Zasadźcie czosnek w domu. Naturalny antybiotyk na zimę prosto z parapetu
Adobe Stock
Newsy

Jak sadzić czosnek w doniczce w domu? Naturalny antybiotyk na zimę prosto z parapetu

Od dziś nie będziecie musieli biegać do sklepu po kolejne główki. Teraz będziecie mieli swój własny, dorodny i pachnący czosnek. Nawet nie podejrzewaliście, że można go wyhodować w zwykłej doniczce. 

Czosnek to bez wątpienia nieodzowna kuchenna przyprawa, a do tego antidotum na przeziębienie i grypę. Jego zapach woła na obiad całe rodziny, a charakterystyczny, ostry smak wzbogaca, a niekiedy ratuje potrawy. Mając go na parapecie, w każdej chwili możecie go użyć. 

Do czego można wykorzystać czosnek? 

Ta przyprawa ma szerokie zastosowanie w każdej kuchni. Wykorzystuje się ją w różnych wytrawnych potrawach. Poczynając od zup, poprzez sosy, makarony, zapiekanki, farsze, mięsa, a także ryby. Doprawia się nią również pieczone warzywa. Świetnie smakuje także na chlebie z masłem.  

Ze względu na swoje działanie antybiotyczne, jest składnikiem wielu mikstur prozdrowotnych, które możecie przygotować samodzielnie w domu. Mleko z miodem i czosnkiem to babciny, skuteczny sposób na pierwsze jesienne przeziębienia. 

Zobacz także
Czosnek sąsiada ma duże główki? Zobaczcie, kiedy go sadzić, by były jak największe

Czosnek sąsiada ma większe główki? Zobaczcie, kiedy go sadzić, by i wasze były jak największe

Pokrójcie w ten sposób czosnek. Tylko tak wykorzystacie w pełni jego zdrowotne właściwości

Pokrójcie w ten sposób czosnek. Tylko tak wykorzystacie w pełni jego zdrowotne właściwości

Jak sadzić czosnek w domu? 

Wiosna i jesień to idealny czas na sadzenie czosnku. Taka domowa uprawa jest w pełni ekologiczna i kontrolowana. Z całą pewnością wyhodowany w ten sposób czosnek będzie zdrowszy od tego dostępnego w supermarkecie. 

Czego potrzebujecie? 

  • podłużna, głęboka doniczka 

  • główka ekologicznego, polskiego czosnku 

  • żyzna ziemia 

Jak to zrobić? 

  1. Główkę czosnku podzielcie na ząbki. Starajcie się nie uszkodzić ich skóry. 

  1. Napełnijcie głęboką doniczkę ziemią i wydrążcie w niej zagłębienia w odległości 10-15 cm od siebie. 

  1. Wsadźcie w niej ząbki czosnku, na głębokość około 10 cm. Spiczastą końcówkę skierujcie ku górze. 

  1. Zasypcie czosnek ziemią i często podlewajcie. Nie dopuszczajcie do tego, by ziemia całkowicie wyschła. 

  1. Po około 3 miesiącach zbierzecie dorodne główki. 

Jak hodować czosnek na szczypior? 

Czosnek, podobnie jak cebulę, można sadzić na szczypior. Niektórzy bardzo lubią i cenią tę część czosnku. Sadzi się go wtedy nieco inaczej.  

Obierzcie pojedyncze ząbki i włóżcie do ziemi tylko do połowy (spiczasta część musi być skierowana ku górze). Taki czosnek można sadzić zdecydowanie gęściej niż ten hodowany na główki, nie potrzebuje również głębokich doniczek. Pierwszy szczypior zbierzecie już po 2-3 tygodniach. 

Źródło: zdrowa dieta/ YouTube 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Imbir
Newsy
Jak wyhodować imbir w domu? Już nigdy nie kupicie go w sklepie
Zioła w doniczkach, na balkonie czy na parapecie w kuchni, to nic niezwykłego. Ale samodzielnie hodowany imbir? Podpowiadamy jak to zrobić.

