Zasadźcie to zioło na balkonie, a później dodajcie do rosołu. To jemu zawdzięcza swój smak
AdobeStock
Newsy

Zasadźcie to zioło na balkonie, a później dodajcie do rosołu. To jemu zawdzięcza swój świetny smak

Wiosna to czas na sadzenie kwiatów na balkonie - ale nie tylko! Z powodzeniem można uprawiać na nim różne zioła. Choćby i takie, które potem wykorzystacie podczas gotowania rosołu.

Idealny rosół nie może się obejść bez dobrej jakości drobiu, warzyw i naturalnych przypraw. Jednym z ziół, które powinno się dodawać do tej zupy jest lubczyk, który nadaje bulionom wyjątkowego aromatu i smaku.

Można kupić suszony lubczyk lub świeży, jednak nie wszędzie jest on łatwo dostępny. W maju pogoda sprzyja, dlatego to idealny czas na to, by posadzić własny lubczyk na balkonie. Sprawdźcie, jak to zrobić. 

Jak uprawiać lubczyk na balkonie?

Uprawa lubczyku jest stosunkowo prosta, nawet na balkonie. Roślina ta wymaga żyznej ziemi - najlepsze będzie dobrze przepuszczalne, próchnicze podłoże o pH między 6 i 7. Należy go podlewać regularnie, ale nie można przesadzić - zarówno w jedną, jak i drugą stronę.

Lubczyku nie wolno przelewać, dlatego podlewajcie go wtedy, gdy ziemia zaczyna lekko przesychać. Trzeba pilnować, by doniczka nie wyschła za bardzo, ponieważ wtedy roślina będzie gorzej rosła. Pamiętajcie o tym szczególnie w trakcie upałów.

Zobacz także
Pasztet domowy

Zostało wam mięso i warzywa po rosole? Zróbcie z nich ten wyborny, idealnie doprawiony pasztet

Jak i gdzie zbierać szczaw? Sezon trwa, pora na zupę szczawiową

Jak i gdzie zbierać szczaw? Zerwijcie go w tym miejscu i ugotujcie zupę szczawiową jak dawniej

Stanowisko dla lubczyka

Lubczyk nie jest rośliną bardzo wymagającą jeśli chodzi o stanowisko. Powinien mieć jasno i ciepło, dlatego najlepszym miejscem na uprawę tej rośliny jest słoneczny balkon.

Słońce nie musi jednak tam świecić przez cały dzień - lubczyk będzie się dobrze czuł także w jasnym cieniu. To dobra alternatywa dla osób, które nie mają głowy do codziennego podlewania. 

Lubczyk w doniczce na balkonie

Uprawiany na balkonie lubczyk nie będzie tak okazały jak ten rosnący w ogrodzie, jednak wystarczy, by z powodzeniem stosować go w kuchni. Zastosujcie się do tych porad:

  • wybierzcie dużą doniczkę - im większa, tym bardziej rozrośnie się lubczyk (korzenie będą miały więcej miejsca).

  • na dno doniczki wsypcie keramzyt, kamienie, potłuczoną ceramikę czy inną warstwę drenażu.

  • zastosujcie ziemię uniwersalną wymieszaną z próchnicą i gliną.

  • co dwa tygodnie zastosujcie nawóz, by lubczyk lepiej rósł.

Ponieważ lubczyk jest rośliną wieloletnią, można go przezimować na balkonie. W tym celu, gdy przyjdą już chłodne dni, owińcie doniczkę izolacją z włókniny. Gdy przyjdzie wiosna, znów będziecie się mogli cieszyć lubczykiem z własnego balkonu. 

Źródło: twojogrodek.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Oczyszcza organizm z toksyn, pomaga przy wrzodach, ułatwia trawienie. Dodawajcie go nie tylko do rosołu
Pixabay
Newsy
Oczyszcza organizm z toksyn, pomaga przy wrzodach, ułatwia trawienie. Dodawajcie go nie tylko do rosołu
Dodajecie do rosołu lubczyk? To aromatyczne zioło świetnie podkreśla smak ulubionej zupy Polaków. Mało kto wie, że posiada ono również wiele właściwości zdrowotnych.

