Zatrzyjcie to warzywo i dodajcie do jajek. Już nigdy nie zjecie innej jajecznicy
Flickr
Newsy

Pokrójcie to warzywo i dodajcie do jajek. Już nigdy nie zjecie innej jajecznicy

Jajecznica to zawsze dobry pomysł na pożywne śniadanie. Warto wzbogacać ją różnymi dodatkami, tak by się wam nie znudziła. Ze szczypiorkiem, z cebulą, z pomidorami, a teraz... nadszedł czas na jej nową odsłonę. To warzywo nada temu daniu zupełnie inny wymiar. 

Nie bójcie się eksperymentować. Jak dobra by nie była jajecznica z boczkiem czy kiełbasą, warto wciąż próbować nowych smaków. Zaskoczycie tym swoją rodzinę, a może i siebie samych. Jajecznice z warzywami są nie tylko bardzo smaczne, ale również szalenie zdrowe. A ta jest naprawdę wyjątkowa. 

Kilka wskazówek dotyczących przygotowania warzywnej jajecznicy 

Ta jajecznica jest nie tylko bogata w smaku, lecz również bardzo puszysta. Aby była delikatniejsza, warto ją napowietrzyć i ubić wcześniej jajka w oddzielnym naczyniu. Dobre rezultaty daje również dolanie odrobiny wody gazowanej.  

W tym daniu liczą się także i przyprawy. To one przeniosą was w bardziej egzotyczne rejony. Zioła prowansalskie, aromatyczna bazylia, świeżo starty pieprz i czosnek.  

To prawdziwe wyjątkowe śniadanie. Smak i konsystencję jajecznicy zmieniają przyprawy i oczywiście gwiazda kulinarnego spektaklu - bakłażan. Warto potraktować ją, jak na to zasługuje i udekorować świeżymi ziołami, np. bazylią lub natką pietruszki. Doskonale będą do niej również pasować chrupiące, maślane grzanki.  

Zobacz także
Marzycie o smakowitej jajecznicy? Dodajcie do niej 1 składnik na koniec, a zyska niesamowity smak

Zróbcie tak, a jajecznica będzie puszysta i kremowa. Szybki sposób na poprawę konsystencji

Jajecznica na parze? Będziecie w szoku gdy spróbujecie

Jajecznica na parze? Zdrowa, delikatna i tak smaczna, że nie zechcecie jeść już innej

Przepis na niedzielną jajecznicę z bakłażanem i czosnkiem  

Składniki (dla 2 osób): 

  • 3-4 jajka (w zależności od wielkości) 

  • 1 niewielki bakłażan 

  • 1 ząbek czosnku  

  • 2 łyżki oliwy z oliwek 

  • zioła prowansalskie  

  • sól i świeżo mielony czarny pieprz  

Sposób przygotowania: 

  1. Umyjcie bakłażan. Następnie obierzcie go ze skóry i zetrzyjcie na tarce, na grubych oczkach lub pokrójcie w drobną kostkę.

  1. Czosnek możecie zetrzeć na drobnych oczkach lub po prostu wycisnąć przez praskę. 

  1. Jajka ubijcie w oddzielnej miseczce za pomocą trzepaczki. 

  1. Rozgrzejcie oliwę z oliwek na patelni i podsmażcie na niej startego bakłażana (do momentu, aż zmięknie). Pod koniec smażenia dodajcie czosnek. 

  1. Wlejcie ubite wcześniej jajka i wszystko dokładnie wymieszajcie.  

  1. Doprawcie do smaku: solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. 

Smacznego! 

Źródło: stylzycia.radiozet.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Bakłażan z grilla z serem pleśniowym. Przepis na wegetariańskie danie z grilla
Gotujmy.pl/Habibi&cats
Newsy
Bakłażan z grilla z serem pleśniowym. Przepis na wegetariańskie danie z grilla
Myślicie, że nie da się zrobić smacznych, wegetariańskich potraw grillowych? Koniecznie przetestujcie ten przepis. Ten bakłażan z grilla smakuje niesamowicie w polaczeniu z pleśniowym serem!

