Czy można zjeść jajko z czerwoną plamką?
Adobe Stock
Newsy

Zauważyliście czerwoną plamkę w rozbitym surowym jajku? Czy można je bezpiecznie zjeść? Będziecie zaskoczeni

Czerwona plamka na surowym jajku to wbrew założeniom większości konsumentów, wcale nie zarodek, z którego miał rozwinąć się kurczak. Zagadka została rozwiązana.

Niekiedy po rozbiciu jajka okazuje się, że na jego powierzchni jest niewielka, czerwona plamka. Większość z was zapewne wyrzuca taki produkt do kosza sądząc, że to nierozwinięty zarodek kurczaka. To duży błąd. Eksperci wyjaśniają, że tego typu skaza ma zupełnie inne źródło.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kupno jajek to nie lada wyzwanie

Mnogość dostępnych na rynku jajek może wprowadzać w zakłopotanie. Ich zakup to nie lada wyzwanie, szczególnie dla początkujących pań domu. Z kolei doświadczone gospodynie dobrze wiedzą, na co zwracać uwagę i przy wyborze kierują się trzema głównymi czynnikami: ceną, rodzajem i kolorem.

Najtańsze i jednocześnie najbardziej nafaszerowane antybiotykami, są jaja z chowu klatkowego. Nieco droższe i lepszej jakości są te pochodzące z chowu ściółkowego. Jednak, mimo wysokiej ceny, najlepiej sięgać po te z wolnego wybiegu. A co jeśli chodzi o ich kolor?

Polacy najchętniej sięgają po brązowe jajka

Okazuje się, że spośród jaj białych, beżowych i brązowych, Polacy najchętniej wybierają te ostatnie. Bowiem większość uważa, że pochodzą one od kur hodowanych naturalnie. Biały kolor kojarzony jest z różnego rodzaju modyfikacjami genetycznymi. 

Według polskich portali, fanami brązowych jajek są również Azjaci. Ich upodobania wynikają jednak z uwarunkowań kulturowych.

Czy kolor skorupki wpływa na wartości odżywcze jajek?

W rzeczywistości, kolor skorupki jajek jest uwarunkowany genetycznie. Kury o jasnym upierzeniu znoszą białe jajka, z kolei te o ciemnym – brązowe. Ot, cała filozofia. Taki stan rzeczy nie ma więc nic wspólnego z ich karmieniem, hodowlą, ani nawet rasą. 

Barwa znoszonych jajek nie wpływa również na smak ani wartości odżywcze produktu. Bez względu na to czy sięgniecie po jajka brązowe czy też białe, będą one zawierać witaminę A, B i E, a także fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk oraz selen.

Czym jest czerwona plamka na jajku?

Niekiedy po rozbiciu nawet bardzo dobrej jakości jajka okazuje się, że ma czerwoną plamkę. To nic innego jak kropla krwi. Oznacza ona, że w jajowodzie lub jajniku bardzo młodej lub, wręcz przeciwnie, bardzo starej kury doszło do pęknięcia naczynka krwionośnego.

Czerwona plamka może mieć również inne źródła. Pojawia się między innymi, gdy w diecie kury jest za mało witaminy A lub D. Może stanowić oznakę choroby krwi lub wątroby, a także mieć podłoże genetyczne.

Czy można spożywać jajko z czerwoną plamką?

Eksperci twierdzą, że jajko z czerwoną plamką nie stanowi żadnego zagrożenia dla zdrowia, ani tym bardziej życia ludzkiego. Śmiało można je jadać. Tego typu skaza nie wpływa też w żaden sposób na walory smakowe produktu.

białe i brązowe jajka
Pixabay
Newsy
Białe czy brązowe jajka - które z nich są zdrowsze?
Wielu Polaków uzależnia zakup jajek nie tylko od ich rodzaju i ceny, ale również od koloru. Okazuje się, że większość sięga po te w brązowej skorupce. Białe są zdecydowanie rzadziej wybierane. Głos w sprawie ich różnic zabrali eksperci.