Wielu Polaków nie wyobraża sobie rosołu bez dodatku lubczyku . Bulion z dodatkiem tego zioła nabiera głębokiego i wyrazistego smaku. Jest też o wiele zdrowszy niż zupa z dodatkiem naszpikowanej szkodliwymi substancjami Maggi. Lubczyk doskonale też pasuje do dań z dziczyzny, królika i jagnięciny, a także do owoców morza i grzybów. A czy wiecie, że według niektórych źródeł jest on uznawany za afrodyzjak? To jednak nie jedyne jego zalety, ponieważ roślina ta doskonale również  odtruwa organizm i ma wiele innych korzystnych właściwości. Właściwości zdrowotne lubczyku Lubczyk to zioło, które wykazuje ogromne korzyści zwłaszcza dla przewodu pokarmowego i układu oddechowego. Z uwagi na bogactwo składników odżywczych, może przyczynić się do lepszej odporności , a także wzmacniać organizm. Ze względu na swój przeciwzapalny charakter, lubczyk jest idealny do łagodzenia rozstroju żołądka i przywracania układu pokarmowego do stanu neutralnego. Może pomóc zmniejszyć wzdęcia i nadmiar gazów, zmniejszając podrażnienie jelit i promując zdrowy, normalny ruch w okrężnicy. Zioło to jest idealnym lekarstwem dla osób cierpiących na takie schorzenia jak dna moczanowa, zapalenie stawów i hemoroidy Jeśli cierpicie na dolegliwości układu oddechowego, lubczyk może działać jako środek wykrztuśny, usuwając nadmiar flegmy i śluzu z dróg oddechowych. Dodatkowo, eukaliptol, jeden z głównych środków łagodzących w nim zawartych, może zmniejszyć podrażnienie i stan zapalny w płucach. Maść z lubczyku jest bardzo skuteczna w zmniejszaniu objawów łuszczycy i trądziku. Znajdujące się w nim przeciwutleniacze mogą również pomóc w niektórych przypadkach zapobiegać powstawaniu zmarszczek i zwiększać przepływ...

Imbir
Newsy
Jak wyhodować imbir w domu? Już nigdy nie kupicie go w sklepie
Zioła w doniczkach, na balkonie czy na parapecie w kuchni, to nic niezwykłego. Ale samodzielnie hodowany imbir? Podpowiadamy jak to zrobić.

Imbir, to nie tylko przyprawa kojarząca się z piwem czy azjatyckimi daniami. Coraz częściej wykorzystywany jest w kuchni polskiej. Ma orzeźwiający, lekko ostry smak i w postaci świeżego kłącza, może być długo i wygodnie przechowywany. Jednak imbir to nie tylko przyprawa. Roślina ma bardzo szerokie zastosowanie lecznicze. Jak ją wyhodować, na co pomaga i jak stosować?  Domowa hodowla imbiru krok po kroku. Żeby rozpocząć hodowlę, wystarczy pójść do najbliższego sklepu, po świeże kłącze imbiru. Wybierajcie jędrne, z co najmniej jednym żywym oczkiem - sadzonka z minimum trzema oczkami, ma większe szanse na wzrost i przeżycie. Jak rozpoznać oczko imbiru? To ten wystający fragment, z którego czasem, gdy tego nie chcemy, roślina wypuszcza młode listki. Wybrane kłącze powinno mieć nie więcej niż 10 cm. Jeśli jest dłuższe, przytnijcie je nożem. Doniczką napełnijcie żyzną, próchniczą ziemią, do 2/3 wysokości. Na niej ułóżcie kłącze i przysypcie 2-centymetrową warstwą ziemi. Podlewajcie, pilnując, żeby ziemia zawsze była wilgotna, nie może jednak być mokra. Pierwsze pędy wasza roślina powinna wypuścić po 3-4 tygodniach. Żeby prawidłowo hodować imbir i cieszyć się dobrze rosnącą i zdrową rośliną, pamiętajcie o tych zasadach.  Przygotujcie szeroką doniczkę. Nie musi być wysoka, bo kłącze imbiru nie rośnie w dół, tylko rozrasta się na boki. Wasza roślina będzie potrzebowała światła, ale nie może go mieć zbyt dużo. Stawiajcie doniczki na parapetach i balkonach od wschodu lub zachodu. Od wiosny do jesieni hodujcie go w temperaturze około 15- 22 stopni. Gdy temperatura spada, a prowadzicie hodowlę na zewnątrz, na przykład na tarasie, przenieście doniczkę do domu. W czasie zimy, gdy wegetacja rośliny zamiera, trzymajcie hodowlę w temperaturze około...

Rosół z lubczykiem
Adobe Stock
Newsy
Dodajesz do rosołu to zioło? Uważaj! To może być bardzo niebezpieczne dla zdrowia
Rosół to zupa polecana na wszelkie choroby. Jednak dodanie jednego zioła może sprawić, że stanie się niezwykle niebezpieczna!

