Wyobrażacie sobie święta bez karpia? My też nie! Ta ryba to obowiązkowy element na wigilijnym stole w prawie każdym polskim domu. Niestety, nie każdy za nim przepada. Przyjęło się mówić, że karp ma posmak mułu albo błota, dlatego część osób niezbyt chętnie jada tę rybę w święta. Są jednak sposoby by temu zapobiec (piszemy o nich w tym artykule). Metodę na charakterystyczny smak karpia ma także słynny podróżnik Robert Makłowicz.

Poza wyborem świeżej ryby i odpowiedniego oczyszczenia jej ze śluzu, sekretem ukrycia nieprzyjemnego zapachu karpia jest jego odpowiednie przygotowanie. Rybę należy wcześniej zamarynować, np. w mleku lub cebuli. Większość osób stosuje te triki i okazują się dość skuteczne. Robert Makłowicz zaproponował jeszcze inną, bardzo ciekawą metodę. Wypróbujecie?

Wigilijny karp według przepisu Roberta Makłowicza

Jaki jest tajemniczy składnik marynaty znanego podróżnika do karpia? To… piwo! Makłowicz tego typu rozwiązanie podpatrzył oczywiście podczas jednej ze swoich podróży do Niemiec: 

- W Norymberdze karpia tłustego marynuje się w czym? No w tym, z czego Norymberga słynie, czyli w piwie (...). I wystarczy teraz, dosłownie na godzinę, takie karpiowe dzwonki w tymże piwie zanurzyć. Zwykłe piwo typu pilzneńskiego - podkreślił Makłowicz. I taka marynata sprawia, również dzięki zawartości alkoholu w piwie i dzięki dwutlenkowi węgla, że to mięso nie tylko będzie miękkie, nie tylko będzie bardziej sprężyste, ale będzie również zupełnie pozbawione tego hipotetycznego, ewentualnego, mulistego smaku - powiedział pan Robert.

Przepis na wigilijnego karpia marynowanego w piwie wg Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 1 karp (dzwonka lub filety)
  • 1 butelka jasnego piwa
  • jajko
  • mąka pszenna 
  • bułka tarta
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • sól
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie

  1. Oczyszczonego karpia umyjcie i pokrójcie. Następnie wyłóżcie rybę w dużym rondlu.
  2. Wlejcie do rondla całą butelkę piwa, doprawcie solą, zielem angielskim i pieprzem.
  3. Odstawcie w zimne miejsce i marynujcie przez 1 godzinę.
  4. Zamarynowane kawałki ryby panierujcie w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
  5. Smażcie na dobrze rozgrzanej patelni na maśle klarowanym lub oleju rzepakowym na złoty kolor.

Źródło: Youtube/Robert_Maklowicz

Zobacz także: