Zauważyliście tłusty osad na herbacie? Sprawdźcie, co to oznacza
AdobeStock
Newsy

Zauważyliście tłusty osad na herbacie? Sprawdźcie, co to oznacza

Na waszej herbacie pojawił się taki nalot? Dowiedzcie się, jak powstaje to nietypowe zjawisko.

Przyjrzyjcie się dobrze filiżance czy szklance waszej herbaty. Czy pojawił się na niej tłusty nalot? Wiemy, co to może oznaczać.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co oznacza tłusty nalot na herbacie?

Zostawiliście kiedyś na stole filiżankę herbaty i po jakimś czasie zauważyliście na jej powierzchni jakby tłustawy osad? To nic innego, jak tylko skutek reakcji chemicznej między liśćmi herbaty a wodą. Czy można taką herbatę pić czy lepiej jest pozbyć się tego osadu?

Wiele osób twierdzi, że tłusty osad to skutek gotowania herbaty w zbyt twardej wodzie, ale to nieprawda. Jak wynika z badań przeprowadzone przez Caroline Giacomin, doktorantkę w Instytucie Żywności, Żywienia i Zdrowia w ETH Zurich, to czy na naszej herbacie pojawi się osad czy nie, jest uzależnione od rodzaju herbaty:

- W zależności od perspektywy, osad, który pojawia się na herbacie może wydawać się piękny, albo wręcz odwrotnie – obrzydliwy – tłumaczy Caroline Giacomin.

Zobacz także
Taka herbata może zwiększać ryzyko rozwoju Alzheimera? Specjaliści nie mają złudzeń

Niezwykle zastosowanie torebki po herbacie. Pomoże i przyniesie ulgę przy tej częstej przypadłości

Herbata z oregano na poprawę trawienia i ból gardła. Zapamiętajcie ten przepis

Słyszeliście o herbacie z oregano? Będzie wybawieniem po tłustym, ciężkostrawnym obiedzie

Dlaczego na herbacie zbiera się osad?

Badanie przeprowadzone przez chemików z Imperial Collage w Londynie wyjaśniło, że tłusty osad na herbacie jest mieszanką węglanu wapnia i innych soli pochodzących z wody, a także mieszanką herbacianych związków organicznych.

Mimo to, na niektórych herbatach nigdy nie pojawia się taka tłusta osłonka. Dlaczego? Jak wykazały badania herbacianego osadu przeprowadzone przez Caoline Giacomin, właściwości herbacianego osadu zmieniają się w zależności od tego, z jaką ilością węglanu wapnia mieliśmy do czynienia.

Ma na niego wpływ także to, czy dodaliśmy do swojego napoju takie dodatki, jak cytryna lub cukier. Badanie pokazało wyraźnie, że kwas cytrynowy osłabia powstawanie osadu.

Przeanalizowano trzy różne herbaty:

  • tradycyjną czarną herbatę
  • zieloną herbatę
  • herbatę rooibos

W wyniku szczegółowych analiz odkryto coś zaskakującego. Okazało się, że osad, który powstał na powierzchni zielonej herbaty był mniej kruchy od osadu na powierzchni czarnej herbaty, więc pęknięcia były niemalże niezauważalne, z kolei na herbacie rooibos wcale nie było osadu.

Źródło: well.pl

Herbata
Gotujmy.pl/szpileczka
Newsy
Na waszej herbacie pojawia się osad? Przeczytajcie, zanim ją wypijecie
Właściwości herbaty są właściwie niezliczone. Jeśli parzycie ją w odpowiedni sposób i zwracacie uwagę na szczegóły, zdrowie będzie miało dla was informację zwrotną w postaci długowieczności.

