Zauważyliście to? W sklepach jajka niemal zawsze przechowuje się poza lodówką. Wiecie dlaczego?
Adobe Stock
Newsy

Dlaczego w sklepach jajka są zawsze przechowywane poza lodówką? Ma na to wpływ 1 rzecz

Jajka to jeden z bardziej specyficznych produktów spożywczych dostępnych w sklepach. I tak samo specyficzne są zasady ich przechowania.

Kto z was od razu po zakupie świeżych jajek wkłada je prosto do lodówki? Dla większości osób takie zachowania są wręcz czymś automatycznym. Część osób kładzie jajka także w chłodnych spiżarniach czy w piwnicach. Tak czy inaczej – raczej nikomu nie zdarza się zostawiać na dłuższy czas wytłaczanki choćby na blacie kuchni.

Racja, nic w tym odkrywczego. Ale czy zastanawialiście się kiedyś nad tym, dlaczego jajka niemal nigdy nie leżą w sklepowych lodówkach? Przyjrzeliście się temu, gdzie leżą jajka w sklepach największych sieci spożywczych w Polsce?

Biedronka, Lidl, Kaufland, Auchan – gdziekolwiek nie spojrzycie i gdziekolwiek się nie udacie, wszędzie tam jajka stoją zwykle na półkach lub na paletach w temperaturze pokojowej. Dlaczego zatem jajka po zakupie zwykle trzyma się w chłodniczych warunkach?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego w sklepach jajka przechowuje się poza lodówkami?

To pytanie jest szczególnie żywe w okresie letnim, kiedy za oknem panują nieznośne tropikalne skwary. Tutaj dochodzimy do kluczowego punktu całego wywodu – ile stopni Celsjusza jest zwykle w sklepach wielkopowierzchniowych?

Temperatura w takich placówkach zazwyczaj oscyluje wokół 19-20 stopni Celsjusza. Szczególnie odczuwalne jest to latem, kiedy przyjście do sklepu wprost z saharyjskich upałów panujących na ulicy dla niektórych kończy się prawie że szokiem termicznym.

Stosunkowo niska temperatura panująca w supermarketach sprawia, że jajka w nich sprzedawane nie muszą być przechowywane w lodówkach. Wspomniana temperatura chroni jaja przed pleśnią i atakiem niechcianych mikroorganizmów. Jak długo można przechowywać jajka? Naturalna osłona przeciwbakteryjna niemytych jaj spokojnie wystarcza im na takie „leżakowanie” przez ok. 3 tygodnie od zniesienia przez kurę.

Zobacz także
Jak gotować jajka by nie pękła skorupka? Na pewno nie znacie tego triku z wodą

Jak gotować jajka by nie pękła skorupka? Na pewno nie znacie tego triku z wodą

Jajka z wolnego wybiegu wcale nie są takie zdrowe. Mogą zawierać groźne substancje

Jajka z wolnego wybiegu wcale nie są takie zdrowe. Mogą zawierać groźne substancje

Czy jajka trzeba przechowywać w lodówce?

W domach i mieszkaniach z reguły temperatura powietrza jest na wyższym poziomie niż wspominane 19-20 st. C. Z tego też względu najprostszym rozwiązaniem jest wstawienie ich do lodówki. Warto ustawić je na środkowej półce – zbyt niska temperatura może źle wpłynąć na ich stan. Podobnie jest z przechowywaniem jajek na drzwiach lodówki - częste otwieranie lodówki to nieustanne zmiany temperatur jaj i ryzyko ich zepsucia.

Jeśli macie techniczne możliwości do przechowywania jajek poza lodówką, nic nie stoi na przeszkodzie, by tak właśnie czynić. Zwróćcie jednak uwagę, jaka temperatura panuje w waszych spiżarniach i piwnicach (zwłaszcza podczas gorącego lata). W przeciwnym razie termin przydatności jajka do spożycia skurczy się w błyskawicznym tempie.

Źródło: kotlinanatury.pl

gdzie trzymać jajka
AdobeStock
Newsy
Przechowujecie jajka na drzwiach lodówki? Nie róbcie tak nigdy więcej
Dopiero co kupiliście jajka, a one już są zepsute? Prawdopodobnie mamy odpowiedź na to, dlaczego tak się stało.

