Sałatka jarzynowa
gotujmy.pl/konczi
Newsy

Zastosujcie ten trik a sałatka jarzynowa wyjdzie jeszcze smaczniejsza. Czy może być bardziej? Tak!

Obowiązkowy element imprez okolicznościowych, świąt, imienin – sałatka jarzynowa może być jeszcze lepsza niż dotychczas, jeśli zrobicie jedną dodatkową rzecz.

Różne są teorie na temat tego gdzie i jak powstał przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową, którą wszyscy znamy i lubimy. Jedna z wersji mówi, że nasza sałatka warzywna ma swoje źródło we francuskiej recepturze na „Macédoine”.

Francuska „Macedonia” to nic innego jak ugotowane warzywa pokrojone w równą kostkę z dodatkiem sosów i przypraw. Zestaw warzyw w wersji francuskiej i polskiej znacznie się jednak różni. Dlatego też źródeł „jarzynówki” musimy poszukać gdzieś indziej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Skąd pochodzi przepis na sałatkę jarzynową?

Trop wiedzie do Rosji. To właśnie tamtejsza sałatka „Olivier” do złudzenia przypomina naszą tradycyjną potrawę. Różnica polega głównie na tym, że do naszej „warzywnej” mało kto dodaje mięso. Rosjanie gustują z kolei w sałatkach z kurczakiem lub z pokrojoną w kostkę mortadelą.

Rosyjska sałatka „Olivier” ma długą historię. Jej skład mocno ewoluował. Rosyjscy arystokraci jadali ją podobno z rakami. Z czasem sałatka stała się popularna wśród prostych ludzi, którzy raki początkowo zamienili mięsem drobiowym, a w latach komunistycznego niedoboru wspomnianą mortadelą.

Popularność polskiej sałatki jarzynowej również zaczęła się w okresie PRL-u. Ważne jest jednak to, że wciąż nam smakuje i wzbudza radość wszystkich domowników dzięki swojemu smakowi.

A może być on jeszcze lepszy, gdy zamiast gotowania warzyw zdecydujecie się na ich upieczenie. Dzięki temu wydobędziecie z jarzyn jeszcze więcej smaku!

Sałatka jarzynowa – przepis

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 4 ogórki kiszone średniej wielkości
  • Pół korzenia selera
  • Kawałek pora
  • 1 jabłko
  • 2 jajka ugotowane twardo
  • Opcjonalnie – groszek konserwowy (ok. pół puszki)
  • Pół puszki konserwowej kukurydzy
  • 4-6 łyżek majonezu
  • Musztarda do smaku
  • Pieprz i sól
Zobacz także
Zróbcie sałatkę jarzynową z tym majonezem. Kosztuje niewiele, smakuje tak samo i jest mniej kaloryczny

Zróbcie sałatkę jarzynową z tym majonezem. Kosztuje niewiele, smakuje tak samo i jest mniej kaloryczny

Jak rozpoznać, że sałatka jarzynowa zaczęła się psuć? Te 3 sposoby są niezawodne

Jak rozpoznać, że sałatka jarzynowa zaczęła się psuć? Te 3 sposoby są niezawodne

Przygotowanie:

  1. Warzywa obierzcie i upieczcie (lub ugotujcie tradycyjnie) do miękkości.
    Uwaga! Poszczególne warzywa mogą potrzebować dłuższego lub krótszego czasu pieczenia. Zadbajcie o to, by wszystkie były tak samo miękkie.
  2. Wszystkie składniki pokrójcie dokładnie w małą kostkę. Warto pomóc sobie w tym zadaniu specjalnym sitkiem do krojenia miękkich warzyw.
  3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszajcie, doprawcie majonezem, musztardą, solą i pieprzem.
  4. Odstawcie gotową sałatkę na jakiś czas w chłodne miejsce, by smaki się dobrze połączyły.

Smacznego!

Oto najstarszy przepis na sałatkę jarzynową. Nie zgadniecie, co do niej dodawano
Newsy
Oto najstarszy przepis na sałatkę jarzynową. Nie zgadniecie, co do niej dodawano
Tak kiedyś przyrządzano sałatkę jarzynową. Będziecie w szoku, co do niej dodawano. Ze współczesną wersją ma niewiele wspólnego!

