Zauważyliście na mięsie białe lub szare plamy? Sprawdźcie, co to oznacza
Własne
Newsy

Zauważyliście na mięsie białe lub szare plamy? Sprawdźcie, co to oznacza

Na waszym mięsie widać tego typu jasne wykwity? Wiemy, co one oznaczają.

Mięso kupione w supermarkecie budzi wasze obawy? Dobrze mu się przyjrzyjcie przed zakupem. Jeśli widać na nim dziwnie wyglądające wykwity lub szare bądź białe plamy, nie kupujcie takiego mięsa. Co one mogą oznaczać?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co oznaczają szare lub białe plamy na mięsie?

Wybierając w sklepie mięso pamiętajcie, by było ono ładne, jednolite i gładkie. Jeśli cokolwiek budzi wasze obawy, lepiej tego nie kupujcie. Chodzi m.in. o białe i szare plamy na mięsie. Co one oznaczają?

Na początku warto zaznaczyć jedno – mięso nie zawsze jest idealnie gładkie i jednolite. Paski na mięsie są czymś normalnym - to nic innego jak tłuszcz. Co jeśli jednak na naszym mięsie widać coś jeszcze, a mianowicie dziwne plamy?

Kupiliście mrożone mięso i zauważyliście na nim niewielkie białe plamki? To tzw. oparzelina mrozowa, która powstaje w wyniku nagłej i znacznej utraty wilgoci podczas procesu zamrażania. Warto dodać, że podobne zjawisko występuje nie tylko na mięsie, ale również na innych produktach spożywczych, które poddano zamrożeniu.

Zobacz także
Czy mrożone pieczywo wypiekane w sklepie jest zdrowe?

Czy mrożone pieczywo wypiekane w sklepie jest zdrowe? Niektórzy będą zaskoczeni

Czy trzeba myć mięso przed mrożeniem? Ta 1 rzecz jest kluczowa

Czy trzeba myć mięso przed mrożeniem? Ta 1 rzecz jest kluczowa

Jak powstaje oparzelina mrozowa?

Do powstawania oparzeliny mrozowej dochodzi w momencie, w którym powierzchnia mięsa wysycha i właśnie w tym miejscu pojawiają się białe lub szare plamy.

Mimo iż oparzelina mrozowa nie wygląda zbyt zachęcająco, w rzeczywistości nie niesie ona żadnego zagrożenia dla naszego zdrowia. Należy mieć jednak na uwadze to, że mięso lub inne produkty pokryte taką oparzeliną, mogą mieć nieco zmieniony smak i gorszą konsystencję od tej oryginalnej.

Jak uniknąć powstawania oparzeliny mrozowej?

Jeżeli zależy wam na tym, by na waszych produktach nie pojawiała się oparzelina mrozowa, powinniście starać się utrzymać odpowiednio niską temperaturę w zamrażalniku (ok. - 20 st. C). Postarajcie się też nie zaglądać zbyt często do zamrażalnika, ponieważ wahania temperatury w tym urządzeniu, mogą zadziałać na szkodę mięsa. 

Pamiętajcie też o tym, by odpowiednio pakować produkty. W przypadku mięsa, powinno ono być szczelnie zapakowane bez dostępu tlenu lub jedynie z jego niewielką ilością. Nie przetrzymujcie też mrożonek zbyt długo w zamrażalniku i postarajcie się je zjeść w ciągu 2 miesięcy od zamrożenia.

Jeśli nie będziecie przestrzegać tych reguł, będzie istniało większe ryzyko, że na waszych produktach rozwinie się oparzelina mrozowa. Nie jest ona groźna, ale kto chciałby jeść mięso pokryte nieestetycznymi plamami?

Źródło: gotowanie.onet.pl

jak wybrać dobry schab
AdobeStock
Newsy
Jak wybrać najlepsze mięso na schabowe? Zwróćcie uwagę na jeden szczegół. Jest kluczowy
Gwarancją, że kotlety schabowe wyjdą smaczne jest dobre mięso – sprawdźcie, jak rozpoznać smaczny schab!

