Zauważyliście na mięsie mielonym taki napis? Lepiej to przeczytajcie, zanim włożycie je do koszyka
Własne
Newsy

Zauważyliście na mięsie mielonym taki napis? Lepiej to przeczytajcie, zanim włożycie je do koszyka

Na zakupach spożywczych trzeba być czujnym - zwłaszcza, jeśli macie ochotę na mięso mielone. Koniecznie zawsze dokładnie czytajcie etykiety.

Mięso wciąż pozostaje jednym z podstawowych produktów spożywczych, jakie lądują w naszych koszykach z zakupami. W końcu to składnik większości typowych dań polskiej kuchni, które regularnie pojawiają się na stołach - mowa tutaj choćby o kotletach schabowych, mielonych, gulaszu pod różnymi postaciami czy pieczeniach.

Jednak, jak się okazuje, nie zawsze to, co wygląda na mięso, jest nim w stu procentach. Sprawdźcie, na co trzeba zwrócić uwagę na zakupach. 

Ważna informacja na opakowaniach z mięsem mielonym

Kupujecie paczkowane mięso mielone? Jeśli tak, koniecznie czytajcie uważnie etykiety. Czasami bowiem nie jest to stuprocentowe, czyste mięso, a „surowy wyrób mięsny”. Oznacza to, że w mięsie znajdują się dodatki w postaci np. przypraw, aromatów, stabilizatorów czy regulatorów kwasowości. Trudno odróżnić taki produkt od prawdziwego mięsa, dlatego tak ważne jest czytanie etykiet.

Możecie też spotkać się z innym wyrobem, jakim jest tak zwane mięso garmażeryjne. Tego rodzaju produkt może być „wzbogacony” nie tylko aromatami, ale też konserwantami, białkiem, błonnikiem czy tłuszczem (czasami można je rozpoznać przez to od razu po zapachu czy barwie mięsa). Producenci są zobowiązani umieścić takie informacje na etykiecie, dlatego warto dokładnie ją przeczytać przed zakupem. 

Zobacz także
Mrozicie mięso mielone? Ten trik sprawi, że rozmrażanie skrócicie do minimum

Mrozicie mięso mielone? Ten trik sprawi, że rozmrażanie skrócicie do minimum

tatar wołowy przepis

Jak wybrać mięso na tatar? Do tego dania nadają się tylko te 2 części wołowiny

Jak rozpoznać dobre mięso mielone?

Jeżeli macie taką możliwość, dobrze jest kupić mięso świeżo zmielone - najlepiej na waszych oczach. Wówczas macie pewność co do tego, że nie znajdują się w nim żadne niepożądane dodatki. Większość sklepów mięsnych oferuje taką usługę. Jeżeli jednak nie macie wyjścia i kupujecie paczkowane mięso mielone, zwróćcie uwagę na poniższe szczegóły:

  • Kolor - w zależności od rodzaju, mięso mielone powinno mieć różową lub lekko czerwoną barwę. Jeżeli jednak jest z zewnątrz szare lub brązowe, absolutnie go nie kupujcie. Taki kolor świadczy o tym, że produkt zaczął się już psuć. 

  • Zapach - da się go sprawdzić niestety dopiero po zakupie. Świeże mięso powinno mieć bardzo delikatny zapach, typowy dla poszczególnych gatunków. Jeśli was odrzuca, oznacza to, że mięso nie jest już świeże.

  • Tekstura - świeże mięso jest dość sprężyste i będzie się rozpadać przy dotyku. Zepsute mięso mielone może być śliskie i lepkie. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak rozpoznać czy mięso mielone jest świeże?
Adobe Stock
Newsy
Jak rozpoznać czy mięso mielone jest świeże? Zwróćcie uwagę na ten 1 szczegół
Jesteście pewni, że sklep lub rzeźnik, u którego kupujecie mięso mielone, ma zawsze świeże produkty? Jeżeli macie wątpliwości, to możecie to błyskawicznie sprawdzić. Wystarczy rzut oka.

