Niekiedy po rozbiciu jajka okazuje się, że na jego powierzchni jest niewielka, czerwona plamka. Większość z was zapewne wyrzuca taki produkt do kosza sądząc, że to nierozwinięty zarodek kurczaka. To duży błąd. Eksperci wyjaśniają, że tego typu skaza ma zupełnie inne źródło.

Kupno jajek to nie lada wyzwanie

Mnogość dostępnych na rynku jajek może wprowadzać w zakłopotanie. Ich zakup to nie lada wyzwanie, szczególnie dla początkujących pań domu. Z kolei doświadczone gospodynie dobrze wiedzą, na co zwracać uwagę i przy wyborze kierują się trzema głównymi czynnikami: ceną, rodzajem i kolorem.

Najtańsze i jednocześnie najbardziej nafaszerowane antybiotykami, są jaja z chowu klatkowego. Nieco droższe i lepszej jakości są te pochodzące z chowu ściółkowego. Jednak, mimo wysokiej ceny, najlepiej sięgać po te z wolnego wybiegu. A co jeśli chodzi o ich kolor?

Polacy najchętniej sięgają po brązowe jajka

Okazuje się, że spośród jaj białych, beżowych i brązowych, Polacy najchętniej wybierają te ostatnie. Bowiem większość uważa, że pochodzą one od kur hodowanych naturalnie. Biały kolor kojarzony jest z różnego rodzaju modyfikacjami genetycznymi. 

Zobacz także:

Według polskich portali, fanami brązowych jajek są również Azjaci. Ich upodobania wynikają jednak z uwarunkowań kulturowych.

Czy kolor skorupki wpływa na wartości odżywcze jajek?

W rzeczywistości, kolor skorupki jajek jest uwarunkowany genetycznie. Kury o jasnym upierzeniu znoszą białe jajka, z kolei te o ciemnym – brązowe. Ot, cała filozofia. Taki stan rzeczy nie ma więc nic wspólnego z ich karmieniem, hodowlą, ani nawet rasą. 

Barwa znoszonych jajek nie wpływa również na smak ani wartości odżywcze produktu. Bez względu na to czy sięgniecie po jajka brązowe czy też białe, będą one zawierać witaminę A, B i E, a także fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk oraz selen.

Czym jest czerwona plamka na jajku?

Niekiedy po rozbiciu nawet bardzo dobrej jakości jajka okazuje się, że ma czerwoną plamkę. To nic innego jak kropla krwi. Oznacza ona, że w jajowodzie lub jajniku bardzo młodej lub, wręcz przeciwnie, bardzo starej kury doszło do pęknięcia naczynka krwionośnego.

Czerwona plamka może mieć również inne źródła. Pojawia się między innymi, gdy w diecie kury jest za mało witaminy A lub D. Może stanowić oznakę choroby krwi lub wątroby, a także mieć podłoże genetyczne.

Czy można spożywać jajko z czerwoną plamką?

Eksperci twierdzą, że jajko z czerwoną plamką nie stanowi żadnego zagrożenia dla zdrowia, ani tym bardziej życia ludzkiego. Śmiało można je jadać. Tego typu skaza nie wpływa też w żaden sposób na walory smakowe produktu.