Zasadźcie czosnek w domu. Naturalny antybiotyk na zimę prosto z parapetu
Adobe Stock
Newsy

Jak sadzić czosnek w doniczce w domu? Naturalny antybiotyk na zimę prosto z parapetu

Od dziś nie będziecie musieli biegać do sklepu po kolejne główki. Teraz będziecie mieli swój własny, dorodny i pachnący czosnek. Nawet nie podejrzewaliście, że można go wyhodować w zwykłej doniczce. 

Czosnek to bez wątpienia nieodzowna kuchenna przyprawa, a do tego antidotum na przeziębienie i grypę. Jego zapach woła na obiad całe rodziny, a charakterystyczny, ostry smak wzbogaca, a niekiedy ratuje potrawy. Mając go na parapecie, w każdej chwili możecie go użyć. 

Do czego można wykorzystać czosnek? 

Ta przyprawa ma szerokie zastosowanie w każdej kuchni. Wykorzystuje się ją w różnych wytrawnych potrawach. Poczynając od zup, poprzez sosy, makarony, zapiekanki, farsze, mięsa, a także ryby. Doprawia się nią również pieczone warzywa. Świetnie smakuje także na chlebie z masłem.  

Ze względu na swoje działanie antybiotyczne, jest składnikiem wielu mikstur prozdrowotnych, które możecie przygotować samodzielnie w domu. Mleko z miodem i czosnkiem to babciny, skuteczny sposób na pierwsze jesienne przeziębienia. 

Zobacz także
Czosnek sąsiada ma duże główki? Zobaczcie, kiedy go sadzić, by były jak największe

Czosnek sąsiada ma większe główki? Zobaczcie, kiedy go sadzić, by i wasze były jak największe

Pokrójcie w ten sposób czosnek. Tylko tak wykorzystacie w pełni jego zdrowotne właściwości

Pokrójcie w ten sposób czosnek. Tylko tak wykorzystacie w pełni jego zdrowotne właściwości

Jak sadzić czosnek w domu? 

Wiosna i jesień to idealny czas na sadzenie czosnku. Taka domowa uprawa jest w pełni ekologiczna i kontrolowana. Z całą pewnością wyhodowany w ten sposób czosnek będzie zdrowszy od tego dostępnego w supermarkecie. 

Czego potrzebujecie? 

  • podłużna, głęboka doniczka 

  • główka ekologicznego, polskiego czosnku 

  • żyzna ziemia 

Jak to zrobić? 

  1. Główkę czosnku podzielcie na ząbki. Starajcie się nie uszkodzić ich skóry. 

  1. Napełnijcie głęboką doniczkę ziemią i wydrążcie w niej zagłębienia w odległości 10-15 cm od siebie. 

  1. Wsadźcie w niej ząbki czosnku, na głębokość około 10 cm. Spiczastą końcówkę skierujcie ku górze. 

  1. Zasypcie czosnek ziemią i często podlewajcie. Nie dopuszczajcie do tego, by ziemia całkowicie wyschła. 

  1. Po około 3 miesiącach zbierzecie dorodne główki. 

Jak hodować czosnek na szczypior? 

Czosnek, podobnie jak cebulę, można sadzić na szczypior. Niektórzy bardzo lubią i cenią tę część czosnku. Sadzi się go wtedy nieco inaczej.  

Obierzcie pojedyncze ząbki i włóżcie do ziemi tylko do połowy (spiczasta część musi być skierowana ku górze). Taki czosnek można sadzić zdecydowanie gęściej niż ten hodowany na główki, nie potrzebuje również głębokich doniczek. Pierwszy szczypior zbierzecie już po 2-3 tygodniach. 

Źródło: zdrowa dieta/ YouTube 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czosnek sąsiada ma duże główki? Zobaczcie, kiedy go sadzić, by były jak największe
Flickr
Newsy
Czosnek sąsiada ma większe główki? Zobaczcie, kiedy go sadzić, by i wasze były jak największe
Piękne, dorodne główki czosnku to marzenie każdego ogrodnika. Wpływ na ich rozmiar ma kilka czynników, a wśród nich, chyba najważniejszy - czas sadzenia. Zobaczcie, kiedy włożyć ząbki do ziemi, by zebrać potężne główki. 

Czosnek to niezastąpiona przyprawa i warzywo jednocześnie w każdej, polskiej kuchni. Poprawia, wzbogaca, a nawet ratuje smak wielu dań. Charakterystyczny aromat przywołuje do stołu całą rodzinę nawet bez wołania na obiad. Warto mieć go na działce i w pełni wykorzystać jego potencjał wzrostu.  Jak i gdzie sadzić czosnek, by był dorodny?  Czosnek sadzi się w glebach o obojętnym odczynie, zbyt kwaśna ziemia wymagać będzie wapnowania. Nie powinniście sadzić go w miejscu, gdzie w poprzednim sezonie uprawialiście już warzywa cebulowe.   Wpływ na to, jak duża urośnie główka, ma m.in. wybór odpowiedniego stanowiska. W przypadku grządek zacienionych nie możecie raczej spodziewać się dużych egzemplarzy. Czosnek tam uprawiany nie rozrasta się do satysfakcjonujących rozmiarów.  Podczas sadzenia ząbki czosnku wkłada się bezpośrednio do ziemi, piętkami w dół. Im większe ząbki, tym większe powinny być główki. Czosnek sadzi się w rzędach, zachowując maksymalnie 10 cm odstęp pomiędzy ząbkami.  Kiedy sadzić czosnek, by jego główki były jak największe?  Czosnek sadzi się dwa razy do roku. Można sadzić go wiosną, czyli w marcu lub kwietniu, bądź jesienią, w październiku i na samym początku listopada.   Wydawać by się mogło, że czosnek sadzony wiosną ma bardziej sprzyjające warunki do wzrostu i tym samym wytworzy większe główki. Nic bardziej mylnego, to właśnie odmiany sadzone już wkrótce, czyli na jesieni obdarują was pięknymi, dorodnymi główkami. Znacznie większymi niż wiosenne.  Jakie są odmiany ozime czosnku?  Czosnek ze względu na czas sadzenia możemy podzielić na odmiany jare (sadzone wiosną) i ozime (sadzone jesienią). Najbardziej znane czosnki ozime to Arkus, czyli odmiana o dużych ząbkach (5-6 sztuk) i fioletowo-brązowej łusce oraz Harnaś, który wytwarza...

Zielony i aromatyczny koperek z parapetu? Ten 1 czynnik wpływa na jego piękny kolor i bujność
Pixabay/Flickr
Newsy
Zielony i aromatyczny koperek z parapetu? Ten 1 czynnik wpływa na jego piękny kolor i bujność
Pachnący, zielony koperek to coś, czego nie powinno zabraknąć w kuchni nawet zimą. Gdy wyhodujecie go samodzielnie w domu, będziecie mieć pewność, że nie ma w nim chemii. Uprawa tego zioła jest stosunkowo prosta i mało wymagająca. 

Koperek to świetny dodatek nie tylko do młodych ziemniaków. Surówki i sałatki z jego udziałem zyskują na aromacie i wartości. Sos koperkowy ze świeżych gałązek i listków nadaje charakteru i smaku pulpetom oraz daniom rybnym. Hodując go na parapecie, będziecie mieć stały dostęp do najwyższej jakości koperku.  Jak zasadzić koperek w doniczce?   Koperek jest rośliną nieszczególnie wybredną, jeżeli chodzi o warunki. Dlatego nawet w pudełku lub doniczce można wyhodować całkiem dorodne okazy tego zioła. Ziemia do roślin doniczkowych wymieszana z glebą ogrodową doskonale nadaje się jako podłoże takiej uprawy. Zanim jednak nasiona tam trafią, musicie je odpowiednio przygotować  Nasiona koperku wsypcie do ciepłej wody i zostawcie je tam na jedną dobę.   Przygotujcie doniczkę. Na jej dnie ułóżcie warstwę drenażu, a następnie napełnijcie ją wilgotną ziemią.    Posypcie mokrą ziemię nasionami, w ilości 0,3 g na 10 cm2.  Osłońcie doniczkę folią od góry i odstawcie ją w ciemne miejsce na tydzień.  Po tym czasie zdejmijcie folię i umieśćcie koperek na parapecie.  Jaki czynnik wpływa na kolor i gęstość koperku z parapetu?  Ważnym czynnikiem gwarantującym jakość plonów jest właściwe oświetlenie uprawy. Zimowy koperek hodowany jedynie przy promieniach słońca będzie dość jasny i wątły. Dlatego powinno się zapewnić mu dodatkowe źródło światła. Gdy tylko zaczyna być ciemno, trzeba włączyć lampkę w pobliżu doniczek z koprem. Najlepsza do tego celu będzie lampa imitująca światło dzienne. Jeżeli jednak jej nie macie użyjcie zwykłej lampy. Optymalny czas, w którym koperek powinien mieć dostęp do światła (naturalnego i sztucznego) to 12 godzin dziennie.  Kolejna ważna rzecz dotycząca uprawy tego zioła to właściwa wilgotność gleby....

To idealny czas na sadzenie szpinaku. Posadźcie teraz, a będziecie chrupać świeży już jesienią
AdobeStock
Newsy
To idealny czas na sadzenie szpinaku. Posadźcie teraz, a będziecie chrupać świeży już jesienią
Jak dbać o szpinak latem? Trzeba zwrócić uwagę na jedną rzecz!

