Zaskakujące odkrycie dotyczące kawy. Wszyscy się mylili
AdobeStock
Newsy

Zaskakujące odkrycie dotyczące kawy. Wszyscy się mylili

Kiedyś odradzana, dziś rekomendowana przez ekspertów. Prof. Mirosław Jarosz wyjaśnia, dlaczego warto pić kawę.

Zapomnijcie o wszystkich negatywnych informacjach na temat kawy, jakie słyszeliście. Ekspert przekonuje, że regularne spożywanie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca typu 2, choroby układu sercowo-naczyniowego czy niektóre nowotwory. Z tego względu nazwał ją nawet „wschodzącą gwiazdą prewencji chorób”.

Prozdrowotne właściwości kawy

Profesor Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Edukacji Żywieniowej i Stylu Życia Profesora Jarosza uważa, że powinno się włączyć kawę do codziennego sposobu żywienia ze względu na jej szereg prozdrowotnych właściwości. 

– Zaskakujące jest też to, że wykazano związek kawy ze zmniejszonym ryzykiem chorób neurodegeneracyjnych ośrodkowego układu nerwowego, takich jak Alzheimer i choroba Parkinsona – powiedział prof. Jarosz. 

Okazuje się, że picie już 3 filiżanek kawy dziennie zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera o 65 procent. Z kolei możliwość wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego spada o 21 procent u osób spożywających kawę regularnie. 

Na uwagę zasługuje nie tylko kofeina, ale i polifenole znajdujące się w kawie. O 25 procent zmniejszają ono ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. 

Zobacz także
Jedzcie to na śniadanie, a uchronicie się przed osteoporozą

Jedzcie to na śniadanie, a uchronicie się przed osteoporozą

Ta dieta na zaparcia w mig poradzi sobie z tym uciążliwym problemem. Podstawą jest 1 składnik

Ta dieta na zaparcia w mig poradzi sobie z tym uciążliwym problemem. Podstawą jest 1 składnik

Prof. Jarosz obala mity dotyczące kawy

Profesor Mirosław Jarosz jest wielkim zwolennikiem picia kawy dla zdrowia, dlatego zwraca uwagę na szkodliwe mity krążące wokół tego napoju:

– W społeczeństwie funkcjonują trzy główne mity na temat kawy, które nie mają uzasadnienia. Po pierwsze, mówi się, że kawa powoduje wzrost ciśnienia tętniczego, że jest odpowiedzialna za nadciśnienie tętnicze. Po drugie, że kawa odwadnia, i trzeci mit – że powoduje utratę magnezu. Nic z tego nie jest prawdą, to zostało już obalone w licznych badaniach naukowych.

Ile kawy dziennie należy pić?

Profesor zaleca, by pić dziennie od 3 do 5 filiżanek kawy dziennie. Wówczas, jak zaznacza, nie doświadcza się negatywnych skutków spożywania kofeiny. 

– Każda ilość wypitej kawy przynosi nam korzyści zdrowotne, ale w opinii ekspertów najlepiej spożywać właśnie od trzech do pięciu filiżanek dziennie. Wówczas nie narażamy się na ryzyko związane z niepożądanym działaniem kofeiny, a z drugiej strony zmniejszamy ryzyko wystąpienia wielu chorób – mówi prof. Mirosław Jarosz. 

Jaka kawa jest najlepsza? 

Wokół właściwości zdrowotnych różnych rodzajów kawy narosło wiele mitów. Profesor Mirosław Jarosz twierdzi jednak, że to, czy kawa jest z ekspresu, mielona czy rozpuszczalna, nie ma większego znaczenia. Za to jej właściwości prozdrowotne zmniejszają różne dodatki do kawy, takie jak mleko i cukier. 

– Zwłaszcza mleko, które poprzez swoje białka wiąże niektóre cenne składniki kawy. Z kolei cukier, jak wiadomo, jest czynnikiem ryzyka wielu chorób, w tym otyłości i cukrzycy typu 2 – ostrzega prof. Jarosz. 

Źródło: biznes.newseria.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy chorując na nadciśnienie można pić kawę? Zaskakujące fakty
AdobeStock
Newsy
Czy chorując na nadciśnienie, można pić kawę? Zaskakujące fakty
Cierpicie na nadciśnienie i ograniczacie z tego powodu picie kawy? Sprawdźcie, czy to ma sens.

