Zatkany zlew
Adobe Stock
Newsy

Zatkany zlew? Wsypcie trochę produktu, który na pewno macie w kuchni i gotowe

Resztki jedzenia, fusy z herbaty i kawy i inne cuda – lepiej nie przeciągajmy listy zanieczyszczeń, które zatykają nam zlew. Jak poradzić sobie z zatkanymi rurami?
Hubert Rój
grudzień 28, 2020

Niedrożny zlew to notoryczny problem w niemal każdym domu. Wystarczy, że jeden z domowników nierozsądnie, a za to regularnie wylewa tam herbaciane fusy i za jakiś czas problem gotowy.

Zwykle jesteśmy przygotowani na taką okoliczność. Preparat udrażniający rury, przepychaczka i do dzieła. Czasem jednak zdarza się, że musimy radzić sobie w gorszych warunkach.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Domowe środki na zatkane rury

Takimi są choćby niedziele handlowe czy godziny dla seniorów. Niekiedy zdarzy się, że popularnego „Kreta” nie ma w naszym najbliższym sklepie. Co wtedy? Bez obaw. Na pewno macie środki zaradcze w swojej kuchni. Wystarczy tylko nieco ruszyć głową i po problemie.

Zamiast środka udrażniającego rury, do zwalczenia zatkanego zlewu mogą wystarczyć tak zwykłe produkty jak ocet, kwasek cytrynowy, soda, a nawet wrząca woda.

Poniżej podpowiemy wam, w jakich połączeniach i proporcjach stosować te składniki, by woda znów swobodnie popłynęła przez wasz zlew. Zacznijmy od octu. Macie go w waszych szafkach, przed świętami dodawaliście go do śledzi, a w ich trakcie posłużył wam do zaostrzenia smaku galarety.

„Kret” do odpływu

Kto by się spodziewał, że zagotowany ocet będzie zamiennikiem preparatu udrażniającego rury? Tak samo jak z „Kretem”, po zalaniu zlewu zagotowanym octem, należy odczekać pół godziny, a po tym czasie przepłukać zlew wrzątkiem.

Ocet świetnie zadziała także w połączeniu z sodą oczyszczoną. Oba te środki mają właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybicze.

Wystarczy wsypać do odpływu słuszną porcję sody (ok. pół szklanki) i zalać to wszystko szklanką octu. Działanie spotęgujecie poprzez dodanie jeszcze do tej mieszanki soli kuchennej.

Następnie należy przykryć wlot, by uniknąć nieprzyjemnych i groźnych zapachów. Po trzydziestu minutach przelejcie zlew gorąca wodą.

Sodę możecie stosować także i bez octu. Po zasypaniu odpływu tym białym proszkiem, należy zalać zlew wrzątkiem od razu, a także wypłukać go po 15 minutach.

Do udrażniania zlewu możecie użyć także kwasku cytrynowego. W tym celu należy rozpuścić dwie paczki kwasku w ciepłej wodzie i wlać mieszankę do odpływu.

Komentarze
Brudny zlew czym odmyć
Adobe Stock
Newsy Posmarujcie zlew tym produktem kuchennym, a pozbędziecie się tłustych plam i zacieków raz na zawsze
Sterta talerzy, cała armia szklanek i kieliszków, a także dziesiątki widelców i noży. Nic dziwnego, że po takim świątecznym armagedonie nasz zlew wygląda jak pobojowisko.
Hubert Rój
grudzień 23, 2020

