
Kiełbasa podwawelska lub zwyczajna, ziemniaki i nieco żółtego sera. Tak wygląda „szkielet” tego przepisu na przepyszną i treściwą zapiekankę.
Podstawą tego dania będą ziemniaki. Znajdziecie je na targowiskach i w sklepach w naprawdę rozsądnej cenie – do tego dania będziecie potrzebowali ich całkiem sporo.
Co z kiełbasą? Do naszej zapiekanki nada się niemal każda kiełbasa. Także i te z tych nieco tańszych gatunków doskonale będą smakowały po solidnym wypieczeniu w piekarniku.
Przyda się także kawałek żółtego sera gouda, którym oprószycie zapiekankę z góry.
Te trzy wymienione przez nas składniki nie pogrążą waszego domowego budżetu.
Kilka porcji uda się wam uzyskać już za kwotę zbliżoną do 15 zł. Nie ma więc na co czekać! Do dzieła!
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i serem
Składniki:
- Ok. 1,5 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 20-30 dag kiełbasy podwawelskiej lub zwyczajnej
- Ok. 10-15 dag żółtego sera w kostce
- Pół szklanki słodkiej śmietanki 30% lub śmietany do sosów o niższej zawartości tłuszczu
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
- Koperek
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierzcie i gotujcie przez 15 min w osolonej wodzie. Ziemniaki nie muszą być ugotowane całkowicie na miękko, gdyż „dojdą” jeszcze w piekarniku.
- Cebulę pokrójcie w piórka, kiełbasę na plasterki. Podsmażcie i jedno i drugie na patelni z dodatkiem oleju.
- Ugotowane ziemniaki pokrójcie na plasterki i ułóżcie na dnie naczynia żaroodpornego.
- Przyprawcie ziemniaki solą, pieprzem i dużą dawką suszonego koperku.
- Na kartofle wylejcie równomiernie śmietankę i rozbite jajka.
- Na górę wyłóżcie wysmażoną cebulkę z kiełbasą.
- Ser zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Posypcie całość serem. Jeżeli chcecie, by ser bardziej się ciągnął i nie przypiekł się za bardzo, posypcie nim zapiekankę w połowie pieczenia.
- Pieczcie ok. 30 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C.
Smacznego!