Imbir, to nie tylko przyprawa kojarząca się z piwem czy azjatyckimi daniami. Coraz częściej wykorzystywany jest w kuchni polskiej. Ma orzeźwiający, lekko ostry smak i w postaci świeżego kłącza, może być długo i wygodnie przechowywany. Jednak imbir to nie tylko przyprawa. Roślina ma bardzo szerokie zastosowanie lecznicze. Jak ją wyhodować, na co pomaga i jak stosować?  Domowa hodowla imbiru krok po kroku. Żeby rozpocząć hodowlę, wystarczy pójść do najbliższego sklepu, po świeże kłącze imbiru. Wybierajcie jędrne, z co najmniej jednym żywym oczkiem - sadzonka z minimum trzema oczkami, ma większe szanse na wzrost i przeżycie. Jak rozpoznać oczko imbiru? To ten wystający fragment, z którego czasem, gdy tego nie chcemy, roślina wypuszcza młode listki. Wybrane kłącze powinno mieć nie więcej niż 10 cm. Jeśli jest dłuższe, przytnijcie je nożem. Doniczką napełnijcie żyzną, próchniczą ziemią, do 2/3 wysokości. Na niej ułóżcie kłącze i przysypcie 2-centymetrową warstwą ziemi. Podlewajcie, pilnując, żeby ziemia zawsze była wilgotna, nie może jednak być mokra. Pierwsze pędy wasza roślina powinna wypuścić po 3-4 tygodniach. Żeby prawidłowo hodować imbir i cieszyć się dobrze rosnącą i zdrową rośliną, pamiętajcie o tych zasadach.  Przygotujcie szeroką doniczkę. Nie musi być wysoka, bo kłącze imbiru nie rośnie w dół, tylko rozrasta się na boki. Wasza roślina będzie potrzebowała światła, ale nie może go mieć zbyt dużo. Stawiajcie doniczki na parapetach i balkonach od wschodu lub zachodu. Od wiosny do jesieni hodujcie go w temperaturze około 15- 22 stopni. Gdy temperatura spada, a prowadzicie hodowlę na zewnątrz, na przykład na tarasie, przenieście doniczkę do domu. W czasie zimy, gdy wegetacja rośliny zamiera, trzymajcie hodowlę w temperaturze około...

Klopsy mielone z jajkiem na twardo. Przepis na smaczny obiad
Gotujmy.pl/BożenaMatuszczyk
Newsy
Klopsy mielone z jajkiem na twardo. Przepis na smaczny obiad
Kotlety mielone to tradycyjne, bardzo popularne w wielu polskich domach danie. Wzbogaćcie je, dodając do środka ugotowane na twardo jajko. W takim wydaniu smakują naprawdę pysznie!

Szukacie pomysłu na prosty i zarazem niebanalny obiad, ale nie chcecie po raz kolejny przygotowywać kotletów schabowych czy mielonych ? Zróbcie coś innego, co zaskoczy waszych bliskich. Co powiecie na pyszne drugie danie w postaci klopsów mielonych z ugotowanym na twardo jajkiem? Klopsy mielone z jajkiem na twardo Klopsy mielone z jajkiem na twardo to doskonała propozycja na tani, smaczny i bardzo sycący obiad. Przygotowanie tego dania jest banalnie proste. Wszystko, czego potrzebujecie to mięso mielone, ugotowane na twardo jajka, cebula, czosnek oraz przyprawy. Zaskoczcie swoich bliskich tak przygotowanymi kotletami, a na pewno poproszą o dokładkę. Danie jest niebanalne, sycące i naprawdę pyszne! Składniki: mięso mielone około 600 g, bułka namoczona w mleku, 1 jajko cebula 1 szt., 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku, przyprawa do mielonego do smaku, Dodatkowo; jajka ugotowane na twardo u mnie 3 szt., (w zależności ile potrzebujemy klopsów), bułka tarta do panierowania, olej lub masło klarowne do smażenia, Przygotowanie: Do miski włożyć mięso mielone, parę razy przemieszać, aby mięso się związało i zrobiło się kleiste. Do mięsa dodać jajko, obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, namoczoną w mleku, odciśniętą bułkę oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać (gdyby masa była zbyt luźna, można dodać odrobinę bułki tartej). Jajka ugotować na twardo z dodatkiem soli. Po ugotowaniu przepłukać zimną wodą i obrać ze skorupek. Porcje masy nabierać w dłoń rozpłaszczyć, zrobić wgłębienie i włożyć obrane, ugotowane jajko. Jajko całe oblepić masą, a następnie panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju lub maśle klarownym z każdej strony. Smacznego! Źródło:...

Domowa karkówka
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Przepisy
Domowe pieczone mięso na kanapki. Przygotowanie jest banalnie proste, a jakie pyszne
Upieczona w piekarniku, wcześniej zamarynowana w przyprawach. Idealna na kanapki! Zdradzamy przepis na pyszną, domową wędlinę.

