Zasada 1:2 to podstawa idealnych klusek lanych. Lepszego przepisu nie znajdziecie
Adobe Stock
Newsy

Zasada 1:2 to podstawa idealnych klusek lanych. Lepszego przepisu nie znajdziecie

Kuchenne triki i zapadające w pamięć zasady pomagają w kuchni. Gotowanie z nimi staje się prostsze, szybsze i przyjemniejsze. Oto nasza złota zasada dotycząca lanych klusek.

Kluski lane najczęściej są używane do zupy mlecznej lub rosołu. Mogą być jednak zamiennikiem makaronu w zupie pomidorowej, a także doskonałym dodatkiem do zupy jarzynowej. Zrobicie je w parę minut, nawet jeśli nie macie doświadczenia. Będą doskonałe jeśli skorzystacie z najlepszego przepisu: wystarczy zapamiętać prostą zasadę 1:2. Wyjaśniamy, których składników ta proporcja dotyczy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kuchenne triki – łatwe do zapamiętania, pomocne podczas gotowania

Zamiast spisywać skomplikowane przepisy i proporcje składników, a na domiar złego przeliczać miary z tych zapisanych w gramach i miligramach, na szklanki i łyżki, które macie w kuchni, lepiej posługiwać się ciekawymi trikami.

Sprytnym sposobem na odmierzenie ilości mąki w kluskach śląskich lub kopytkach jest użycie dna garnka, na którym należy wyrównać poziomu tłuczonych ziemniaków, podzielić nożem na równe ćwiartki, usunąć jedną z nich na chwilę i w zwolnione miejsce nasypać mąkę, wyrównując jej poziom z pozostałymi ćwiartkami. Potem już pozostaje wymieszać całą porcję ziemniaków z odmierzona porcją mąki i uformować wałki, które będą cięte na kluski.

Innym prostym trikiem jest sposób na wyciśnięcie cytryny do ostatniej kropelki. W tym celu cytrynę przed użyciem należy zrolować. Dzięki temu z miąższu uwolnicie sok, który po przekrojeniu cytryny łatwiej wyciśniecie.

Zobacz także
Jak gotować kluski śląskie żeby były idealnie gładkie?

Jak gotować kluski śląskie, żeby były idealnie gładkie? Pamiętajcie o 3 zasadach

Nie ma lepszej wiosennej zupy. Zróbcie pyszną koperkową z lanymi kluseczkami

Nie ma lepszej wiosennej zupy. Zróbcie pyszną koperkową z lanymi kluseczkami

Przepis na idealne kluski lane wg zasady 2:1

Inna sprytna zasada dotyczy gotowania klusek lanych. Zamiast uczenia się szczegółowego przepisu zapamiętajcie tylko, że propozycja mąki do jajek powinna wynosić jak 2:1, czyli 2 porcje mąki (6 łyżek) do 1 porcji jajek: 3 sztuki.

Składniki:

  • 6 łyżek mąki
  • 3 jajka
  • Szczypta drobnej soli

Przygotowanie:

  1. Zagotujcie mleko rosół lub inną zupę, w której przygotujecie kluseczki. Kluski można też lać na wodę, a następnie wybrać łyżka cedzakową lub odcedzić na durszlaku.
  2. Do miski wbijcie jajka i rozmąćcie je używając trzepaczki lub miksera. W trakcie mieszania dodajcie sól, a następnie mąkę. Ciasto powinno być luźne.
  3. Wlewajcie ciasto bezpośrednio do garnka z gotujący się płyn. Po około 2 minutach gotowania kluseczki będą gotowe.

Jeśli przygotowywaliście je w zupie, możecie od razu ja jeść, jeśli na wodzie, odcedźcie, a następnie wykorzystajcie kluski zgodnie z upodobaniami.

Źródło: gazeta.pl

Kluski lane
kasik12/gotujmy.pl
Newsy
Lane kluski z tego przepisu zawsze wychodzą i smakują obłędnie. Idealne do zupy mlecznej
Z kluskami lanymi sprawa jest prosta – to najszybszy i najłatwiejszy do przyrządzenia rodzaj domowego „makaronu”. Sprawdźcie sami.