Trudno wyobrazić sobie polski dom, w którym w ogóle nie przyrządza się kotletów schabowych. To jest jedno z podstawowych polskich dań, zaraz obok rosołu i kotletów mielonych! Każdy ma swój sposób na schabowe, choć podstawowy przepis na to danie cały czas pozostaje taki sam. Sprawdźcie, jak rozpoznać najlepsze mięso na schabowe i jakiego unikać. Jaki schab jest najlepszy? Tylko smaczny schab jest gwarantem dobrych kotletów! Niestety, nawet najlepsza marynata ani dobrze zrobiona panierka nie uratują schabowych, jeśli mięso jest niedobre. A co gorsza – zepsute! Najważniejszy jest kolor mięsa - w ten sposób od razu rozpoznacie, czy schab jest świeży. Koniecznie zwracajcie na to uwagę! Poniżej zebraliśmy dla was więcej porad, dzięki którym nigdy nie zdarzy się wam już kupić nieświeżego schabu. Kupujcie ze sprawdzonego źródła – najlepiej w prawdziwym mięsnym sklepie. Możecie na własne oczy zobaczyć wtedy cały kawałek schabu, a nawet poprosić sprzedawcę, żeby pokazał wam mięso z każdej strony. To bardzo ważne, ponieważ schab sprzedawany w supermarketach albo już jest pokrojony na kotlety, albo tak ułożony na ladzie, że inne kawałki mięsa go przykrywają i nie możecie ocenić jakości schabu. Kolor – dobry i świeży schab powinien mieć ładny, głęboki różowy kolor. To właśnie w ten sposób najłatwiej jest rozpoznać świeży schab – nawet, jeżeli jest już zapakowany! Jeśli mięso jest blade, to kotlety wyjdą suche i twarde, dlatego lepiej nie kupować takiego schabu. Z kolei jeśli jego kolor jest bardzo ciemny albo widać na nim ciemne plamy, absolutnie go nie kupujcie! Takie mięso jest już zepsute. Struktura – świeży i smaczny kawałek schabu będzie lekko wilgotny, zwarty i sprężysty. Z wierzchu powinien się delikatnie błyszczeć. Z kolei...

Mięso mielone gotuje się na patelni zamiast smażyć? Nic dziwnego, jeśli popełniacie ten błąd
AdobeStock
Newsy
Smażycie mięso mielone, a na patelni pojawiła się woda? Wszystko przez ten 1 błąd
Wiele osób niewłaściwie smaży mięso mielone - wiecie, jaki jest najczęstszy błąd? To właśnie przez to na patelni pojawia się nieraz nadmiar wody.

Zdarzyło się wam, że szybko po wrzuceniu mięsa mielonego na patelnię pojawia się pod nim kałuża i zamiast się smażyć, mięso się gotuje? Dzieje się tak wówczas, gdy niewłaściwie smażycie mięso. Sprawdźcie, gdzie tkwi błąd.  Dlaczego mięso mielone gotuje się zamiast smażyć? W teorii wszystko robicie prawidłowo - wylewacie na patelnię tłuszcz, rozgrzewacie i wrzucacie mięso. Mimo to, ono szybko puszcza soki i zaczyna się gotować. Co jest powodem tego zjawiska? Można wyróżnić dwie przyczyny. Pierwsza to niedostatecznie rozgrzana patelnia. Jeśli smażycie mięso na małym ogniu, to pod wpływem temperatury zacznie ono puszczać soki. Mięso zamiast zamknąć je w środku wypuszcza wszystko na zewnątrz i gotuje się. Drugi powód to wrzucanie całej paczki mięsa na patelnię - gdy tak robicie, mięso również wypuści soki, nawet przy zachowaniu wysokiej temperatury smażenia. Wystarczy kłaść mięso na patelni partiami, by jego pory mogły się zamknąć - wówczas nie wypuści soków.  Częste błędy przy przyrządzaniu mięsa mielonego  Wrzucanie całej paczki mięsa na patelnię lub smażenie przy zbyt niskiej temperaturze to nie jedyne błędy popełniane przez nowicjuszy w kuchni. Kiedy mięso już się podsmaży i zaczyna dusić, nie wolno go co chwilę mieszać - powinno chwilę podgotować się we własnych sokach.  Należy także pilnować temperatury w trakcie smażenia. Zarówno zbyt niska, jak i zbyt wysoka zepsuje całe danie. Jeżeli zauważycie, że mięso się przypaliło, zdejmijcie na chwilę patelnię z gazu, by ją nieco schłodzić.  Jak wybrać idealne mięso mielone? By mieć pewność, że przyrządzane przez was potrawy z mięsa mielonego wyjdą idealne, musicie użyć tego o najwyższej jakości. Jak rozpoznać dobre mięso?  skład - zawsze czytajcie informacje podane na opakowaniu. W...

Zauważyliście na mięsie mielonym taki napis? Lepiej to przeczytajcie, zanim włożycie je do koszyka
Własne
Newsy
Zauważyliście na mięsie mielonym taki napis? Lepiej to przeczytajcie, zanim włożycie je do koszyka
Na zakupach spożywczych trzeba być czujnym - zwłaszcza, jeśli macie ochotę na mięso mielone. Koniecznie zawsze dokładnie czytajcie etykiety.