Jajka to obok chleba i mleka, jeden z podstawowych artykułów żywnościowych, których nigdy nie może zabraknąć w naszym domu. Ciasta, kluski, kopytka czy zwykła jajecznica po prostu wymagają użycia jajek i to nie podlega dyskusji. Każdy z nas, o ile nie cierpi na alergię, jajka kupuje. A czy zastanawialiście się kiedyś nad tym, jak je przechowywać? Idealne miejsce do przechowywania jajek Wydawałoby się, że kwestia tego jak i gdzie przechowywać jajka to żadna filozofia. Kto tak myśli, jest w dużym błędzie. Część osób trzyma je po prostu w kuchni na blacie lub schowane w szafce. W końcu w sklepie też są ustawione na półkach, daleko od lodówek, więc co może im się stać w kuchni? Otóż mogą się szybko zepsuć! Dlaczego? Zwykle w domu panuje nieco wyższa temperatura niż w sklepie. Do tego jajka do supermarketów przyjeżdżają świeże, jednak jeśli nie sprawdzimy daty ważności na opakowaniu, to może się okazać, że nasze leżą już na sklepowej półce dobry tydzień. Trzymając je w cieple, doprowadzimy tylko do tego, że szybko się zepsują. Nigdy nie trzymajcie jajek na drzwiach lodówki Wobec tego wniosek nasuwa się jeden – jajka należy trzymać w lodówce. I tu jest kolejny haczyk, bowiem nie każde miejsce w lodówce się do tego nadaje. Zanim zdążycie się zdenerwować na dziwne zasady dotyczące przechowywania jajek, uspokajamy – to nie jest nasz pomysł, tylko fakt udowodniony badaniami. Jajka trzymane na drzwiach lodówki psują się szybciej, a wynika to z częstych zmian temperatur. W lodówce temperatura wynosi od 0 do 3 stopni Celsjusza, natomiast w naszych kuchniach są to około 22 stopnie. Korzystamy z lodówki bardzo często, więc otwierając i zamykając drzwiczki wielokrotnie w ciągu dnia, narażamy znajdujące się tam produkty na...

Dlaczego wędliny ze sklepu należy jak najszybciej wyjąć z foliowych worków? Będziecie zaskoczeni
AdobeStock
Newsy
Dlaczego wędliny ze sklepu należy jak najszybciej wyjąć z foliowych worków? Będziecie zaskoczeni
Kupujecie wędliny pakowane w plastikowe torebki? Sprawdźcie, dlaczego trzeba je jak najszybciej z nich wyjąć.

Po czym można poznać dobry sklep mięsny? Nie tylko po jakości sprzedawanego mięsa, ale także po sposobie jego pakowania! Wędliny prawidłowo powinny być pakowane tylko w czysty papier, bez grama plastiku. Jednak w niektórych sklepach mięsa sprzedaje się w foliowych woreczkach. Takie rozwiązanie nie jest ani ekologiczne, ani zdrowe. Sprawdźcie, dlaczego! Dlaczego wędlin nie powinno się trzymać w folii? Przyniesione ze sklepu wędliny zapakowane w plastikowe worki wkładacie pewnie od razu do lodówki. Czy to wystarczy, by zakupione mięso było długo świeże? Absolutnie nie! Co więcej, takie działanie będzie wręcz odwrotne w skutkach. Wędlina, zwłaszcza świeża w foliowej torebce zepsuje się o wiele szybciej. By temu zapobiec, warto po przyjściu ze sklepu przepakować mięso w papierowy pergamin. Jak przechowywać wędliny w lodówce? By mieć pewność, że wasze wędliny długo będą świeże i smaczne, warto poznać sposoby przechowywania poszczególnych rodzajów wędlin. To, że mięso powinno się znaleźć w lodówce, wiedzą wszyscy. Ale okazuje się, że to w jakim miejscu w lodówce położycie mięso też ma znaczenie! Poziom temperatury jest nieco inny w każdy miejscu lodówki. Na przykład na górnej półce będzie to około 8 stopni Celsjusza, dlatego w tym miejscu najlepiej przechowujcie przetwory mleczne, takie jak kefir, jogurty czy mleko. Na środkowej półce panuje temperatura od 4 do 7 stopni Celsjusza, dlatego to właśnie tutaj powinny się znaleźć wędliny – zwłaszcza świeże! Natomiast najchłodniej jest na dolnej półce (około 2 stopnie), dlatego na niej powinny się znaleźć wszystkie produkty, które psują się szybko – takie jak surowe mięso i ryby. W dolnej szufladzie lodówki jest najcieplej (około 10 stopni), dlatego przechowujcie w niej owoce i warzywa....

Czy z jajka kupionego w sklepie może wykluć się pisklę? Oto, czego można spodziewać się po rozbiciu jajka
Flickr
Newsy
Czy z jajka kupionego w sklepie może wykluć się pisklę? Oto, czego można spodziewać się po rozbiciu jajka
Idealne jajko kupowane w sklepie ma białą skorupkę, słomkowożółte białko i ciemnożółte żółtko. Jednak czasem coś może pójść nie tak i tak oto znajdujemy w jajku ślady życia...

