Osoby z cukrzycą powinny opanować kilka zasad tworzenia posiłków. Dotyczą one wybierania odpowiednich produktów i właściwego łączenia ich ze sobą, jak również mniej oczywistych zagadnień, jak np. temperatura posiłków.
Co to jest indeks glikemiczny?
IG to wskaźnik, który określa, ile węglowodanów zostaje wchłoniętych z jelit do krwi podczas trawienia jakiegoś produktu. Im wyższe jest IG, tym produkt w większym stopniu podnosi glikemię (poziom glukozy we krwi).
Jak obniżyć indeks, by ustabilizowąć poziom glikemii na stabilnym poziomie? Mamy na to kilka prostych rozwiązań. Sprawdźcie naszą ściągawkę poniżej.
Zobacz także:
Zasady przygotowywania posiłków z niskim indeksem glikemicznym
- Długie gotowanie, smażenie i pieczenie podnosi IG i niszczy witaminy. Starajcie się jeść jak najwięcej surowych produktów lub poddanych krótkiej obróbce termicznej.
- Gotujcie kasze, makaron i ryż o 1-2 minuty krócej niż podane jest to na opakowaniu. Jeżeli są jeszcze zbyt twarde dla was, gotujcie minutę dłużej i ponownie ich spróbujcie.
- Łączcie odpowiednio mąki ze sobą. Mąkę ryżową, kukurydzianą i ziemniaczaną stosujcie w towarzystwie innych mąk obniżających IG, np. mąki z ciecierzycy, z groszku czy z fasoli.
- Łączcie węglowodany z dobrym tłuszczem. Spowolni on opróżnianie żołądka i szybkość trawienia produktów w jelicie cienkim. To spowoduje wolniejsze trawienie węglowodanów i zmniejszy wyrzutu insuliny po posiłku.
- Włączcie do diety produkty bogate w błonnik pokarmowy.
- Przygotowując potrawy z mąki, takie jak placki czy naleśniki, dodajcie do nich otręby lub płatki owsiane czy jęczmienne.
- Używajcie do przygotowywania dań: soku z cytryny, octu jabłkowego, a także soku z kiszonek. Kwasy organiczne wpływają na obniżenie indeksu potraw.
- Gorące jedzenie ma wyższy indeks glikemiczny. Dlatego odczekajcie chwilę, by ugotowany obiad przestygł.
- Produkty węglowodanowe, które jecie na zimno, umieśćcie wcześniej w lodówce na 12 godzin. Pomoże to obniżyć IG.
- Jeśli lubicie ziemniaki, ryż lub makaron starajcie się go jeść następnego dnia. Po prostu wstawcie na noc do lodówki. Jedzenie bogate w skrobię, zaraz po ugotowaniu z łatwością podnosi cukier. Gdy jednak potem podda się je działaniu niskiej temperatury, zmienia swoje właściwości i jest przyjazne cukrzykom.
- Jedzcie niezupełnie dojrzałe owoce – mają niższy IG od mocno dojrzałych czy przejrzałych.
- Jedzcie również owoce i warzywa nierozdrobnione. Krojenie, tarcie, miksowanie podnosi IG. Lepiej jest więc zjeść cały owoc niż zrobić z niego koktajl, nawet bez dodatku cukru.
Źródło: onet.pl