folia aluminiowa
Adobe Stock
Newsy

 Zauważyliście, że folia aluminiowa ma 2 strony? Każda ma inne zastosowanie

Z kuchenną folią aluminiową jest podobnie jak z materiałem, którym ratownicy medyczni okrywają rannych podczas wypadków – jej dwie strony służą do dwóch różnych celów.
Hubert Rój
grudzień 06, 2020

Pierwszą cienką folię aluminiową na rynek wprowadzono już ponad sto lat temu. To wydarzenie zawdzięczamy niejakiemu Richardowi S. Reynoldsowi.
To właśnie dzięki temu Amerykaninowi możemy zajadać się wspaniałymi ziemniakami z ogniska...

Folii aluminiowej używamy zwykle bez zbędnego zastanawiania się i namysłu.  Zakupione w sklepie „sreberko” służy nam do pakowania kanapek, wędlin i innych składników.

Magda Gessler odpowiada na pytania

„Dwie strony medalu”

Czasami wykorzystujemy folię także do pieczenia ryb, ziemniaków czy innych pieczeni w domu. Zastanawialiście się kiedyś, jak łatwo wtedy o pomyłkę?

Standardowo folia aluminiowa ma dwie strony – jedną błyszczącą, o metalicznym połysku, a drugą matową. W jakim wypadku użyjemy, a kiedy drugiej? Już spieszymy z odpowiedzią.

Jeżeli chcemy, by folia aluminiowa spełniała należycie swoje zadanie podczas pieczenia, owińmy produkty matową stroną na zewnątrz. Wtedy będziemy mieli pewność, że potrawa upiecze się równomiernie. Błyszcząca strona sprawia, że folia będzie zatrzymywała ciepło.

Ostrożność także wskazana

Jeśli z kolei zawiniemy kanapki i inne jedzenie stroną błyszczącą na zewnątrz, wtedy nasza żywność zachowa świeżość na dłużej. Wtedy nawet w ciepłe dni, nasze produkty nie będą się zanadto nagrzewały.

Folia aluminiowa blokuje przepływ powietrza, wody i światła – produkty zawinięte w „sreberko” są również odporne na zapachy innych potraw na przykład podczas przetrzymywania w lodówce.

Podczas używania folii warto zachować jednak ostrożność. Nie należy podgrzewać w mikrofalówce opakowanej w nią żywności.

folia spożywcza w zamrażalniku
Adobe Stock
Newsy Najlepszy trik jaki kiedykolwiek poznacie - włóżcie folię spożywczą do zamrażarki. Efekt zwala z nóg
Choć folia spożywcza to produkt bardzo przydatny w kuchni, na przestrzeni lat zszargał niejedne nerwy. Jego użycie bywa wyjątkowo kłopotliwe. Na szczęście istnieje prosty trik, który raz na zawsze rozwiąże wasze problemy, a przede wszystkim zaoszczędzi mnóstwo cennego czasu.
Weronika Kępa
grudzień 23, 2020

Folia spożywcza charakteryzuje się dużą rozciągliwością i przejrzystością. Ze względu na właściwości oddychające doskonale nadaje się do pakowania i przechowywania różnego rodzaju artykułów spożywczych, nie tylko mięs, wędlin, ryb i wyrobów garmażeryjnych, ale również owoców czy warzyw. Zastosowania folii spożywczej Każda doświadczona gospodyni wie, że folię spożywczą warto zawsze mieć pod ręką. Bowiem przydaje się nie tylko do pakowania i przechowywania żywności, ale również przedłużenia daty przydatności produktów, zabezpieczania lodówki przed zabrudzeniami czy walki z insektami. Folię spożywczą można wykorzystać nie tylko w kuchni, ale także przy okazji przeprowadzki – do zabezpieczenia rzeczy przed uszkodzeniem w transporcie lub warunkami atmosferycznymi.  Nie można też zapomnieć, że produkt idealnie sprawdzi się podczas podróży - do zabezpieczania kosmetyków przed wylaniem. Zastosowania folii spożywczej tak naprawdę ogranicza tylko wasza wyobraźnia! Folia spożywcza - jak używac Niestety, przechowywana w temperaturze pokojowej folia lubi się sklejać, przez co bardzo trudno ją rozwinąć, a tym bardziej urwać w odpowiednim miejscu. Aby jej używanie stało się przyjemnością, a nie przykrym obowiązkiem, najlepiej przechowywać ją w… zamrażalniku. Zamrażalnik rozwiąże wasze problemy Ten prosty trik przede wszystkim zaoszczędzi mnóstwo waszego czasu. Niska temperatura sprawi, że produkt stanie się o wiele sztywniejszy, a co za tym idzie przestanie się sklejać, będzie łatwo się rozwijał i bez problemu odrywał.  Musicie przyznać, że to genialny pomysł! Dzięki niemu używanie folii stanie się dziecinnie proste!

