rosół babciny sposób
Flickr
Newsy

Zastosujcie ten babciny trik gotując rosół, a dzięki niemu nabierze niesamowitego smaku i wyrazistości.

Kiedy gotujecie rosół, dobrze wiecie, że nie ma tutaj dróg na skróty. By wywar wyszedł doskonale, trzeba zastosować się do kilku ważnych zasad.

Dla wielu początkujących kucharzy, niektóre z tych głównych punktów programu mogą wydawać się nieco dziwne.

Babcine sposoby mają to do siebie, że zwykle są jednak niezawodne. Wśród tych rosołowych króluje trik związany z mięsem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rosołowe oczka

O czym mowa? Oczywiście o tym, jakie mięso należy wybrać do rosołu. Nie sztuką będzie wrzucenie do garnka byle jakiego udka czy kawałka piersi.

Całe sedno sprawy zawiera się w dwóch słowach: tłuszcz i kości. To właśnie te dwa składniki decydują o wyglądzie i smaku rosołu.

Znane powiedzenie głosi, że cierpliwy nawet i kamień jest w stanie ugotować, ale akurat nie dotyczy ono rosołu.

Bulion na chudej piersi z kurczaka bez kości po prostu nie ma prawa się udać. Bez odpowiedniej dozy tłuszczu, możecie zapomnieć o charakterystycznych oczkach.

Zupa dla chorych

Oprócz tego, taka zupa nie będzie miała po prostu odpowiedniego smaku. Nie pomoże jej nawet nafaszerowana chemią kostka rosołowa.

Do gotowania rosołu konieczne jest zdrowe, najlepiej wiejskie mięso drobiowe, koniecznie dość tłuste i z kością.

Po co kość? Sporych rozmiarów „gnaty” są niezbędne, by rosół nabrał charakteru i wyrazistości, a także prozdrowotnych właściwości.

To właśnie drobiowe kostki, a właściwie zawarty w nich kolagen, sprawiają, że wywar ten podawany jest chorym i osłabionym.

Rosół nie tylko rozgrzewa, ale i wzmacnia w czasie choroby. Te właściwości nie staną się udziałem waszego rosołu, jeżeli zdecydujecie się na gotowanie zupy na chudym mięsie.

Zobacz także
placki

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ściemniały? 1 prosty trik, o którym nie mieliście pojęcia

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Wołowina i inne mięsa

Co z mięsem wołowym? Wielu ekspertów w dziedzinie gotowania złocistych wywarów nalega, by w garnku na zupę znalazł się także kawałek wołowiny.

Cóż, musimy przyznać, że ten aspekt gotowania rosołu znajduje się tylko i wyłącznie w waszej gestii.

Jedni wolą bardziej treściwe i konkretne w smaku i aromacie zupy. To właśnie dla nich istnieje koncept związany z wołowiną.

Pamiętajcie jednak, że sama wołowina nie rozwiązuje sprawy. Koniecznie wymieszajcie ją w garnku z kawałkiem tłustego, wiejskiego drobiu.

Jeśli lubicie eksperymenty, nie zawahajcie się spróbować rosołu na porcji mięsa z kaczki czy z gęsi. Będzie miał inny smak, ale to nie oznacza od razu, że będzie mniej smakował!

Rosół
Gotujmy.pl/aneta8185
Newsy
Rosół wyszedł wodnisty? Ten trik sprawi, że zupa znów będzie miała wyrazisty smak
Rosół możecie uratować banalnym trikiem, który nie każdy zna. A stosowały go już nasze babcie.