Kluski lane w pewnym sensie mogą przypominać nam kluski leniwe. Te pierwsze zastąpią nam szybko inny makaron , a te drugie będą alternatywą dla pracochłonnych pierogów. Spośród tych dawnych babcinych przepisów dziś polecamy wam kluski lane. Wydaje się, że najbardziej tradycyjnym zastosowaniem klusek lanych będzie zupa mleczna albo innego rodzaju zupa warzywna na pierwsze danie. Kluski lane to jednak cała gama możliwości – niezłym pomysłem będzie użycie ich nawet zamiast ziemniaków do jakiegoś gęstego i zawiesistego sosu. Pomysł ten nie jest naszego autorstwa. Tradycja jedzenia małych kluseczek do drugiego dania znana jest w Europie Środkowej. Niemcy zajadają się szpeclami, Węgrzy podają do mięs swoje nokedli, Słowacy przyrządzają mączne haluški. Nieco dalszym krewnym naszych klusek lanych są także różne wersje włoskich gnocchi, a nawet… polskie kopytka. Dzisiaj skupimy się na naszych drobniutkich kluseczkach. Różnią się one od wymienionych przez nas zagranicznych kluseczek właściwie tylko jedną rzeczą. Są niezwykle proste do przyrządzenia . Spójrzcie sami na przepis. Przepis na kluski lane Składniki: 2 jaja 5-6 łyżek mąki nieco wody szczypta soli Przygotowanie: W naczyniu roztrzepcie jajka. Następnie dodajcie do masy jajecznej nieco wody – wystarczy 1 lub 2 łyżki. Dodajcie stopniowo mąkę i energicznie mieszajcie. Ilość mąki może się różnić w zależności od wielkości jajek i ilości dodanej wody. Starajcie się przyrządzić ciasto na wpół płynne, by nie rozpadło się podczas gotowania. Ciasto wlewajcie do gotującej się wody powoli, cienkim strumieniem, równomiernie po całej powierzchni garnka. Gotujcie kluski do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Kluski...

lane kluski
Gotujmy.pl/Pyza
Newsy
Kluski lane wyszły wyszły zbyt grube? Dzięki jednemu trikowi będą idealnie cieniutkie
Lane kluski to idealny dodatek do zup. Niektórzy uważają, że są nawet smaczniejsze od tradycyjnego makaronu. Sprawdźcie nasz patent na idealne kluseczki do rosołu lub pomidorowej!

Kluski lane podaje się zazwyczaj jako dodatek do zup. Można je ugotować razem z zupą, bądź oddzielnie. Spokojnie mogą zastąpić makaron, a samodzielnie przygotowane w domu będą jeszcze smaczniejsze. Doskonale sprawdzą się też jako propozycja dla dzieci. Kluski lane zamiast makaronu Przygotowanie domowego makaronu jest dość czasochłonne, a ten ze sklepowych półek nie wszystkim zawsze smakuje. Dobrą alternatywą jest przygotowanie domowych lanych klusek. Robi się je dużo szybciej i prościej niż makaron. Aby je przyrządzić potrzeba zaledwie trzech składników: mąki, jajek i soli. Pasują idealnie do rosołu i do zupy pomidorowej. Jak zrobić idealnie cieniutkie lane kluseczki? Lane kluseczki mają nieregularny kształt i to jest naturalne. Czasami jest jednak problem z przelaniem gotowej masy na wrzątek, tak aby się nie poparzyć i by ciasto nie skleiło się w nieładne, większe bryły. Doskonałym rozwiązaniem w tym przypadku jest wykorzystanie niewielkiego dzbanuszka z wąskim dziubkiem. Dzięki wąskiemu dzióbkowi wlewanie ciasta na gotującą się wodę będzie bezpieczniejsze, a same kluseczki przybiorą ładniejszą, cienką formę. Altenratywą dla takiego naczynia jest sitko. Wówczas kluseczki wyjdą za to dużo drobniejsze. Przepis na kluski lane do zupy Jeżeli nigdy nie przygotowywaliście domowych lanych klusek, koniecznie sprawdźcie nasz przepis. Jest tak prosty, że wychodzi każdemu. Wystarczą wam zaledwie trzy składniki. Składniki: 2 jajka 2 kopiaste łyżki mąki szczypta soli Przygotowanie: Jajka wbijcie do miseczki. Mieszajcie, aby żółtka wymieszały się z białkiem. Cały czas mieszając, dodajcie mąkę oraz szczyptę soli. Całość dokładnie utrzyjcie na gładką, jednolitą masę, a następnie przelejcie ją do dzbanuszka. Tak przygotowaną masę wlejcie...

Czy dodajecie to do krupniku? Ten 1 składnik sprawi, że zupa będzie bardziej sycąca
Adobe Stock
Newsy
Czy dodajecie to do krupniku? Ten 1 składnik sprawi, że zupa będzie bardziej sycąca
Kuchnia polska, w porównaniu z innymi kuchniami regionalnymi, zawiera wiele przepisów na zupy. To zrozumiałe, biorąc pod uwagę warunki klimatyczne w jakich żyjemy. Bo zupy rozgrzewają najlepiej.

