Choć niektórzy mogą się wzdrygać na myśl o zasmażce, trzeba przyznać, że wiele dobrych dań na bazie kapusty, sosów czy zup po prostu się bez tego składnika nie obędzie.

Zasadniczą wadą zasmażki są niestety kalorie, jakie dodaje ona do każdego dania. W końcu składa się z mąki i dużej ilości tłuszczu. Nie musicie jednak całkowicie rezygnować z zasmażki nawet na diecie - da się ją bowiem nieco „odchudzić”. Sprawdźcie, jak to zrobić. 

Jak zrobić zasmażkę bez tłuszczu?

Wiecie, że da się wykonać zasmażkę bez nawet jednego grama tłuszczu? Jest to jak najbardziej możliwe, a taką zasmażkę później możecie spokojnie dodać do wybranego dania. 

Zobacz także:

Wysypcie po prostu mąkę na suchą patelnię i uprażcie, aż będzie miała złoty kolor. Następnie, cały czas mieszając, powoli wlewajcie ciepłą wodę albo bulion (mięsny lub warzywny - to już zależy od was). Dokładnie wymieszajcie, by nie pozostała ani jedna grudka. Kiedy konsystencja zasmażki będzie już jednolita, możecie ją wlać do bigosu lub innej potrawy. 

Pamiętajcie o podstawowej zasadzie robienia zasmażki - do gorącej zasmażki dolewa się gorącą wodę, a do chłodnej zimną. Jeśli się pomylicie, w zasmażce powstaną grudki. 

Jakie są rodzaje zasmażki?

Zasmażka wcale nie jest tak banalną rzeczą, jak mogłoby się wydawać. Wyróżnia się trzy rodzaje zasmażki:

  • Zasmażka I stopnia - podsmaża się ją krótko, tylko do momentu, w którym mąka traci swój charakterystyczny zapach. Ma biały kolor. 

  • Zasmażka II stopnia - ma barwę lekko brązową, określaną czasami jako kolor słomkowy.

  • Zasmażka III stopnia - ten rodzaj smaży się najdłużej, a jej kolor jest ciemnobrązowy. 

Co zamiast zasmażki?

Zasmażka służy do zagęszczania sosów i zup, jeżeli jednak nie macie pod ręką mąki, możecie wykorzystać w tym celu inne produkty. Dobrze sprawdzają się żółtka jaj (koniecznie dokładnie oddzielone od białek), a także serek topiony.

Możecie też po prostu spróbować odparować sos, by naturalnie się zagęścił. Jeżeli robicie gulasz albo zupę, możecie dodać startą na tarce cukinię. Nie zmienia ona znacząco smaku dania, a pomoże je zagęścić bez dodatku mąki.