Zauważyliście taki nalot na mięsie? Natychmiast zwróćcie je do sklepu. Możecie się zatruć
Flickr
Newsy

Zauważyliście na mięsie taki nalot? Natychmiast zwróćcie je do sklepu. Możecie się zatruć

Jeżeli kupione przez was mięso wygląda nieświeżo lub jego data ważności właśnie upłynęła, lepiej zrezygnować z jego jedzenia. Z troski o własne zdrowie.

Kupując mięso, a następnie zabierając się za jego przyrządzanie, trzeba koniecznie zwrócić uwagę na jego wygląd.

To jak wygląda mięso zapakowane zwykle próżniowo w sklepie, jest obok daty ważności, pierwszym etapem sprawdzania świeżości mięsa.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak ocenić czy mięso nadaje się do spożycia?

Szczelne opakowania wykluczają niestety możliwość sprawdzenia tego, jak dany kawałek drobiu czy wieprzowiny po prostu pachnie.

Podobnie podczas zakupu mięsa w marketach czy sklepach spożywczych, nie można z czystym sumieniem ocenić, czy konsystencja mięsa jest właściwa.

Dopiero po otworzeniu „podejrzanego” opakowania można ocenić, czy mięso nie jest za bardzo lepkie i kleiste – to pierwsze oznaki psucia się produktu.

Czy mięso z szarymi i żółtymi nalotami nadaje się do zjedzenia?

Dlatego zanim kupicie mięso, dokładnie sprawdźcie je wizualnie. Nie powinno zawierać żadnych szarych przebarwień, niepokojących jasnych nalotów na swojej powierzchni.

Szary kolor czy też żółkniejące naloty, to cechy charakterystyczne dla drobiu. Z kolei, nieświeża wołowina staje się za to nieco bardziej ciemna.

Takim samym sygnałem alarmowym powinny być zabarwienia o odcieniu żółtym na mięsie. Świeże mięso powinno charakteryzować się żywym, jasnym kolorem bez innych odcieni.

Zobacz także
Kupiliście mięso i wypływa z niego czerwony płyn? To wcale nie musi być krew. Lepiej usiądźcie

Kupiliście mięso i wypływa z niego czerwony płyn? To wcale nie musi być krew. Lepiej usiądźcie

mięso świecące w ciemności

Mieszkaniec Inowrocławia kupił w sklepie mięso. W nocy zaczęło... świecić. Czy to szkodliwe dla zdrowia?

Czym grozi zjedzenie nieświeżego mięsa?

  • Zatrucie pokarmowe wywołane pałeczkami bakterii salmonelli i E.coli, gronkowca czy clostridium (objawy – biegunka, wymioty, złe samopoczucie).
  • Zakażenie żołądka i jelita grubego.
  • Zatrucie jadem kiełbasianym (objawy początkowe to rozstrój żołądka, bóle brzucha, silne nudności).

Ze względu na niebezpieczeństwo powyższych zatruć, oprócz dokładnego oglądania mięsa podczas zakupów, niezwykle ważne jest także jego odpowiednie przechowywanie – w lodówkach i chłodziarkach poniżej temp. 7 st. C.

Czytaj także:

mięso
Search creative commons
Zdrowie
Czym może grozić zjedzenie zepsutego mięsa? Lepiej usiądź! 
Zepsute lub nieświeże mięso naraża nas na kontakt z niebezpiecznymi bakteriami oraz toksynami. W najlepszym wypadku skończy się to zatruciem pokarmowym, a w najgorszym poważnymi konsekwencjami. 