Dlaczego tak lubimy zupy? Bo nasze tradycyjne przepisy to tanie, pożywne, rozgrzewające dania, idealne na każdą porę roku. Latem zajadamy się lekkimi zupami na młodej włoszczyźnie, zimnym chłodnikiem czy owocową zupą brzadową. Zimą nasze zupy gęstnieją, stają się sycące i rozgrzewające. Gdy chcemy żeby były szczególnie pożywne, dodajemy do nich kaloryczne dodatki: ziemniaki, kaszę czy kluski. Czy dodajecie kluski do krupniku? Podpowiadamy, które kluski będą najlepsze do krupniku. Krupnik letni, krupnik zimowy to 2 różne zupy Czy wiecie, że krupnik jest jedną z niewielu zup, które z przyjemnością jadamy przez cały rok? Jeśli przyjrzycie się temu jak go przyrządzamy, zauważycie, że latem jest lekki, z dużą ilością kopru. To niemal bulion z pewnymi smakowymi dodatkami. Z kolei zimą staje się gęsty i esencjonalny. Zaczynamy do niego dodawać grzyby, czasem pokusimy się nawet o zabielenie mąką i śmietaną. I taki wtedy właśnie powinien być. Nie tylko ma nam dostarczyć pożywienia, zaspokoić głód, nasycić. Zimowy krupnik ma rozgrzać i spowodować, że nie straszne nam będzie wyjście na chłód. Najważniejszym składnikiem krupniku jest kasza. To od niej, nazywanej dawniej krupami, zupa ma swoją nazwę. Poza kaszą, wkrajamy do niej ziemniaki. Jednak gdy chcemy, żeby był szczególnie pożywny i sycący, dodajemy jeszcze kluseczki. Jakie kluski do krupniku? Zdecydowanie domowe. To nie jest zupa, jak pomidorówka, do której można użyć kupnego makaronu. Kluski w krupniku muszą być domowe, takie z jakimi podawała nam go babcia. Jakie kluski do krupniku? Najlepsze będą te najprostsze: Zacierki Kluski lane Oba rodzaje przygotowuje się w parę chwil. Każde, obok ziemniaków i kaszy sprawdzą się w tej polskiej zupie doskonale. Różnią się...

Kluski lane wyszły twarde i gumowate? Dodaliście za dużo 1 składnika. Wiemy, jak to uratować
Adobe Stock
Newsy
Kluski lane wyszły twarde i gumowate? Dodaliście za dużo 1 składnika. Wiemy, jak to uratować
Nic tak nie pasuje do delikatnego bulionu lub ciepłego mleka jak lane kluski! Zróbcie je z tego przepisu, a wyjdą takie, jak dawniej.

Lane kluseczki to dla większości cudowne wspomnienie dzieciństwa, choć nie wszyscy za nimi przepadali w wersji mlecznej, za to już z rosołem czy pomidorową - trudno się im oprzeć. Bardzo delikatne w smaku i proste w przygotowaniu kluski lane były często przyrządzane przez mamy i babcie, które dwoiły się i troiły, by zadowolić swoje pociechy i podać im coś smacznego. Zróbcie sami lane kluski z tego banalnego przepisu! Przepis na kluski lane Aby przygotować domowe lane kluski , potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 3 szklanki tłustego mleka 4 łyżki mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Do dużego kubka wbijcie jedno jajko i wlejcie łyżkę mleka. Energicznie wymieszajcie. Następnie wsypcie 4 łyżki mąki, jedną łyżeczkę cukru waniliowego oraz jedną łyżeczkę miękkiego masła. Wymieszajcie widelcem tak, by pojawiły się bąbelki z powietrza. Odpowiednio zrobiona masa na kluski powinna być trochę gęstsza niż ciasto naleśnikowe. Jeżeli ciasto wyszło za rzadkie, dodajcie do niego trochę mąki, a jeśli zbyt gęste – mleka. Do garnka wlejcie 3 szklanki mleka i zagotujcie. Kiedy mleko zacznie wrzeć, za pomocą łyżki powoli wlewajcie do niego ciasto. Pod wpływem temperatury będzie się ścinać, tworząc kluseczki. Gotujcie przez 1 – 2 minuty. Co zrobić, gdy kluski lane wyjdą za twarde? Jeśli wasze kluski po ugotowaniu są gumowate i bardzo twarde, to znaczy, że niedokładnie śledziliście podany przepis! W przypadku klusek lanych i klusek kładzionych ogromnie ważne są proporcje użytych składników. Jeśli dobierzecie je niepoprawnie, wówczas kluski nie wyjdą. Będą się rozpadać i utworzą w zupie mało apetyczną breję lub wręcz przeciwnie – będą bardzo twarde, zbite i gumowate w smaku. Dlaczego tak się dzieje? Zbyt twarde...