Szynka z dodatkami
aga25/gotujmy.pl
Newsy

Zaskocz swoich bliskich. Genialne i pyszne roladki z szynki. Znikną z talerzy w mgnieniu oka

To pomył na przystawkę w sam raz dla małych niejadków. Mali smakosze przekonają się do takiej szynki prędzej, niż byście się spodziewali.
Hubert Rój
styczeń 05, 2021

Szynki, polędwice, wędliny i inne mięsne wyroby to często przekleństwo dla najmłodszych. Małe brzdące szaleją za czekoladkami, cukierkami ani myślą o jedzeniu normalnego jedzenia.

Zazwyczaj nie pomaga ani prośba, ani groźba. Szkraby można przechytrzyć tylko sposobem. A tym sposobem jest zwykle ładne i efektowne podanie posiłku.

Jak więc zachęcić malców do jedzenia szynki? Najlepiej wypróbować naszą propozycją. Są nią pyszne i łatwe w przygotowaniu ruloniki.

Będziemy potrzebowali do nich kilku składników. Oprócz oczywiście szynki będą to: m.in. groszek konserwowy, ser żółty i jajka. Efekt zaskoczy nie tylko najmłodszych!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Ruloniki z szynki – przepis

Składniki:

  • 10 plasterków szynki
  • 2 łyżki chrzanu
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżka groszku konserwowego
  • 5 plasterków sera żółtego
  • 1-2 ogórki kiszone
  • 1 łyżka kukurydzy w puszce
  • Marchewka
  • 1 łyżka śmietany
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Jajko gotujemy na twardo, oddzielamy żółtko od białka. Żółtko rozdrabniamy widelcem i mieszamy z chrzanem.
  2. Pozostałe białka kroimy w kostkę, podobnie jak ogórek.
  3. Marchewkę gotujemy i także kroimy w drobną kostkę.
  4. Pokrojone białko, marchewkę, ogórki, kukurydzę i groszek mieszamy ze śmietaną, przyprawiamy do smaku.
  5. Na plasterek szynki kładziemy pół plasterka sera i porcję naszej „sałatki warzywnej”. Zawijamy i smarujemy na koniec pastą jajeczno-chrzanową.
  6. Podajemy z chlebem. Smacznego!
Komentarze
Zapiekanka
Flickr/Dorota - dstroy
Przepisy Najlepsze na świecie chrupiące zapiekanki z serem, szynką lub pieczarkami. Rodzina będzie zachwycona
Domowy fast food, który tak bardzo kojarzy nam się z dzieciństwem? Oczywiście, że zapiekanki!
Aleksandra Jaworska
listopad 23, 2020

Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem, opcjonalnie dodatkowo także z szynką. To najlepsze co możecie zrobić dla swoich bliskich. Proste i smaczne danie wywoła uśmiechy również na twarzach najmłodszych. Ich podawanie będziecie powtarzać nie raz, nie dwa. To możemy wam zagwarantować! Zapiekanki kojarzą się z dzieciństwem. To także danie na zasadzie sprzątania lodówki. Na zapiekanki możemy wrzucić wszystko, na co aktualnie mamy ochotę. Najlepiej smakują na klasycznej bagietce. Pyszna przekąska Największym problemem domowej kuchni są źródła wiedzy, z jakiej można czerpać kolejne przepisy, które zadowolą podniebienia bliskich. Elementem decydującym jest nie tylko kreatywność kucharza, ale także zasoby domowego budżetu. Sposobów na tanie gotowanie znajdziemy w Internecie całe mnóstwo. Tych smacznych, które zapadną w pamięć na dłużej jest znacznie mniej. Mówiąc przekąska mamy na myśli coś łatwego, dostępnego i taniego. Przekąska powinna być też szybka w przyrządzaniu. Kilka składników, które zmieniają się w coś pysznego? Brzmi jak zapiekanka. To jedzenie lubiane przez dużych i małych łasuchów. Zapiekankę możecie przygotować na śniadanie, podać ją w wersji mięsnej obiadowej, albo zaproponować jako sycącą kolację.  Sprawdzony przepis Uwielbienie dla zapiekanek? Po tym przepisie poczujecie o czym mówimy. Nie uwierzycie jakie to proste! Składniki na domowe zapiekanki: dobrze wypieczona bagietka, pieczarki ok. 300 g, masło klarowane 3 łyżki, 1 duża cebula, 2 łyżki bułki tartej, żółty ser ok. 150 g, wędlina (opcjonalnie) natka pietruszki lub szczypiorek, pół łyżeczki tymianku, pieprz, sól.   Rozgrzewamy patelnię, na którą dodajemy masło klarowane oraz...

