Osoby z cukrzycą powinny opanować kilka zasad tworzenia posiłków. Dotyczą one wybierania odpowiednich produktów i właściwego łączenia ich ze sobą, jak również mniej oczywistych zagadnień, jak np. temperatura posiłków. 

Co to jest indeks glikemiczny? 

IG to wskaźnik, który określa, ile węglowodanów zostaje wchłoniętych z jelit do krwi podczas trawienia jakiegoś produktu. Im wyższe jest IG, tym produkt w większym stopniu podnosi glikemię (poziom glukozy we krwi). 

Jak obniżyć indeks, by ustabilizowąć poziom glikemii na stabilnym poziomie? Mamy na to kilka prostych rozwiązań. Sprawdźcie naszą ściągawkę poniżej.

Zobacz także:

Zasady przygotowywania posiłków z niskim indeksem glikemicznym 

  • Długie gotowanie, smażenie i pieczenie podnosi IG i niszczy witaminy. Starajcie się jeść jak najwięcej surowych produktów lub poddanych krótkiej obróbce termicznej. 
  • Gotujcie kasze, makaron i ryż o 1-2 minuty krócej niż podane jest to na opakowaniu. Jeżeli są jeszcze zbyt twarde dla was, gotujcie minutę dłużej i ponownie ich spróbujcie. 
  • Łączcie odpowiednio mąki ze sobą. Mąkę ryżową, kukurydzianą i ziemniaczaną stosujcie w towarzystwie innych mąk obniżających IG, np. mąki z ciecierzycy, z groszku czy z fasoli. 
  • Łączcie węglowodany z dobrym tłuszczem. Spowolni on opróżnianie żołądka i szybkość trawienia produktów w jelicie cienkim. To spowoduje wolniejsze trawienie węglowodanów i zmniejszy wyrzutu insuliny po posiłku. 
  • Włączcie do diety produkty bogate w błonnik pokarmowy. 
  • Przygotowując potrawy z mąki, takie jak placki czy naleśniki, dodajcie do nich otręby lub płatki owsiane czy jęczmienne. 
  • Używajcie do przygotowywania dań: soku z cytryny, octu jabłkowego, a także soku z kiszonek. Kwasy organiczne wpływają na obniżenie indeksu potraw. 
  • Gorące jedzenie ma wyższy indeks glikemiczny. Dlatego odczekajcie chwilę, by ugotowany obiad przestygł. 
  • Produkty węglowodanowe, które jecie na zimno, umieśćcie wcześniej w lodówce na 12 godzin. Pomoże to obniżyć IG.  
  • Jeśli lubicie ziemniaki, ryż lub makaron starajcie się go jeść następnego dnia. Po prostu wstawcie na noc do lodówki. Jedzenie bogate w skrobię, zaraz po ugotowaniu z łatwością podnosi cukier. Gdy jednak potem podda się je działaniu niskiej temperatury, zmienia swoje właściwości i jest przyjazne cukrzykom. 
  • Jedzcie niezupełnie dojrzałe owoce – mają niższy IG od mocno dojrzałych czy przejrzałych. 
  • Jedzcie również owoce i warzywa nierozdrobnione. Krojenie, tarcie, miksowanie podnosi IG. Lepiej jest więc zjeść cały owoc niż zrobić z niego koktajl, nawet bez dodatku cukru.

Źródło: onet.pl