Wybór jajek to nie lada wyzwanie Mnogość dostępnych na rynku jajek może wprowadzać w zakłopotanie. Ich zakup to nie lada wyzwanie, szczególnie dla początkujących pań domu. Z kolei doświadczone gospodynie dobrze wiedzą, na co zwracać uwagę i przy wyborze kierują się trzema głównymi czynnikami: ceną, rodzajem i kolorem. Cena i rodzaj to nierozerwalne czynniki. Najtańsze i jednocześnie najbardziej nafaszerowane antybiotykami, są jaja z chowu klatkowego. Nieco droższe i lepszej jakości są te pochodzące z chowu ściółkowego. Jednak, mimo wysokiej ceny, najlepiej sięgać po te z wolnego wybiegu. A co jeśli chodzi o ich kolor? Polacy najchętniej sięgają po brązowe jajka Okazuje się, że spośród jaj białych, beżowych i brązowych, Polacy najchętniej wybierają te ostatnie. Bowiem większość uważa, że pochodzą one od kur hodowanych naturalnie. Biały kolor kojarzony jest z różnego rodzaju modyfikacjami genetycznymi.  Według polskich portali, fanami brązowych jajek są również Azjaci. Ich upodobania wynikają jednak z uwarunkowań kulturowych aniżeli z przekonań na temat wartości odżywczych produktu. Bowiem, zgodnie z tamtejszymi wierzeniami, kolor czerwony przynosi szczęście, a brąz jest przecież do niego zbliżony. Sytuacja wygląda zupełnie inaczej w USA, Hiszpanii, Francji czy Niemczech. Mieszkańcy tych państw wybierają przede wszystkim jajka posiadające białą skorupkę. Według nich, ten kolor wydaje się o wiele bezpieczniejszy. Czy kolor skorupki wypływa na wartości odżywcze jajek? W rzeczywistości, kolor skorupki jajek jest uwarunkowany genetycznie. Kury o jasnym upierzeniu znoszą białe jajka, z kolei te o ciemnym – brązowe. Ot, cała filozofia. Taki stan rzeczy nie ma więc nic wspólnego z ich karmieniem, hodowlą, ani nawet rasą.  Barwa znoszonych jajek nie wpływa również...

jajko zarodek czerwona plamka
Flickr
Newsy
Czerwona plamka w jajku obrzydza wielu. Czy jest bezpieczne do zjedzenia?
Fuj! Ohyda! Część z nas reaguje właśnie w ten sposób, gdy po rozbiciu skorupki jajka naszym oczom ukaże się czerwona plamka pływająca w żółtku. Czy to zarodek? Czy możemy to zjeść?

Jajka to codzienny pokarm większości z nas. Jemy je na śniadanie w postaci jajecznicy, czasem smażymy jajka sadzone na obiad, niekiedy jemy gotowane na twardo jaja na kanapkach w czasie podwieczorku. Jajka je się na całym świecie. Produkcja w fermach na całym świecie liczona jest w tysiącach miliardów! Suche liczby mogą robić wrażenie. W samej Polsce rocznie kury wysiadują około 10 miliardów jaj. Sklepowe wytłaczanki już dawno wyparły w większości polskich domów tradycyjne jajka od zielononóżek. Te wciąż możemy kupić na targowiskach i jarmarkach. Często niestety jaja z marketu pozostawiają wiele do życzenia. Głównie w kontekście ich świeżości. Gdy tylko rozbijemy jajko o kant blatu, zaraz sprawdzamy czy wszystko z nim w porządku. I słusznie. Jaja czasem mogą wydzielać nieprzyjemny zapach – wtedy są zepsute i nie nadają się do spożycia pod żadną postacią. Nieapetyczna niespodzianka Część z nas jest nieufna także wobec czerwonych plamek w jajkach. Osoby o delikatnym usposobieniu ciężko znoszą nieco makabryczny widok dziwnego elementu na żółtku. Zobaczcie sami:         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Danesa Robles_Brisbin (@danesabris) O co chodzi? Utarło się wytłumaczenie, że jest to zarodek kury, który po prostu nie zdążył się rozwinąć. Nic bardziej mylnego. Kury znoszą jajka w fermach bez zapłodnienia przez koguta. Czym jest więc wspomniana, niezbyt apetyczna, czerwona plamka? Jest to niewielka ilość kurzej krwi, która znalazła się w jajniku lub w jajowodach kury po pęknięciu naczyń...

Które jajko jest zdrowsze? Sprawdźcie, czy lepsze są te z jaśniejszym, czy z ciemniejszym żółtkiem
Flickr
Newsy
Które jajko jest zdrowsze? Sprawdźcie, czy lepsze są te z jaśniejszym, czy z ciemniejszym żółtkiem
Czy zastanawialiście się kiedykolwiek, dlaczego żółtka mają kolor od jasnożółtego aż do ciemnopomarańczowego? A czy wiecie, które z nich jest najzdrowsze?

