Zastanawiacie się, ile czasu piec mięso? Rzućcie okiem na tę rozpiskę
Adobe Stock
Newsy

Zastanawiacie się, ile czasu piec mięso? Rzućcie okiem na tę rozpiskę

Zastanawiacie się, jak upiec pieczeń idealną? Wystarczy trzymać się tych kilku prostych zasad!

Przygotowanie mięsa w piekarniku stanowi często wyzwanie dla wielu osób. Jak piec mięso, żeby było soczyste, miękkie i aromatyczne? Często zamiast wymarzonej, pachnącej pieczeni wychodzi nam wysuszone na wiór i nieapetycznie wyglądające mięso, które smakuje jak trociny i pachnie węglem. Poznajcie sekret idealnej pieczeni!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak wybrać mięso do pieczenia

Aby potrawa się udała, bardzo ważny jest odpowiedni wybór bazy, czyli samego mięsa! Niestety, kurczak czy indyk może być większym wyzwaniem ze względu na to, że jest bardzo chudym mięsem. A to tłuszcz niesie smak i odpowiada za soczystość pieczeni!

Kolejny warunek to oczywiście świeżość składników. Mięso stare, twarde i pełne wody będzie po prostu niesmaczne. Wybierajmy świeże kawałki i z lekką warstwą tłuszczu. Najlepsze do pieczenia są udka z kurczaka, wieprzowa karkówka i boczek, a w przypadku wołowiny – rostbef. Jeżeli decydujemy się na upieczenie gęsiny lub kaczki, to najlepiej piec je w całości.

Jak prawidłowo określić czas pieczenia mięsa?

Nie wszyscy o tym wiedzą, a to podstawa dobrej pieczeni! Istnieje zasada mówiąca o tym, że mięso piecze się odpowiednio godzinę na każdy jego kilogram. Czyli przykładowo ważącą 4 kilogramy gęś należy piec przez 4 godziny. Prawda, że proste?

Mięso pieczemy w około 180 stopniach, jednak należy pamiętać o tym, że jeżeli mamy naprawdę duży kawał mięsa, to trzeba go piec w niższej temperaturze. W przeciwnym razie wyschnie! Bezpieczny zakres temperatur to 150 – 180 stopni Celsjusza.

Zobacz także
Co sie dzieje z organizmem, gdy przestaniecie jeść mięso? Zwróćcie uwagę na to 1 zagrożenie

Co się dzieje z organizmem, gdy przestaniecie jeść mięso? Zwróćcie uwagę na to 1 zagrożenie

Obsmażacie mięso przed pieczeniem, żeby nie straciło soków? Więcej tego nie róbcie

Obsmażacie mięso przed pieczeniem, żeby nie straciło soków? Więcej tego nie róbcie

Ile piec mięso?

To wbrew pozorom bardzo ważna wskazówka! Rodzaje mięsa mocno różnią się między sobą i każde z nich wymaga innej temperatury i czasu pieczenia. Gdybyśmy ustawili piekarnik tak samo dla kurczaka i gęsi, to skończyłoby się to katastrofą! Poniżej mamy dla was małą ściągawkę pieczenia różnych mięs w 180 stopniach i termoobiegu:

  • Kurczak cały o wadze ok. 1,5 kg – 90 minut
  • Kurczak skrzydełka – 60 minut - 90 minut
  • Piersi z kurczaka – 25 – 35 minut
  • Schab 1 kg – 60 minut
  • Karkówka 1,5 kg – 90 minut
  • Gęś 5 kg – 5 godzin
Peklowana karkówka
Gotujmy.pl/lalunia
Newsy
Unikatowy przepis na peklowaną karkówkę. Po 7 dniach, gdy ją upieczecie jej soczystość was zachwyci 
Wyśmienita karkówka idealna na obiad czy na kanapki. Dzięki peklowaniu mięso nabierze niesamowitej soczystości, miękkości i smaku.

