Zatkany zlew
Adobe Stock
Newsy

Zatkany zlew? Wsypcie trochę produktu, który na pewno macie w kuchni i gotowe

Resztki jedzenia, fusy z herbaty i kawy i inne cuda – lepiej nie przeciągajmy listy zanieczyszczeń, które zatykają nam zlew. Jak poradzić sobie z zatkanymi rurami?

Niedrożny zlew to notoryczny problem w niemal każdym domu. Wystarczy, że jeden z domowników nierozsądnie, a za to regularnie wylewa tam herbaciane fusy i za jakiś czas problem gotowy.

Zwykle jesteśmy przygotowani na taką okoliczność. Preparat udrażniający rury, przepychaczka i do dzieła. Czasem jednak zdarza się, że musimy radzić sobie w gorszych warunkach.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Domowe środki na zatkane rury

Takimi są choćby niedziele handlowe czy godziny dla seniorów. Niekiedy zdarzy się, że popularnego „Kreta” nie ma w naszym najbliższym sklepie. Co wtedy? Bez obaw. Na pewno macie środki zaradcze w swojej kuchni. Wystarczy tylko nieco ruszyć głową i po problemie.

Zamiast środka udrażniającego rury, do zwalczenia zatkanego zlewu mogą wystarczyć tak zwykłe produkty jak ocet, kwasek cytrynowy, soda, a nawet wrząca woda.

Poniżej podpowiemy wam, w jakich połączeniach i proporcjach stosować te składniki, by woda znów swobodnie popłynęła przez wasz zlew. Zacznijmy od octu. Macie go w waszych szafkach, przed świętami dodawaliście go do śledzi, a w ich trakcie posłużył wam do zaostrzenia smaku galarety.

„Kret” do odpływu

Kto by się spodziewał, że zagotowany ocet będzie zamiennikiem preparatu udrażniającego rury? Tak samo jak z „Kretem”, po zalaniu zlewu zagotowanym octem, należy odczekać pół godziny, a po tym czasie przepłukać zlew wrzątkiem.

Ocet świetnie zadziała także w połączeniu z sodą oczyszczoną. Oba te środki mają właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybicze.

Wystarczy wsypać do odpływu słuszną porcję sody (ok. pół szklanki) i zalać to wszystko szklanką octu. Działanie spotęgujecie poprzez dodanie jeszcze do tej mieszanki soli kuchennej.

Następnie należy przykryć wlot, by uniknąć nieprzyjemnych i groźnych zapachów. Po trzydziestu minutach przelejcie zlew gorąca wodą.

Sodę możecie stosować także i bez octu. Po zasypaniu odpływu tym białym proszkiem, należy zalać zlew wrzątkiem od razu, a także wypłukać go po 15 minutach.

Do udrażniania zlewu możecie użyć także kwasku cytrynowego. W tym celu należy rozpuścić dwie paczki kwasku w ciepłej wodzie i wlać mieszankę do odpływu.

Wsypcie do zlewu kwasek cytrynowy i zalejcie wodą. Zaskakujące, co się stanie (przepycha zlew)
AdobeStock/Pixabay
Newsy
Wsypcie do zlewu kwasek cytrynowy i zalejcie wodą. Zaskakujące, co się stanie
Jak szybko udrożnić zatkany zlew bez chemii? Wykorzystajcie do tego kwasek cytrynowy. Ten popularny i tani proszek działa cuda!

