Kiełbasa podwawelska lub zwyczajna, ziemniaki i nieco żółtego sera. Tak wygląda „szkielet” tego przepisu na przepyszną i treściwą zapiekankę.

Podstawą tego dania będą ziemniaki. Znajdziecie je na targowiskach i w sklepach w naprawdę rozsądnej cenie – do tego dania będziecie potrzebowali ich całkiem sporo.

Co z kiełbasą? Do naszej zapiekanki nada się niemal każda kiełbasa. Także i te z tych nieco tańszych gatunków doskonale będą smakowały po solidnym wypieczeniu w piekarniku.

Przyda się także kawałek żółtego sera gouda, którym oprószycie zapiekankę z góry.
Te trzy wymienione przez nas składniki nie pogrążą waszego domowego budżetu.

Zobacz także:

Kilka porcji uda się wam uzyskać już za kwotę zbliżoną do 15 zł. Nie ma więc na co czekać! Do dzieła!

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i serem

Składniki:

  • Ok. 1,5 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 20-30 dag kiełbasy podwawelskiej lub zwyczajnej
  • Ok. 10-15 dag żółtego sera w kostce
  • Pół szklanki słodkiej śmietanki 30% lub śmietany do sosów o niższej zawartości tłuszczu
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • Koperek
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie i gotujcie przez 15 min w osolonej wodzie. Ziemniaki nie muszą być ugotowane całkowicie na miękko, gdyż „dojdą” jeszcze w piekarniku.
  2. Cebulę pokrójcie w piórka, kiełbasę na plasterki. Podsmażcie i jedno i drugie na patelni z dodatkiem oleju.
  3. Ugotowane ziemniaki pokrójcie na plasterki i ułóżcie na dnie naczynia żaroodpornego.
  4. Przyprawcie ziemniaki solą, pieprzem i dużą dawką suszonego koperku.
  5. Na kartofle wylejcie równomiernie śmietankę i rozbite jajka.
  6. Na górę wyłóżcie wysmażoną cebulkę z kiełbasą.
  7. Ser zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Posypcie całość serem. Jeżeli chcecie, by ser bardziej się ciągnął i nie przypiekł się za bardzo, posypcie nim zapiekankę w połowie pieczenia.
  8. Pieczcie ok. 30 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C.

Smacznego!