Szynki, polędwice, wędliny i inne mięsne wyroby to często przekleństwo dla najmłodszych. Małe brzdące szaleją za czekoladkami, cukierkami ani myślą o jedzeniu normalnego jedzenia.

Zazwyczaj nie pomaga ani prośba, ani groźba. Szkraby można przechytrzyć tylko sposobem. A tym sposobem jest zwykle ładne i efektowne podanie posiłku.

Jak więc zachęcić malców do jedzenia szynki? Najlepiej wypróbować naszą propozycją. Są nią pyszne i łatwe w przygotowaniu ruloniki.

Będziemy potrzebowali do nich kilku składników. Oprócz oczywiście szynki będą to: m.in. groszek konserwowy, ser żółty i jajka. Efekt zaskoczy nie tylko najmłodszych!

Zobacz także:

Ruloniki z szynki – przepis

Składniki:

  • 10 plasterków szynki
  • 2 łyżki chrzanu
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżka groszku konserwowego
  • 5 plasterków sera żółtego
  • 1-2 ogórki kiszone
  • 1 łyżka kukurydzy w puszce
  • Marchewka
  • 1 łyżka śmietany
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Jajko gotujemy na twardo, oddzielamy żółtko od białka. Żółtko rozdrabniamy widelcem i mieszamy z chrzanem.
  2. Pozostałe białka kroimy w kostkę, podobnie jak ogórek.
  3. Marchewkę gotujemy i także kroimy w drobną kostkę.
  4. Pokrojone białko, marchewkę, ogórki, kukurydzę i groszek mieszamy ze śmietaną, przyprawiamy do smaku.
  5. Na plasterek szynki kładziemy pół plasterka sera i porcję naszej „sałatki warzywnej”. Zawijamy i smarujemy na koniec pastą jajeczno-chrzanową.
  6. Podajemy z chlebem. Smacznego!