Ilu z was zdarzyła się taka sytuacja? Zaczęliście się gorzej czuć, więc wybraliście się do lekarza, a tam diagnoza – nadciśnienie tętnicze . Wydawałoby się, że jednym z produktów odradzanych przy nadciśnieniu jest kawa. Miłośnicy tego napoju z pewnością nie mogą sobie wyobrazić poranka bez filiżanki kawy, jak więc sobie poradzić w tej sytuacji? Zaskakujące będą dla was wyniki badań prof. J.M. Geleijnse z których wynika, że nadciśnieniowcy wcale nie muszą odmawiać sobie kawy! Kawa może pomagać przy nadciśnieniu? Przez wiele lat prowadzono badania nad wpływem picie kawy na nadciśnienie. Okazuje się, że regularne spożywanie tego napoju nie tylko nie pogarsza stanu osoby cierpiącej na nadciśnienie, ale nawet go polepsza! Picie około 4 filiżanek kawy dziennie może wręcz chronić przed nadciśnieniem – zwłaszcza kobiety. Co więcej, to osoby nie pijające w ogóle kawy są obarczone wyższym ryzykiem zachorowania na nadciśnienie! Ile kawy dziennie można wypić przy nadciśnieniu? Przeprowadzono także badanie na ponad 200 tys. osób, z czego 20% stanowili chorzy na nadciśnienie. Wyniki badania wykazały, że nie ma żadnego związku między ilością wypijanej kawy a chorowaniem na podwyższone ciśnienie krwi. Badani spożywali do 3 filiżanek kawy dziennie, 1 filiżankę albo nie pili kawy w ogóle. Jednak te ilości w ogóle nie wpłynęły na zwiększenie lub zmniejszenie zachorowania na nadciśnienie. Nie można jednak zapominać o maksymalnej, bezpiecznej dziennej dawce kawy. Według  Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności wynosi ona 400 mg kofeiny dziennie, czyli od 3 do 5 filiżanek kawy. Kawa w profilaktyce chorób serca Nie dość, że kawa nie przyczynia się do rozwinięcia chorób serca, to może wręcz zmniejszać ryzyko ich wystąpienia. Picie kawy wspomaga układ sercowo-naczyniowy...

Ten sposób parzenia kawy zmniejsza ryzyko cukrzycy. Jest  tylko 1 warunek
Adobe Stock
Newsy
Ten sposób parzenia kawy zmniejsza ryzyko cukrzycy. Jest tylko 1 warunek
Lubicie kawę i pijecie ją codziennie ze względu na smak i korzyści zdrowotne? Sprawdźcie czy lepiej pić kawę filtrowaną czy gotowaną. I czego nie należy do niej dodawać.

Kawa ma udowodnione działanie przeciwcukrzycowe. Polega ono na tym, że zawarte w kawie polifenole stymulują w organizmie człowieka główny hormon jelitowy, który odpowiada między innymi za wydzielanie insuliny po posiłku. Wydłużenie aktywności tego hormonu osłabia ryzyko rozwoju cukrzycy. Jednak działanie kawy, aby było skuteczne, nie powinno być niwelowane dodatkami. Wyjaśniamy, jaka kawa działa najlepiej i jakich dodatków unikać. Jaki sposób parzenia kawy wybrać? Szwedzcy naukowcy Uniwersytetu Technicznego Chalmersa w Göteborgu oraz uniwersytetu w Umea, postanowili zbadać różnice występujące pomiędzy różnymi sposobami parzenia kawy. Przyjrzeli się dwóm wybranym, najpopularniejszym w ich kraju i zbadali właściwości dwóch rodzajów kawy. Kawy z ekspresu przelewowego. To najczęściej używany w Skandynawii sposób parzenia kawy. Parzenie polega na filtrowaniu naparu. Podczas tej metody parzenia, odfiltrowywane są diterpeny, natomiast pozostają w naparze cząsteczki kofeiny czy substancji fenolowych, które dają korzyści zdrowotne.  Kawy parzonej po turecku. Ten rodzaj parzenia polega na zalaniu wrzątkiem świeżo zmielonych ziaren kawy lub gotowaniu ich w małych, miedzianym tygielku. Tak zaparzona kawa zawiera dużo diteprenów, które mogą zwiększać ryzyko chorób serca i naczyń krwionośnych. Badanie było prowadzone przez wiele lat, od 1991 r. do 2005 r. W tym czasie część badanych zachorowała na cukrzycę, co potwierdziło wyniki interpretowane przez naukowców.  Jakie były wnioski końcowe? Osoby pijące od 2 do 3 filiżanek kawy z ekspresu przelewowego dziennie, miały o 60% mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 niż te, które piły jedną i mniej filiżanek kawy. W grupie pijących kawę po turecku nie...

Co się stanie z organizmem, gdy zrobicie sobie detoks od kawy? Będziecie zaskoczeni
Flickr
Newsy
Detoks od kawy: wpływ na organizm i efekty odstawienia kofeiny 
Odstawienie kawy przez osoby regularnie i często ją pijące może przynieść szereg pozytywnych skutków zdrowotnych. Kawowy detoks nie tylko pomaga na sen, ale też poprawia nastrój i zmniejsza nerwowość.