Do niektórych smaków trzeba dojrzeć, czego przykładem często jest szpinak. Większość dzieci wprost go nie cierpi, by w wieku dorosłym rozsmakować się w naleśnikach ze szpinakiem czy sałatce szpinakowej. To bardzo zdrowe warzywo, które jest też proste w uprawie. Można je hodować nawet na balkonie! A do tego wyróżnia się aż trzy pory w roku, w których można sadzić szpinak. Sprawdźcie, kiedy i jak możecie zasadzić szpinak u siebie. Kiedy sadzić szpinak? Szpinak można sadzić trzy razy w ciągu roku: wiosną: w okresie, gdy ziemia już odmarznie, maksymalnie do 15 kwietnia. Posadzony w tym czasie szpinak jest gotowy do zbiorów już w połowie maja. latem: najlepszy czas na wysiew to przełom lipca i sierpnia. Szpinak sadzony latem będzie dojrzały jesienią, na przełomie września i października. jesienią: można go sadzić przez cały wrzesień, a nawet później, jeśli jest ciepło. W tym przypadku trzeba poczekać znacznie dłużej - tak zwany szpinak zimowy wyrośnie w kwietniu.  Jak widzicie, szpinak jest bardzo wdzięczną rośliną, którą można uprawiać we wszystkie ciepłe miesiące w roku - od kwietnia do września-października.  Jak uprawiać szpinak? Uprawa szpinaku nie jest skomplikowana. Zasadzony z nasion, zaczyna kiełkować już po około tygodniu, nawet przy niskiej temperaturze - będzie rósł już przy 2-3 stopniach Celsjusza. To dlatego szpinak wyrośnie już w kwietniu oraz w październiku. Warunkiem jest jedynie brak przymrozków.  Szpinak jest natomiast wrażliwy na przesuszenie, dlatego jego uprawa jest trudniejsza właśnie teraz, gdy w trakcie upałów ziemia jest wyschnięta. Latem należy obficie podlewać szpinak - ta roślina nie cierpi upałów i źle je znosi. Nie wolno też przesadzić, ponieważ ziemia powinna być wilgotna, ale nie mokra. Przy umiarkowanych temperaturach wystarczy...

Jak zrobić czarny czosnek? Poprawia odporność, trawienie i krążenia.
Adobe Stock
Newsy
To znane warzywo po sfermentowaniu poprawi odporność, trawienie i krążenie. Samo zdrowie
Podpowiadamy czym jest czarny czosnek, jak zrobić go w domu i z czym jeść. Jesteście ciekawi, jaki ma smak i zapach? To też zdradzimy wam w naszym artykule!

Czarny czosnek nie jest inną odmianą czosnku pospolitego, który dobrze znacie, jak czosnek ozdobny czy czosnek niedźwiedzi. To ten sam czosnek, który kupujecie w sklepach, tylko że w postaci fermentowanej. W czarnym czosnku wszystko się zmienia: smak, zapach, konsystencja i wartości odżywcze. Ząbki stają się jeszcze bardziej wartościowe. Jak zrobić czarny czosnek i do czego go używać? Fermentacja czarnego czosnku nie jest trudna, jednak wymaga ogromnej cierpliwości, ponieważ trwa aż 6 tygodni. Dopiero w końcowej fazie procesu, ząbki czosnku ostatecznie zmieniają barwę, konsystencję i nabierają słodyczy. Czosnek przez 6 tygodni musi być trzymany w temperaturze 60 st. Celsjusza w przewiewnym miejscu, żeby fermentować, a nie pleśnieć. Samodzielna, domowa fermentacja czosnku jest więc dość kłopotliwa i wiele osób woli po prostu kupić go w sklepie. Czarny czosnek ma inny smak i zapach od czosnku pospolitego czy zwyczajnego. Niektórzy porównują je do wędzonej śliwki. Inni doszukują się w nim nuty suszonych moreli, sosu sojowego i octu balsamicznego. Ząbki nabierają słodkawego posmaku. Czosnek w tej formie nie pozostawia też nieprzyjemnego zapachu z ust, a jego konsystencja jest kleista i miękka. Możecie go dodawać do sosów, sałatek, a także makaronów i mięs. Świetnie smakuje w zapiekankach i daniach jednogarnkowych. Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne czarnego czosnku Czosnek fermentowany zmienia także wartości odżywcze, a przede wszystkim jak inne fermentowane produkty, stałe się lżej strawny i łatwo przyswajalny. Głównym składnikiem aktywnym jest S-allilocysteina, o silnym działaniu antyoksydacyjnym, który skutecznie redukuje wolne rodniki. Przyprawa zawiera także dużo magnezu, wapnia i cynku. Pozytywnie wpływa na działanie trzech układów organizmu: Układu odpornościowego Układu pokarmowego Układu krążenia...