niezdrowa żywność
Flickr
Newsy

Zaskakujące, ale te produkty są mega niezdrowe, choć wszyscy myśleliśmy inaczej

Jecie te produkty ponieważ myślicie, że są zdrowe? Zdziwicie się, jak bardzo możecie być w błędzie!

Trendy zmieniają się cały czas – również w kwestii żywienia! Stale przeprowadza się badania nad żywnością, dzięki czemu naukowcy wciąż dokonują nowych odkryć. Jeszcze przed wojną wierzono, że cukier jest bardzo zdrowy i powinny go jeść w dużych ilościach zwłaszcza dzieci. Być może niektórzy z was pamiętają hasło reklamowe z tamtych lat, które brzmiało „Cukier krzepi”! A jeszcze kilkanaście lat temu dietetycy przekonywali, że niezdrowe są… jajka i osoby cierpiące na problemy z wysokim poziomem cholesterolu powinny jeść maksymalnie dwa jajka w tygodniu, a najlepiej nie spożywać ich w ogóle. Jednak niedawno przeprowadzone badania dowiodły, że jajka wręcz obniżają cholesterol i powinno się ich jeść jak najwięcej. Poznajcie mity, którymi owiane są popularne produkty uważane powszechnie za zdrowe – wcale nie są takie dobre, jak się wszystkim wydawało!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zdrowe, czy nie?

Moda na różne produkty pojawia się i znika, ale wiedza o ich rzekomym dobrym wpływie na zdrowie na długo zakotwicza się w świadomości wielu osób. Czasami dopiero po latach ze zdziwieniem pewnie odkryliście, że niektóre produkty są niezbyt zdrowe, a jedliście je w przekonaniu, że dobrze postępujecie. Poniżej przygotowaliśmy dla was spis produktów, które wcale nie są dobre dla waszego zdrowia!

  • Syrop z agawy – to w ostatnim czasie bardzo popularny słodzik, zalecany jako zamiennik cukru. Okazuje się jednak, że wcale nie jest od niego zdrowszy. Co więcej, skład syropu jest gorszy od cukru! Choć jest nieco mniej przetworzony niż cukier, nie czyni go to zdrowszym.
  • Pełnoziarniste produkty – pewnie wielu z was w trosce o zdrowie kupuje pełnoziarnisty makaron lub pieczywo. Niestety, producenci tych produktów nie są do końca szczerzy wobec swoich klientów! Produkty „pełnoziarniste” najczęściej nie są wcale zrobione z pełnego ziarna, a sproszkowanego. Podane w takiej formie nie jest w niczym lepsze od zwykłej pszenicy.
  • Soki owocowe – firmy produkujące soki z „świeżo wyciskanych owoców” kuszą nas obiecując bogactwo witamin i minerałów zawartych w ich produktach. Rzeczywiście, owoce są bardzo zdrowe. Ale sprzedawane w kartonach soki produkowane są z zagęszczonych soków z ogromnym dodatkiem cukru. A już same owoce mają tego cukru bardzo dużo! Spożywanie soków owocowych w dużych ilościach niewiele się różni od picia słodzonych napojów gazowanych.
  • Produkty niskotłuszczowe – producenci jedzenia o obniżonej zawartości tłuszczu obiecują osobom dbającym o linię, że dzięki tym produktom nie przytyją. Nie do końca! Tłuszcz niesie smak, a gdy go brakuje, to producenci rekompensują mdły posmak żywności dodając do niej cukier. W dodatku to tłuszcz odpowiada za uczucie sytości, więc jedząc chude sery czy twarogi paradoksalnie będziecie jedli więcej, ponieważ będziecie stale odczuwali głód.
Co się dzieje z organizmem, gdy jemy majonez? Niektórzy powinni go unikać
Adobe Stock
Newsy
Co się dzieje z organizmem, gdy jemy majonez? Niektórzy powinni go unikać
Lubicie jeść majonez? Lepiej sprawdźcie, jaki wpływ ma on na wasz organizm.

