pieczony kurczak
Adobe Stock
Newsy

Zastanawiasz się, ile czasu piec mięso? Wszystko zależy od dwóch czynników

Zastanawiasz się, jak upiec pieczeń idealną? Wystarczy trzymać się tych kilku prostych zasad!
Katarzyna Wyborska
grudzień 05, 2020

Zbliżające się święta do doskonała okazja do przygotowania popisowych dań mięsnych. Pieczony indyk czy kaczka są hitem każdego rodzinnego spotkania! Jednak ich przygotowanie stanowi często wyzwanie dla wielu osób. Jak piec mięso, żeby było soczyste, miękkie i aromatyczne? Często zamiast wymarzonej, pachnącej pieczeni wychodzi nam wysuszone na wiór i nieapetycznie wyglądające mięso, które smakuje jak trociny i pachnie węglem. Poznajcie sekret idealnej pieczeni!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Uważnie wybieraj mięso

Aby potrawa się udała, bardzo ważny jest odpowiedni wybór bazy, czyli samego mięsa! Niestety, kurczak czy indyk może być większym wyzwaniem ze względu na to, że jest bardzo chudym mięsem. A to tłuszcz niesie smak i odpowiada za soczystość pieczeni! Kolejny warunek to oczywiście świeżość składników. Mięso stare, twarde i pełne wody będzie po prostu niesmaczne. Wybierajmy świeże kawałki i z lekką warstwą tłuszczu. Najlepsze do pieczenia są udka z kurczaka, wieprzowa karkówka i boczek, a w przypadku wołowiny – rostbef. Jeżeli decydujemy się na upieczenie gęsiny lub kaczki, to najlepiej piec je w całości.

Zwróć uwagę na… wagę!

Nie wszyscy o tym wiedzą, a to podstawa dobrej pieczeni! Istnieje zasada mówiąca o tym, że mięso piecze się odpowiednio godzinę na każdy jego kilogram. Czyli przykładowo ważącą 4 kilogramy gęś należy piec przez 4 godziny. Prawda, że proste? Mięso pieczemy w około 180 stopniach, jednak należy pamiętać o tym, że jeżeli mamy naprawdę duży kawał mięsa, to trzeba go piec w niższej temperaturze. W przeciwnym razie wyschnie! Bezpieczny zakres temperatur to 150 – 180 stopni Celsjusza.

Patrz, co pieczesz

To wbrew pozorom bardzo ważna wskazówka! Rodzaje mięsa mocno różnią się między sobą i każde z nich wymaga innej temperatury i czasu pieczenia. Gdybyśmy ustawili piekarnik tak samo dla kurczaka i gęsi, to skończyłoby się to katastrofą! Poniżej mamy dla was małą ściągawkę pieczenia różnych mięs w 180 stopniach i termoobiegu:

  • Kurczak cały o wadze ok. 1,5 kg – 90 minut
  • Kurczak skrzydełka – 30 minut
  • Piersi z kurczaka – 25 – 35 minut
  • Schab 1 kg – 60 minut
  • Karkówka 1,5 kg – 90 minut
  • Gęś 5 kg – 5 godzin
Komentarze
Pierś z kaczki
babciagramolka/gotujmy.pl
Newsy Pierś z kaczki pieczona w popularnym składniku do ciast? Tak gotowały nasze mamy i babcie
Szukacie pomysłu na efektowny i smakowity obiad? Koniecznie wypróbujcie tego przepisu na pierś z kaczki.
Hubert Rój
grudzień 05, 2020

Ten przepis kryje w sobie dość nietypowe składniki. Anyż i kardamon kojarzą się nam przecież bardziej z wypiekiem świątecznych pierników albo z rozgrzewającą korzenną herbatą? Ale w połączeniu z drobiowym mięsem? Tak, zgadza się. Stosunkowo tłusta, ale niesamowicie intensywna w smaku kacza pierś wymaga specjalnego potraktowania w kuchni. Wiedziały już o tym nasze mamy i babcie. Być może umiejętność sprawnego gotowania kaczego mięsa brała się z po prostu z powszechności kaczki. Dawniej nasza drobiowa dieta nie ograniczała się tylko do mięsa kurzego. Gęsi, indyki, wreszcie kaczki – każde dobre gospodarstwo na wsi pełne było różnego rodzaju drobiu, który wykorzystywano na różnorakie sposoby. Jednym ze sposób przegotowania kaczki jest podzielenie tuszki na części i wykorzystanie piersi osobno. Wyfiletowane kawałki tego szlachetnego mięsa zrobią furorę na waszym stole także i dzisiaj. Ważne abyśmy zakupili dobrej jakości mięso. Wtedy wszystko pójdzie już jak z płatka. Przepis na pierś z kaczki smażonej w anyżu i kardamonie. Składniki: 3 filety z piersi kaczki 2 gwiazdki anyżu (lub łyżeczka anyżu w proszku) Kilka kulek pieprzu czarnego (lub, analogicznie, pieprz czarny w proszku) 1 łyżka cukru Łyżeczka cynamonu w proszku Łyżeczka kardamonu w proszku Sól Olej rzepakowy Przygotowanie: Mielimy anyż i pieprz w moździerzu. Mieszamy wszystkie przyprawy z cukrem. Solimy mięso i obtaczamy w dużej ilości przyprawowej mieszanki. Smażymy plastry kaczki na oleju z dwóch stron, na dużym ogniu. W ten sposób uda nam się uzyskać piękną, chrupką skórkę. Następnie przekładamy kaczkę do rozgrzanego piekarnika (ok. 180 st. C.) i pieczemy nie za długo – ok. 5-10 min. Filet z piersi kaczki nie powinien być zanadto wysuszony...

Przeczytaj