Szynka z dodatkami
aga25/gotujmy.pl
Newsy

Zaskocz swoich bliskich. Genialne i pyszne roladki z szynki. Znikną z talerzy w mgnieniu oka

To pomył na przystawkę w sam raz dla małych niejadków. Mali smakosze przekonają się do takiej szynki prędzej, niż byście się spodziewali.

Szynki, polędwice, wędliny i inne mięsne wyroby to często przekleństwo dla najmłodszych. Małe brzdące szaleją za czekoladkami, cukierkami ani myślą o jedzeniu normalnego jedzenia.

Zazwyczaj nie pomaga ani prośba, ani groźba. Szkraby można przechytrzyć tylko sposobem. A tym sposobem jest zwykle ładne i efektowne podanie posiłku.

Jak więc zachęcić malców do jedzenia szynki? Najlepiej wypróbować naszą propozycją. Są nią pyszne i łatwe w przygotowaniu ruloniki.

Będziemy potrzebowali do nich kilku składników. Oprócz oczywiście szynki będą to: m.in. groszek konserwowy, ser żółty i jajka. Efekt zaskoczy nie tylko najmłodszych!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ruloniki z szynki – przepis

Składniki:

  • 10 plasterków szynki
  • 2 łyżki chrzanu
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżka groszku konserwowego
  • 5 plasterków sera żółtego
  • 1-2 ogórki kiszone
  • 1 łyżka kukurydzy w puszce
  • Marchewka
  • 1 łyżka śmietany
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Jajko gotujemy na twardo, oddzielamy żółtko od białka. Żółtko rozdrabniamy widelcem i mieszamy z chrzanem.
  2. Pozostałe białka kroimy w kostkę, podobnie jak ogórek.
  3. Marchewkę gotujemy i także kroimy w drobną kostkę.
  4. Pokrojone białko, marchewkę, ogórki, kukurydzę i groszek mieszamy ze śmietaną, przyprawiamy do smaku.
  5. Na plasterek szynki kładziemy pół plasterka sera i porcję naszej „sałatki warzywnej”. Zawijamy i smarujemy na koniec pastą jajeczno-chrzanową.
  6. Podajemy z chlebem. Smacznego!
sałatka warstwowa
Gotujmy.pl
Newsy
Ta pyszna i kolorowa warstwowa sałatka z powodzeniem mogłaby zastąpić obiad. Jeden składnik zaskakuje. Istna rewelacja
Lubicie jeść konkretne sałatki? Przygotujcie tę przepyszną, warstwową sałatkę z dużą ilością warzyw, przypraw i mięsa. Jest tak pyszna i syta, że z powodzeniem mogłaby zastąpić obiad. Jak ją przygotować?

Co powiecie na bardzo prostą i efektowną wielowarstwową sałatkę? Ta z naszego przepisu to gwarancja prawdziwej eksplozji smaków. Będzie idealna zarówno na obiad, jak i na kolację. Czego potrzebujecie do jej przygotowania? Wielowarstwowa sałatka z naszego przepisu zawiera wszystko, czego dusza zapragnie. Znajdziecie w niej świeże i konserwowe warzywa – czerwoną cebulę, ogórki konserwowe, kukurydzę, czerwoną fasolę i marchewkę. Głębi smaku dodaje jej również starty żółty ser oraz chuda szynka. Całość, okraszona przyprawami i kremowym majonezem, tworzy kompozycję wprost idealną. Ale to nie wszystko. Gdy dodacie do sałatki złociste cebulki konserwowe, jeszcze bardziej zyska ona na smaku. Tak przygotowana sałatka z pewnością wzbogaci wasz stół podczas niejednej okazji. Jesteśmy pewni, że zarówno wasi domownicy, jak i goście, będą się nią zajadać ze smakiem. Jak zrobić tę pyszną i kolorową sałatkę? Poniżej znajdziecie przepis. Składniki: Słoik cebulki konserwowej złocistej  Puszka kukurydzy 3 marchewki 1 czerwona cebula Puszka czerwonej fasoli 5 jajek 6 ogórków konserwowych 25 dag chudej szynki (możecie też użyć polędwicy sopockiej) Majonez 25 dag żółtego sera Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Zaczynamy od ugotowania marchewek w mundurkach. Marchewki obieramy i kroimy w kostkę.  W garnku gotujemy jajka na twardo. Po ugotowaniu i ostudzeniu, jajka obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa puszkowe odcedzamy z zalewy. Szynkę kroimy w paseczki. Sałatkę układamy w naczyniu warstwami: cebulka złocista, marchewka, kukurydza, szynka, czerwona fasola, ogórek konserwowy, jajka, majonez.  Sałatkę oprószamy z wierzchu starym żółtym serem oraz przyprawami.