Peklowanie to sposób na przedłużenie trwałości mięsa. Nadaje mu wyrazisty aromat i smak. Zapobiega również rozwojowi bakterii - zapeklowane mięso wolniej się psuje. Poprzedzając dalszą obróbkę mięsa jak gotowanie, pieczenie czy grillowanie peklowaniem, mięso w sposób doskonały zyska na soczystości i kruchości. Zabieg ten można wykonać bez problemu w domu. Potrzebne będzie odpowiednie naczynie, woda, sól peklowa oraz przyprawy. Tak przygotowane mięso jest naprawdę kapitalne i wyjątkowe w smaku!  Przepis na peklowaną i zapiekaną karkówkę Składniki na 1.1/2 litra wody: 1.1/2 l wody   90 g soli peklowej (na 1 litr wody dajemy 60 g) 5 ząbków czosnku 5 sztuk ziela angielskiego  3 liście laurowe 2 łyżeczki pieprzu ziołowego Karkówka 1.1/2 kg Dodatkowo: 2 łyżki majeranku 3 ząbki czosnku  1 łyżka czerwonej mielonej papryki  Sposób przygotowania: Krok 1 Do większego garnka wlejcie odmierzoną wodę czyli  1.1/2 litra.  Dodajcie do niej liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz ziołowy. Wodę zagotujcie. Następnie dodajcie do niej pokrojony w plasterki czosnek i sól peklową.  Wymieszajcie wszystko do rozpuszczenia.  Gdy zalewa będzie już chłodna, włóżcie do niej karkówkę. Zalewa musi zakrywać całe mięso, które powinno być dość ciasno włożone do naczynia. Garnek zakryjcie i włóżcie do lodówki na 7 dni.  Codziennie obracajcie mięso, by równomiernie się zapeklowało.  Krok 2 Po siedmiu dniach wyjmijcie karkówkę z zalewy. Doprawcie mięso nacierając je majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem  i mieloną czerwoną papryką.   Natartą karkówkę...

gęś faszerowana przepis
AdobeStock
Przepisy
Tradycyjna polska gęś, że palce lizać! Ten farsz oczaruje cię swoim smakiem!
Jeżeli lubisz przepisy staropolskiej kuchni, to ten na pewno ci się spodoba! Stara receptura na tradycyjną, faszerowaną gęś po polsku - jest wyśmienita!

Idą święta, a z nimi czas na przygotowywanie wyjątkowych potraw, które gotujemy tylko na wielkie okazje. Jeśli chcesz oczarować swoich gości, to w tym roku przygotuj dla nich polską faszerowaną gęś! Zapomniana gęsina Dziś pewnie coraz mniej osób pamięta, że dawniej gęsina była bardzo często spożywana w Polsce. To tłuste i pożywne mięso, które kiedyś królowało na polskich stołach. Hodowla gęsi była u nas nieprawdopodobnie rozwinięta i w XIX wieku cała Europa jadła gęsi pochodzące z Polski! Potrawy z dorodnej i tłustej gęsi były uznawane za symbol luksusu – każdy porządny gospodarz chcąc zaimponować swoim gościom, na główne danie serwował właśnie gęś. Do dziś zachowały się przepisy na przygotowanie gęsiny na wiele sposobów. Dziś mamy dla was recepturę na tradycyjną, faszerowaną gęś! Przepis na faszerowaną gęś po polsku Aby przyrządzić tę wyjątkową potrawę z gęsiny, przygotujcie: 1 porcję gęsi (około 4 kg) 1 gęsią wątróbkę 3 saszetki kaszy gryczanej 3 plastry boczku 1 dużą cebulę 1 marchew Kilka podgrzybków Natkę pietruszki 1 jajo Liście laurowe Ziele angielskie Sól Pieprz Przygotowanie Z gęsi wyjmij podroby. Mięso osusz, a następnie natrzyj solą i pieprzem. Marchew, cebulę i boczek pokrój dokładnie w kostkę. Plastry boczku smaż na patelni, aż puści tłuszcz. Następnie dodaj cebulę i marchewkę. Gdy składniki się podsmażą, wsyp kaszę, przesmaż i wlej 3 szklanki wody. Gotuj do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Pokrój drobno wątróbkę, grzyby i pietruszkę, a następnie wsyp do patelni z kaszą. Rozbij jajko, wymieszaj trzepaczką i dodaj do kaszy. Wszystko dokładnie zamieszaj, dodaj liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego oraz dopraw solą i pieprzem. W...

pieczony kurczak przepis
AdobeStock
Newsy
Pięć sekretów najlepszego pieczonego kurczaka. Gdy pominiesz drugi danie bardzo straci na smaku
Chcesz upiec mięso, które oczaruje wszystkich gości? Trzymaj się tych wskazówek, a możesz być pewna, że będzie przepyszne!