Grillowanie kojarzy się z ogromną ilością mięsnych potraw. Faktycznie, to kiełbasa , karkówka , szaszłyki i kaszanka mają najwięcej wielbicieli. Marynowane mięsa są w sezonie grillowym szczególnie popularne. Czy to znaczy, że wegetarianie i osoby ograniczające mięso nie mają co podczas grilla jeść? Zdecydowanie nie! Poznajcie ten przepis na wegetariańską potrawę grillową z bakłażanem w roli głównej. Wegetariański grill Jeśli organizujecie imprezę grillową, powinniście pomyśleć o przygotowaniu kilku dań wegetariańskich. Coraz więcej osób ogranicza mięso w diecie i stosuje tak zwaną dietę fleksitariańską . Ilość wegetarian w Polsce rośnie z roku na rok. Jeśli nie chcecie rozczarować gości, musicie pomyśleć więc też o roślinnych wersjach potraw z grilla. Zacznijcie od przygotowania tego przepisu. Posmakuje on nawet mięsożercom. Bakłażan z serem pleśniowym z grilla Ten przepis na wegetariańską potrawę z grilla jest prosty, ale efektowny. Jeśli przygotowujecie go dla kogoś, kto jest na roślinnej diecie, koniecznie zróbcie podwójną lub potrójną porcję. Wszyscy mięsożercy też będą chcieli go posmakować! Składniki na bakłażana z grilla z serem pleśniowym Duży bakłażan Pomidor malinowy Biała cebula Kilka ząbków czosnku Ok. 100 g sera pleśniowego Oliwa z oliwek Sól Pieprz Zioła np. zioła włoskie lub prowansalskie Jogurt grecki Przygotowanie bakłażana z grilla Umyjcie i osuszcie bakłażana. Ponacinajcie go wzdłużna kilka plastrów o równej grubości. Nie rozcinajcie końca bakłażana. Plastry posmarujcie oliwą z oliwek. Posypcie plastry ziołami, posmarujcie solą i świeżo mielonym pieprzem Pomidory, cebule i czosnek pokrójcie w drobną kostkę. Powtykajcie je pomiędzy plastry bakłażana....

Przepis na pyszne bezmięsne kotlety na bazie 1 warzywa. Obiad dla całej rodziny tylko za 6 zł 
Flickr
Newsy
Przepis na pyszne bezmięsne kotlety na bazie 1 warzywa. Obiad dla całej rodziny tylko za 6 zł 
Te kotlety to doskonała alternatywa dla tradycyjnych mielonych. Są smaczne i bardzo zdrowe, a do tego kosztują naprawdę niewiele. Zrobione z taniego warzywa powszechnie wykorzystywanego w kuchni, zachwycą swym smakiem całą rodzinę. 

To przepis nie tylko dla osób na diecie wegetariańskiej. Podajcie te kotlety mięsożercom, a poproszą o dokładkę. Niewyobrażalnie soczyste, z delikatną nutą słodyczy złamaną przyprawami. Są jak pomarańczowe słońca na talerzu, które rozweselą największych ponuraków. Jak przyprawiać i podawać kotlety z marchewki?  Kotlety z warzyw potrzebują solidnego lepiszcza, by nie rozpadły się na patelni. Do zlepienia tych kotletów użyjcie więc dwóch jajek i kaszy jaglanej.  Aby smakowały wybornie, postarajcie się z kolei o jak najlepszą jakość składników. Chodzi tu głównie o marchew. Kupujcie ją od sprawdzonych sprzedawców, którzy oferują owoce i warzywa z pewnych źródeł.  Smak kotletów możecie podkręcić różnymi przyprawami. Świetnie pasuje do nich czosnek, wędzona papryka, kminek, a także zioła prowansalskie i oregano. Za każdym razem mogą smakować odrobinę inaczej. Wszystko zależy od waszego nastroju i fantazji.  Warto przygotować do nich dowolny sos jogurtowy, idealnie pasują tu np. tzatziki. Przygotujcie do nich również surówkę. W końcu do każdego obiadu potrzebna jest porcja surowych warzyw.  Przepis na soczyste kotlety z marchewki za 6 zł  Składniki:  6 dużych marchewek  200 g kaszy jaglanej  2 ząbki czosnku  1 cebula  2 jajka  zioła prowansalskie  sól, pieprz ziołowy  mąka  olej do smażenia  Sposób przygotowania:  Kaszę jaglaną ugotujcie na miękko według przepisu na opakowaniu.  Umyjcie i obierzcie marchew. Zetrzyjcie na tarce na drobnych lub średnich oczkach lub w mechanicznej maszynce. Cebulę obierzcie i pokrójcie w bardzo drobną kostkę, a czosnek...

Szakszuka z pomidorami, serem żółtym i jajkami
Gotujmy.pl/Babeczka35
Newsy
Macie dość jajecznicy i jajek na miękko na śniadanie? Przepis na to danie podbija Internet i podniebienia
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Specjaliści od zdrowego żywienia mówią nam od lat. Przepis na oryginalne i pożywne śniadanie znajdziecie poniżej.

