Szynki, polędwice, wędliny i inne mięsne wyroby to często przekleństwo dla najmłodszych. Małe brzdące szaleją za czekoladkami, cukierkami ani myślą o jedzeniu normalnego jedzenia.
Zazwyczaj nie pomaga ani prośba, ani groźba. Szkraby można przechytrzyć tylko sposobem. A tym sposobem jest zwykle ładne i efektowne podanie posiłku.
Jak więc zachęcić malców do jedzenia szynki? Najlepiej wypróbować naszą propozycją. Są nią pyszne i łatwe w przygotowaniu ruloniki.
Będziemy potrzebowali do nich kilku składników. Oprócz oczywiście szynki będą to: m.in. groszek konserwowy, ser żółty i jajka. Efekt zaskoczy nie tylko najmłodszych!
Zobacz także:
Ruloniki z szynki – przepis
Składniki:
- 10 plasterków szynki
- 2 łyżki chrzanu
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 łyżka groszku konserwowego
- 5 plasterków sera żółtego
- 1-2 ogórki kiszone
- 1 łyżka kukurydzy w puszce
- Marchewka
- 1 łyżka śmietany
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
- Jajko gotujemy na twardo, oddzielamy żółtko od białka. Żółtko rozdrabniamy widelcem i mieszamy z chrzanem.
- Pozostałe białka kroimy w kostkę, podobnie jak ogórek.
- Marchewkę gotujemy i także kroimy w drobną kostkę.
- Pokrojone białko, marchewkę, ogórki, kukurydzę i groszek mieszamy ze śmietaną, przyprawiamy do smaku.
- Na plasterek szynki kładziemy pół plasterka sera i porcję naszej „sałatki warzywnej”. Zawijamy i smarujemy na koniec pastą jajeczno-chrzanową.
- Podajemy z chlebem. Smacznego!