Szynka z połyskiem
Flickr
Newsy

Zauważyliście tęczowy połysk na wędlinie? Sprawdźcie, czy nadaje się ona do jedzenia

Na pewno widzieliście już kiedyś tak niecodziennie wyglądające wędliny. Co jest przyczyną powstawania „tęczy” na szynce?

Szynki, balerony, boczki – wędliny wciąż są ważnym elementem diety większości Polaków, bez względu na wzrost mody na bezmięsne diety.

W sklepach dostępne są wędliny i w większych kawałkach, i w plastrach. Niezależnie od tego, jaki rodzaj szynki wybierzecie, możecie natknąć się na niezwykłe zjawisko.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dziwne barwy wędliny

Mówimy tutaj o charakterystycznym tęczowym połysku na przekrojonym kawałku mięsa. Niezwykłe efekty wizualne, mogą być dostrzeżone przez was także na domowej wędlinie.

Czy coś takiego jest niebezpieczne dla zdrowia? Czy po zjedzeniu takiego plastra degustacja nie skończy się na zatruciu pokarmowym?

Bez obaw. Tego typu zjawisko wizualne nie jest oznaką tego, że wasza wędlina jest zepsuta albo tego, że nie nadaje się już do spożycia.

Wielokolorowe przebarwienie na różowej lub jasnej wędlinie, to nic innego jak efekt odbijania się światła.

„Tęczowa” szynka

Tego typu połysk może zostać zaobserwowany na szynce czy na baleronie wtedy, gdy po przekrojeniu mocno zmieni się struktura włókien mięśniowych wędliny.

Załamane światło padające na wędlinie, ulega ciekawemu zjawisku uginania – i w ten oto właśnie sposób na szynce powstaje ciekawy efekt wizualny.

Nie ma więc obaw, że świeżo kupiona szynka z „tęczą” w środku, po przekrojeniu zrobi komuś z was krzywdę.

Warto jednak zachowywać szczególną ostrożność podczas wyboru wędliny w sklepie. Zawsze trzeba być czujnym, bo zjedzenie nieświeżego mięsa może być źródłem poważnych problemów zdrowotnych.

Zakupy kontrolowane

W pierwszej kolejności należy zwracać uwagę na wygląd szynki, polędwicy, boczku czy baleronu. Mięso nie powinno być maziste, a także powinno mieć ładny, schludny wygląd zewnętrzny.

Jeśli kupujecie wędliny pakowane próżniowo, zwracajcie koniecznie uwagę na termin przydatności danego produktu do spożycia.

Jeżeli to możliwe, warto sprawdzać także i skład konkretnych wędlin. Jeżeli zaopatrujecie się w tradycyjnych stoiskach mięsnych, poproście sprzedawcę o dokładne informacje o jego wyrobach.

Zobacz także
Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

Rosół będzie pięknie pachniał, jeśli tylko nie wrzucicie od razu tych 2 składników. Zróbcie to pod koniec

czy moczyć mięso do rosołu

Czy mięso na rosół powinno się wcześniej moczyć w zimnej wodzie? Większość kucharzy mówi, że…

Ostateczny etap kontroli podejrzanej wędliny, należy przeprowadzić już po przekroczeniu progu własnego domu.

Po zewnętrznych oględzinach, pozostaje powąchanie wędliny – nie powinna mieć nawet cienia zapachu jełczejącego tłuszczu.

Na koniec pozostaje już degustacja. Sprawdźcie, czy kupiony przez wasz produkt nie jest za bardzo słodki czy gorzki.

Jak rozpoznać dobrą wędlinę? Te 3 rzeczy mają decydujące znaczenie
Adobe Stock
Newsy
Jak rozpoznać dobrą wędlinę w sklepie mięsnym? Koniecznie zwróćcie uwagę na te rzeczy
Poznajcie 3 sposoby, które pomogą wam poznać wędlinę dobrej jakości - już nigdy nie kupicie niesmacznej szynki!

