Zasmażka bez grama tłuszczu? Zróbcie ją w ten sposób, a będzie lekka jak piórko
Flickr
Newsy

Zasmażka bez grama tłuszczu? Zróbcie ją w ten sposób, a danie będzie lekkie jak piórko

Nie musicie całkowicie rezygnować z zasmażki nawet, jeśli dbacie o linię - wystarczy nieco zmodyfikować jej klasyczną recepturę.

Choć niektórzy mogą się wzdrygać na myśl o zasmażce, trzeba przyznać, że wiele dobrych dań na bazie kapusty, sosów czy zup po prostu się bez tego składnika nie obędzie.

Zasadniczą wadą zasmażki są niestety kalorie, jakie dodaje ona do każdego dania. W końcu składa się z mąki i dużej ilości tłuszczu. Nie musicie jednak całkowicie rezygnować z zasmażki nawet na diecie - da się ją bowiem nieco „odchudzić”. Sprawdźcie, jak to zrobić. 

Jak zrobić zasmażkę bez tłuszczu?

Wiecie, że da się wykonać zasmażkę bez nawet jednego grama tłuszczu? Jest to jak najbardziej możliwe, a taką zasmażkę później możecie spokojnie dodać do wybranego dania. 

Wysypcie po prostu mąkę na suchą patelnię i uprażcie, aż będzie miała złoty kolor. Następnie, cały czas mieszając, powoli wlewajcie ciepłą wodę albo bulion (mięsny lub warzywny - to już zależy od was). Dokładnie wymieszajcie, by nie pozostała ani jedna grudka. Kiedy konsystencja zasmażki będzie już jednolita, możecie ją wlać do bigosu lub innej potrawy. 

Pamiętajcie o podstawowej zasadzie robienia zasmażki - do gorącej zasmażki dolewa się gorącą wodę, a do chłodnej zimną. Jeśli się pomylicie, w zasmażce powstaną grudki. 

Jakie są rodzaje zasmażki?

Zasmażka wcale nie jest tak banalną rzeczą, jak mogłoby się wydawać. Wyróżnia się trzy rodzaje zasmażki:

  • Zasmażka I stopnia - podsmaża się ją krótko, tylko do momentu, w którym mąka traci swój charakterystyczny zapach. Ma biały kolor. 

  • Zasmażka II stopnia - ma barwę lekko brązową, określaną czasami jako kolor słomkowy.

  • Zasmażka III stopnia - ten rodzaj smaży się najdłużej, a jej kolor jest ciemnobrązowy. 

Co zamiast zasmażki?

Zasmażka służy do zagęszczania sosów i zup, jeżeli jednak nie macie pod ręką mąki, możecie wykorzystać w tym celu inne produkty. Dobrze sprawdzają się żółtka jaj (koniecznie dokładnie oddzielone od białek), a także serek topiony.

Możecie też po prostu spróbować odparować sos, by naturalnie się zagęścił. Jeżeli robicie gulasz albo zupę, możecie dodać startą na tarce cukinię. Nie zmienia ona znacząco smaku dania, a pomoże je zagęścić bez dodatku mąki. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

flaki przepis
AdobeStock
Newsy
Jak przygotować idealną zasmażkę do flaków? Sprawdźcie ten przepis. Lepszego nie znajdziecie
Choć nie jest bardzo dietetyczna, zasmażka odpowiada za wyjątkowy smak wielu dań. Zrobicie ją według prostego przepisu.

