
Pomysł zasypywania truskawek solą może wydawać się dziwny. W końcu dżem z tych owoców ma być słodki, a nie słony - skąd więc ten pomysł? Okazuje się bowiem, że, paradoksalnie, sól doskonale komponuje się z truskawkami i wydobywa z nich to, co najlepsze - a dżem z dodatkiem tej przyprawy wychodzi lepszy, niż z cukrem. Sprawdźcie, na czym to polega.
Czy sól pasuje do truskawek?
Już raz, w jednym z naszych artykułów, polecaliśmy wam jedzenie truskawek z niewielką ilością soli. Gdy sód wchodzi w reakcję ze składnikami znajdującymi się w tych owocach, wówczas ich smak staje się znacznie bardziej intensywny. Co więcej, sól fantastycznie będzie się komponowała z innymi owocami bogatymi w fruktozę, jak choćby arbuzy.
Nie ma co jednak przesadzać z solą, ponieważ wystarczy zaledwie szczypta, by wydobyć wyjątkowy smak z owoców. Doprawione nią truskawki można zajadać w ramach przekąski albo podać na przyjęciu.
Jak zrobić dżem truskawkowy z solą?
Jeżeli dobrze się zastanowić, dodawanie cukru do już słodkich owoców nie ma większego sensu. Jeśli się z tym zgadzacie, wówczas może was zainteresować janginizacja. To metoda robienia przetworów bez dodatku cukru - zamiast niego używa się soli.
Wydobywa ona, jak już wspomnieliśmy wyżej, naturalną słodycz z owoców, a dodatkowo je zagęszcza. Wystarczy użyć dojrzałych i słodkich truskawek (lub innych owoców), by dżem wyszedł odpowiednio słodki. Gwarantujemy, że nie trzeba już dodawać do niego cukru. Sprawdźcie poniżej, jak zrobić dżem metodą janginizacji.
Przepis na dżem truskawkowy z solą
Składniki:
-
3 kilogramy truskawek
-
Ćwierć łyżeczki soli
Przygotowanie:
-
Umyjcie truskawki, a następnie oderwijcie szypułki i odetnijcie zielone, twarde „ogonki”.
-
Tak przygotowane truskawki włóżcie do garnka o grubym dnie. Wsypcie około ¾ łyżeczki soli i zacznijcie podgrzewać truskawki.
-
Następnie, przez około pół godziny gotujcie truskawki na bardzo małym ogniu. Po tym czasie wlejcie je do wyparzonych i wysuszonych słoików. Zakręćcie, odwróćcie do góry dnem i odłóżcie na blat, by wystygły.