Herbata, którą pijacie na co dzień, zwiększa koncentrację, zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca, i reguluje poziom cholesterolu. Jej liczne właściwości zdrowotne są znany od tysięcy lat. Historia herbaty Można uznać, że herbata, jaką znacie, dotarła do nas różnymi drogami. Do zachodniej Europy dostała się przez tereny Indonezji. Właśnie stamtąd sprowadzano herbaciane liście chińskiego krzewu. Do Rosji przywędrowała natomiast przez stepy Mongolii i południową Syberię. Rozwój wielu krajów miał bezpośredni wpływ na dzieje herbaty. W wielu społecznościach picie herbaty wiąże się z codziennym ceremoniałem, który ma konkretne znaczenie. Kultury świata cenią sobie herbatę głównie za mnogość zdrowotnych właściwości, które możecie z niej bez limitu czerpać.  Jak mówi powiedzenie, co kraj to obyczaj. Anglicy mają five’o’clock, istota rosyjskiego rytuału przyrządzania herbaty tkwi w samowarze, a celem picia herbaty w Japonii jest wyciszenie i harmonia. Bawarka to także herbata, którą pije się z dodatkiem mleka.  Herbata ma liczne właściwości zdrowotne Herbata od wieków słynie jako eliksir młodości. Ma ogromny wpływ na wygląd skóry, gdyż zawarte w niej polifenole przeciwdziałają powstawaniu wolnych rodników, które znacząco sprzyjają starzeniu. Regularne picie herbaty pomaga też oczyścić organizm z nadmiaru toksyn. Jak prawidłowo parzyć herbatę? By wydobyć z herbaty jej najlepsze właściwości i smak, powinniście spełnić odpowiednie warunki. Ważna jest woda i jej właściwe przygotowanie wody. Do tego, przyda się odpowiednie naczynie, dawkowanie herbaty np. sypanej i czas zaparzania. Niektóre herbaty parzone powyżej kilku minut doskonale was pobudzą! Dziwny osad, który pojawia się na powierzchni herbaty Nie...

Czy można „przedawkować” herbatę? Uważajcie – taka ilość może być groźna!
Pexels
Newsy
Czy można „przedawkować” herbatę? Uważajcie – taka ilość może być groźna!
Lubicie pić herbatę? To świetnie, ale czy wiecie, że nie powinno się jej pić w nadmiernych ilościach? Czy można „przedawkować” herbatę i czym to grozi? Przeczytajcie!

Herbata to jeden z najpopularniejszych i najchętniej pitych napojów świata. Istnieje mnóstwo odmian herbat. Do wyboru mamy herbatę czarną, zieloną, czerwoną, a nawet białą. Każda z nich skrywa w sobie mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Właściwości zdrowotne herbaty W zależności od odmiany herbaty, a konkretnie liści, z których została zrobiona, herbata skrywa w sobie wiele korzystnych właściwości. A czy wiedzieliście, że  lepiej nie wrzucać cytryny do herbaty?  Napój ten już od wieków stosuje się w medycynie tradycyjnej ze względu na jego liczne właściwości lecznicze. Herbata nie tylko wspaniale smakuje i poprawia nastrój, ale też, co wykazały liczne badania, może odgrywać kluczową rolę w zmniejszaniu ryzyka chorób przewlekłych, takich jak rak, otyłość, cukrzyca i choroby serca. Jaka dawka herbaty jest bezpieczna dla naszego zdrowia? Czy da się „przedawkować” herbatę? Jaka dawka tego napoju jest dla nas w pełni bezpieczna? Mimo iż umiarkowane picie herbaty jest bardzo zdrowe, przekraczanie 3-4 filiżanek (710-950 ml) tego napoju dziennie, może mieć pewne skutki uboczne. Poznajcie 6 możliwych skutków ubocznych picia zbyt dużej ilości herbaty: Słabszy sen Ponieważ herbata naturalnie zawiera kofeinę, nadmierne spożycie tego napoju może zakłócić prawidłowy cykl snu. Nudności Niektóre związki zawarte w herbacie mogą powodować nudności. Szczególnie gdy pijemy herbatę w dużych ilościach lub na pusty żołądek. Zmniejszona absorpcja żelaza Niedobór żelaza jest jednym z najczęstszych niedoborów składników odżywczych na świecie. Osoby, które mają niski poziom żelaza, powinny ograniczyć spożycie herbaty, ponieważ nadmierne picie tego napoju może pogorszyć ich stan. Herbata...

Jak usunąć z kubków osad po kawie i herbacie? Te 2 produkty z kuchni działają cuda
Adobe Stock
Newsy
Jak usunąć z kubków osad po kawie i herbacie? Te 2 produkty z kuchni działają cuda
Kawa i herbata to obowiązkowe pozycje, po które regularnie sięgamy rano do śniadania, a także w trakcie dnia. Problem pojawia się jednak, kiedy po ulubionym napoju trzeba umyć kubek… Jak przyspieszyć i ułatwić ten proces?