Po czym poznać, że mięso jest nieświeże?  Z łatwością można to sprawdzić za organoleptycznie. Zdradza je zarówno nieprzyjemny zapach, jak i wygląd. Co powinno wzbudzić podejrzenia? Kwaśny, gnilny aromat, dziwny, nienaturalny kolor (na przykład wyjątkowo ciemny, szarawy lub zielonkawy), lepka, mazista powierzchnia. Świeże mięso ma jędrną strukturę, która po naciśnięciu szybko się wyrównuje, natomiast jeśli tak się nie dzieje to znak, że produkt jest nieświeży i nie nadaje się do spożycia.  Jak unikać zepsutego mięsa?  Mięso powinno kupować się wyłącznie od sprawdzonych producentów i w dobrych, godnych zaufania miejscach. Należy również pamiętać o tym, by dokładnie sprawdzić termin ważności zakupionych produktów i przechowywać je w domu w lodówce lub w zamrażarce. Niestety, mięso po przekroczeniu daty ważności nie nadaje się do jedzenia, a jego spożycie grozi poważnymi chorobami.  Zatrucie pokarmowe  Co zrobić, gdy mimo środków ostrożności spożyjemy nieświeży produkt i się nim zatrujemy? Najprawdopodobniej skończy się to biegunką, wymiotami, wysoką gorączką i złym samopoczuciem. W takiej sytuacji warto zrezygnować z ciężkiego jedzenia i przejść na lekkostrawną dietę, pić dużo płynów, aby nie doszło do odwodnienia organizmu, oraz przyjmować elektrolity i probiotyki, aby odbudować florę bakteryjną. Sprawdzi się również przyjmowanie tabletek z węglem.  Co jeszcze nam grozi?  Nieświeże mięso często zawiera bakterie takie jak salmonella, listeria czy Escherichia coli (E.coli), a nawet larwy pasożytów, dlatego jeśli zatrucie pokarmowe przebiega w wyjątkowo intensywny i nagły albo bardzo nietypowy sposób konieczny jest kontakt z lekarzem.   Co jeszcze nam grozi? Na przykład zatrucie jadem kiełbasianym,...

Ekspert od zatruć wymienił 6 rzeczy, których nigdy nie weźmie do ust! Unikajcie ich!
Pixabay
Newsy
Ekspert od zatruć wymienił 5 rzeczy, których nigdy nie weźmie do ust. Unikajcie ich!
Na pewno większości z was zdarzyło się kiedyś zatruć jedzeniem. Zatrucie pokarmowe jest najczęściej spowodowane spożyciem skażonej, zepsutej lub toksycznej żywności. Przeczytajcie, przed czym kategorycznie nas ostrzega ekspert!

Zatrucie pokarmowe jest skutkiem spożywania skażonej, zepsutej lub toksycznej żywności. Najczęstsze objawy obejmują nudności, wymioty i biegunkę. Mimo iż zatrucie pokarmowe może nam bardzo uprzykrzyć życie, zwykle nie to stan zagrażający życiu lub zdrowiu. Objawy zatrucia pokarmowego Do najczęstszych objawów zatrucia pokarmowego zaliczamy: skurcze brzucha biegunkę wymioty utratę apetytu lekką gorączkę osłabienie nudności bóle głowy Jeśli biegunka utrzymuje się dłużej niż trzy dni i towarzyszy jej wysoka gorączka, trudności z widzeniem i objawy odwodnienia, takie jak suchość w ustach i skąpe oddawanie moczu, konieczna jest jak najszybsza wizyta u lekarza. Przyczyny zatrucia pokarmowego Co najczęściej powoduje zatrucia pokarmowe? Zwykle są to bakterie takie, jak E. coli, Listeria i Salmonella . Zatrucia pokarmowe są też wywoływane przez pasożyty przenoszone przez żywność, ale nie występują one tak często, jak zatrucia spowodowane bakteriami. Wśród przyczyn zatruć pokarmowych wymienia się także wirusy - norovirusy, sapowirusy, rotawirusy i astrowirusy. Wirus zapalenia wątroby typu A to poważna choroba, która także może być przenoszona przez żywność. Rady eksperta Amerykański prawnik Bill Marler, który od ponad 20 lat prowadzi sprawy sądowe dotyczące zatruć pokarmowych zdradził, czego nigdy w życiu nie weźmie do swoich ust. Mimo iż nie jest on lekarzem, widział naprawdę wiele i warto wziąć sobie do serca jego rady. Tych pokarmów lepiej jest unikać 1. Surowe ostrygi Marler przyznaje, że w ciągu ostatnich pięciu lat widział więcej przypadków chorób przenoszonych drogą pokarmową związanych ze spożyciem skorupiaków niż w ciągu ostatnich dwóch dekad. Głównym sprawcą jest ocieplenie wód. Gdy...

jak wybierać filet z kurczaka
Adobe Stock
Newsy
Jak wybrać dobry filet z kurczaka? Uważajcie. Taki może was tylko zatruć
Statystyczny Polak zjada rocznie aż 27 kilogramów mięsa z kurczaka. Nic dziwnego, ponieważ drób jest najtańszym i łatwo dostępnym na rynku mięsem, a z racji, że jego smak jest bardzo delikatny, idealnie nadaje się do niemal każdej potrawy. Okazuje się jednak, że kurczak należy również do najszybciej psujących się gatunków mięs.