Sałatka jarzynowa to królowa sałatek. Nie ma chyba domu, w którym nie podawałoby się jej z okazji Wielkanocy, Bożego Narodzenia czy uroczystości typu imieniny lub urodziny. Wydawać by się mogło, że przepis na sałatkę jarzynową jest jeden, ale nic bardziej mylnego. Każda gospodyni domowa ma swój własny przepis na to danie i każda dodaje inne składniki. Jabłka pokrojone w kostkę, konserwowa kukurydza, cienko skrojony por czy cebula, fasolka… To tylko niektóre składniki, które wywołują niekończące się dyskusje na temat tego, jak właściwie przyrządzać tę potrawę. Sałatka jarzynowa z 1894 roku Pierwsza wzmianka o sałatce jarzynowej pochodzi z rosyjskiej gazety „Nasze jedzenie”. Przepis na to danie wymyślił kucharz Lucien Olivier, dlatego sałatka często nazywana jest sałatką Olivier lub sałatką rosyjską. Ze współczesną sałatką jarzynową, którą podaje się w Polsce, ma ona niewiele wspólnego. Jednak w Rosji nadal się ją podaje, choć w nieco zmodyfikowanej i uwspółcześnionej wersji. Drogie i obecnie trudniej dostępne składniki zostały zastąpione tymi tańszymi. Składniki na sałatkę Olivier z 1984 roku 3 duże ogony raków Pół jarząbka 1/4 szklanki pokrojonej w kostkę galaretki mięsnej 3-4 liście sałaty 1 duży korniszon 2 ziemniaki 1 łyżeczka kaparów Kilka oliwek 1,5 łyżki majonezu Przepis na sałatkę rosyjską Składniki 1 pierś z kurczaka 1 cebula 3 jajka 3 ziemniaki 2 duże ogórki kiszone 2 marchewki 1 puszka groszku konserwowego Majonez 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Ugotujcie w wodzie lub na parze kurczaka. Zimnego pokrójcie w grubszą kostkę. W lekko osolonej wodzie ugotujcie...

Sałatka po polsku. Tak Francuzi nazywają sałatkę jarzynową. Dodają do niej 1 rzecz
Adobe Stock
Newsy
Sałatka po polsku. Tak Francuzi nazywają sałatkę jarzynową. Dodają do niej 1 rzecz
Sałatka jarzynowa z tak nietypowym składnikiem? To mogli wymyślić tylko Francuzi, czyli mistrzowie kulinarnych kombinacji i ekstrawagancji. Nad Sekwaną na to danie mówi się „sałatka po polsku”.

Historia sałatki jarzynowej jest do prawdy zakręcona. Jej faktyczny początek miał miejsce w carskiej Rosji. Jeszcze przed niemal dwoma wiekami przyrządzano ją jednak zupełnie inaczej. W składzie tak zwanej sałatki Olivier aż roiło się od wytwornych składników, takich jak np. kapary. Przez lata skład sałatki jarzynowej mocno się zmienił. Można powiedzieć, że stał się dużo bliższy potrzebom prostych ludzi – ziemniaki, marchewki, ogórki okraszone majonezem. Do tego w Rosji do dziś dodają mięso, o którym w Polsce nie ma mowy w przypadku sałatki warzywnej. Jak przygotowują sałatkę jarzynową Francuzi? Tak czy siak, nie ma wątpliwości, że sałatka jarzynowa przywędrowała do Polski właśnie ze wschodu. Tam nosiła ona dumną, z francuska brzmiącą nazwę Olivier, by nadać potrawie nieco więcej powagi i światowego sznytu. Mało kto jednak wie, że sałatka warzywna nad Sekwanę trafiła właśnie z Polski! Nie łudźmy się, jarzynówka nie jest ulubionym daniem Francuzów. Jeżeli jednak przyrządzają „salade à la polonaise”, czyli „sałatkę po polsku”, dodają do niej jeden nietypowy dla nas składnik. Chodzi o świeżą natkę pietruszki pokrojoną i wymieszaną z resztą składników. Spróbowalibyście? Przepis na sałatkę jarzynową „po polsku” Składniki: 40 dag ziemniaków 20 dag marchewki 1 jabłko 60 g zielonego groszku 2-3 ogórki kiszone 2 jajka Duża garść natki pietruszki 1 łyżeczka musztardy 2-3 łyżki majonezu Sól Pieprz Przygotowanie: Ziemniaki i marchewkę obierzcie i ugotujcie. Jajka ugotujcie na twardo. Jabłka i ogórki pokrójcie drobno i wymieszajcie z pokrojonymi ziemniakami, marchewkami i jajkami, a także zielonym groszkiem. Wymieszajcie bardzo dokładnie...

