Zasypcie truskawki solą i usmażcie dżem. Wyjdzie wam bez grama cukru
Getty Images
Newsy

Zasypcie truskawki solą i usmażcie dżem. Wyjdzie wam nawet bez grama cukru

Sól i truskawki? Wydaje się niedorzeczne, ale to jedno z lepszych połączeń w kuchni. Co więcej - sprawdzi się nawet do zrobienia dżemu. Wystarczy tylko trochę i nawet nie trzeba dodawać cukru.

Pomysł zasypywania truskawek solą może wydawać się dziwny. W końcu dżem z tych owoców ma być słodki, a nie słony - skąd więc ten pomysł? Okazuje się bowiem, że, paradoksalnie, sól doskonale komponuje się z truskawkami i wydobywa z nich to, co najlepsze - a dżem z dodatkiem tej przyprawy wychodzi lepszy, niż z cukrem. Sprawdźcie, na czym to polega. 

Czy sól pasuje do truskawek?

Już raz, w jednym z naszych artykułów, polecaliśmy wam jedzenie truskawek z niewielką ilością soli. Gdy sód wchodzi w reakcję ze składnikami znajdującymi się w tych owocach, wówczas ich smak staje się znacznie bardziej intensywny. Co więcej, sól fantastycznie będzie się komponowała z innymi owocami bogatymi w fruktozę, jak choćby arbuzy. 

Nie ma co jednak przesadzać z solą, ponieważ wystarczy zaledwie szczypta, by wydobyć wyjątkowy smak z owoców. Doprawione nią truskawki można zajadać w ramach przekąski albo podać na przyjęciu. 

Zobacz także
Nie cukier, nie miód, a ten 1 dodatek najlepiej pasuje do koktajlu z truskawek. Będzie tak pyszny, że odpłyniecie po 1 łyku

Nie cukier, nie miód, a ten 1 dodatek najlepiej pasuje do koktajlu z truskawek. Będzie tak pyszny, że odpłyniecie po 1 łyku

Nie smażę dżemu, tylko układam truskawki w słoikach w ten sposób. Mogą tak stać nawet ponad rok

Nie smażę dżemu, tylko układam truskawki w słoikach w ten sposób. Mogą tak stać nawet ponad rok

Jak zrobić dżem truskawkowy z solą?

Jeżeli dobrze się zastanowić, dodawanie cukru do już słodkich owoców nie ma większego sensu. Jeśli się z tym zgadzacie, wówczas może was zainteresować janginizacja. To metoda robienia przetworów bez dodatku cukru - zamiast niego używa się soli.

Wydobywa ona, jak już wspomnieliśmy wyżej, naturalną słodycz z owoców, a dodatkowo je zagęszcza. Wystarczy użyć dojrzałych i słodkich truskawek (lub innych owoców), by dżem wyszedł odpowiednio słodki. Gwarantujemy, że nie trzeba już dodawać do niego cukru. Sprawdźcie poniżej, jak zrobić dżem metodą janginizacji. 

Przepis na dżem truskawkowy z solą

Składniki:

  • 3 kilogramy truskawek

  • Ćwierć łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Umyjcie truskawki, a następnie oderwijcie szypułki i odetnijcie zielone, twarde „ogonki”.

  2. Tak przygotowane truskawki włóżcie do garnka o grubym dnie. Wsypcie około ¾ łyżeczki soli i zacznijcie podgrzewać truskawki.

  3. Następnie, przez około pół godziny gotujcie truskawki na bardzo małym ogniu. Po tym czasie wlejcie je do wyparzonych i wysuszonych słoików. Zakręćcie, odwróćcie do góry dnem i odłóżcie na blat, by wystygły.