Czy gdy kupujecie 10 jaj spodziewacie się, że w którymś z nich może rozwijać się pisklę? Kilka lat temu taka historia przydarzyła się klientce sklepu Netto, która to zdarzenie opisała tak oto na profilu grupy „Co dziś na obiad”: - Mały kurczak, pisklę... O mój... Jajka kupione w Netto. Przestrzegam. Gdyby nie te nitki, co pływały w wodzie, to bym to jajko pokroiła na talerzu. Coś przykrego, wstręt pozostanie. Sieć przeprosiła klientkę za wstrząs, który przeżyła i zajęła się wyjaśnianiem sprawy z hodowcą.  Kurczak w jajku kupionym w sklepie? Na ile to możliwe? Jajka znoszone przez kury na fermach niosek, to niezapłodnione jaja, w których nie ma szans rozwinąć się zarodek. Żeby to było możliwe, jajko najpierw trzeba zapłodnić, a na fermach kury czasem przez całe życie nie widzą nawet koguta, który mógłby to zrobić. Dlatego kupując jajka ze zwykłych hodowli, nie spodziewajcie się, że znajdziecie w nim żywy zarodek. Teoretycznie zarodek mógłby pojawić się w jajkach pochodzących z ferm ekologicznych, z wolnego wybiegu czy z wiejskich podwórek, pod warunkiem, że miały kontakt z kogutem. Tak się jednak nie dzieje, ponieważ po pierwsze koguty w hodowlach na jaja są izolowane, a jajka są zbierane na bieżąco, zanim kura zdoła je wysiedzieć. Żeby z jajka mogło się wykluć pisklę, musi ono przejść inkubacje w bardzo określonych warunkach: inkubacja trwa do 21 dni i w pierwszym okresie wymaga temperatury nawet 39 st. Celsjusza, a ostatnim tygodniu o 1-2 stopnie niższej, ale cały czas bardzo wysokiej. Natomiast jajka sprzedawane w sklepach po zebraniu trzymane są chłodzie, podobnie jak potem u nas w domach. Jak prawidłowo przechowywać jajka? Zanim jajka pokonają drogę z kurnika do waszych domów, są wcześniej magazynowane i transportowane....

cebula
Newsy
Trzymacie cebulę w lodówce? To duży błąd. Jeśli jej użyjecie to zepsujecie danie
Czy lodówka to dobre miejsce do przechowywania cebuli? Niekoniecznie! Sprawdźcie, dlaczego.

Dzięki lodówce wiele produktów można przechowywać o wiele dłużej, ponieważ się tak szybko nie zepsują. Ale nie wszystko można w niej przechowywać. Zasada ta dotyczy między innymi cebuli. Dowiedzcie się, jak należy prawidłowo się z nią obchodzić. Jakich produktów nie powinno się trzymać w lodówce? Lodówka jest doskonałym urządzeniem do przechowywania żywności. Sprawia, że jedzenie dłużej pozostaje świeże. Dodatkowo niska temperatura wydłuża czas przydatności do spożycia tych produktów, które szybko się psują – dotyczy to mięsa, jajek i warzyw. Jednak nie wszystko można trzymać w lodówce. Nigdy nie wkładajcie do lodówki poniższych produktów: Świeże zioła – w lodówce szybko stracą zapach i zwiędną. Olej – niska temperatura sprawi, że olej przyjmie formę stałą. Pomidory – trzymane w lodówce natychmiast stają się mdłe w smaku, a ich zapach jest bardzo delikatny. Banany – dojrzewają tylko w temperaturze pokojowej, więc jeśli schowacie banany do lodówki, to będą niesmaczne. Kawa – nagła zmiana temperatury bardzo szkodzi kawie, która traci wówczas aromat. Miód – lodówka to złe miejsce do trzymania miodu, który trzymany w zimnie staje się niesmaczny. Chleb – jeśli zostało wam dużo chleba, znacznie lepiej jest go zamrozić niż włożyć do lodówki, w której zrobi się gumowaty. Dlaczego cebuli nie powinno się trzymać w lodówce? Czy po zakupach od razu wrzucacie cebulę do dolnej szuflady lodówki? A może odkładacie do niej przekrojoną cebulę, która wam została po gotowaniu? To wielki błąd. Nigdy nie powinno się przechowywać cebuli w lodówce. Pod wpływem niskiej temperatury skrobia zawarta w cebuli zaczyna prędko...