Zatkany zlew to zmora większości z nas. Podczas ręcznego zmywania naczyń często zdarza się, że do odpływu trafiają kawałki jedzenia, które nagromadzone z czasem zatykają  na dobre odpływ. Zlew nie tylko zaczyna brzydko pachnieć, ale też zaczyna się z nim zbierać woda, co wręcz uniemożliwia korzystanie z niego.  Jak szybko i skutecznie odetkać zlew bez chemii? Skorzystajcie z taniej i naturalnej metody - wykorzystajcie kwasek cytrynowy.  Jak odetkać zatkany zlew? Na pewno zdarzyło wam się kiedyś zatkać zlew w kuchni lub w łazience. Jeśli nie chcecie od razu sięgać po żrące substancje, takie jak np. popularny Kret, skorzystajcie z metod naturalnych, które nie tylko są tańsze, ale też naprawdę dobrze działają. Kwasek cytrynowy do udrażniania zlewu Ostre substancje chemiczne takie jak np. Kret to ogromne obciążenie dla środowiska, ale także zagrożenie dla nas samych, ponieważ szkodliwe cząsteczki mogą dostać się do naszych płuc podczas wdychania. Czy jest na to jakaś rada? Wykorzystajcie kwasek cytrynowy. Do udrożnienia zlewu będziecie potrzebować tylko dwóch składników – wody i kwasku cytrynowego. Wsypcie do zatkanego zlewu dwie torebki kwasku cytrynowego i zalejcie to ciepłą wodą. Mikstura doskonale przeczyści wasz zlew i nie pozostawi szkód na środowisku. Kwasek cytrynowy nie tylko nie zniszczy naszych rur, ale też jest bezpieczny dla nas samych. Stosujcie go również profilaktycznie, 1-2 razy w tygodniu, a zapchany zlew będzie wam niestraszny. Jak jeszcze można przepchać zatkany zlew? Użyjcie mikstury z sody oczyszczonej i octu. Wystarczy wsypać do odpływu sporą porcję sody (ok. pół szklanki) i zalać to szklanką octu. Następnie należy przykryć wlot, by uniknąć nieprzyjemnych i groźnych zapachów. Po upływie pół godziny...

Jak przetkać zlew w kuchni? Wystarczą 3 łyżki tego popularnego produktu spożywczego
Adobe Stock
Newsy
Jak przetkać zlew w kuchni? Wystarczą 3 łyżki tego popularnego produktu spożywczego
Parę miesięcy zaniedbań przy zbieraniu zanieczyszczeń w zlewie, robi swoje. Czasami zdarza się, że sama przepychaczka może już nie wystarczyć. Co wtedy począć?

Kiedy wydarzyło się wam już nieszczęście i resztki z obiadu zatkały zlew, nie pozostaje nic innego jak szukać różnych możliwości jego odetkania. Zanim wezwiecie hydraulika, koniecznie trzeba spróbować podjęcia się tej misji na własną rękę. I to bez użycia chemikaliów. Czy można przetkać zlew bez użycia Kreta i innych chemikaliów? Powszechnie znane są takie środki do udrażniania rur, takie jak popularny Kret w postaci żelu lub granulek. Mają one swoje plusy, ale także i minusy. Wśród nich znajdzie się przede wszystkim wytwarzanie groźnych dla układu oddechowego oparów. Po drugie - żrące środki udrożniające, nie należą do najtańszych specyfików. Z tych względów zastanówmy się, czym można je zastąpić. Jak przetkać zlew w kuchni domowymi sposobami? Bez obaw, na pewno macie w swojej kuchni produkty, które pomogą wam zapanować nad zatkanym zlewem lub umywalką. Wystarczy spojrzeć na kuchenną półkę, a problem za chwilę powinien zostać rozwiązany. Zacznijmy od zwykłej soli. Sól, mimo złej opinii wśród większości osób, ma wiele naprawdę wspaniałych zastosowań. Na przykład w kwestii dbania o własne włosy. Wróćmy jednak do problemu zatkanego zlewu. Oto nasza krótka lista sposobów jego odtykania. Zaczniemy od wspomnianej soli: Sól – zagotujcie wodę, wymieszajcie szklankę wody z 3 czubatymi łyżkami soli i wlejcie mieszankę do zlewu. Pozostawcie odpływ w takim stanie przez 3 godziny. Soda oczyszczona, sól, sok z cytryny – ten sposób dodatkowo może pomóc wam w zwalczeniu nieprzyjemnego zapachu wydobywającego się znad kratki odpływowej. Wymieszajcie kilka łyżek soli z kilkoma łyżkami sody i wsypcie je do odpływu. Zalejcie je kilkoma łyżkami kwasu cytrynowego, a potem...

Zlew brzydko pachnie? Wystarczą 2 proste składniki, które macie w kuchni (sok z cytryny, soda oczyszczona)
AdobeStock
Newsy
Zlew brzydko pachnie? Poradzicie sobie z tym dzięki 2 prostym składnikom, które macie w kuchni
Wszyscy chcemy, aby w naszym domu było czysto i ładnie pachniało. Coś jednak czasem idzie nie tak i z naszego zlewu zaczyna brzydko pachnieć. Czy da się jakoś temu zaradzić?