Co to za flaczki bez zasmażki! Dowiedzcie się, jakich błędów unikać i jak zrobić najsmaczniejszą zasmażkę. Jak zrobić idealną zasmażkę? W teorii, przygotowanie zasmażki nie jest trudne, ale trzeba pamiętać o kilku zasadach! Jeżeli je pominiecie, to zasmażka nie będzie tak smaczna albo w ogóle nie wyjdzie. Stosujcie się do tych wskazówek: Jeżeli będziecie smażyć zasmażkę krótko , to użyjcie masła lub margaryny . Tak przyrządza się białą zasmażkę do warzyw. Jeśli zamierzacie zrobić ciemną zasmażkę , która wymaga dłuższego smażenia, to użyjcie do niej oleju (masło zaczęłoby się palić) . Najpierw dodawajcie tłuszcz, a potem mąkę. W zasmażce nie powinno być żadnych grudek! Jej konsystencja powinna być gładka. Robiąc zasmażkę, cały czas mieszajcie – w przeciwnym razie się przypali. Do gorącego dania dodaje się zimną zasmażkę, natomiast do gorącej zasmażki wlewa się zimny płyn. Pamiętajcie o tej zasadzie! Mąka czy bułka tarta? Klasyczną zasmażkę robi się z mąki i tłuszczu w proporcjach 1:1 , choć część osób preferuje bułkę tartą. Jednak ten składnik nie będzie pasował do większości dań! Zasmażka z bułki tartej nadaje się przede wszystkim do warzyw, na przykład gotowanego kalafiora albo fasolki szparagowej. Do flaków, kapusty czy gulaszu, należy dodawać zasmażkę zrobioną z mąki i masła lub oleju. Przepis na zasmażkę do flaków Do przygotowania zasmażki, która idealnie nadaje się do flaczków, będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 1,5 łyżki masła 1,5 łyżki mąki 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej Przygotowanie: Roztopcie na patelni masło. Gdy będzie już płynne, wsypcie 1,5 łyżki mąki i smażcie cały czas mieszając. Zasmażka powinna mieć...

Zasmażka do zup
Gotujmy.pl/Justine27
Newsy
Idealna do zup, sosów i gotowanych warzyw. Jak zrobić przepyszną zasmażkę?
Zasmażka może znaleźć w kuchni wiele zastosowań. Nie lubicie rzadkich potraw? Zasmażka przyjdzie wam z pomocą.

Gotowanie wymaga umiejętności i sprytu. Czasami kilka sztuczek wystarczy, a kuchnia nie będzie miała przed wami żadnych tajemnic. Zasmażka ma ważne miejsce  w polskiej kuchni Sentymenty do tradycyjnych przepisów potrafią wziąć górę. Szczególnie jeśli mowa o trikach, które znały jeszcze wasze babcie. Jeden z nich dotyczy zagęszczania potraw. Nic nie zrobi tego lepiej niż prosta i każdorazowo skuteczna zasmażka.  Mimo że nie znajdziecie jej w eksperymentach kuchni z całego świata, to sprawdzony sposób na zbyt rzadkie potrawy, które są codziennością. Robienie zasmażki nie należy do skomplikowanych zadań. Zwyczajowo powstaje z połączenia mąki z tłuszczem w proporcjach 1:1. Wybór tłuszczu zależy od czasu, jaki ma on spędzić na patelni oraz od potrawy, do której zamierzacie wykorzystać zasmażkę. Do krótszego smażenia nadają się masło i margaryna. Gdy czas przygotowania zasmażki będzie wynosił kilka minut, wybierzcie oleje roślinne. Tłuszcz ląduje na patelni w pierwszej kolejności. Następnie należy dodać mąkę. Im dłużej mieszacie składniki, tym lepiej dla waszej zasmażki. Zresztą bez tego zasmażka w mgnieniu oka się przypali. Dobrze zrobiona zasmażka konsystencją przypomina budyń i nie posiada grudek. Jak połączyć danie z zasmażką? Do gorącej zasmażki należy wlewać zimny płyn, natomiast podgrzaną potrawę wzbogaca się zimną zasmażką. To szczególnie ważne, gdy nie jesteście pewni, jak zrobić zasmażkę do flaków i innych popisowych dań, a planujecie za chwilę małe, ale bardzo ważne przyjęcie. Można wyróżnić 3 typy zasmażek: biała – dla fanów warzywnych dań, np. do marchewki z groszkiem. Mieszankę tłuszczu i mąki należy smażyć krótko i zdjąć z ognia, gdy tylko składniki połączą się w...

Nikt inny nie robi takich zup jak babcie. Oto 3 sposoby na zasmażkę babć, pochodzące z "Kuchni Polskiej" z 1966 r.
Adobe Stobk
Newsy
Nikt inny nie robi takich zup, jak babcie. Oto 3 sposoby na zasmażkę babć, z „Kuchni Polskiej" z 1966 r.
Myśląc o smakach z dzieciństwa, nie myślimy o tym, że dawne zupy były kaloryczne i tuczące. Myślimy raczej o ich smaku, który kojarzy się z czasem beztroski. Taki sentyment do dawnych dań został zbadany i nazwany. To Comfort Food.