Wiele osób obawia się, że spożywanie mięsa drobiowego może negatywnie wpłynąć na ich zdrowie. Bowiem od kilku lat nie milkną głosy mówiące, że kurczaki są faszerowane antybiotykami i hormonami. Okazuje się jednak, że te z polskich hodowli są naprawdę zdrowe. W końcu nie bez powodu nasz kraj znajduje się na 1. miejscu, jeśli chodzi o eksport drobiu na Europę. Cenne wartości odżywcze mięsa drobiowego Mięso drobiowe powinno znaleźć się w diecie każdego człowieka - eksperci nie mają co do tego wątpliwości. Bowiem kurczaki nie tylko zawierają mnóstwo łatwo przyswajalnego białka, ale również są bogate w witaminy z grupy B, które uczestniczą w syntezie białek, przemianie węglowodanów i tłuszczów, produkcji hormonów, enzymów, a także hemoglobiny. W mięsie z kurczaka nie brakuje też cynku, magnezu, fosforu czy selenu. Drób to najszybciej psujący się rodzaj mięsa Spożycie drobiu w Polsce jest bardzo duże – 1 osoba zjada go aż 27 kilogramów rocznie. Mimo to niewiele osób ma świadomość, że mięso z kurczaka jest jednym z najszybciej psujących się mięs. Na szczęście bardzo łatwo rozpoznać moment, w którym produkt nie nadaje się już do jedzenia. To uchroni was i wasze rodziny przed groźnym zatruciem pokarmowym. Zapach zepsutego mięsa Przede wszystkim psujące się mięso drobiowe wydziela bardzo charakterystyczną, lekko kwaskowatą woń. Kiedy je powąchacie, nie będziecie mieli wątpliwości, że nadaje się do kosza - dosłownie zwali was z nóg. Przy jego pomocy można by wskrzesić zmarłych, uwierzcie na słowo. Wątpliwa konsystencja Kolejną ważną cechą jest konsystencja. Świeża pierś z kurczaka powinna być sprężysta i jędrna. Powstałe po dotknięciu palcem wgłębienia powinny zniknąć dosłownie po chwili. Zupełnie odwrotnie będzie w...

Jak sprawdzić w sklepie czy zafoliowane mięso na tacce jest świeże
Adobe Stock
Newsy
Jak sprawdzić w sklepie czy zafoliowane mięso na tacce jest świeże? Jest na to prosty sposób
Sprawdzenie świeżości mięsa w domu nie jest zbyt trudnym zadaniem. A jak poradzić sobie z oceną jakości produktu w sklepie?

Dostępność mięsa w ostatnich latach znacznie wzrosła. Schab przestał być towarem deficytowym, a po karkówkę już nie ustawiają się kolejki. Przed sklepami mięsnymi szczęśliwie nie mają już miejsca dantejskie sceny przepychanek i waśni, które w czasach PRL-u niestety były na porządku dziennym. Dzisiaj mięso jest dostępne dla każdego w naprawdę konkurencyjnych cenach. I to na pstryknięcie palcem. Jak sprzedawane jest obecnie mięso? Większą wagę zaczęto przykładać do jego jakości, do sposobu jego przechowywania. Wzrosły także oczekiwania i standardy wymagane przez klientów. Przez lata zaszła także zmiana w sposobie sprzedaży mięsa. Coraz rzadziej klienci mają do czynienia z mięsem pakowanym w papier. Markety, delikatesy, duże sklepy spożywcze – we wszystkich tych miejscach królować od dawna zaczęły już zafoliowane kawałki mięsa na tackach. Ten właśnie rodzaj sprzedaży wypiera powoli mięso krojone i sprzedawane na wagę na stoiskach mięsnych. Taki rodzaj sprzedaży wciąż oczywiście funkcjonuje, ale tylko w wybranych sklepach i także rzecz jasna w sklepach mięsnych. Wady i zalety paczkowanego mięsa Jeden i drugi sposób sprzedaży mięsa, ma swoje minusy i plusy. Tradycyjna sprzedaż na wagę pozwala dobrze przyjrzeć się mięsu niemal z każdej strony. Jednak kupując takie mięso, nie ma pewności, jaka jest jego data ważności. Tę za to zawsze znajdziecie na opakowaniach mięsa zafoliowanych i wcześniej odważonych. To niestety nie koniec komplikacji. Mięso paczkowane, mimo daty ważności, może różnić się jakością, w zależności np. od sposobu przechowywania w sklepie czy w chłodni. Nie ma więc wyjścia. Takie produkty należy przed zakupem dokładnie obejrzeć i ocenić ich przydatność do spożycia. Jak sprawdzić świeżość mięsa przed zakupem? Zacznijmy więc od podstaw. Gdy weźmiecie...