypiorek czy sałatę.

Obowiązkowo do rollsów" wkłada się też porcję ugotowanego makaronu ryżowego i listek mięty lub kolendry. Klienci zwijają rollsa" na swoim talerzu, maczają w sosach i jedzą palcami. Dopiero gdy zjedzą pierwszego, zabierają się za rolowanie kolejnego.

Oczywiście rollsy" można kupić także gotowe, już zawinięte z najróżniejszymi dodatkami. Samodzielne zawijanie w restauracji ma dostarczyć klientom dodatkowych wrażeń,  poza tymi oczywistymi, czyli smakowymi.

Źródło: Instagram/ Jasiek Kuroń gotuje

Zrazy wołowe
Gotujmy.pl/Beatris
Newsy
Rozpływające się w ustach zawijane zrazy. Niebywały smak zawdzięczają dwóm składnikom
Zrazy zawijane można zrobić co najmniej w kilku wersjach. Najbardziej smakują nam duszone, z dużą ilością cebuli i grzybów.

Obecnie zrazy wykonuje się z różnych gatunków mięsa, ciętego w plastry, niekiedy mielonego. To danie charakterystyczne dla kuchni szlacheckiej. W tradycyjnych przepisach blisko mu do smaków Litwy. Nazewnictwo Nazwa "zrazy" wywodzi się z języka polskiego. Oznacza plaster mięsa czy pieczeni odcięty od całości.  Tradycyjne zrazy staropolskie zawijano nie zawsze. Czasem plastry mięsa duszono w specjalnym garnku w sosie własnym z cebulą lub w sosie grzybowym i przyprawach. Różne warianty, jedno mięso Danie występuję nie tylko pod różnymi nazwami. Można je podawać na wiele rozmaitych sposobów! Często, zamiennie stosuje się określenia bitki i rolada. Najpopularniejszy rodzaj zrazów to ten wykonany z rozbitych i zawijanych plastrów mięsa, przede wszystkim wołowiny. Zrazy podajemy się na gorąco z kaszą, ziemniakami, kluskami lub pieczywem. Składniki na rozpływające się w ustach zwijane zrazy: 4 grube kotlety z szerokiego schabu 4 paski wędzonki 4 paski skórki z razowca 1 średni ogórek kiszony 1/2 cebuli 1/3 szklanki krajanki suszonych grzybów 8 płaskich łyżeczek musztardy sól pieprz mielony papryka mielona słodka 4 łyżki mąki 3 łyżki oleju 2 łyżki masła maggi w płynie do smaku 1 liść laurowy 6 ziaren czarnego pieprzu 1 duże ziele angielskie 3 szklanki wody Przygotowanie Namaczamy suszone grzyby. Kotlety schabowe układamy na szerokiej desce do krojenia i przykrywamy folią spożywczą. Rozklepujemy dokładnie na cienkie płaty tłuczkiem do mięs. Każdy kotlet doprawiamy solą, pieprzem oraz smarujemy musztardą....