Karkówka to najbardziej aromatyczna część prosiaka. Może posłużyć jako danie obiadowe lub dodatek do kanapki na kolację. Przyrządzona  w domu będzie aromatyczna i krucha. Chcecie spróbować? Na kanapki można wrzucić dosłownie wszystko. Jajko, szczypior, dojrzewający żółty ser, czy wędlinę. Ogromne znaczenie ma jednak dobór produktów. Kupne nie zawsze spełniają oczekiwania i bywają nasycone dużą ilością sztucznych substancji. Nic nie zastąpi domowej wędliny, np. karkówki. Naturalne znaczy lepsze Produkty naturalne zyskują ostatnimi czasy na popularności. Dzięki dostępności rozmaitych diet i programów fitness, coraz częściej sięgamy po artykuły spożywcze ze sprawdzonego źródła. Coraz bardziej częste staje się także gotowanie w domu. Dzięki niemu mamy pewność, co tak naprawdę jemy. Składniki na pieczoną karkówkę do kanapek: sól pieprz czosnek papryka słodka ostry sos chili w butelce dobrej jakości olej ok. 1,3 kg karkówki wieprzowej Jak się zabrać za karkówkę? Gotowanie domowej wędliny dzielimy na dwa etapy. W pierwszym przygotujemy mięso do macerowania. W drugim pieczemy i podajemy gościom. Na początek karkówkę wieprzową myjemy i dokładnie osuszamy. Układamy na większym talerzu lub misce i smarujemy obficie olejem. Obsypujemy z każdej strony solą i pieprzem czarnym mielonym. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smarujemy słodką papryką. Po dodaniu wszystkim przypraw, wcieramy je lekko w mięso. Karkówka powinna być nimi obtoczona z każdej strony. Na sam koniec wlewamy na mięso ostry sos chili. Tak przygotowaną karkówkę w marynacie wstawiamy do lodówki na całą noc. To czas, w którym różne smaki połączą się z mięsem....

Pixabay
Newsy
Czy na pewno można jeść cukinię na surowo? To zależy od 1 rzeczy
Sezon na cukinię trwa w najlepsze. Warzywo to stanowi podstawę wielu smakowitych dań – od smażonych, przez pieczone i grillowane. Sprawdźcie, czy można je jeść również na surowo.

Sezon na cukinię zaczyna się na przełomie lipca i sierpnia i trwa do samego końca lata, kiedy to można zerwać ostatnie okazy tego smakowitego warzywa. Jak najczęściej przygotowujemy cukinię? W polskich domach zwykle się ją faszeruje , smaży , grilluje lub robi z nich przetwory do słoików . Ale czy można ją również zjeść na surowo? Czy można jeść surową cukinię? Jeżeli macie w domu cukinię i zastanawiacie się, czy można ją zjeść na surowo bez ryzyka zatrucia, spieszymy z odpowiedzią. Otóż tak, możecie jeść cukinię na surowo - nie musicie nawet jej obierać ze skórki – wystarczy tylko, że umyjecie ją pod bieżącą wodą. Jest jednak pewna sytuacja, w której nie powinniście jeść cukinii na surowo. Jeśli po ugryzieniu kawałka tego warzywa poczujecie, że jest ono gorzkie, natychmiast je wyplujcie i wyrzućcie pozostałą część cukinii do kosza. Dlaczego? Gorzki smak oznacza, że nasze warzywo zawiera toksyczne substancje. Te z kolei mogą doprowadzić do wzdęć, bólu brzucha i biegunki. Nie powinno się także spożywać gorzkiej cukinii po obróbce termicznej. Jeśli wasza cukinia jest gorzka po prostu wyrzućcie ją do kosza, ponieważ nie nadaje się ona do jedzenia. Jak jeść surową cukinię? Niektórzy kroją surową cukinię w paski, przyprawiają ją ulubionymi przyprawami i skrapiają kilkoma kroplami oliwy z oliwek a następnie jedzą jako przekąskę. Można też z niej przygotować sałatkę z dodatkiem ogórka , która świetnie się sprawdzi jako surówka do obiadu. Składniki: 1 średnia cukinia 3-4 ogórki gruntowe kubeczek jogurtu naturalnego 1/2 pęczka koperku 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu balsamicznego szczypta soli do smaku Przygotowanie: Cukinię i ogórka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek...