Jak dotąd, główna wygrana padła w „Milionerach” zaledwie trzy razy. Imponujące pieniądze zabrali do domu Krzysztof Wójcik, Maria Romanek oraz Katarzyna Kant-Wysocka. Fortuna potrafi być jednak nie tylko udogodnieniem, ale także problemem – ostatnia zwyciężczyni programu wyznała w mediach, że wielu nieznajomych zaczęło prosić ją o pieniądze. Gdy odmawiała, często spotykała się z wulgarnymi i nieprzyjemnymi odpowiedziami.
Jak wygrać w „Milionerach”?
Aby wygrać milion złotych, należy prawidłowo odpowiedzieć na dwanaście pytań. Uczestnicy programu mają jednak trzy koła ratunkowe, które mają pomóc im przejść przez turniej. Mogą wyeliminować dwie z czterech odpowiedzi, mogą poradzić się publiczności bądź wykonać telefon do przyjaciela. Pytania mogą mieć bardzo różny charakter i poziom trudności: niektóre z nich są bardzo proste, a niektóre wymagają specjalistycznej wiedzy. Gracze muszą więc wykazać się wyjątkowo wszechstronnymi zainteresowaniami.
Pytanie o… panierkę w „Milionerach”!
Pytanie o panierkę, które padło w programie, przekornie wcale nie było związane z kulinariami. Warte było 20 tysięcy złotych, nawiązywało do znajomości językowych i brzmiało:
„Mięso saute jest bez panierki, a bez czego są panienki saute?”
Zobacz także:
Wśród możliwych do wybrania odpowiedzi znajdowały się opcje:
- bez bielizny (A)
- bez makijażu (B)
- bez płaszcza (C)
- bez wykształcenia (D)
Prawidłowa odpowiedź brzmi „bez makijażu”. Sauté to pochodzące z francuskiego słowo oznaczające metodę przygotowywania mięsa bez panierki i w małej ilości tłuszczu, jednak potocznie odnosi się także do naturalnej cery nieozdobionej makijażem.
Uczestnik, który otrzymał pytanie nie znał na nie odpowiedzi, dlatego skorzystał z pomocy koła ratunkowego 50:50. Po eliminacji dwóch odpowiedzi zostały opcje B i D. Gracz nadal jednak miał wątpliwości, postanowił więc poradzić się jeszcze publiczności. Ta w 72% wskazała na prawidłową odpowiedź B.
Czytaj też:
- Ta panierka do schabowych was zachwyci. Dodajcie do bułki tartej te 2 składniki, a wyjdą jeszcze bardziej chrupiące
- Doprawiacie schabowe czy panierkę do schabowych przed smażeniem? Jedna z tych metod niekorzystnie wpływa na ich smak
- Karol Okrasa używa nietypowej panierki do kotletów mielonych. Dzięki niej są wyjątkowo pyszne i chrupiące