Kiedyś inaczej gotowano zupy. Miały nasycać na długo, a w biedniejszych domach były jedynym gorącym, kalorycznym posiłkiem w ciągu dnia. Dlatego gospodynie stawały na głowie, żeby ze zwykłej zupy, z dostępnych składników, zrobić pełnowartościowy, pożywny posiłek. To oznacza, że to co dziś najbardziej zarzucamy zupom babć, czyli  to, że są gęste, tłuste i mączyste, kiedyś było ich atutem. Ale i tak pewnie lubicie te dawne smaki, które pamiętacie z dzieciństwa. Podpowiadamy, jak je odtworzyć.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Strzelczyk Tomasz (@oddaszfartucha) Dlaczego zupy babć są takie szczególne? Zastanawialiście się dlaczego, choć krytykujecie babcine zupy za to, że są gęste i tłuste, to jednak z rozrzewnieniem wspominacie ich smak? I jedząc zupę jarzynową w pracy, wspominacie te jarzynowe z koperkiem, które gotowała babcia. Też zdarza wam się myśleć, że nikt tak nie doprawiał barszczu ukraińskiego i nie robił tak rozgrzewającej grochówki? Okazało się, że powracanie myślami do potraw z dzieciństwa to właściwość, o której mówi wiele osób. W 1996 r. po raz pierwszy zostało użyte określenie „Comfort Food”. Tak nazwano produkty spożywcze, a potem całe dania, które kojarzą nam się z dzieciństwem, czyli czasem beztroski i radości. To właśnie ten sentyment z dzieciństwem i miłe wspomnienia powodują, że potrawy określane jako Comfort Food poprawiają nastrój, dają poczucie bezpieczeństwa, wprowadzają spokój. W Polsce do takich dań często zalicza się naleśniki,...

zupa zapalanka
Flickr
Newsy
Szybka i tania zapalanka. Zupa jak z dawnej kuchni prababci. Za 8 zł ugotujecie cały gar
Zupa zapalanka to dla wielu osób powrót do dzieciństwa. Jest nie tylko treściwa, smaczna, ale i szybka w przygotowaniu. Koniecznie przygotujcie to danie z przepisu prababci!

Zupa zapalanka to smak dzieciństwa naszych rodziców. Mimo upływu lat wciąż jest popularna nie tylko dzięki szybkości jej przygotowania, ale smaku i niskiej cenie składników. Dzięki zasmażce z mąki jest również delikatna. Podawana ze świeżym pieczywem oraz natką pietruszki to świetny pomysł na obiad przy chwilowej dziurze budżetowej. Niskobudżetowe składniki zapalanki Aby przygotować zapalankę należy zaopatrzyć się w kilka składników, jednak większość z was i tak ma je zapewne w domowych zapasach. Zatem trzeba przede wszystkim mieć słoninę, warzywa takie jak marchew, ziemniaki, cebula oraz przyprawy. Aby zupa była bogatsza w smak i składniki, możecie dodać do niej także kiełbasę. Dzięki niedużej ilości składników zupę przygotowuje się w kilka chwil. Jest idealna na chłodniejsze dni oraz zimowe wieczory, gdyż doskonale rozgrzewa, a to wszystko poprzez słoninę. Poprzez dodatek mąki w postaci zasmażki będzie kremowa, co jest kolejnym dodatkowym plusem. Przepis na zupę zapalankę Składniki: 2 marchewki 5 ziemniaków 1 większa cebula kawałek słoniny liście laurowe mąka sól natka pietruszki Przygotowanie: Marchewkę obierzcie i pokrójcie w plasterki. Następnie ugotujcie ją w niewielkiej ilości wody.  Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w niewielką kostkę.  Gdy marchewka będzie na wpół miękka, dolejcie do niej więcej wrzątku oraz dodajcie pokrojone ziemniaki, kilka liści laurowych i szczyptę soli. Całość gotujcie do miękkości. W tym czasie obierzcie cebulę i drobno posiekajcie, a słoninę pokrójcie w kawałki. Tak przygotowaną słoninę wrzućcie na patelnię. Kiedy wytopi się z niej trochę tłuszczu, dodajcie do niej cebulę. Wszystko smażcie do zarumienienia. Gdy skwarki będą gotowe, zbierzcie je...