Odstawienie kawy to rozwiązanie dla osób, które piją jej za dużo. Polacy wypijają całe hektolitry kawy. Dla wielu z nas małe czarne espresso czy kawa z mlekiem są jedynym możliwym początkiem dnia. Bezpieczna dawka kofeiny zawartej w składzie tego czarnego napoju to ok. 400 mg. Oznacza to, że codzienne spożycie kawy nie powinno przekroczyć 4-6 filiżanek. Dyskusja na temat pozytywnych i negatywnych skutków picia kawy jest żywa już od kilkuset lat – zaczęła się już wówczas, gdy sprowadzono kawę do Europy. Zdania w debacie na temat kawy są podzielone. Sprawdźcie sami, jakie pozytywne skutki może przynieść jej picie. Pozytywne strony picia kawy: Polepsza pamięć krótkotrwałą i zdolności poznawcze Redukuje ryzyko zapadnięcia na marskość choroby Wpływa na przyspieszenie metabolizmu i poprawia trawienie Zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona Poprawia perystaltykę jelit Picie czarnego napoju niesie za sobą także szereg mniej korzystnych dla zdrowia skutków. Oto kilka z nich: Negatywne strony picia kawy: Może wywoływać niepokój i rozdrażnienie Jej picie może doprowadzić do uzależnienia Może zwiększać tętno zwłaszcza u osób rzadko ją pijących Wypłukuje wapń z organizmu Powoduje wystąpienie przebarwień na zębach Spożyta późno wpływa na problemy z zaśnięciem Czy warto więc spróbować eksperymentu z odstawieniem tego napoju, czyli po prostu detoksem od kawy? Co się stanie po odstawieniu kawy? Tego typu pomysł powinien być podjęty głównie przez osoby, które piją kawę regularnie i w dużych ilościach. W pierwszej chwili takie postanowienie będzie bardzo trudne do realizacji, ale może przynieść kilka zaskakujących skutków. Po pierwsze organizm wolny od kofeiny będzie mniej narażony na...

Czy wiecie co się stanie gdy dodacie kakao do kawy? Zyska właściwości zdrowotne
Adobe Stock
Newsy
Czy wiecie co się stanie, gdy dodacie kakao do kawy? Napój zyska nowe właściwości zdrowotne
Niektórzy lubią kawę, inni wolą kakao. Sprawdźcie, jak działa zmieszanie tych dwóch naparów.

Czy wiecie, że każdego dnia ludzie na świecie wypijają prawie trzy miliardy filiżanek kawy? Najwięcej piją jej Skandynawowie: 4 do 5 kubków dziennie. Polacy piją średnio 1 do 2 kubków. Cenimy pobudzające działanie kawy, a co się stanie, gdy dodamy do niej kakao? Kawa z dodatkiem kakao poprawia koncentrację i sprzyja odchudzaniu Kawa, poza tym, że pobudza dzięki kofeinie, ma także inne właściwości zdrowotne: Zawarte w niej antyoksydanty chronią przed nowotworami Picie kawy zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona i Alzheimera Przyspiesza metabolizm, wpływa więc na odchudzanie Zmniejsza ryzyko wystąpienie cukrzycy typu 2 Poprawia pamięć i koncentrację Zwiększa produkcję serotoniny, dzięki czemu poprawia nastrój Z kolei, kakao pijemy nie tylko ze względu na smak. Jego wartości lecznicze znali już i cenili Majowie i Aztekowie. Kakao także: Poprawia pamięć, szczególnie u osób starszych Może zapobiegać chorobom układu krążenia Picie kakao wpływa łagodząco na stres Podobnie jak kawa poprawia nastrój Może wpływać hamująco na rozwój kamicy nerkowej Dzięki występującej teobrominie działa hamująco na kaszel. Jest afrodyzjakiem, także dzięki tej samej teobrominie Dlaczego warto połączyć kawę i kakao? A co się stanie, gdy połączycie lecznicze działanie kawy z korzystnym dla zdrowia działaniem kakao? Badacze wskazują, że kawa i kakao działają synergicznie i wzmacniają szczególnie dwie z licznych, korzystnych właściwości każdego z nich. Taki napar wyjątkowo sprzyja podniesieniu poziomu koncentracji. Dzieje się tak, bo poprawia się krążenie krwi w mózgu, to wpływa na zdolność koncentracji, a jednocześnie obniżenie poziom lęku. W efekcie kawa z kakao podnoszą umiejętność skutecznego myślenia i...