Święta rządzą się swoimi prawami. Jednym z nich jest kompletny nieporządek w kuchni. Zwłaszcza, gdy nasi goście zmieniają talerzyki przy każdym degustowanym daniu. Na pewno to znacie. Żmudny proces mycia naczyń zdaje się nie mieć końca. Gdy uporamy się wreszcie ze wszystkimi naczyniami i sztućcami, czas zrobić coś jeszcze z okropnie wyglądającym zlewem. Nic dziwnego, że po tak intensywnym użytkowaniu na powierzchni zlewu pełno jest różnego rodzaju plam, zacieków i zabrudzeń. Czym myć zlewozmywak? Warto regularnie dbać o zlewozmywak. To przecież miejsce, w którym myjemy nasze warzywa przed spożyciem. Pielęgnowany odpowiednio zlew posłuży nam przez wiele lat. Do tego celu często kupujemy drogie i kosztowne mleczka, detergenty i inne środki czyszczące. Czasem okazuje się, że na darmo wydajemy ciężkie pieniądze. Zlew możemy czyścić i konserwować kuchennymi produktami codziennego użytku. W naszych domach znajdują się różnego rodzaju zlewozmywaki, ale na wszystkie dobrze podziała kilka prostych patentów. Proste rozwiązania Warto po każdym użyciu, a nie tylko od święta czyścić zlew szmatką i płynem do mycia naczyń. Następnie należy wytrzeć go do sucha. Pomoże to w regularnym likwidowaniu warstwy brudu, która może osadzać się na stalowej powierzchni. Świetny środkiem, który zabezpieczy nasz zlewozmywak na przyszłość, będzie olej. Wystarczy gąbka i kropla tłuszczu, by wysmarować delikatnie powierzchnię zlewu. W ten sposób w prosty sposób uda nam się przygotować cienką warstwę, która zabezpieczy zlew przed zabrudzeniami. Na ciężkie zabrudzenia świetnym rozwiązaniem będzie użycie mieszanki octu z sodą. Natrzyjcie powierzchnię zlewu taką mieszanką i zostawcie na kilka minut, a następnie wyszorujcie powierzchnię szmatką. Dezynfekcja i dogłębne wyczyszczenie...

Przeczytaj
Kuchenka, wykipiało
Pixabay/Myriams-Fotos
Newsy Kipi kasza, kipi groch. Co zrobić, żeby nic nam nie wykipiało? Banalny trik i koniec z szorowaniem kuchenki
Nawet wytrawnym kucharzom zdarzają się w kuchni wpadki. Jedną z nich może być kipiąca woda w garnku, która zalewa wam pół kuchenki. Wiecie o czym mówimy?
Aleksandra Jaworska
grudzień 19, 2020

Wpadki w kuchni to normalna kolej rzeczy. Jeśli zdarzyło się wam zalać kuchenkę, wiecie jak niewdzięcznym jest zadaniem usuwanie z niej zaschniętego, spalonego osadu. Są jednak sposoby, które ułatwią wam to działanie. Co może pójść nie tak w kuchni? Kuchnia to prawdziwy tor przeszkód dla osób, które nie wiedzą jak się w niej poruszać. W kuchni można zrobić sobie krzywdę. Moment nieuwagi i krojenie cebuli zamieni się w tor przeszkód. Nie można patrzeć na to miejsce wyłącznie pesymistycznie. Mówi się także, że kuchnia to serce domu. Właśnie tam najlepiej się rozmawia, odpoczywa, a niekiedy pracuje. Domowe potrawy smakują wyśmienicie, szczególnie robione z sercem i wedle sprawdzonych, babcinych przepisów. To też miejsce, które niełatwo utrzymać w czystości. Już sam proces gotowania może nam przysporzyć większego sprzątania. Produkty spożywcze mają do siebie to, że brudzą. Nawet zwykłe gotowanie kaszy może się okazać pracochłonne. Szczególnie jeśli gotowana kasza wykipi na waszą kuchenkę... Dowiedzcie się, co robić aby pożegnać się z problemem kipiących dań Kipiące danie to nic szczególnego, a raczej popularne i raczej codzienne zjawisko. Wykipieć może dosłownie wszystko, chociażby gotowane do drugiego dania ziemniaki. Kipiąca potrawa oprócz podniesienia wam ciśnienia, może też znacząco pobrudzić kuchenkę. Jak sobie z tym poradzić? Nie zawsze pomogą trzy oddechy. Niekiedy trzeba użyć kreatywności i pomóc sobie w pracy po sprzątaniu kuchenki. Przeczytajcie o prostych sposobach, które oszczędzą wam nerwów. Najczęściej kipiącym produktem jest mleko. Uratuje was gadżet w postaci krążka do gotowania mleka. Mleko, które zacznie się unosić uniesie także krążek. Wprawiony w ruch zrobi dużo hałasu...

Przeczytaj