Sałatka warzywna
Wikipedia Commons
Newsy

Zastosujcie ten trik a sałatka jarzynowa wyjdzie jeszcze smaczniejsza. Czy może być bardziej? Nie uwierzycie, ale tak

Obowiązkowy element imprez okolicznościowych, świąt, imienin – sałatka jarzynowa może być jeszcze lepsza niż dotychczas!
Hubert Rój
styczeń 28, 2021

Różne są teorie na temat tego gdzie i jak powstał przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową, którą wszyscy znamy i lubimy.

Jedna z wersji mówi, że nasza sałatka warzywna ma swoje źródło we francuskiej recepturze na „Macédoine”.

Francuska „Macedonia” to nic innego jak ugotowane warzywa pokrojone w równą kostkę z dodatkiem sosów i przypraw.

Zestaw warzyw w wersji francuskiej i polskiej znacznie się jednak różni. Dlatego też źródeł „jarzynówki” musimy poszukać gdzieś indziej.

Zobacz także

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Wzór ze wschodu

Trop wiedzie do Rosji. To właśnie tamtejsza sałatka „Olivier” do złudzenia przypomina naszą tradycyjną potrawę.

Różnica polega głównie na tym, że do naszej „warzywnej” mało kto dodaje mięso. Rosjanie gustują z kolei w sałatkach z kurczakiem lub z pokrojoną w kostkę mortadelą.

Rosyjska sałatka „Olivier” ma długą historię. Jej skład mocno ewoluował. Rosyjscy arystokraci jadali ją podobno z rakami.

Z czasem sałatka stała się popularna wśród prostych ludzi, którzy raki początkowo zamienili mięsem drobiowym, a w latach komunistycznego niedoboru wspomnianą mortadelą.

Popularność polskiej sałatki jarzynowej również zaczęła się w okresie PRL-u. Ważne jest jednak to, że wciąż nam smakuje i wzbudza radość wszystkich domowników dzięki swojemu smakowi.

A może być on jeszcze lepszy, gdy zamiast gotowania warzyw zdecydujecie się na ich upieczenie. Dzięki temu wydobędziecie z jarzyn jeszcze więcej smaku!

Sałatka jarzynowa – przepis

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 4 ogórki kiszone średniej wielkości
  • Pół korzenia selera
  • Kawałek pora
  • 1 jabłko
  • 2 jajka ugotowane twardo
  • Opcjonalnie – groszek konserwowy (ok. pół puszki)
  • Pół puszki konserwowej kukurydzy
  • 4-6 łyżek majonezu
  • Musztarda do smaku
  • Pieprz i sól

Zobacz także

Przygotowanie:

  1. Warzywa obierzcie i upieczcie (lub ugotujcie tradycyjnie) do miękkości.
    Uwaga! Poszczególne warzywa mogą potrzebować dłuższego lub krótszego czasu pieczenia. Zadbajcie o to, by wszystkie były tak samo miękkie.
  2. Wszystkie składniki pokrójcie dokładnie w małą kostkę. Warto pomóc sobie w tym zadaniu specjalnym sitkiem do krojenia miękkich warzyw.
  3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszajcie, doprawcie majonezem, musztardą, solą i pieprzem.
  4. Odstawcie gotową sałatkę na jakiś czas w chłodne miejsce, by smaki się dobrze połączyły.

Smacznego!

Komentarze