Zapiekanka z ziemniakami i kiełbasę
Gotujmy.pl/gosia p.
Newsy

Zaskakująco pyszny obiad dla 5 osób za jedyne 15 zł. Ta zapiekanka ziemniaczana skradnie serca całej rodziny

Macie do wykarmienia całą armię ludzi? To nie czas na eksperymenty. Postawcie na smaczne i sprawdzone składniki, a wyjdzie wam świetna zapiekanka!
Hubert Rój
styczeń 18, 2021

Kiełbasa podwawelska lub zwyczajna, ziemniaki i nieco żółtego sera. Tak wygląda „szkielet” tego przepisu na przepyszną i treściwą zapiekankę.

Podstawą tego dania będą ziemniaki. Znajdziecie je na targowiskach i w sklepach w naprawdę rozsądnej cenie – do tego dania będziecie potrzebowali ich całkiem sporo.

Co z kiełbasą? Do naszej zapiekanki nada się niemal każda kiełbasa. Także i te z tych nieco tańszych gatunków doskonale będą smakowały po solidnym wypieczeniu w piekarniku.

Przyda się także kawałek żółtego sera gouda, którym oprószycie zapiekankę z góry.
Te trzy wymienione przez nas składniki nie pogrążą waszego domowego budżetu.

Kilka porcji uda się wam uzyskać już za kwotę zbliżoną do 15 zł. Nie ma więc na co czekać! Do dzieła!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i serem

Składniki:

  • Ok. 1,5 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 20-30 dag kiełbasy podwawelskiej lub zwyczajnej
  • Ok. 10-15 dag żółtego sera w kostce
  • Pół szklanki słodkiej śmietanki 30% lub śmietany do sosów o niższej zawartości tłuszczu
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • Koperek
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie i gotujcie przez 15 min w osolonej wodzie. Ziemniaki nie muszą być ugotowane całkowicie na miękko, gdyż „dojdą” jeszcze w piekarniku.
  2. Cebulę pokrójcie w piórka, kiełbasę na plasterki. Podsmażcie i jedno i drugie na patelni z dodatkiem oleju.
  3. Ugotowane ziemniaki pokrójcie na plasterki i ułóżcie na dnie naczynia żaroodpornego.
  4. Przyprawcie ziemniaki solą, pieprzem i dużą dawką suszonego koperku.
  5. Na kartofle wylejcie równomiernie śmietankę i rozbite jajka.
  6. Na górę wyłóżcie wysmażoną cebulkę z kiełbasą.
  7. Ser zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Posypcie całość serem. Jeżeli chcecie, by ser bardziej się ciągnął i nie przypiekł się za bardzo, posypcie nim zapiekankę w połowie pieczenia.
  8. Pieczcie ok. 30 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C.

Smacznego!

Komentarze