Polska kuchnia mięsem mielonym stoi. Łopatka, ale też karczek, szynka, a nawet boczek – te wszystkie rodzaje mięsa wkłada się do maszynki, przekręca i wyrabia z niego prawdziwe kulinarne cuda. Mięso mielone jest w naszej kuchni od zarania dziejów. Już nasze babcie, prababcie i dalsi przodkowie przekręcali mięso, by przyrządzić smaczne dania. Dzisiaj z mielonki gotuje się między innymi takie potrawy jak: Kotlety mielone Pulpety Gołąbki Pierogi z mięsem Pyzy z mięsem Sos boloński Pieczeń rzymska I wiele, wiele innych… Jak wybrać mięso mielone w sklepie? Dlatego też niezwykle ważne jest wybranie odpowiedniego gatunku mięsa do konkretnej potrawy. Nie od dziś wiadomo choćby, że dobre kotlety mielone udadzą się tylko z bardziej tłustego mięsa. Do tego celu najlepiej nada się zmielona łopatka. Wystarczy kupić w sklepie dorodny kawałek mięsa i przepuścić go przez maszynkę w swoim domu. W dzisiejszych czasach, coraz częściej klienci mają do czynienia z mięsem uprzednio zmielonym przez producenta w rzeźni. Taki produkt sprzedawany jest zazwyczaj na różnego rodzaju tackach, w opakowaniach zamkniętych szczelnie folią. Jak rozpoznać, że takie mięso jest świeże i wciąż utrzymuje swoje właściwości i dobra jakość? Kluczem będzie oczywiście termin ważności. Jeśli opakowanie z mięsem niebezpiecznie zbliża się do przekroczenia terminu ważności, lepiej zrezygnujcie z jego zakupu. Czasem jednak opakowania z mielonką budzą wątpliwości, nawet pomimo stosunkowo bezpiecznie długiego terminu ważności. W takich okolicznościach powinniście zwrócić uwagę na kolor mięsa trzymanego przez was w ręku podczas pobytu  w sklepie. Jak wygląda zepsute mięso mielone? Świeże mięso powinno mieć ładną, żywą barwą, gdzieś pomiędzy różem a czerwienią –...

Mięso mielone gotuje się na patelni zamiast smażyć? Nic dziwnego, jeśli popełniacie ten błąd
AdobeStock
Newsy
Smażycie mięso mielone, a na patelni pojawiła się woda? Wszystko przez ten 1 błąd
Wiele osób niewłaściwie smaży mięso mielone - wiecie, jaki jest najczęstszy błąd? To właśnie przez to na patelni pojawia się nieraz nadmiar wody.

Zdarzyło się wam, że szybko po wrzuceniu mięsa mielonego na patelnię pojawia się pod nim kałuża i zamiast się smażyć, mięso się gotuje? Dzieje się tak wówczas, gdy niewłaściwie smażycie mięso. Sprawdźcie, gdzie tkwi błąd.  Dlaczego mięso mielone gotuje się zamiast smażyć? W teorii wszystko robicie prawidłowo - wylewacie na patelnię tłuszcz, rozgrzewacie i wrzucacie mięso. Mimo to, ono szybko puszcza soki i zaczyna się gotować. Co jest powodem tego zjawiska? Można wyróżnić dwie przyczyny. Pierwsza to niedostatecznie rozgrzana patelnia. Jeśli smażycie mięso na małym ogniu, to pod wpływem temperatury zacznie ono puszczać soki. Mięso zamiast zamknąć je w środku wypuszcza wszystko na zewnątrz i gotuje się. Drugi powód to wrzucanie całej paczki mięsa na patelnię - gdy tak robicie, mięso również wypuści soki, nawet przy zachowaniu wysokiej temperatury smażenia. Wystarczy kłaść mięso na patelni partiami, by jego pory mogły się zamknąć - wówczas nie wypuści soków.  Częste błędy przy przyrządzaniu mięsa mielonego  Wrzucanie całej paczki mięsa na patelnię lub smażenie przy zbyt niskiej temperaturze to nie jedyne błędy popełniane przez nowicjuszy w kuchni. Kiedy mięso już się podsmaży i zaczyna dusić, nie wolno go co chwilę mieszać - powinno chwilę podgotować się we własnych sokach.  Należy także pilnować temperatury w trakcie smażenia. Zarówno zbyt niska, jak i zbyt wysoka zepsuje całe danie. Jeżeli zauważycie, że mięso się przypaliło, zdejmijcie na chwilę patelnię z gazu, by ją nieco schłodzić.  Jak wybrać idealne mięso mielone? By mieć pewność, że przyrządzane przez was potrawy z mięsa mielonego wyjdą idealne, musicie użyć tego o najwyższej jakości. Jak rozpoznać dobre mięso?  skład - zawsze czytajcie informacje podane na opakowaniu. W...

Wołowina ma taki kolor? To znak, że zwierzę było stare lub schorowane
Pixabay
Newsy
Wołowina ma taki kolor? To znak, że zwierzę było stare lub schorowane
Unikajcie jak ognia mięsa o takim wyglądzie!