Szukasz sposobu na chrupiącego, aromatycznego kurczaka? Gdy wypróbujesz te wskazówki, to możesz mieć pewność, że mięso będzie przepyszne! Rozpływające się w ustach i soczyste – aż ślinka cieknie! Domownicy będą prosić o dokładkę, a goście nie dadzą ci spokoju, dopóki nie podzielisz się z nimi przepisem. Poznaj 5 trików na upieczenie smacznego kurczaka! #1: Wybierz dobre mięso Szykujesz się do zrobienia pieczeni z kurczaka, więc wybierasz największą sztukę, jaką znalazłeś w sklepie? Błąd! Niestety, im większy kurczak, tym mniej będzie smaczny. Spowodowane jest to stosowaniem specjalnych pasz i antybiotyków podczas hodowli, ponieważ dzięki tym zabiegom kurczaki są bardzo duże. Jednak przez to znacznie tracą na smaku. Wybierz mięso z ekologicznej hodowli – kurczak będzie mniejszy, ale znacznie smaczniejszy! #2: Patrz na temperaturę Każdy mistrz kuchni ci to powie – jeżeli wyciągasz mięso z lodówki, to nie wkładaj go od razu do piekarnika! Bardzo ważne jest, żeby przed pieczeniem osiągnęło temperaturę pokojową (albo się do niej przynajmniej zbliżyło). Dlatego zanim wrzucisz kurczaka do piekarnika, wyjmij go z lodówki przynajmniej godzinę wcześniej i odstaw na blat. #3: Próbuj farszu Zanim włożysz farsz do kurczaka, upewnij się czy jest smaczny i odpowiednio doprawiony! Pieczenie nie sprawi, że niedobry farsz nagle zacznie smakować. Dlatego bardzo ważne jest, by w trakcie przygotowywania sprawdzać czy nie jest zbyt łagodny lub niesłony i doprawić go, jeśli trzeba. #4: Daj mu się przegryźć Mamy dla was wskazówkę dotyczącą farszu – będzie dużo lepszy, jeśli przygotujecie go dzień przed! Co ważne, nie trzymajcie go w lodówce, tylko w jakimś chłodnym miejscu, np. w spiżarni. Dzięki temu smak się przegryzie, a farsz nie przejdzie zapachem lodówki. I...

Dlaczego indyka i kurczaka w całości powinno się piec nogami bliżej tylnej ścianki piekarnika?
Adobe Stock
Newsy
Jak piec kurczaka w całości? Włóżcie go do piekarnika w ten sposób, a upiecze się równomiernie
Jak powinno się piec drób w całości, by wyszedł perfekcyjnie? Przeczytajcie nasze wskazówki. Wiemy nawet, gdzie poprawnie umiejscowić indyka i kurczaka, a także inne ptaki w piekarniku.

Pieczenie całego kurczaka lub indyka zarezerwowane jest na wystawne, niedzielne obiady lub na różnego rodzaju rodzinne uroczystości. Nieprzypadkowo to właśnie cały pieczony indyk stał się symbolem amerykańskiego narodowego święta, znanego także pod nazwą Święta Dziękczynienia. Także i w polskich daniach drób pieczony w całości rezerwowany jest na duże święta czy uroczystości rodzinne. Nie ma to bowiem jak pyszny kurczak, kaczka czy też indyk wypieczony na złocisty kolor i podany z dodatkami w postaci pieczonych ziemniaczków i surówek... Jak ustawić mięso kurczaka i indyka do pieczenia? Jedna z ważnych, ale często zapominanych zasad pieczenia drobiu dużych rozmiarów mówi o tym, by ustawić go nóżkami w stronę dalszej ścianki piekarnika. Indyk lub kurczak musi więc „wjechać nogami do przodu” do piekarnika przez to, że to właśnie nogi, czyli udka pieką się najdłużej i wymagają wyższej temperatury niż delikatna pierś. Większe ciepło mają zagwarantowane właśnie w dalszej części piekarnika. Kiedy już wstawiliście swojego „kuraka” do pieczenia, pozostaje włączyć odpowiedni program i czekać na ucztę. Mniejsze ptaki wymagają ok. 45 minut pieczenia na każdy kilogram ich wagi.  W przypadku większych okazów czas ten wydłuża się o ok. 15 minut. Krótko mówiąc: 2-kilogramowy kurczak, podlewany regularnie sosem powinien być gotowy po ok. 2 godzinach pieczenia w temp. 180 st. C. W jakim naczyniu upiec kurczaka i indyka? Sposób pieczenia kurczaka i indyka znacząco od siebie nie odbiega. I w jednym, i w drugim przypadku konieczne jest zastosowanie się do kilku ważnych zasad samego pieczenia, ale i procesu przygotowania mięsa do pieczenia. Nic nie zastąpi oczywiście profesjonalnego rożna, na którym drób...