Mięso wciąż pozostaje jednym z podstawowych produktów spożywczych, jakie lądują w naszych koszykach z zakupami. W końcu to składnik większości typowych dań polskiej kuchni, które regularnie pojawiają się na stołach - mowa tutaj choćby o kotletach schabowych, mielonych, gulaszu pod różnymi postaciami czy pieczeniach. Jednak, jak się okazuje, nie zawsze to, co wygląda na mięso, jest nim w stu procentach. Sprawdźcie, na co trzeba zwrócić uwagę na zakupach.  Ważna informacja na opakowaniach z mięsem mielonym Kupujecie paczkowane mięso mielone? Jeśli tak, koniecznie czytajcie uważnie etykiety. Czasami bowiem nie jest to stuprocentowe, czyste mięso, a „surowy wyrób mięsny”. Oznacza to, że w mięsie znajdują się dodatki w postaci np. przypraw, aromatów, stabilizatorów czy regulatorów kwasowości. Trudno odróżnić taki produkt od prawdziwego mięsa, dlatego tak ważne jest czytanie etykiet. Możecie też spotkać się z innym wyrobem, jakim jest tak zwane mięso garmażeryjne. Tego rodzaju produkt może być „wzbogacony” nie tylko aromatami, ale też konserwantami, białkiem, błonnikiem czy tłuszczem (czasami można je rozpoznać przez to od razu po zapachu czy barwie mięsa). Producenci są zobowiązani umieścić takie informacje na etykiecie, dlatego warto dokładnie ją przeczytać przed zakupem.  Jak rozpoznać dobre mięso mielone? Jeżeli macie taką możliwość, dobrze jest kupić mięso świeżo zmielone - najlepiej na waszych oczach. Wówczas macie pewność co do tego, że nie znajdują się w nim żadne niepożądane dodatki. Większość sklepów mięsnych oferuje taką usługę. Jeżeli jednak nie macie wyjścia i kupujecie paczkowane mięso mielone, zwróćcie uwagę na poniższe szczegóły: Kolor - w zależności od rodzaju, mięso mielone powinno mieć różową lub lekko czerwoną barwę. Jeżeli jednak jest z...

Piersi z kurczaka mają żółtawy kolor? Wiemy, co to oznacza. Lepiej ich nie kupujcie (są nieświeże, surowe piersi z kurczaka powinny być różowe i nie powinny być zbyt miękkie)
Adobe Stock
Newsy
Piersi z kurczaka mają żółtawy kolor? Wiemy, co to oznacza. Lepiej ich nie kupujcie 
Widzieliście kiedyś żółtawą pierś z kurczaka? Sprawdźcie, czy możecie ją spokojnie zjeść.

Piersi z kurczaka to jedne z częściej kupowanych mięs. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, smaczne i niesamowicie uniwersalne. Czasami kupując piersi z kurczaka w sklepie mięsnym lub w supermarkecie, możecie natknąć się na żółtawe kawałki mięsa. Czy to dobrze? Czy taki kolor może naturalnie występować na piersiach z kurczaka? Sprawdziliśmy! Jak wybrać świeżą i smaczną pierś z kurczaka? Wybierając piersi z kurczaka, warto dokładnie im się przyglądnąć. Świeże i dobre piersi z kurczaka powinny być różowe, mieć żywy kolor i nie powinny być zbyt miękkie.  Żółtawy kolor piersi z kurczaka – co oznacza? Żółtawy kolor piersi z kurczaka oznacza, że nie jest ona zbyt świeża. Lepiej omijajcie takie kawałki mięsa i ich nie kupujcie. Czasami kurczaki mają naturalny żółtawy kolor, ale jednak w większości wypadków będzie świadczyło to o tym, że dana pierś nie jest pierwszej świeżości. Test na świeżość piersi z kurczaka Możecie wykonać test na świeżość piersi z kurczaka. Przyciśnijcie kawałek mięsa palcem. Powinno ono wrócić bez problemu do swojego kształtu. Jeśli w mięsie pozostaje wgłębienie, dana pierś z kurczaka może nie być zbyt świeża.  Odpowiednia wielkość piersi z kurczaka Inną ważną cechą, jest obserwacja wielkości piersi z kurczaka. Wybierajcie piersi średniej wielkości. Te duże być może świadczą o tym, że kurczaki nie rosły naturalnie, a były karmione paszą zawierającą czynniki wzrostu. Białe włókna przy piersi z kurczaka Czasami przy piersiach z kurczaka zobaczycie białe włókna. Niektórzy je odkrawają, a innym zupełnie one nie przeszkadzają. W tym artykule znajdziecie odpowiedź na to, czym są białe włókna w piersi z kurczaka i czy możecie je bezpiecznie jeść . Jak przygotować piersi z kurczaka? –...