Czasem podczas długiego gotowania rosołu na maleńkim ogniu można nieco stracić czujność. Wtedy z garnka może wyparować za dużo płynu. Co wtedy robić? Nie martwcie się. Wystarczy uzupełnić braki wody wrzątkiem z czajnika . Nic prostszego. Gorzej, gdy podczas tego procesu omsknie się wam ręka i zupa stanie się za rzadka. Zbyt wodnisty rosół nie jest na pewno tym, na co czekają domownicy. Spokojnie, sprawa nie jest jeszcze przegrana. Zapomnijcie o wzmacnianiu smaku sztuczną kostką rosołową. Zamiast tego zwiększcie nieco ogień i dajcie rosołowi wyparować nadmiar płynu, gotując go dłużej. Dzięki temu bulion znów nabierze głębokiego i wyrazistego smaku. Jak wybrać mięso do rosołu drobiowego? Prawdziwą treść rosołu stanowi oczywiście mięso. To na mięsie opiera się niemal cały smak tej tradycyjnej zupy. Jakie mięso wybrać do gotowania rosołu? Najlepsza będzie wiejska kura, na którą mieszczuchy mogą „zapolować” na targowiskach. Jeśli macie kłopot z nabyciem kury, poszukajcie w marketach kurczaka zagrodowego, a przynajmniej udek i podudzi z takiego właśnie drobiu. Naturalnie karmione kury są sekretem smaku rosołu i charakterystycznych oczek pływających po powierzchni talerza i garnka. Bez tego ani rusz. Odpada gotowanie rosołu na chudym mięsie, na przykład na filecie z piersi kurczaka. Jakie mięso wybrać do rosołu? Mięso na rosół musi być drobiowe, musi być tłuste i musi koniecznie zawierać kości. Znajdujący się w kościach drobiowych kolagen wpływa na wartości zdrowotne zupy. Niektóre panie domu kombinują z gotowaniem rosołu z dodatkiem innego rodzaju mięsa, zwykle wołowiny . To już zostawiamy w waszej gestii. Niektórzy wolą bardziej zdecydowany, nieco cierpki smak gotowanej wołowiny, inni nie. Jeszcze inną opcją jest ugotowanie rosołu z innego rodzaju drobiu. Kawałek...

rosół
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego do rosołu warto dodać pomidora? Smaku tak przygotowanej zupy nigdy nie zapomnicie
Aromatyczny rosół to doskonały pomysł na chłodniejsze dni. Niewiele osób wie, że idealnym dodatkiem do wywaru jest pomidor. Dzięki niemu zupa będzie jeszcze lepsza. Jeśli nie znacie tego patentu, koniecznie się z nim zapoznajcie!

Rosół to danie, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu. Rosołem zajadali się nawet... neandertalczycy !  Przyrządzony na bazie dobrego mięsa oraz sporej ilości warzyw jest niezwykle aromatyczny, a dodatkowo ma wiele innych właściwości pozytywnie wpływających na funkcjonowanie organizmu, dlatego rosół uważany jest często za wywar z naturalnymi antybiotykami . Aby był odpowiednio smaczny, należy pamiętać o kilku zasadach. Jedną z nich jest dodatek pomidora do gotującego się wywaru.  Tradycyjny rosół Wywar warzywno-drobiowy to jedno z klasycznych polskich dań. Jest serwowany na co dzień, jak i od święta. Dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi często gości podczas różnego rodzaju imprez. Głównie stanowi samodzielną potrawę podawaną z dodatkiem ugotowanemu makaronu oraz warzyw z bulionu, jednak niekiedy może być również bazą czy dodatkiem do innych potraw. Może być podstawą wielu zup jak pomidorowa bądź zupy krem, a również dodatkowym składnikiem do risotto. Jest dość uniwersalną potrawą, która znajduje różne zastosowania w kuchni.  Przygotowanie wywaru Rosół to potrawa, która potrzebuje czasu. Nie wymaga większych zdolności kulinarnych, aczkolwiek proces gotowania im trwa dłużej, tym zupa jest lepsza. Do przyrządzenia rosołu należy zaopatrzyć się przede wszystkim w dobrej jakości drób. Najlepszy jest ten wiejski, gdyż jest pewność, iż w mięsie nie ma zbędnych antybiotyków czy dodatków. Dla urozmaicenia smaku, do gotującego się bulionu można również dodać kawałek wołowiny. Ten dodatek wzmacnia cały aromat. Wielu szefów kuchni zdradza swoje sekretne triki na jeszcze lepszy rosół. Często opierają się one na szczególnych dodatkach albo nietypowych sposobach gotowania...

Rosół
Gotujmy.pl/Ania321
Newsy
Wrzućcie kostkę lodu do rosołu a stanie się coś niezwykłego. Gdy ją wyłowicie... 
Od patentów i mitów dotyczących rosołu w sieci aż się roi. Najlepiej wybierać skuteczne i sprawdzone. Znamy jeden z nich!

