Kiełbasa podwawelska lub zwyczajna, ziemniaki i nieco żółtego sera. Tak wygląda „szkielet” tego przepisu na przepyszną i treściwą zapiekankę.
Podstawą tego dania będą ziemniaki. Znajdziecie je na targowiskach i w sklepach w naprawdę rozsądnej cenie – do tego dania będziecie potrzebowali ich całkiem sporo.
Co z kiełbasą? Do naszej zapiekanki nada się niemal każda kiełbasa. Także i te z tych nieco tańszych gatunków doskonale będą smakowały po solidnym wypieczeniu w piekarniku.
Przyda się także kawałek żółtego sera gouda, którym oprószycie zapiekankę z góry.
Te trzy wymienione przez nas składniki nie pogrążą waszego domowego budżetu.
Zobacz także:
Kilka porcji uda się wam uzyskać już za kwotę zbliżoną do 15 zł. Nie ma więc na co czekać! Do dzieła!
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i serem
Składniki:
- Ok. 1,5 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 20-30 dag kiełbasy podwawelskiej lub zwyczajnej
- Ok. 10-15 dag żółtego sera w kostce
- Pół szklanki słodkiej śmietanki 30% lub śmietany do sosów o niższej zawartości tłuszczu
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
- Koperek
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierzcie i gotujcie przez 15 min w osolonej wodzie. Ziemniaki nie muszą być ugotowane całkowicie na miękko, gdyż „dojdą” jeszcze w piekarniku.
- Cebulę pokrójcie w piórka, kiełbasę na plasterki. Podsmażcie i jedno i drugie na patelni z dodatkiem oleju.
- Ugotowane ziemniaki pokrójcie na plasterki i ułóżcie na dnie naczynia żaroodpornego.
- Przyprawcie ziemniaki solą, pieprzem i dużą dawką suszonego koperku.
- Na kartofle wylejcie równomiernie śmietankę i rozbite jajka.
- Na górę wyłóżcie wysmażoną cebulkę z kiełbasą.
- Ser zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Posypcie całość serem. Jeżeli chcecie, by ser bardziej się ciągnął i nie przypiekł się za bardzo, posypcie nim zapiekankę w połowie pieczenia.
- Pieczcie ok. 30 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C.
Smacznego!