Nie bójcie się eksperymentować. Jak dobra by nie była jajecznica z boczkiem czy kiełbasą, warto wciąż próbować nowych smaków. Zaskoczycie tym swoją rodzinę, a może i siebie samych. Jajecznice z warzywami są nie tylko bardzo smaczne, ale również szalenie zdrowe. A ta jest naprawdę wyjątkowa.
Kilka wskazówek dotyczących przygotowania warzywnej jajecznicy
Ta jajecznica jest nie tylko bogata w smaku, lecz również bardzo puszysta. Aby była delikatniejsza, warto ją napowietrzyć i ubić wcześniej jajka w oddzielnym naczyniu. Dobre rezultaty daje również dolanie odrobiny wody gazowanej.
W tym daniu liczą się także i przyprawy. To one przeniosą was w bardziej egzotyczne rejony. Zioła prowansalskie, aromatyczna bazylia, świeżo starty pieprz i czosnek.
Zobacz także:
To prawdziwe wyjątkowe śniadanie. Smak i konsystencję jajecznicy zmieniają przyprawy i oczywiście gwiazda kulinarnego spektaklu - bakłażan. Warto potraktować ją, jak na to zasługuje i udekorować świeżymi ziołami, np. bazylią lub natką pietruszki. Doskonale będą do niej również pasować chrupiące, maślane grzanki.
Przepis na niedzielną jajecznicę z bakłażanem i czosnkiem
Składniki (dla 2 osób):
-
3-4 jajka (w zależności od wielkości)
-
1 niewielki bakłażan
-
1 ząbek czosnku
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
zioła prowansalskie
-
sól i świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
-
Umyjcie bakłażan. Następnie obierzcie go ze skóry i zetrzyjcie na tarce, na grubych oczkach lub pokrójcie w drobną kostkę.
-
Czosnek możecie zetrzeć na drobnych oczkach lub po prostu wycisnąć przez praskę.
-
Jajka ubijcie w oddzielnej miseczce za pomocą trzepaczki.
-
Rozgrzejcie oliwę z oliwek na patelni i podsmażcie na niej startego bakłażana (do momentu, aż zmięknie). Pod koniec smażenia dodajcie czosnek.
-
Wlejcie ubite wcześniej jajka i wszystko dokładnie wymieszajcie.
-
Doprawcie do smaku: solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Smacznego!
Źródło: stylzycia.radiozet.pl