Zastanawiacie się jak obniżyć indeks glikemiczny jedzenia? Te sprawdzone triki wam pomogą
Flickr
Newsy

Zastanawiacie się jak obniżyć indeks glikemiczny jedzenia? Te sprawdzone triki wam pomogą

Dla osób, które zmagają się z podwyższonym cukrem, niezwykle ważne są odpowiednie posiłki. Chodzi tu głównie o tzw. IG, czyli indeks glikemiczny spożywanego jedzenia. Sprawdźcie, jak przygotowywać potrawy by ich IG było jak najniższe, a wartość dla organizmu duża.

Osoby z cukrzycą powinny opanować kilka zasad tworzenia posiłków. Dotyczą one wybierania odpowiednich produktów i właściwego łączenia ich ze sobą, jak również mniej oczywistych zagadnień, jak np. temperatura posiłków. 

Co to jest indeks glikemiczny? 

IG to wskaźnik, który określa, ile węglowodanów zostaje wchłoniętych z jelit do krwi podczas trawienia jakiegoś produktu. Im wyższe jest IG, tym produkt w większym stopniu podnosi glikemię (poziom glukozy we krwi). 

Jak obniżyć indeks, by ustabilizowąć poziom glikemii na stabilnym poziomie? Mamy na to kilka prostych rozwiązań. Sprawdźcie naszą ściągawkę poniżej.

Zobacz także
Tymi przyprawami zastąpicie cukier. Idealne rozwiązanie dla cukrzyków

Tymi przyprawami skutecznie zastąpicie cukier. Idealne rozwiązanie dla cukrzyków 

Dla diabetyków i osób zagrożonych cukrzycą. Jedzcie garść dziennie, a obniżą cukier we krwi

Jedzcie garść dziennie, a obniżą cukier we krwi. Pozycja obowiązkowa dla diabetyków

Zasady przygotowywania posiłków z niskim indeksem glikemicznym 

  • Długie gotowanie, smażenie i pieczenie podnosi IG i niszczy witaminy. Starajcie się jeść jak najwięcej surowych produktów lub poddanych krótkiej obróbce termicznej. 
  • Gotujcie kasze, makaron i ryż o 1-2 minuty krócej niż podane jest to na opakowaniu. Jeżeli są jeszcze zbyt twarde dla was, gotujcie minutę dłużej i ponownie ich spróbujcie. 
  • Łączcie odpowiednio mąki ze sobą. Mąkę ryżową, kukurydzianą i ziemniaczaną stosujcie w towarzystwie innych mąk obniżających IG, np. mąki z ciecierzycy, z groszku czy z fasoli. 
  • Łączcie węglowodany z dobrym tłuszczem. Spowolni on opróżnianie żołądka i szybkość trawienia produktów w jelicie cienkim. To spowoduje wolniejsze trawienie węglowodanów i zmniejszy wyrzutu insuliny po posiłku. 
  • Włączcie do diety produkty bogate w błonnik pokarmowy. 
  • Przygotowując potrawy z mąki, takie jak placki czy naleśniki, dodajcie do nich otręby lub płatki owsiane czy jęczmienne. 
  • Używajcie do przygotowywania dań: soku z cytryny, octu jabłkowego, a także soku z kiszonek. Kwasy organiczne wpływają na obniżenie indeksu potraw. 
  • Gorące jedzenie ma wyższy indeks glikemiczny. Dlatego odczekajcie chwilę, by ugotowany obiad przestygł. 
  • Produkty węglowodanowe, które jecie na zimno, umieśćcie wcześniej w lodówce na 12 godzin. Pomoże to obniżyć IG.  
  • Jeśli lubicie ziemniaki, ryż lub makaron starajcie się go jeść następnego dnia. Po prostu wstawcie na noc do lodówki. Jedzenie bogate w skrobię, zaraz po ugotowaniu z łatwością podnosi cukier. Gdy jednak potem podda się je działaniu niskiej temperatury, zmienia swoje właściwości i jest przyjazne cukrzykom. 
  • Jedzcie niezupełnie dojrzałe owoce – mają niższy IG od mocno dojrzałych czy przejrzałych. 
  • Jedzcie również owoce i warzywa nierozdrobnione. Krojenie, tarcie, miksowanie podnosi IG. Lepiej jest więc zjeść cały owoc niż zrobić z niego koktajl, nawet bez dodatku cukru.