Pikantne faszerowane jajka na Wielkanoc. Dodajcie 1 łyżkę tego sosu a będą obłędne w smaku
Gotujmy.pl/Bernadetta
Newsy
Pikantne faszerowane jajka na Wielkanoc. Dodajcie 1 łyżkę tego sosu a będą obłędne w smaku
Już za kilka dni będziemy obchodzić Wielkanoc. To ostatni dzwonek na przygotowanie świątecznego menu. Nie może w nim oczywiście zabraknąć faszerowanych jajek. Co powiecie na te przepyszne, wiosenne jajka z fioletowym farszem?

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. To idealny moment na to, by pomyśleć o świątecznych potrawach. Poza takimi klasykami, jak żurek z białą kiełbasą, swojskie wędliny, sałatka jarzynowa i ciasta – mazurek, sernik i baba wielkanocna, na naszym stole nie może oczywiście zabraknąć faszerowanych jajek na twardo. Pikantne faszerowane jajka na Wielkanoc Co powiecie na naszą propozycję? Czy te jajka faszerowane buraczano-chrzanową pastą w kuszącym fioletowym kolorze, nie wyglądają obłędnie? Ich przygotowanie zajmie wam dosłownie chwilę, a efekt smakowo-wizualny zrobi piorunujące wrażenie na waszych gościach. Przygotujcie na święta takie jajka a na pewno nie pożałujecie. Sprawdziliśmy - są przepyszne! Składniki: 4 jajka 2 średnie buraczki 1 łyżeczka ostrego chrzanu 1 czubata łyżka majonezu Natka pietruszki do dekoracji Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Buraki myjemy, osuszamy, zawijamy w folię spożywczą (błyszczącą stroną na zewnątrz) i pieczemy przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Studzimy a następnie obieramy ze skórki. Jednego buraka kroimy w cienkie plasterki, a drugiego siekamy w bardzo drobną kostkę. Jajka gotujemy na twardo, hartujemy zimną wodą, obieramy. Przecinamy wzdłuż na pół. Żółtka dodajemy do pokrojonego w kostkę buraka wraz z chrzanem i majonezem. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Białka jaj układamy na plasterkach buraka. Faszerujemy pastą z buraczka i chrzanu. Przybieramy listkami natki pietruszki. Podajemy po przygotowaniu. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl

Prosta sałatka
gotujmy.pl/monikaT83
Newsy
Przepyszna sałatka za kilka złotych. Składniki z pewnością masz w lodówce. Sekretem jest wyjątkowy sos
Tak prostej sałatki jeszcze nie przyrządzaliście. Ma jeszcze jeden plus. Na jej przygotowanie wydasz grosze.