Przepisów na śniadanie znajdziecie w sieci całą masę. Te w polskiej wersji zazwyczaj jest bardzo tradycyjny. Klasyczne parówki, jajka i tosty mogą się w końcu znudzić. Mamy pewną propozycję na urozmaicenie pierwszego posiłku! Po pierwsze zjedz śniadanie Niezależnie od tego jaki tryb życia prowadzicie, śniadanie warto zjeść każdego dnia. Do pierwszego posiłku najlepiej smakuje świeżo wyciśnięty sok i aromatyczna herbata, koniecznie liściasta. Produkty na śniadanie nie są zazwyczaj wyszukane. Możemy je znaleźć w każdym znanym nam sklepie spożywczym. Polskie klasyki to jajecznice na boczku, parówki z ketchupem, jajka na miękko lub omlet. Jest też ogromna cześć osób, które wybiorą śniadanie na słodko. Wtedy powinniście im podać słodkie bułki, naleśniki z serem albo owsiankę w owocami. Śniadanie powinno dostarczać cennych dla organizmu właściwości. Właśnie one działają na rozruch naszego organizmu, ładując ciało energią na kilka najbliższych godzin. Jeżeli wolicie postawić na coś bardziej oryginalnego niż klasyczna jajecznica, wybierzcie szakszukę. Szakszuka na początek dnia Co powiecie na domową szakszukę? W dosłownym tłumaczeniu to wielki bałagan, oryginalnie pochodzący z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Szakszuka jest niezwykle popularna w Tunezji i Jemenie. Składa się z kilku aromatycznych składników, które przed podaniem obsypuje się świeżo siekanymi ziołami i serem. Co powiecie na szakszukę przeniesioną w polskie warunki klimatyczne? Składniki: 1 puszka pomidorów krojonych olej do smażenia 1 duży ząbek czosnku 3 jajka 5 dag sera żółtego bazylia suszona według uznania papryka ostra mielona według uznania pieprz kolorowy mielony według uznania kmin...

Jajecznica z czarnuszką
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Dodajcie to do jajecznicy, a będzie was rozpierać energia. Wsypcie do niej odrobinę…
Gwarancją energii na resztę dnia może być jajecznica, którą zrobicie w inny niż dotychczas sposób. Jajka, masło, sól. Co jeszcze?

Jajecznica to jedno z ulubionych śniadań Polaków. Można ją urozmaicać niezliczonymi propozycjami dodatków. Choć tylko niektóre zrobią z niej pyszne i sycące danie. Podajemy przepis, który z pewnością przypadnie wam do gustu. Co jest jego tajemnicą? Jajecznica idealna Ilu kucharzy, tyle przepisów. Dotyczy to nie tylko jajecznicy. Urozmaicać warto szczególnie te, które wykonujecie przynajmniej raz w tygodniu. Jedni lubią przygotować ją z samych jajek, inni z cebulką i boczkiem. Mowa o idealnej jajecznicy. Eksperymentując możecie się przekonać, że pomimo smażenia jajecznicy od lat, ciągle możecie zmienić kilka istotnych szczegółów, które sprawią, że wasza potrawa z jajek  będzie jeszcze lepsza.  Możecie się spierać czy jajecznica powinna być bardziej mokra czy bardziej sucha, z dodatkami czy bez, ze szczypiorkiem czy z boczkiem. Jedno jest pewne, do jej zrobienia musicie użyć świeżych jajek i dobrej jakości masła.  Jajecznica z dodatkiem czosnku Proponujemy wam jajecznicę z dodatkiem czarnuszki, czosnku niedźwiedziego i suszonych pomidorów. Ten nietypowy pomysł jest nie tyle oryginalny, co zdrowy. Małe nasionka czarnuszki wykazują wiele korzystnych dla organizmu właściwości. Roślina ta nada waszej jajecznicy unikalny aromat. Za jej właściwości zdrowotne odpowiadają m.in. tymochinon i nigellon, które regulują pracę układu odpornościowego i łagodzą objawy niektórych chorób, takich jak astma i dolegliwości układu oddechowego. Podobnie jak czosnek czy cebula, czarnuszka uważana jest za naturalny antybiotyk. Hamuje rozwój niektórych bakterii oraz działa przeciwwirusowo, mobilizując organizm do walki z intruzem. Jajecznica z czarnuszką wyjdzie wam na zdrowie! Składniki: 5 jajek  ¼...