Sałatka jarzynowa z ciecierzycą zaskoczy was smakiem. Każdy będzie się nią zajadał
Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy
Sałatka jarzynowa z ciecierzycą zaskoczy was smakiem. Każdy będzie się nią zajadał
Jeśli przepadacie za sałatką jarzynową, to na pewno będzie wam smakowała jej wersja z ciecierzycą. Sprawdźcie sami!

Mamy tu miłośników sałatki jarzynowej? Choć kojarzy się ona głównie ze świętami, to Wielkanoc ani Boże Narodzenie nie są jedyną wymówką do przygotowania tej smacznej potrawy! Co więcej, najlepiej smakuje sałatka przyrządzana z warzyw z rosołu, dlatego okazji do jej przygotowania jest aż nadto. By nieco urozmaicić klasyczną recepturę na sałatkę, spróbujcie zrobić ją z dodatkiem zdrowej ciecierzycy! Dzięki temu sałatka nie będzie tak ciężka i znajdzie się w niej jeszcze więcej witamin. Ciecierzyca zawiera bowiem bardzo dużo błonnika, który doskonale wpływa na pracę układu trawiennego oraz białka niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Polecamy sałatkę z przepisu dostępnego na portalu Gotujmy.pl! Przepis na sałatkę jarzynową z ciecierzycą Do przygotowania smacznej sałatki jarzynowej z dodatkiem ciecierzycy potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 3 jajka 3 marchewki 2 pietruszki Pół selera Pół puszki groszku konserwowego Pół puszki ciecierzycy konserwowej 5 łyżek majonezu Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie selera, marchewki i pietruszki i włóżcie do garnka z zimną wodą. Posólcie. Gotujcie przez około pół godziny do miękkości warzyw. Najlepiej jednak smakuje sałatka zrobiona z warzyw gotujących się w rosole, dlatego polecamy wam ugotować rosół i wykorzystać do sałatki właśnie takie warzywa. Gdy marchewki, pietruszki i seler będą już miękkie, wyjmijcie je z wody. Obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę. Jajka włóżcie do zimnej wody i ugotujcie. Średnie jajka powinny się gotować przez około 7-8 minut, a duże do 10 minut. Po ugotowaniu przelejcie jajka kilka razy zimną wodą. Obierzcie ze skorupki i pokrójcie bardzo drobno. Odsączcie ciecierzycę...

sałatka jarzynowa przepis
Flickr
Newsy
Sałatka jarzynowa będzie o niebo lepsza, gdy dodacie do niej 1 sekretny składnik. Takie połączenie zasmakuje każdemu
Wielkanoc nie może się obejść bez sałatki jarzynowej! Dodajcie do niej ten jeden składnik który sprawia, że jest jeszcze lepsza.

Sałatka z ugotowanych warzyw to jeden z polskich klasyków, który zawsze podaje się na Wielkanoc i Boże Narodzenie! Być może duża popularność tego przysmaku podczas świąt, wynika z tradycji. W końcu sałatka jarzynowa jest dość bogatym daniem, a na święta zawsze przyrządzano coś wyjątkowego, na co dawniej ludzie nie mogli pozwolić sobie na co dzień.  Wypróbujcie świetny przepis na klasyczną sałatkę jarzynową z pysznym dodatkiem który sprawi, że będzie jeszcze smaczniejsza! Najlepsze warzywa do sałatki jarzynowej Jakie są najlepsze warzywa do sałatki jarzynowej? Choć większość przepisów podaje, że warzywa wystarczy po prostu ugotować w wodzie i później je pokroić, to każdy doświadczony kucharz dobrze wie, jakie warzywa do sałatki są najlepsze. Te, na których gotował się rosół! Dlatego jeśli ugotowaliście niedawno bulion, to warto wykorzystać warzywa do zrobienia sałatki. Przepis na sałatkę jarzynową z serem Sałatka jarzynowa jest jeszcze bardziej pyszna, gdy dodacie do niej trochę startego żółtego sera ! Do przygotowania takiej sałatki jarzynowej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 średnie ziemniaki 3 średnie marchewki 2 pietruszki Ćwierć selera Kawałek białej części pora 4 ogórki kiszone 2 jabłka 3 jajka 1 puszka kukurydzy Pół puszki groszku 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 200 g sera żółtego w kawałku Natka pietruszki Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie ziemniaki, pietruszkę, marchew i selera. Włóżcie do garnka, zalejcie zimną wodą i zagotujcie. Gotujcie warzywa do miękkości. Wyjmijcie z wody, ostudźcie i obierzcie. 3 jajka ugotujcie na twardo i obierzcie ze skorupek. Obrane warzywa i jajka pokrójcie w drobną...