Majonez to jeden z ulubionych dodatków do dań Polaków. Smarujemy nim kanapki, dodajemy go do różnych potraw, dipów i sałatek. Czy jedzenie majonezu jest zdrowe? Co się dzieje z organizmem, gdy regularnie jemy majonez? Co to jest majonez? Majonez to bardzo prosty sos, który powstaje z połączenia żółtka jajka, octu (lub soku z cytryny), oleju, musztardy, soli i pieprzu. Mimo iż majonez jest uznawany za tłusty i kaloryczny, w rzeczywistości, jedzenie tego sosu w rozsądnych ilościach może być dla nas dobre. Co się dzieje z organizmem, gdy jemy majonez? Możecie podnieść poziom cholesterolu. Majonez ma wysoką zawartość tłuszczów nasyconych - łyżka zawiera około 1,6 grama tłuszczów nasyconych. I chociaż może wam się wydawać, że to wcale nie dużo, jeśli weźmiecie pod uwagę fakt, że większość ludzi nie odmierza porcji majonezu, gdy go używa, cały ten tłuszcz nasycony może łatwo się sumować i mieć negatywny wpływ na poziom naszego cholesterolu. Jednym z głównych powodów, dla których zaleca się ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych do minimum, jest fakt, że spożycie tłuszczów nasyconych może zwiększać niektóre czynniki ryzyka chorób serca, w tym poziom cholesterolu LDL (złego). Dostarczycie organizmowi zdrowych tłuszczów. Jednym z głównych składników majonezu jest żółtko jajka, które jest uznawane za bardzo zdrowe.  Majonez zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które są nienasyconymi tłuszczami. Te nienasycone tłuszcze mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko chorób serca. Zatem, mimo iż majonez zawiera tłuszcze nasycone, które są szkodliwe, zawiera również tłuszcze nienasycone, które są zdrowe. Zmniejszenie ryzyka udaru....

Warzywny sok z selera
Pixabay
Newsy
Ten sok na maksa podkręca metabolizm. Po 2 tygodniach spodnie będą na was wisiały
Ten zielony sok zawiera bardzo dużo witamin i sprawi, że przez wiele godzin nie będziecie czuć głodu.

Niewiele osób pogardziłoby zrzuceniem kilku lub nawet kilkunastu kilogramów. Na pewno uczucie ciężkości, zmniejszona sprawność fizyczna i coraz większy rozmiar spodni nie są przyjemne. Mamy coś, co warto rozważyć, jeśli ten problem też was dotyczy. Regularnie pijcie ten magiczny sok... Zalety picia zielonego soku Taki sok może pomóc w odchudzaniu przede wszystkim dlatego, że jest niskokaloryczny, a sprawi, że nie będziecie czuli głodu przez jakiś czas. Dzięki temu unikniecie podjadania lub zjecie mniejsze porcje posiłków. Zielony sok dostarcza też wielu minerałów i dużo witamin, które przyczyniają się do poprawy ogólnego zdrowia organizmu. Zdrowszy organizm łatwiej radzi sobie z osiągnięciem zdrowej masy ciała. Przepis na sok z zielonych warzyw Składniki: ok. 500 g selera naciowego 2 garście białej kapusty ogórek 2 garście szpinaku natka pietruszki kawałek imbiru sok z połowy cytryny Przygotowanie: Włóżcie seler naciowy, kapustę, ogórek, szpinak, natkę pietruszki i imbir do wyciskarki i wyciśnijcie z nich sok. Do soku wyciśnijcie cytrynę, by dodać mu kwaśnego smaku. Pijcie szklankę dziennie. Czy soki owocowe są zdrowe? Choć soki ogólnie kojarzą się wam z czymś bardzo zdrowym, to nie zawsze tak jest! Soki owocowe, nawet te świeżo wyciskane, zawierają bardzo dużo cukru. To oczywiście cukier naturalny, występujący w owocach, ale nie obniża to jego kaloryczności… Picie dużych ilości soków owocowych codziennie lub kilka razy w tygodniu to nie jest zdrowy nawyk. Zalecenia mówią, by wypijać maksymalnie 200 ml soków dziennie, to niecała szklanka. Znacznie zdrowiej jest jeść całe owoce .  W owocach zawarty jest błonnik, który nie dość, że sam w sobie jest...

Niezdrowe śniadania
Adobe Stock
Zdrowie
Najgorsze możliwe typy śniadań! Numer trzy jest uwielbiany przez Polaków! Mają za nic zdrowie?
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powinien być syty, bogaty w wartości odżywcze i zdrowy. Okazuje się jednak, że produkty, które najczęściej wybieramy na pierwszy posiłek często nie mają zbyt wiele wspólnego ze zdrowiem.