Przeczytaj
Papier do pieczenia
Jevanto production/Adobe Stock
Triki kulinarne Skończył się papier do pieczenia, a sklepy są już zamknięte? Wykorzystajcie ten niezwykły patent
Brak papieru do pieczenia? Od dziś to nie powinien być dla was żaden problem!
Hubert Rój
listopad 13, 2020

Papier do pieczenia sprawia, że pieczenie staje się prostsze. Dzięki niemu nie musimy martwić się o to, że nasze ciasta przykleją się do blaszki. Jednak historia papieru do pieczenia wcale nie jest tak długa, jak mogłoby się wydawać. Nasze babcie dawały sobie radę i bez niego! Przyzwyczajenia robią jednak swoje. Co zrobić podczas awarii na przykład w niehandlową niedzielę? Na pewno znacie tę sytuację. Wszystkie składniki na stole, kończymy zagniatać ciasto i zaraz chcemy wykładać je na blachę. I nagle okazuje się, że czegoś brakuje… Brak papieru do pieczenia to zmora wielu z nas. Istnieją jednak proste sposoby, by poradzić sobie w takich trudnych momentach! Za chwilkę dowiecie się, czego użyć zamiast papieru do pieczenia . Na pewno nie słyszeliście o wszystkich tego typu metodach! Sposoby na brak papieru do pieczenia: Folia aluminiowa , zwana niekiedy przez nas po prostu „sreberkiem”. Co prawda bardziej kojarzy się z pieczeniem ziemniaków na ognisku, ale spokojnie uratuje nas w podbramkowej sytuacji. Tłuszcz do smarowania foremek i blach – stary sposób naszych mam i babć nadaje się jednak nie do wszystkich dań i ciast. Jest zagrożenie, że rozgrzeje się nieco za mocno, wtedy spód ciasta może nie wyjść tak jak trzeba. Innym rozwiązaniem stosowanym dawniej jest bułka tarta . Wystarczy obficie posypać naszą formę tym sproszkowanym pieczywem, a będziemy mieli pewność, że wszystko ładnie się nam odklei po upieczeniu. Papier śniadaniowy – wysmarujmy go tłuszczem, a powinien zadziałać jak tradycyjny papier do pieczenia. Na koniec jeszcze jeden stary sposób doświadczonych gospodyń. Chodzi mianowicie o opakowanie po margarynie ! Wystarczy wyłożyć blachę tłustą częścią opakowania do góry i gotowe. Źródło: onet.pl

Przeczytaj
schab pieczony przepis
AdobeStock
Przepisy Niesamowicie pyszny schab pieczony w maśle. Ten jeden dodatek nada mu prawdziwie obłędny smak!
Masz ochotę na domowe wędliny? Zrób soczysty schab pieczony w maśle według tego przepisu!
Katarzyna Wyborska
listopad 17, 2020

Nie ma nic lepszego niż domowe wędliny! Wypróbuj ten przepis na przepyszny, soczysty, maślany schab. Jest tak dobry, że domownicy będą prosić o dokładkę! Zdrowa alternatywa dla sklepowych wędlin Mięso ze schabu jest świetną alternatywą dla wędlin kupowanych w sklepie. Szczególnie alergicy muszą bardzo uważać, ponieważ szynki sprzedawane w sklepie pełne są konserwantów i innych substancji, które są dla nas szkodliwe i mogą powodować alergie. Dlatego najlepiej zrobić wędliny samodzielnie w domu! Mamy wtedy pewność, że są wolne od konserwantów, zdrowe i po prostu dużo smaczniejsze. I oczywiście możemy dodać do nich co tylko chcemy, żeby jak najlepiej nam smakowały! Mięso warto kupić od sprawdzonego rzeźnika, aby mieć pewność, że jest pozbawione różnych podejrzanych substancji. Schab pieczony w maśle – przepis Aby upiec ten pyszny schab, przygotujcie: Schab wieprzowy bez kości – ok. 1-1,5 kg Masło Majeranek Czosnek Pieprz ziołowy Sól Przygotowanie Schab umyj i dokładnie osusz. Natrzyj solą i pieprzem, dodaj majeranek i czosnek. Mięso zawiń w folię i odstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia na patelni rozgrzej dwie łyżki masła i podsmaż na nim schab z każdej strony. Podsmażone mięso przełóż na blachę, z wierzchu posyp wiórkami masła i wlej szklankę wody. Wstaw schab do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 1,5 godziny, co jakiś czas polewając mięso sosem, który się wytworzył. Dzięki temu schab nie wyschnie! Gdy mięso będzie już gotowe, wyjmij je z piekarnika, owiń folią aluminiową i odstaw, aż ostygnie. Smacznego!  

Przeczytaj
twarog na sernik
Adobe Stock
Newsy Z tego sera za każdym razem wyjdzie sernik idealny
Podstawą smacznego sernika jest dobry ser - dowiedzcie się, jak wybrać odpowiedni!
Katarzyna Wyborska
grudzień 19, 2020

Święta to czas na pieczenie tradycyjnych ciast i wypieków. Na wigilijnym stole nie może zabraknąć makowca i sernika, obowiązkowych bożonarodzeniowych ciast! Z dodatkiem skórki z pomarańczy i innych przypraw przywodzących nam na myśl święta są po prostu idealnym deserem. Pewnie większość z was ma w planach pieczenie sernika na Boże Narodzenie. A czy wiecie, jak wybrać ser, by ciasto wyszło smaczne? Powszechnie wiadomo, że powodzenie sernika w dużej mierze zależy nie od umiejętności kulinarnych osoby, która go piecze, a od sera wykorzystanego do masy serowej. Jeśli będzie niesmaczny lub po prostu nieodpowiedni do pieczenia, to ciasto nie wyjdzie! A chyba nikt nie chce zaliczyć takiej wpadki podczas Bożego Narodzenia – wtedy szczególnie staramy się, by wszystko wyszło perfekcyjnie. Także ciasta! Dowiedzcie się, jak wybrać odpowiedni ser do pieczenia świątecznego sernika. Jaki ser do sernika? Gdy wybieracie ser do sernika, koniecznie kierujcie się poniższymi zasadami. Dzięki temu wasze ciasto będzie naprawdę pyszne! Nie oszczędzajcie tłuszczu – to właśnie tłuszcz odpowiada za związanie się składników ciasta, a ponadto niesie smak! Im więcej tłuszczu, tym ciasto jest smaczniejsze. Dlatego do sernika wybieramy twaróg tłusty. Absolutnie do pieczenia nie nadaje się chudy twaróg! Masa się wtedy nie zwiąże i ciasto nie wyjdzie. Pieczenie ciast „fit” zostawmy na czas po świętach! Przetestujcie – aby mieć pewność, że twaróg wybrany do sernika będzie dobry, trzeba wybrać najsmaczniejszy. A do tego przyda się sporo cierpliwości, ponieważ jedynym sposobem na wybranie dobrego sera jest przetestowanie tego, co można kupić w sklepach! Nie kupujcie twarogu na ostatnią chwilę, tylko już kilka tygodni przed świętami poświęćcie czas na kupowanie różnych serów i ich...

Przeczytaj