Przeczytaj
Przepis na domową szynkę
Unsplash
Przepisy Nie kupisz takiej w sklepie. Super przepis na szynkę domową. Jej smak powali na kolana
Na sklepowych półkach coraz trudniej znaleźć dobrej jakości produkty. Kupienie szynki pozbawionej konserwantów praktycznie graniczy z cudem. Najlepszym, choć czasochłonnym, rozwiązaniem tego problemu okazuje się więc przyrządzenie jej samodzielnie, w domu.
Weronika Kępa
listopad 22, 2020

Nic nie smakuje tak dobrze, jak domowa szynka! Mimo że jej przygotowanie zajmuje wiele godzin, dla tego efektu warto się poświęcić. Dzięki niej twoje kanapki będą zdrowe i smaczne! Przepis na domową szynkę Będziesz potrzebować Ok. 1 kg mięsa z szynki wieprzowej Nić do związania mięsa 2 l wody 2 łyżki majonezu 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki cukru Przyprawy: 120 g soli, 1 łyżka pieprzu, 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 1 łyżeczka ostrej i słodkiej papryki Zioła: majeranek, bazylia, oregano Przygotowanie Mięso z szynki wieprzowej dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie obwiąż je sznurkiem wzdłuż i wszerz. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj (może być w pióra). W dużym garnku (takim, który pomieści szynkę w całości) umieść wodę, majonez, posiekaną cebulę i czosnek, a także przyprawy – sól, pieprz, cukier, ziele angielskie i liście laurowe. Całość wymieszaj. Garnek postaw na dużym palniku i zagotuj jego zawartość, następnie odstaw do wystudzenia. Kiedy mikstura osiągnie temperaturę pokojową włóż do niej obwiązaną sznurkiem szynkę i ponownie zagotuj. Kiedy marynata zacznie już bulgotać zmniejsz moc palnika i gotuj szynkę przez kolejne 13 minut. Po upływie tego czasu zdejmij garnek z palnika. Całość przykryj pokrywką i pozostaw na 12 godzin. W tym czasie do mięsa przenikną wszystkie przyprawy i stanie się aromatyczne. Po 12 godzinach ponownie postaw garnek na kuchence i zagotuj mięso w ten sam sposób – 13 minut licząc od momentu pojawienia się bąbelków, na małym ogniu, pod przykryciem. Po upływie tego czasu ponownie odstaw całość na 12 godzin. Po 12 godzinach wyjmij mięso z marynaty i zdejmij z niego sznurek. Szynkę osusz z nadmiaru płynu przy pomocy ręcznika...

Przeczytaj
szynka wędzona przepis
Adobe Stock
Przepisy Chcesz samodzielnie uwędzić́ szynkę? Jeden błąd może cię naprawdę sporo kosztować́. Tak przygotujesz szynkę idealną
Przygotowana w domu szynka wędzona smakuje po prostu najlepiej! Nie ma w niej bowiem żadnych sztucznych dodatków, a jedynym użytym konserwantem okazuje się sól peklowa.
Weronika Kępa
grudzień 01, 2020

Przyrządzenie domowej szynki wędzonej to nie lada wyzwanie. Należy bowiem szczególnie uważać na proporcje i temperaturę. Jeden mały błąd może sprawić, że mięso będzie do wyrzucenia. Dlatego tym razem postaraj się nie eksperymentować. Przepis na szynkę wędzoną Będziesz potrzebować  1 kilogram szynki wieprzowej bez kości 1 litr zimnej, przefiltrowanej wody 60 gramów soli peklowej Przyprawy: pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, kolendra, gorczyca Dodatkowo: siatka do wędzenia mięsa, strzykawka Przygotowanie W garnku umieść przefiltrowaną, zimną wodę z solą peklowaną. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj tak długo aż sól się całkowicie rozpuści. Do powstałej solanki dodaj przyprawy: pieprz, 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, łyżeczkę gorczycy i kolendry. Całość zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 7 minut.  Po upływie tego czasu zdejmij garnek z ognia i odstaw do wystudzenia. Szynkę dokładnie umyj, a następnie przy pomocy strzykawki wstrzyknij w nią przygotowaną wcześniej solankę (nie całą, zrób ok. 20 nakłuć). Tak przygotowane mięso włóż do garnka z pozostałą solanką (mięso powinno w całości zostać pokryte solanką). Całość odstaw w chłodne miejsce (temperatura nie powinna przekraczać 10 st. C) na okres ok. 7 dni. Po upływie tego czasu wyjmij mięso z solanki i osusz ręcznikiem papierowym, a następnie włóż do siatki wędzarniczej (końce siatki koniecznie dobrze zwiąż). Tak przygotowane mięso należy wędzić w dymie z drewna drzew liściastych (najlepiej sprawdzą się drzewa owocowe), przez ok. 5 godzin w temperaturze nie wyższej niż 70 st. C. Tak uwędzoną szynkę należy jeszcze sparzyć. Wystarczy więc, że włożysz ją do wrzątku na pół godziny.  Gotowe! Jeśli mięso okaże się zbyt słone możesz...

Przeczytaj