Jak myślicie, czy kolor żółtka może nam powiedzieć, które jajko jest zdrowsze? Kolor żółtka, jak się okazuje,  ma niewiele wspólnego z jego wartością odżywczą. Tak naprawdę, kolor żółtka zależy prawie całkowicie od pigmentów w pożywieniu, które spożywają kurczęta. Przykładowo: Jeśli kura zjada dużo żółto-pomarańczowych pigmentów zwanych ksantofilami, pigmenty te sprawią, że żółtko jaja będzie ciemniejsze. Kiedy kury jedzą paszę zawierającą żółtą kukurydzę lub mączkę z lucerny, składają jaja ze średnio żółtymi żółtkami. Kiedy kury jedzą pszenicę lub jęczmień, składają jaja z jaśniejszymi żółtkami. Bezbarwna dieta, taka jak biała mąka kukurydziana, skutkuje występowaniem niemal białych żółtek. Chociaż kolor żółtka nie oznacza, że jajko to ma wyższe wartości odżywcze, wiele osób uważa, że ciemne żółtka są bardziej aromatyczne. Ceniony jest także ich wygląd np. w czasie smażenia jajecznicy czy jajek sadzonych. Podsumowując: Kolor żółtka jest wynikiem pigmentów obecnych w paszy dla kur. Ciemne i jasne żółtka mają z grubsza takie same wartości odżywcze. Mimo iż kolor żółtka nie wskazuje na wyższe lub niższe składniki odżywcze w jajku, niedawno wyniki badań naukowców z Uniwersytetu w Pensylwanii potwierdziły, że ciemniejsze żółtko w jajku to oznaka większej zawartości beta-karotenu, witaminy A, D i E oraz kwasów omega-3. Badacze wykazali też, że jasna barwa żółtka może być skutkiem zmian pór roku, ponieważ w trakcie zimy kury zazwyczaj są karmione mniej naturalnym pokarmem. Dlaczego warto jeść jajka?  Jajka to jedne z najbardziej wartościowych produktów...

Jak przygotować domowy suplement ze skorupek jajek? Pomaga na osteoporozę i nawracające infekcje
Adobe Stock
Newsy
Jak przygotować domowy suplement ze skorupek jajek? Pomaga na osteoporozę i nawracające infekcje
Zjadacie jajka i wyrzucacie skorupki? To błąd. Jak poznacie wartości skorupek jaj, to już nigdy ich nie wyrzucicie.

Jajka są najtańszym i najlepszym źródłem białka. Z tego powodu jadamy je chętnie od tysięcy lat, na całym świecie. Jednak współczesne normy żywieniowe zwracają uwagę nie tylko na wartości odżywcze jajek, ale także na ich niekorzystny wpływ na zdrowie, szczególnie przy nadużywaniu tego pokarmu, zalecają spożywanie nie więcej niż 2 jajek tygodniowo. Niezależnie od tego czy jadacie jajka i czy stosujecie się do zaleceń niejedzenia zbyt dużej ich ilości, nie warto wyrzucać skorupek po rozbiciu jajek. Są zbyt wartościowe, żeby trafiły po prostu do śmieci. Wartości prozdrowotne skorupek jajek Skorupka jajka jest zbudowana z węglanu wapnia. To substancja utrzymująca zdrowie naszych kości. Jednak skorupka na całej powierzchni nie jest jednolita, składa się z warstw, a każda z nich ma nieco inny skład. Pierwsza warstwa, najtwardsza, niemal w całości (w 95-97%) składa się właśnie z węglanu wapnia Dwie inne – membrany, zbudowane są z białek. Są jednocześnie mocne i elastyczne, to dzięki jednemu z białek, jakie je tworzą – keratynie Skorupki nie tylko są doskonałym źródłem wapnia, które jest przyswajalne w 90%. Poza wapniem zawierają miedź, żelazo, fluor, mangan, cynk i krzem. To minerały bardzo cenne dla człowieka. Jedna skorupka ze średniej wielkości jajka, może wam dostarczyć dwa razy więcej wapnia niż dzienna dawna zalecana dla osoby dorosłej. Jak przygotować suplement ze skorupek jajek? Skorupki jajek są wartościową, ale też chorobotwórczą częścią jajka. Jej funkcją jest ochrona jajka przed zagrożeniami występującymi na zewnątrz. Skorupka zatrzymuje bakterie i inne drobnoustroje, nie dopuszcza ich do wnętrza jajka. Jednak bakterie, z najczęściej występującą, niebezpieczną Salmonellą, osiadają na niej i już na niej zostają. Dlatego używając skorupek...