Dbałość o porządek w kuchni potrafi być uciążliwa – zwłaszcza, że niektóre codzienne zanieczyszczenia wymagają żmudnego mycia. Na szczęście pełno jest domowych sposobów i przepisów na naturalne detergenty, które pomogą utrzymać czystość naczyń i sprzętów kuchennych bez ingerencji szkodliwej chemii.  Mycie kubków po kawie i herbacie Jednym z cięższych do usunięcia zabrudzeń jest osad po kawie czy herbacie, który potrafi na stałe wżerać się w powierzchnię kubków i filiżanek. Da się jednak uprościć mycie naczyń po barwiących napojach: wystarczy tylko sok z cytryny i gorąca woda! Wystarczy zalać kubek taką mieszanką i pozostawić na kilka minut, a następnie standardowo umyć w zlewie. Magiczna mikstura z sokiem z cytryny będzie jednak przydatna nie tylko przy czyszczeniu naczyń! Jak jeszcze można wykorzystać sok z cytryny? Usuwanie kamienia z czajnika – jeśli czajnik pokrył się ciężkim do usunięcia osadem, wystarczy zalać go sokiem z jednej cytryny, zalać wodą i zagotować. Czyszczenie osadu w zlewie i na kranie – powierzchnie, które regularnie mają styczność z kroplami wody, stale pokrywają się kamieniem. Gąbka nasączona sokiem z cytryny pomoże rozwiązać ten problem! Odstraszacz dla szkodników – cytryna potrafi skutecznie odstraszać owady. W walce z molami wystarczy przekroić owoc na pół i wbić w niego goździki, a następnie zasuszyć cytrynę na grzejniku i włożyć do szuflady. Sokiem z cytryny można również posmarować trasy, na których wędrują mrówki. Kwas zawarty w soku skutecznie je przegoni. Usuwanie zapachu z lodówki – włóż połówkę cytryny do lodówki, aby wchłonęła ona nieprzyjemne zapachy. Czytaj tez: Upieczcie sok z cytryny w piekarniku, a efekt powali was na...

Jak poznać podrobiony miód? Zróbcie ten test ze słoikiem
Flickr
Triki kulinarne
Co oznacza biały nalot w słoiku z miodem? Czy to pleśń? Lepiej sprawdźcie
Widzieliście kiedyś biały nalot na miodzie? Co z nim robicie? Wyrzucacie słoik czy nie zwracacie na to uwagi?

Na pewno widzieliście kiedyś biały nalot na wierzchu miodu w słoiku. Szczególnie często można go zobaczyć na naturalnych miodach z tradycyjnych pasiek. Tłumaczymy, czym jest biały nalot i czy należy unikać takiego miodu. Jaki miód będzie najlepszym wyborem? Miód pszczeli składa się przede wszystkim z cukrów: glukozy i fruktozy. Oprócz tego, możecie znaleźć w nim też inne składniki. Niektóre z elementów miodu wyróżniających go od cukru mają prozdrowotne właściwości. Oczywiście najzdrowszym miodem będzie taki naturalny, prosto z pasieki. Mamy w Polsce to szczęście, że jest wielu zapalonych pszczelarzy w różnych regionach Polski, którzy dostarczają miód doskonałej jakości. Pewnie macie dostęp do swojskiego miodu, który można kupić na bazarkach, w sklepach ze zdrową żywnością, albo najlepiej bezpośrednio od pszczelarza. Czym jest biały nalot na miodzie i czy jest niebezpieczny? Może zastanawialiście się kiedyś, czym jest biały nalot, który wytwarza się czasem na powierzchni miodu. Czasami jest go mało, ale niekiedy można zobaczyć na powierzchni nawet kilkucentymetrową warstwę białego osadu! Czy to pleśń? Gdy nalotu jest dużo, formuje się on czasem wręcz w pianę! Dla wszystkich fanów miodu mamy dobrą wiadomość, to na szczęście nie pleśń! Ten biały nalot nazywa się glukozą miodową. Wygląda w ten sposób, bo to pęcherzyki powietrza uwięzione w miodzie.  Biały osad nie jest groźny dla zdrowia, wręcz przeciwnie! To oznaka doskonałej jakości miodu. Oznacza, że pochodzi on od żywych pszczół, nie został poddany żadnej obróbce, oraz nie był pasteryzowany. Taki miód jest też bardzo świeży. Pszczelarze są dumni z nalotu na słoiku miodu, wy także powinniście się z niego cieszyć. Czy miód pleśnieje?...