Źródło: onet.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wielu Polaków zjada to po obiedzie. Nie wiedzą, jak bardzo sobie szkodzą
Pixabay
Newsy
Wielu Polaków zjada to po obiedzie. Nie wiedzą, jak bardzo sobie szkodzą
Ten produkt wydaje się zdrowy, ale nie powinniście jeść go w tym momencie…

Zjedliście już obiad, odchodzicie od stołu, powinniście czuć się najedzeni, ale dalej macie ochotę na coś słodkiego… Czy to znajome uczucie? Być może sięgacie wtedy po słodycze, albo próbujecie wybrać zdrowsze - owoce. Czy to dobry pomysł? Niekoniecznie! Sprawdźcie, dlaczego nie powinno się tak robić. Czy jedzenie deseru jest zdrowe? W wielu domach jedzenie deseru po obiedzie to coś normalnego. Zastanawialiście się jednak kiedyś, czy to zdrowe? Okazuje się, że niekoniecznie. Nie chodzi o samo jedzenie słodyczy, które jak wiadomo nie jest wskazane. Po obiedzie nie powinno się jeść nawet owoców! Dlaczego nie powinno się jeść owoców po obiedzie? Jedzenie owoców bezpośrednio po obiedzie, może źle wpłynąć na wasze zdrowie. Chodzi o to, że po obiedzie żołądek jest pełny, wy powinniście czuć się najedzeni i usatysfakcjonowani. Jeśli zjecie w tym momencie jakiś produkt, przedłuży się cały proces trawienia. Całe jedzenie pozostanie w żołądku na dłużej, obciążając układ trawienny. To spowoduje uczucie ciężkości na dłużej. Jest jeszcze jeden powód. Chodzi o poziom cukru we krwi. Po obiedzie, na który zazwyczaj jecie ziemniaki, kaszę lub ryż, czyli źródła węglowodanów, poziom cukru we krwi podnosi się. Wasza trzustka produkuje wtedy insulinę, która ma za zadanie obniżyć poziom cukru we krwi, a dostarczyć energię wszystkim komórkom ciała. Jeśli po obiedzie spożywacie dodatkowo deser, działacie na swoją niekorzyść. Wasza trzustka musi jeszcze mocniej pracować i wydzielać więcej insuliny. Długofalowo takie procesy mogą przyczyniać się do powstawania insulinooporności i cukrzycy. Wysoki poziom insuliny nie jest korzystny dla zdrowia. Kiedy najzdrowiej jeść owoce? Kiedy w takim razie powinniście jeść owoce? Bez różnicy, po prostu nie jedzcie ich bezpośrednio...

Nie łączcie ziemniaków z masłem. (tytuł - druga część w trakcie pisania)
Adobe Stock
Newsy
Jecie ziemniaki z masłem? O tym koniecznie powinni wiedzieć cukrzycy
Jeśli skarżycie się na insulinoodporność to wiecie, że musicie ograniczyć jedzenie ziemniaków. Wyjaśniamy jak zmniejszyć ich niekorzystny wpływ na poziom cukru we krwi.

Ziemniaki to warzywo numer 1 na polskich stołach. Jeśli możecie jeść ziemniaki bez ograniczeń, to pewnie nawet nie wyobrażacie sobie obiadu bez nich. I choć kartofle są nie tylko smaczne, ale zawierają też wiele wartościowych składników odżywczych, to jednak nie każdy może ich jeść ile chce. Powinni ograniczyć je na przykład diabetycy. Dlaczego? Właściwości i wartości odżywcze ziemniaków Ziemniaki wbrew powszechnym opiniom nie są bardzo tuczące. 100 g zawiera tylko 70 kalorii. Ponadto, w takiej porcji jest 20 g węglowodanów, 2 g białka i 2 g błonnika. Szczególnie cenione przez lekarzy i dietetyków są ze względu na zawartość witamin i minerałów. Znajdują się w nich witaminy B3, B6, C, E i K, a także ważne minerały, jak utrzymujący równowagę elektrolitową organizmu potas, czy wchodzący w skład kości i zębów fosfor. Jednak są grupy osób, którym lekarze odradzają częste jedzenie ziemniaków. To chorzy na cukrzycę. Dzieje się tak dlatego, że to najpopularniejsze polskie warzywo posiada bardzo wysoki indeks glikemiczny, IG=95. Indeks glikemiczny jest wskaźnikiem pokazującym jak kształtuje się poziom glukozy we krwi, w ciągu 120 minut po spożyciu danego produktu. Punktem odniesienia do obliczanie indeksu jest glukoza, czyli czysty cukier. Glukoza ma IG na poziomie 100. Oznacza to, że po jej spożyciu odbywa się bardzo gwałtowny wyrzut cukru do krwi. Jest to zjawisko niebezpieczne dla cukrzyków. To właśnie z powodu wysokiego poziomu we krwi, diabetycy powinni wykluczyć cukier z diety. Wysoki indeks glikemiczny ziemniaków powoduje, że podobnie jak cukier, powinny one być wyeliminowane z diety cukrzyków. Gdy nie możecie jeść ziemniaków, jedzcie... ziemniaki z masłem Istnieją jednak pewne sztuczki, które powodują, że niedozwolone produkty...