Rosół kojarzy się z wakacjami na wsi i obiadem u babci. To pyszna i sycąca zupa, do której ugotowania należy się odpowiednio przygotować. Sekrety idealnego rosołu Smaki dzieciństwa to treść większości sentymentów, jakie wspominacie z bliskimi. Być może właśnie dlatego rosół jest najpopularniejszą polską zupą. Kojarzy się z najlepszym czasem beztroski. Nie wszystkie panie domu mają jednak swój przepis na rosół. A to absolutna klasyka wśród zup! Domowy rosół to posiłek idealny nie tylko na niedzielny obiad. Dobry rosół jest rozgrzewający i szczególnie przyda się na chłodniejsze dni, których nie brak w sezonie jesienno-zimowym. Rosół domowy najlepiej smakuje z własnoręcznie wykonanym makaronem. Gotowanie rosołu najlepiej zacząć od powolnego gotowania mięsa, a następnie dorzucania pozostałych składników. Domowy rosół podaje się z natką pietruszki i marchewką z gotowania. Pycha! Jakiego mięsa użyć do gotowania rosołu? Rosół tradycyjny najczęściej gotowany jest na mięsie drobiowym. Przyda wam się kura, gęś, a nawet kaczka. Rodzaj wybranego mięsa będzie miał jednak wpływ na smak i na kolor zupy. Liczy się przede wszystkim jakość mięsa. Jeśli wybieracie drób, powinien pochodzić z wolnego wybiegu lub być zakupiony ze sprawdzonego źródła.  Rosół rodem z Polski można także ugotować na wołowinie albo wymieszać w odpowiednich proporcjach mięso drobiowe i wołowe. Wtedy rosół będzie miał ciemniejszy kolor i mocniejszy smak. Warto na początek zaopatrzyć się na pewno w solidny garnek. Wskazówki, jak zrobić pyszny, domowy rosół Najważniejsza z zasad dotyczy czasu gotowania tego złocistego wywaru. Rosół nie lubi drogi na skróty. Przyda się cierpliwość. Wywar powinien pyrkać na...

Rosół mięso
Adobe Stock
Newsy
Gotujecie na tym rosół? Robicie duży błąd. Psujecie jego smak
Nic nie dzieje się bez przyczyny. Podobnie rzecz ma się rosołem. Źle wybrane mięso do gotowania złocistego wywaru poskutkuje niesmaczną zupą.

Doświadczone gospodynie domowe znają zasady przygotowywania rosołu na pamięć. Obudzone „w nocy, o północy” z pamięci wyrecytują przepis na najsmaczniejszy rosół. Jednak początkujący, czyli osoby, które zapragnęły ugotować pierwszą zupę w swoim życiu, łatwo mogą popełnić proste błędy. Jakie? Dlaczego rosół wychodzi niesmaczny? Przyczyn zepsucia smaku rosołu może być całe mnóstwo. W większości wiążą się one z wybranymi do zupy składnikami. Klasyczną, jeśli można tak w ogóle powiedzieć, pomyłką jest „przedawkowanie” marchewki. Dodanie zbyt dużej ilości tego warzywa w rosole, nie może się dobrze skończyć. Zapytacie: a niby to dlaczego? Marchewka rzeczywiście jest przepyszna po ugotowaniu – miękka, słodka i rozpływająca się w ustach. Gorzej działa jednak na sam wywar. Bulion gotowany z dużą ilością marchewki, stanie się po prostu zbyt słodki! Niektórzy w smaku rosołu z dużą ilością marchewki, doszukują się także czegoś w rodzaju cierpkości. Musimy przyznać im rację – coś jest na rzeczy. Co prawda powiedzenie mówi, że od przybytku głowa nie boli, ale akurat nie w wypadku rosołu. Tak samo jak z marchewką, sprawa  wygląda także z korzeniem pietruszki i selera. Smak tych wygotowanych warzyw, także może odmienić na niekorzyść smak waszego rosołu. Ten błąd popełniany jest jednak raczej rzadziej. Rosół na mięsie drobiowym Warzywa warzywami, ale o potknięcie łatwo szczególnie wtedy, gdy zbyt lekkomyślnie podejdziecie do wyboru mięsa na rosół. Stara szkoła mówi jasno – rosół musi być ugotowany na tłustym kawałku kury, najlepiej pochodzenia wiejskiego! Na tym w zasadzie można byłoby skończyć dyskusję, ale postaramy się nieco wgryźć w te „mięsne” szczegóły....