Nie ma nic bardziej odrażającego niż okropny zapach wydobywający się z kuchennego zlewu. Skąd właściwie biorą się brzydkie zapachy w naszym zlewie? Istnieją dwa główne powody, dla których odpływ kuchenny może brzydko pachnieć. Nagromadzenie jedzenia i resztek w rurze odpływowej. Myjecie w zlewie naczynia? Pamiętajcie, że wszystko, co włożycie do zlewu, może przykleić się do ścianek rur i z czasem może zacząć brzydko pachnieć. Za zapachy wydobywające się ze zlewu może też odpowiadać pleśń. Co zrobić, aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu ze zlewu? Spłukiwaliście zlew różnymi płynami a mimo to wciąż brzydko on pachnie? Zastosujcie tę prostą, ale naturalną metodę, która sprawi, że wasz zlew w mig odzyska przyjemny zapach. Potrzebny wam będzie sok z cytrynu i soda oczyszczona. Tę prostą miksturę zrobicie dosłownie w 2 minuty. Dlaczego warto użyć soku z cytryny i sody? Sok z cytryny i sodą oczyszczona nie tylko rozpuszczą resztki jedzenia, ale też zabiją bakterie, które znajdują się w waszym odpływie. Jak to zrobić? Wyciśnijcie sok z cytryny, przelejcie go do szklanego naczynia i podgrzewajcie w mikrofalówce przez kilkanaście sekund. Powoli i stopniowo dodawajcie do naczynia z sokiem sodę oczyszczoną. Pamiętajcie, by robić to delikatnie i nie wsypywać całej sody na raz, ponieważ wówczas może powstać duża piana. Otrzymaną miksturę bardzo powoli wlewajcie do zlewu. Po 10-15 minutach odkręćcie gorącą wodę na kilkanaście sekund, aby wypłukała resztki pozostałe w odpływie. Inne metody na przykry zapach w zlewie Istnieje też kilka innych, bardzo prostych metod na pozbycie się przykrego zapachu ze zlewu. Oto one: Gotująca się woda Zagotujcie czajnik pełen wody. Powoli wlewajcie wodę do zlewu. Poczekajcie 5 minut....

Zapchany zlew
Adobe Stock
Newsy
Tych rzeczy nigdy nie wrzucajcie do zlewu. Momentalnie zapchają rury
Zapchany zlew to niestety nawracający problem w wielu kuchniach. Przestańcie wrzucać tam niektóre rzeczy, a efekty będą szybko odczuwalne!

Zmywanie naczyń nie należy do ulubionych kuchennych zadań. Sterta talerzy, tłuste zabrudzenia i praca, której nawet nikt specjalnie nie doceni. Na myjących spadają dodatkowo jeszcze czasem niemiłe niespodzianki. Do takich zalicza się na przykład zapchany zlew. Przyczyna zapchanych rur „Stojąca” w zlewie woda, to oznaka kłopotów. Szczególnie dla osób, które nie są za pan brat z hydrauliką. Dlaczego? Czasami zaaplikowana substancji udrożniającej rury typu kret może nie wystarczyć. Wielu Polaków do przeczyszczenia syfonu pod zlewem musi wzywać specjalistów. Niekiedy taka operacja jest nieunikniona, ale warto temu zapobiegać. Można to zrobić w bardzo łatwy sposób. Wystarczy zacząć od zastanowienia się, co trafia do waszego odpływu. Czego nie wlewać do zlewu? By uniknąć przeprawy z przepychaczką, środkiem udrożniającym i w ostateczności hydraulikiem, powinniście unikać wrzucania do zlewu następujących rzeczy: Olej do smażenia . Niby płynny, a niebezpieczny dla waszych rur. Aby uniknąć ich zatkania, lepiej wytrzeć resztki oleju papierem kuchennym i wyrzucić do kosza. Większe ilości oleju (np. po frytkach, faworkach czy pączkach) dla dobra rur i zlewu powinno się wyrzucać na śmietnik po przelaniu do słoika. Problemem dla rur i „górnych dróg kanalizacyjnych” mogą być także wszelkiego rodzaju kleiste substancje , takie jak np. gumowate ciasto. Nawet kawa Nie trzeba nikomu przypominać o tym, że niebezpieczna dla drożności kanalizacji jest większość odpadków spożywczych . Kawałki surowego mięsa, skorupki, pestki itd. Koniecznie usuwajcie resztki z talerzy po obiedzie przed włożeniem ich do zlewu. Na koniec chyba najczęstszy błąd, który może zostać popełniany w nieskończoność ze sporą krzywdą dla waszego zlewu....