Ten makaron gotuje się 5 minut i jest dużo zdrowszy od tradycyjnego. Kupicie go w Biedronce i Lidlu
AdobeStock
Newsy
Ten makaron gotuje się 5 minut i jest dużo zdrowszy od tradycyjnego. Kupicie go w Biedronce i Lidlu
Koniecznie musicie wypróbować! To produkt, który warto kupić i lepiej poznać.

Powszechnie wiadomo, że makaron nie jest zbyt dietetycznym produktem. Jest on dość mocno kaloryczny, zrobiony jest z białej mąki, która szybko podnosi poziom cukru we krwi. Nie nadaje się zbyt dobrze dla cukrzyków. Są sposoby na zmniejszenie kaloryczności tradycyjnego makaronu oraz jest wiele metod na poprawienie jego pożywności. Głównie opiera się to na zmianie dodatków do makaronu . Zamiast śmietany można stosować sos pomidorowy, zamiast boczku dodać niskokalorycznego kurczaka. Zdrowszy, lepszy makaron Ta porada jest jednak zupełnie inna. Prezentujemy wam makaron, którego być może nie znacie. Chodzi o makaron ze strączków. Na rynku występuje kilka rodzajów takiego makaronu: Makaron z groszku (najczęściej zielony) Makaron z soczewicy (najczęściej czerwony, ale też żółty lub czarny) Makaron z ciecierzycy Choć produkt ten brzmi dość egzotycznie, makarony z roślin strączkowych dostaniecie łatwo w większości sklepów. Są dostępne na przykład w Biedronce i Lidlu. Zalety makaronów z roślin strączkowych Makarony ze strączków są o wiele bardziej pożywne niż te ze zbóż. Zawierają też więcej białka i błonnika, który wspomaga trawienie. Oprócz tego w makaronach z roślin strączkowych znajdziecie też minerały: Żelazo Potas Wapń Makarony z roślin strączkowych biją na głowę zwykły makaron pszenny pod praktycznie każdym względem. Makaron ze strączków jest dodatkowo bardzo praktyczny. Jest gotowy praktycznie w 5 minut. Na opakowaniu możecie znaleźć nawet informacje, ze gotuje się go od 3 do 5 minut. Najlepiej gotować ten makaron trochę krócej, by pozostawał al dente. Makarony z roślin strączkowych mają też o wiele niższy Indeks Glikemiczny niż zwykle makarony z mąki zbożowej. Mogą je jeść...

Te owoce najszybciej podnoszą poziom cukru we krwi. Powinni je ograniczać szczególnie diabetycy
Adobe Stock
Newsy
Te owoce najszybciej podnoszą poziom cukru we krwi. Powinni je ograniczać szczególnie diabetycy
Które owoce są najzdrowsze, a których lepiej unikać? Jedzcie świeże, sezonowe, a te z wysokim IG odstawcie.

Lekarze od dziesięcioleci powtarzają, że żeby utrzymać dobry stan zdrowia, należy włączyć do diety owoce i warzywa. Najnowsze piramidy żywieniowe nieco precyzują tę obecność owoców i warzyw w daniach: na 2 porcje warzyw powinna przypadać 1 porcja owoców. Na zmniejszenie ilości świeżych owoców w stosunku do warzyw wpłynęło to, że owoce, także te nieprzetworzone, zawierają duże ilości cukru. A cukier nie jest obojętny dla zdrowia. Dlaczego cukier w organizmie jest niebezpieczny?  Cukier występuje nie tylko w owocach. Mniejsze ilości znajdują się w niemal wszystkich produktach spożywczych, także warzywach, zbożach, nabiale. To niezbędny węglowodan, który w organizmie rozkłada się na glukozę. Choć glukoza jest ważna do prawidłowego funkcjonowania, np. do prawidłowej pracy mózgu potrzebujemy 130 g glukozy dziennie, to szkodliwy jest zarówno jej nadmiar, jak i zbyt szybkie pojawienie się we krwi. To jak szybko wzrasta poziom cukru we krwi po zjedzeniu poszczególnych produktów, w tym owoców, pokazuje indeks glikemiczny produktów. Wysoki indeks glikemiczny sprawia, że wchłonięte podczas trawienia węglowodany powodują gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi. Takie zjawisko jest szczególnie niebezpieczne dla cukrzyków. Które owoce najszybciej podnoszą poziom cukru? Owoce o tej samej zawartości cukru, mogą w różny sposób powodować wzrost poziomu cukru we krwi. Niebezpieczne dla zdrowia jest, to gdy dzieje się to gwałtownym rzutem. Owoce, które mają wysoki indeks glikemiczny, a więc których powinniście unikać, a gdy macie cukrzycę – wyeliminować z diety, to: Dżemy, konfitury i przetwory owocowe. Owoce w czasie przetwarzania, smażenia, gotowania tracą dużą część swoich właściwości zdrowotnych. Poza tym z reguły przetwory...