Nie bójcie się eksperymentować. Jak dobra by nie była jajecznica z boczkiem czy kiełbasą, warto wciąż próbować nowych smaków. Zaskoczycie tym swoją rodzinę, a może i siebie samych. Jajecznice z warzywami są nie tylko bardzo smaczne, ale również szalenie zdrowe. A ta jest naprawdę wyjątkowa. 

Kilka wskazówek dotyczących przygotowania warzywnej jajecznicy 

Ta jajecznica jest nie tylko bogata w smaku, lecz również bardzo puszysta. Aby była delikatniejsza, warto ją napowietrzyć i ubić wcześniej jajka w oddzielnym naczyniu. Dobre rezultaty daje również dolanie odrobiny wody gazowanej.  

W tym daniu liczą się także i przyprawy. To one przeniosą was w bardziej egzotyczne rejony. Zioła prowansalskie, aromatyczna bazylia, świeżo starty pieprz i czosnek.  

Zobacz także:

To prawdziwe wyjątkowe śniadanie. Smak i konsystencję jajecznicy zmieniają przyprawy i oczywiście gwiazda kulinarnego spektaklu - bakłażan. Warto potraktować ją, jak na to zasługuje i udekorować świeżymi ziołami, np. bazylią lub natką pietruszki. Doskonale będą do niej również pasować chrupiące, maślane grzanki.  

Przepis na niedzielną jajecznicę z bakłażanem i czosnkiem  

Składniki (dla 2 osób): 

  • 3-4 jajka (w zależności od wielkości) 

  • 1 niewielki bakłażan 

  • 1 ząbek czosnku  

  • 2 łyżki oliwy z oliwek 

  • zioła prowansalskie  

  • sól i świeżo mielony czarny pieprz  

Sposób przygotowania: 

  1. Umyjcie bakłażan. Następnie obierzcie go ze skóry i zetrzyjcie na tarce, na grubych oczkach lub pokrójcie w drobną kostkę.

  1. Czosnek możecie zetrzeć na drobnych oczkach lub po prostu wycisnąć przez praskę. 

  1. Jajka ubijcie w oddzielnej miseczce za pomocą trzepaczki. 

  1. Rozgrzejcie oliwę z oliwek na patelni i podsmażcie na niej startego bakłażana (do momentu, aż zmięknie). Pod koniec smażenia dodajcie czosnek. 

  1. Wlejcie ubite wcześniej jajka i wszystko dokładnie wymieszajcie.  

  1. Doprawcie do smaku: solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. 

Smacznego! 

Źródło: stylzycia.radiozet.pl