Nikt idąc do sklepu nie planuje kupić nieświeżej szynki albo mięsa na obiad. A niestety, czasami się to zdarza! Pewnie przynajmniej raz w życiu wypakowując zakupy w domu przyjrzeliście się dokładniej w lepszym świetle szynce, którą właśnie kupiliście i zauważyliście, że wygląda podejrzanie. Dziwnie świecąca, w dotyku trochę lepka. Postanawiacie więc ją powąchać. Wystarczy, że zbliżycie swój nos do takiej wędliny i już wiecie, że na pewno nie zjecie jej ani dziś, ani jutro i mięso wędruje prosto do kosza. Co zrobić, by zabezpieczyć się przed takimi rozczarowaniami? Trzeba się nauczyć tego, jak rozpoznać smaczną i świeżą wędlinę! Warunki przechowywania wędliny W sklepie niestety jedynym sposobem na sprawdzenie świeżości wędliny jest dokładne przyjrzenie się jej i ewentualnie powąchanie. Innej rady nie ma! Ale, by lepiej ocenić stan mięsa, należy zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Pierwszą są warunki, w których trzymane są wędliny. Przyjrzyjcie się, jak wygląda lada, w której leży mięso. Powinna być idealnie czysta oraz najlepiej, gdy znajduje się tam lód, który zapobiega podwyższeniu się temperatury. Popatrzcie też na mięso – nie powinno mieć wyschniętych boków ani sinych plam. Jeżeli zauważycie coś takiego, to absolutnie go nie kupujcie! Taki wygląd wędlin oznacza, że zalegają już w sklepie bardzo długo i nie są świeże. Do tego stare mięso jest matowe, ma ciemniejszy kolor niż powinno, a do tego bardzo źle pachnie. Etykiety na ladzie mięsnej Przepisy wymagają od producentów, aby ci umieszczali pełny skład produktów na etykietach. Warto z tego skorzystać! Z etykiety można się naprawdę bardzo dużo dowiedzieć. Gdy następnym razem będziecie w sklepie, porównajcie sobie skład tańszej i droższej wędliny. Na pewno od razu zauważycie, że etykieta taniej szynki jest bardzo długa, podczas gdy na etykiecie drogiej...

Jak sprawdzić, czy wędlina jest świeża? Jeżeli tak wygląda, pod żadnym pozorem jej nie jedzcie
Własne
Newsy
Jak sprawdzić, czy wędlina jest świeża? Jeżeli tak wygląda, pod żadnym pozorem jej nie jedzcie
Z zatruciem pokarmowym nie ma żartów - a o to nietrudno, jeśli jesteście amatorami wędlin i nie brakuje ich w waszej lodówce. Dowiedzcie się, jak sprawdzić, czy szynka lub kiełbasa nadają się jeszcze do zjedzenia.

Każdy dobrze wie, że zatrucie pokarmowe to nic przyjemnego. Najczęściej dochodzi do niego na skutek zjedzenia nieświeżej żywności. Najłatwiej można się zatruć produktami szybko psującymi się - zaliczamy do nich mięso, ryby oraz nabiał. Zwykle można od razu rozpoznać, że szynka lub mięso na kotlety są już zepsute, jednak nie zawsze jest to aż tak proste. Szczególnie wówczas, gdy żywność dopiero zaczęła się psuć i wszystkie oznaki nie są jeszcze tak widoczne. Sprawdźcie, w jaki sposób rozpoznać, czy wędliny, które macie w lodówce, są jeszcze świeże.  Jak sprawdzić świeżość wędlin? Te wskazówki będą bardzo pomocne także dla tych osób, które starają się jak najszybciej zjeść wędliny przyniesione do sklepu. Zdarza się bowiem, że produkty te są niewłaściwie przechowywane w sklepowych lodówkach i już tam zaczynają się psuć. Koniecznie zwróćcie uwagę na te rzeczy: Zapach - kwaśny, czasami lekko amoniakowy i po prostu nieprzyjemny zapach świadczy o tym, że wędlina już się psuje. Konsystencja - jeśli trudno wam stwierdzić po samym zapachu, czy szynka jeszcze się do czegoś nadaje, najlepiej będzie jej dotknąć. Jeżeli poczujecie, że się lepi, jest śliska i pokryta śluzem, wyrzućcie ją do kosza. Podobnie jest w przypadku kiełbas - najpierw należy je jednak przekroić.  Kolor - na nieświeżej szynce czy kiełbasie pojawią się plamy przypominające zabrudzenia. Nie musicie się za to martwić, jeśli zauważycie tęczowy połysk na plastrach wędliny. Na skutek krojenia mięsa dochodzi do przerwania włókien mięśniowych - to sprawia, że pod światło wędlina wydaje się być tęczowa. To jednak zupełnie naturalne zjawisko i spokojnie możecie takie mięso zjeść.  Co zrobić, by wędliny były długo świeże? By zachować świeżość wędlin jak najdłużej, warto stosować...

Szynka w plastiku
Adobe Stock
Newsy
Większość wędlin w plastikowych opakowaniach to sama chemia.  Co tak naprawdę zawierają?
Szynki, kiełbasy, salami, parówki – kupujemy je w sklepach kilogramami. Warto poświęcić trochę czasu na właściwy wybór.