Śniadanie to posiłek, na który zazwyczaj w ciągu tygodnia nie mamy zbyt wiele czasu, a nawet ochoty. Dlatego rano najczęściej wyciągamy z lodówki cokolwiek, co zaspokoi nasz głód na co najmniej kilka następnych godzin. Okazuje się jednak, że nasze ulubione szybkie śniadanie nie zawsze jest zdrowe. Wręcz przeciwnie. Jest bogate w chemikalia i ogromną ilość cukru! 1. Tosty Chrupiące tosty to dla wielu osób idealne śniadanie, bez którego nie wyobrażają sobie poranka. Najczęściej spotykamy je w towarzystwie rozmaitych słodkich smarowideł, na przykład dżemu, ale też margaryny. Ta, w przeciwieństwie do dobrej jakości masła, zawiera najgorszego rodzaju tłuszcze, które mogą przyczynić się do rozwoju wielu groźnych dla życia chorób! Mało wartościowy okazuje się również sam chleb do tostów, po którym szybko będziesz znowu głodny! 2. Płatki śniadaniowe Czekoladowe, miodowe, karmelowe, truskawkowe – do wyboru do koloru. Ich producenci kuszą opakowaniami i zdrowo brzmiącymi sloganami. Tymczasem niewinnie wyglądające płatki w rzeczywistości mają w składzie ogromną ilość chemikaliów i cukru . Istnieje ryzyko, że po ich regularnym spożywaniu zaczniemy świecić jak tablica Mendelejewa! 3. Naleśniki Pyszne, chrupiące i puszyste zarazem naleśniki to śniadaniowe marzenie. Wiele osób jada je regularnie. Skład samych naleśników wydaje się przecież brzmieć sensownie. W czym więc tkwi problem? W mące ! Mąka pszenna jadana zbyt często i w dużych ilościach może prowadzić do różnych powikłań zdrowotnych , na przykład otyłości, ale również wywołać odporność na insulinę. 4. Soki Czym byłoby śniadanie bez owocowego soku! Pamiętaj jednak, że każdy sok, nawet ten składający się w 100 proc. z owoców, zawiera ogromne ilości...

W ten sposób producenci ukrywają cukier w produktach. Nie dajcie się złapać na słodki lep
Adobe Stock
Newsy
W ten sposób producenci ukrywają cukier w produktach. Nie dajcie się złapać na słodki lep
Czasem trudno zorientować się, czy produkt, który chcecie kupić zawiera cukier. Sprawdźcie jakich trików używają producenci, żeby ukryć niezdrowy skład.

Normy spożycia cukru dla dorosłego człowieka, według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), to 5 łyżeczek, czyli 25 g cukru dziennie. Nie uwierzycie ile cukru zjada przeciętny Polak: 25 łyżeczek, czyli 125 g. To 5 razy więcej niż wynosi zapotrzebowanie dzienne. Nic dziwnego, że już 60% naszego społeczeństwa cierpi na nadwagę lub otyłość. 20 mln z nas boryka się z problemem otyłości, a 3 miliony choruje na cukrzycę. Powodami tych problemów jest nieodpowiednia dieta i nadmiar cukru spożywanego każdego dnia. Skąd się bierze tyle cukru w codziennym jadłospisie? Średnie spożycie cukru na poziomie 25 łyżeczek dziennie nie oznacza, że każdy z nas wypija ponad 12 herbat osłodzonych dwiema łyżeczkami cukru. Cukier, jaki zjadamy, w najmniejszym stopniu pochodzi ze słodkiej herbaty. Spożywamy go najczęściej w tych produktach: Słodycze: ciasta, ciastka, batony Białe pieczywo, w tym bułki. Słodzony jest też chleb czy inne wyroby piekarnicze Nabiał i przetwory mleczne. Twarożki, jogurty, nie tylko smakowe są dosładzane Wędliny. Wyroby garmażeryjne, parówki, kiełbasy mogą mieć zawierać stosunkowo dużą zawartość cukru.  Fast foody: do burgerów, hot dogów, pizzy też dodawany jest cukier Soki  i nektary owocowe. One także poza naturalnym cukrem z owoców, są dosładzane Napoje gazowane Dania gotowe Po co producenci dodają tyle cukru? Cukier uzależnia. Im więcej jecie słodkich czy dosładzanych potraw, tym większą macie ochotę na kolejne. Producenci o tym wiedzą, dodają więc zbyt dużo cukru z dwóch powodów: Słodkie jest smaczniejsze. Takie produkty klienci chwalą i chętniej po nie sięgają. Przyzwyczajeni do słodkich potraw i produktów chętnie po nie wracają. Do tego dochodzą względy ekonomiczne. Dodawanie naturalnych owoców czy soków...