Wołowina to obok wieprzowiny i drobiu, jedno z częściej spożywanych w Polsce mięs. Pewnie robicie z wołowiny gulasz, może dodajecie ją do wywaru na rosół, albo przygotowujecie z niej steki lub burgery. Kupujecie zatem wołowinę całkiem często. Czy wiecie jednak jak wybrać najlepsze okazy mięsa wołowego? Na pewno unikajcie mięsa, które ma taki kolor! Jak wybrać świeżą wołowinę? Przy kupowaniu wołowiny, ale też innych mięs, musicie być dość uważni. Jeśli kupicie nieświeże mięso, nie będzie miało ono tylu witamin i wartości odżywczych. Będzie też mniej smaczne, a w najgorszym wypadku może doprowadzić do zatrucia! Wybierając mięso kierujcie się wszystkimi zmysłami. Powąchajcie je, obejrzyjcie bardzo dokładnie zwracając uwagę na barwę, ilość tłuszczu i ewentualne występowanie śluzu. Świeże, dobre mięso powinno być lekko wilgotne i połyskujące. Sprzedawcy wiedzą jednak, że wypatrujecie takich oznak, nie dajcie się więc nabrać na mięso posmarowane olejem lub umyte ze śluzu. Właściwy kolor wołowiny Surowe mięso dobrej jakości, ma zazwyczaj czerwony kolor. Są to odcienie czerwieni od jasnoróżowego przez czerwony, aż do ciemnoczerwonego. Nie ma jednej reguły na temat tego, jaki kolor powinna mieć dobra wołowina. Barwa zależy bowiem od razy zwierzęcia, ale też od jego wieku. Barwa starej wołowiny Uważajcie na mięso, które ma ciemny, brązowawy kolor z ciemnymi plamami. Jeśli przy mięsie zobaczycie żółtobrązowy tłuszcz, też raczej się go wystrzegajcie. Oznacza to, że zwierzę było chore lub stare. Najlepsze rasy krów na mięso Jeśli jesteście prawdziwymi pasjonatami, może będziecie chcieli zwrócić tez uwagę na rasę bydła. Najlepsze rasy bydła hodowane na mięso to: Charolaise Wagyu Hereford Limousin Black Angus Czy wołowina jest zdrowa?...

jak poznac zepsute mieso
AdobeStock
Newsy
Jak sprawdzić czy mięso w sklepie jest świeże? Wystarczy spojrzeć na jeden szczegół
By uniknąć wyrzucania pieniędzy w błoto i kupowania zepsutego mięsa, zwracajcie uwagę na jedną, ważną rzecz!

Czy zdarzyło się wam kiedyś kupić w sklepie zepsute mięso? Pewnie nie raz! Każdy ma wtedy ochotę wrócić do sklepu i zrobić awanturę. W końcu nikt nie chce wyrzucać pieniędzy w błoto na produkty, które nie nadają się do zjedzenia! Czasami niestety pechowego odkrycia dokonuje się dzień po zakupie, przy okazji przyrządzania obiadu albo w momencie, gdy sklep jest już zamknięty. Czy może się przydarzyć coś gorszego? By uniknąć takich sytuacji w przyszłości, warto nauczyć się jak rozpoznać nieświeże mięso. Jak sprawdzić, czy mięso jest świeże? Choć jeszcze przed wojną jedzenie lekko zepsutego jedzenia było na porządku dziennym, a w książkach kucharskich ostrzegano, by nie jeść mięsa po którym pełzają larwy, to dziś już na szczęście nikt takiego zepsutego mięsa nie je. Ale czasami zdarzy się przez przypadek kupić nieświeżą szynkę lub psującego się kurczaka. Jak rozpoznać świeże mięso? Kolor – to pierwsze, na co powinniście zwrócić uwagę! Przyda się wam wiedza dotycząca tego jaki kolor powinny mieć poszczególne gatunki mięsa, gdy są świeże. Kurczak, jagnięcina oraz cielęcina powinny być jasnoróżowe. Gęsi i kaczki są brązowo-czerwone lub beżowe, a wołowina powinna mieć kolor bordowy lub czerwony. Jakiekolwiek odstępstwo od normy to znak, że mięso nie jest już pierwszej świeżości! Soczystość – przesuszone boki mięsa to znak, że leży już ono jakiś czas w lodówce. Świeże kawałki powinny być jędrne i soczyste. Błyszcząca powierzchnia – błyszczenie to oznaka świeżego mięsa. Jeśli jest matowe, to lepiej go nie kupujcie! Zapach – w ten sposób sprawdzicie świeżość w ułamku sekundy. Zapachu psującego się mięsa nie sposób pomylić z żadnym innym i zapewniamy was – jeśli mięso, które wąchacie jest zepsute, to na pewno będziecie o...