
Dietetycy od lat przypominają, żebyśmy zwracali uwagę na to, co jemy. W natłoku informacji trzeba jednak pamiętać też o zdrowym rozsądku. Niekiedy produkty przedstawiane jako niezbyt zdrowe lub wręcz przeciwnie - jako idealne dla każdego, wcale takie nie są. Na przykład żółty ser, którego dziś ze względu na kaloryczność sporo osób unika. Zupełne niesłusznie, ponieważ to świetne źródło witamin i minerałów.
Wartości odżywcze żółtego sera
Wśród serów prym nieustająco wiedzie twaróg. Jest dość niskokaloryczny, pełen białka, a do tego dostarcza do organizmu (jak reszta produktów mlecznych) wapń, niezbędny m.in. do zachowania prawidłowej kondycji kości i zębów.
Warto jednak zwracać uwagę na zawartość wapnia w produktach spożywczych. Okazuje się bowiem, że dość niedoceniany żółty ser jest znacznie lepszym źródłem wapnia niż twaróg. Zawiera go bowiem aż 7 razy więcej - w 100 g twarogu znajdziecie 90 mg wapnia, a w takiej samej ilości żółtego sera (czyli w 6-7 plasterkach) aż 700 mg.
Dobrze jest wziąć to pod uwagę przy planowaniu posiłków i po prostu racjonalnie dawkować sobie smaczny i wartościowy żółty ser.
Żółty ser zawiera również:
-
witaminę A
-
witaminy z grupy B
-
witaminę D
-
cynk
-
miedź
-
magnez
-
tryptofan
Czy warto jeść żółty ser?
Odpowiedź brzmi - tak. Zawarte w żółtym serze składniki odżywcze pozytywnie wpływają na układ odpornościowy, układ nerwowy i mięśnie. Z kolei wapń odpowiada za mocne kości, zęby i paznokcie, a regularnie spożywany pomaga zapobiec osteoporozie.
Tym, co może niektórych niepokoić, jest wysoka zawartość soli w serach żółtych. Składnik ten jest niezbędny w ich produkcji, dlatego osoby cierpiące np. na nadciśnienie rzeczywiście powinny ograniczyć ilość żółtego sera w diecie. Mamy za to dobrą wiadomość dla osób z nietolerancją laktozy - choć żółte sery wytwarza się z mleka, na skutek fermentacji laktoza w nich nie występuje.
Jak rozpoznać prawdziwy żółty ser?
Choć lodówki w sklepach są wypełnione serami, podczas zakupów warto zwrócić baczną uwagę na opakowania. W Unii Europejskiej, produkty sprzedawane jako ser muszą być wytworzone z mleka. Jeżeli więc na opakowaniu nie ma słowa „ser”, a na przykład „produkt typu”, oznacza to, że macie do czynienia z wyrobem seropodobnym. Wskazówką będzie też cena, ponieważ prawdziwy, dobry ser żółty nigdy nie będzie bardzo tani.