Wędliny to podstawa naszej diety. Uwielbiamy jeść  kanapki z szynką, dodawać kiełbasę do bigosu, czy przygotowywać na śniadanie frankfuterki. Tymczasem większość z nas nie za bardzo zastanawia się nad tym, co kupuje . W sklepowych lodówkach aż roi się od produktów słabej jakości, które najlepiej omijać szerokim łukiem. Wybór wędliny w plastikowym opakowaniu to często konieczność. Nie zawsze mamy przecież czas, by samemu przygotować szynkę z mięsa zakupionego u rzeźnika. Kolejnym argumentem za wędlinami ze sklepu jest wysoka cena dobrej jakości mięsa. Czasem do zakupu tańszych wędlin zachęcają nas promocje i rabaty. Na co zwrócić uwagę kupując wędlinę? W tym momencie powinniśmy powiedzieć sobie: „hola, hola!”. Przed zakupieniem wędliny warto rzucić okiem na podstawowe informacje, które znajdziemy na opakowaniu. Pierwszą rzeczą, na którą należy popatrzeć jest oczywiście skład mięsnego produktu . I to właśnie jest słowo klucz: „mięso”. To właśnie ono powinno znajdować się na pierwszym miejscu wśród składników. Zwróćmy uwagę także na jego ilość użytą do wytworzenia wędliny. Niektóre parówki zawierają choćby fatalnej jakości mięso oddzielone mechanicznie (skóry, pazury, resztki itd.). Okropieństwo!   Kolejną sprawą jest długość listy składników . Jeżeli dana wędlina została przygotowana przez producenta z kilkunastu obco brzmiących składników, lepiej odłożyć ją na półkę. Konserwanty, barwniki, sztuczne dodatki na literkę „E” – tego właśnie się wystrzegajmy. Zasada jest krótka. Im prostszy skład, tym lepszy.   Zwracajmy uwagę na termin przydatności do spożycia danej wędliny. Z jednej strony należy unikać każdego mięsa, które...

Ile czasu można przechowywać wędlinę?
Adobe Stock
Newsy
Ile czasu można przechowywać wędlinę i jak to robić, żeby była długo świeża?
Wiemy jak najlepiej przechować szynkę, polędwicę czy kiełbasę, żeby nie wyrzucić ani kawałka.

Wędlina to najwygodniejszy dodatek do kanapek. Szczególnie, gdy kupujecie ją już pokrojoną na plastry. Jednak jej przydatność do spożycia jest wtedy bardzo krótka i już po kilku dniach, szynka nie pachnie świeżo, a gdy ją dotkniecie poczujecie, że ma obślizgłą powierzchnię. Taka żywność nie nadaje się już do jedzenia. Jak ją przechowywać, żeby była dłużej świeża? Jak prawidłowo przechowywać wędlinę, żeby była długo świeża? Zanim kupicie szynkę czy inną wędlinę, najpierw zastanówcie się, do czego będziecie ją wykorzystywać i do tego dostosujcie zakup. Potrzebujecie szynki w plasterkach na szybkie kanapki? A może bardziej zależy wam, żeby wędliny starczyła na cały tydzień, bo robicie zakupy raz w tygodniu i nie planujecie chodzić do sklepu codziennie? Jeśli potrzebujecie wygodnie pokrojonej szynki i zjecie ją szybko, nie kupujcie dużo naraz, a po przyniesieniu wyjmijcie ją z folii i zapakujcie w pergamin. Dzięki temu nie będzie szybko obsychać, ani się psuć. Zostawienie szynki w folii zablokuje jej dopływ powietrza, a jednocześnie spowoduje wzrost wilgoci wewnątrz opakowania, co grozi szybszym pleśnieniem wędliny. Szynkę opakowaną w pergamin przechowujcie na środkowej półce w lodówce. Jeśli robicie tygodniowe zakupy, kupcie kilka rodzajów w małych porcjach, szczelnie zapakowanych z datami przydatności na opakowaniu. Otwierajcie opakowania kolejno, gdy poprzednie zjecie do końca. Możecie też kupić szynkę w plasterkach na pierwsze dni tygodnia, a trwalszą wędlinę na kolejne. Dłuższe terminy przydatności ma nie tylko wędlina paczkowana, ale też kupiona w kawałku lub mocno podwędzona. Na kolejne dni tygodnia możecie więc kupować szynkę w kawałku lub kiełbasę. Ile czasu można przechowywać wędlinę? Czas świeżości wędliny zależy od kilku czynników. Właśnie od tego czy jest to...