Trochę ryżu, sera żółtego, papryki, groszku oraz wyjątkowy sos, stworzy zaskakujące połączenie smaków. Jeśli jesteście fanami szybkich i smacznych sałatek, ten przepis podbije wasze serca. Sałatka jest niezwykle prosta i przygotujecie ją z najpopularniejszych składników z domowej kuchni. Zdrowy, brązowy ryż  Brązowy ryż, na którego bazie przyrządzimy naszą sałatkę, jest zdrowszy i bardziej wartościowy niż ryż biały, więc powinniśmy często wykorzystywać go w naszej kuchni. Wspomaga on układ trawienny, reguluje właściwy poziom cukru we krwi oraz redukuje poziom złego cholesterolu, dzięki dużej zawartości witaminy E. Ryż brązowy wykazuje również działanie antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe i jest doskonałym źródłem energii. Stanowi cenne wsparcie dla naszego układu immunologicznego, zmniejszając podatność na infekcje. Na zrobienie tej sałatki będziecie potrzebować tylko 30 minut. Co musimy przygotować? Składniki na prostą sałatkę ryżową: 1 szklanka suchego brązowego ryżu 150 g szynki w kawałku 120 g sera żółtego w kawałku 1 mała papryka czerwona 1 puszka groszku 3 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu pikantnego Sól, pieprz  Przygotowanie: Ryż przepłukujemy pod bieżącą wodą a następnie gotujemy około 30 minut do miękkości. W czasie, gdy ryż będzie się gotować, przygotowujemy nasze pozostałe składniki. Ser i szynkę kroimy w kostkę o średniej wielkości. Paprykę myjemy i kroimy w mniejszą kostkę. Groszek z puszki odcedzamy, przepłukujemy wodą.  Gdy ryż będzie gotowy, odcedzamy go i studzimy, a następnie przekładamy go do miski. Dodajemy nasze składniki do ryżu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nasz wyjątkowy sos przyrządzamy z majonezu i ketchupu  Do wymieszanych w misce...

mini galaretki
Gotujmy.pl
Newsy
Mini-galaretki na kukurydzianych waflach to prawdziwy hit tej Wielkanocy. Smakują genialnie z plastrem wędzonej szynki
Lubicie warzywne mini-galaretki? To świetnie. Koniecznie przetestujcie nasz przepis na galaretki podawane na chrupiących waflach. Zbliża się Wielkanoc. Kto wie, może to właśnie one będą numerem jeden na waszym świątecznym stole?

Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. Wiele gospodyń domowych zaczyna już powoli planować świąteczne menu. Zanim wyruszycie na świąteczne zakupy i zabierzecie się za przygotowywanie wielkanocnych potraw, warto już teraz mniej więcej zaplanować sobie świąteczne dania. Czy znajdziecie w nim miejsce dla tych oto przepysznych warzywnych galaretek z plastrem wędzonej szynki? Mini-galaretki na kukurydzianych waflach Mini-galaretki na kukurydzianych waflach to prawdziwy hit tej Wielkanocy. O takim sposobie podania tego dania na pewno jeszcze nie słyszeliście. Czy przygotowanie tej potrawy jest trudne? Bynajmniej. Przepis jest naprawdę prosty a wrażenia smakowe i wizualne wręcz nieocenione. Do przygotowania tych przepysznych wielkanocnych galaretek, będziecie potrzebowali: Składniki: Wafle kukurydziane Majonez 300 ml litra bulionu lub kostki bulionowej Żelatyna 3 małe ugotowane marchewki 1 puszka zielonego groszku Kilka plasterków wędzonej szynki Gar rzeżuchy Oliwa w sprayu Pieprz do smaku Garść świeżej pietruszki Przygotowanie: Zalewamy kostkę bulionową wrzątkiem. Dodajemy pieprz do smaku i mieszamy w bulionie żelatynę (uwzględniając proporcje podane na opakowaniu), na 300 ml - 3 g. Odstawiamy na kilkanaście minut do przestudzenia. Do środka kubeczków wkładamy pokrojone w cienkie plasterki marchewki, groszek i listki pietruszki. Przelewamy bulion do naczynek z warzywami i wstawiamy do lodówki. Po schłodzeniu, galaretki wyciągamy bardzo ostrożnie i kładziemy na waflach, które smarujemy wcześniej majonezem. Na wierzchu układamy ruloniki z wędzonej szynki z rzeżuchą. Smacznego!