Najlepszy rosół to taki gotowany na dużej ilości mięsa, kości, warzyw i… ziół. To zioła nadają zupie niesamowity aromat, który rozchodzi się po całym mieszkaniu. Z chęcią sięgamy po różne przyprawy, które mają nadać rosołowi wyjątkowy smak i zapach. Jednak niektóre z nich mogą być niebezpieczne! Sprawdź, czy ty też ich używasz! Uwaga na zioła! Różne ziółka polecane są nie tylko jako przyprawy, ale również jako lekarstwa dla podreperowania zdrowia. Pijemy rumianek na problemy z żołądkiem, koper na zaparcia, a szałwią płuczemy bolące gardło i jamę ustną po zabiegach dentystycznych. Ale nie wszystkie zioła są dla nas bezpieczne! Podobnie jak lekarstwa, podane w nieodpowiednich kombinacjach lub proporcjach, mogą stanowić zagrożenie dla naszego zdrowia i życia. Jednym z ziół, które wymaga zachowania szczególnej ostrożności, jest lubczyk . Dlaczego? Kto nie powinien jeść lubczyku? Lubczyk nadaje rosołowi wyjątkowy aromat, którego nie można pomylić z żadnym innym. Ale czy wiesz, że ta roślina może być niebezpieczna dla zdrowia? Na lubczyk muszą bardzo uważać: Alergicy – roślina ta jest fotouczulająca. Oznacza to, że alergik, który zje potrawę z dodatkiem lubczyku, może dostać silnych oparzeń po ekspozycji na promienie słoneczne. Może też powodować powstawanie przebarwień od słońca. Kobiety w ciąży – panie spodziewające się dziecka absolutnie nie mogą spożywać lubczyku. To zioło ma działanie poronne i jest zabronione dla kobiet w ciąży i karmiących piersią! Kobiety w trakcie mensturacji - zwiększa krwawienie. Uwaga na popularną przyprawę „Maggi” . Jeszcze do niedawna zawierała lubczyk i również nie mogła być stosowana przez przyszłe mamy. Niedawno zmieniono...

Zioła z supermarketu szybko więdną? Wypróbujcie te triki, a długo postoją
Adobe Stock
Newsy
Zioła z supermarketu szybko więdną? Wypróbujcie te triki, a długo postoją
Świeże zioła są zdecydowanie bardziej aromatyczne niż te suszone. Radzimy, jak utrzymać je przy życiu jak najdłużej.

Zioła w doniczkach takie jak bazylia, mięta, tymianek czy rozmaryn dostępne są teraz we wszystkich supermarketach już nawet od 5 złotych. Możecie je wkopać do większej doniczki i obserwować, jak się rozrastają. Świeże gałązki ziół ze sklepu wcale nie muszą być jednorazowe – na słonecznym stanowisku i z dużą ilością wody bardzo szybko odbiją nawet te „obskubane” łodygi i już po tygodniu wypuszczą nowe listki. Najszybciej rośnie bazylia, a także mięta i tymianek. W jaki sposób przedłużyć trwałość ziół domowych? Zioła warto wyhodować od samego nasionka. Będą wtedy trwalsze i mniej podatne na więdnięcie, ponieważ przyzwyczają się do rozwoju w warunkach waszego mieszkania. Przyczyną więdnięcia niektórych sklepów ziół jest nagła zmiana temperatury – z chłodnych, klimatyzowanych supermarketów przenosicie je do dużo cieplejszego domu. Siejąc i hodując roślinę od samego początku, będzie ona w pełni zadomowiona na waszym parapecie. Jednak nawet jeśli wybierzecie „gotowe”, dojrzałe zioła, da się przedłużyć ich trwałość poprzez odpowiednią pielęgnację.  Zawsze pamiętaj o przesadzaniu zioła z małej doniczki, w której stoi w supermarkecie. Jest ona wypełniona zbyt skąpą ilością słabej jakości ziemi, dlatego roślina szybko więdnie. Można ją przesadzić nawet do zwykłej, uniwersalnej ziemi z każdego supermarketu. Większość ziół, na czele z bazylią, potrzebuje dużej ilości słońca, aby móc się rozwijać. Jeśli więc stawiacie doniczkę w zacienionym miejscu, bardzo szybko zmarnieje. Zioła nie lubią moczenia liści, dlatego wodę należy podawać bezpośrednio do gleby i w odpowiednich ilościach – bez zraszania. Większość z nich powinna być nawadniana regularnie, aby ziemia nie miała okazji się przesuszyć, ale także,...