pomarancze
unsplash.com/@stri_khedonia
Newsy

Zaraz zacznie się sezon na pomarańcze. Podpowiadamy, jak wybrać te najsmaczniejsze. Muszą mieć...

Wiesz, jak rozpoznać idealne pomarańcze? Przedstawiamy garść wskazówek, dzięki którym kupowane pomarańcze zawsze będą smaczne i soczyste.

Dawniej w Polsce pomarańcze kojarzyły się tylko ze Świętami Bożego Narodzenia. Wciąż wiele osób czując zapach tych owoców oczami wyobraźni widzi choinkę i wigilijny stół. Na szczęście dziś możemy bez ograniczeń zajadać się pomarańczami przez całą zimę! A jak wybrać te najsmaczniejsze? Nie obierając pomarańczy można rozpoznać jej świeżość oraz to czy będzie słodka i soczysta. Chcecie się dowiedzieć jak? Przeczytajcie ten artykuł, w którym wszystko wyjaśniamy!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Soczystość

Soczysty owoc będzie miał w sobie więcej wody, dlatego wybierając pomarańcze zwróćmy uwagę na to, czy są ciężkie. Oczywiście w stosunku do swojej wielkości (duża pomarańcza zawsze będzie cięższa od mniejszej). Najlepiej obiema dłońmi wziąć i porównać dwa owoce podobnej wielkości – cięższy będzie bardziej soczysty.

Brak pestek

Jeżeli wyjątkowo nie lubisz pomarańczy z pestkami, to szukaj takich z czymś na kształt „pępka” pod spodem. To otwór, w którym znajduje się kolejna, malutka i niedojrzała pomarańcza, która zaczęła dojrzewać w owocu. Jej obecność oznacza, że wyciągnęła ona pestki z dużej pomarańczy!

Jak rozpoznać dojrzałą pomarańczę?

Niestety, odpowiedź nie jest taka oczywista. Praktycznie jedynym sposobem na upewnienie się, że pomarańcza nadaje się jeszcze do spożycia jest sprawdzenie, czy nie ma na niej plam pleśni. Natomiast reszty można się niestety dowiedzieć dopiero obierając ją ze skórki. Nie dajcie się zwieść błyszczącym pomarańczom! Są pokryte warstwą wosku, dzięki któremu dłużej zachowują świeżość, jednak nie daje to żadnej gwarancji, że owoc będzie świeży i soczysty.

Jakie pomarańcze na skórkę pomarańczową?

Jeśli masz ochotę na domową skórkę pomarańczową, to koniecznie pamiętaj o jednej rzeczy – pomarańcze są spryskiwane różnymi środkami, które mają zapobiec chorobom roślin, chronić przed pasożytami oraz zapewnić im dłuższą świeżość podczas transportu. Wszystkie pomarańcze sprzedawane w supermarketach są pokryte warstwą pestycydów, której nie da się usunąć samą wodą. Dlatego chcąc wykorzystać skórki z pomarańczy, kupuj te owoce tylko z upraw ekologicznych.

Jak błyskawicznie obrać pomarańczę? Zapomnijcie o nożu. Potrzebna wam będzie łyżka
Adobe Stock
Newsy
Jak błyskawicznie obrać pomarańczę? Zapomnijcie o nożu. Potrzebna wam będzie łyżka
Wydawało wam się, że obieranie pomarańczy jest żmudne i pracochłonne? Dzięki naszemu trikowi obierzecie ten owoc szybciej niż się tego spodziewacie. Potrzebna wam będzie zwykła łyżka.

Pomarańcze to jedne z najsmaczniejszych i zarazem najzdrowszych owoców. Mają dużo witaminy C i są bogate w przeciwutleniacze, które pomagają wzmocnić odporność i zmniejszyć ryzyko wielu chorób.  Znajdziemy w nich także błonnik, wapń, potas i folian.  Pomarańcze: chronią nasz organizm przed zarazkami spowalniają postęp zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem ułatwiają wchłanianie żelaza w walce z anemią chronią komórki przed uszkodzeniem pomagają organizmowi wytwarzać kolagen - białko, które leczy rany i zapewnia gładszą skórę obniżają poziom hormonu stresu - kortyzolu obniżają ciśnienie krwi pomagają zapobiegać tworzeniu się kamieni nerkowych  poprawiają samopoczucie i działają antydepresyjnie Jak szybko obrać pomarańczę? Oto prosty trik Do jego wykonania potrzebna wam będzie zwykła łyżka. Najpierw natnijcie delikatnie owoc nożem lub nawet samą łyżką, a następnie energicznym ruchem oddzielcie skórkę od miąższu. Jak to zrobić krok po kroku? Zróbcie cięcie łyżką wzdłuż boku pomarańczy. Włóżcie łyżkę pod skórkę pomarańczy w miejscu, w którym zrobiliście otwór nożem. Obracajcie łyżkę wokół owocu, aby rozluźnić i oderwać skórkę.   Jak jeszcze można obrać pomarańczę? Najpopularniejszym sposobem obierania pomarańczy jest użycie siły palców. Zacznijmy jednak od tego, by zawsze wybierać owoc, który jest dojrzały, ale nie przejrzały, czy niedojrzały. Dojrzałość owocu będzie miała duży wpływ na łatwość jego obierania. Metoda przy użyciu palców Zrolujcie pomarańczę. Ten krok jest całkowicie opcjonalny, ale kulinarni eksperci twierdzą, że rolowanie dłonią...

Kawa z pomarańczą dodaje energii i obłędnie pachnie. Jak ją przygotować?
AdobeStock
Newsy
Kawa z pomarańczą dodaje energii i obłędnie pachnie. Jak ją przygotować?
Kawa z dodatkiem pomarańczy to nie tylko pyszny i aromatyczny napój. To także świetny sposób na dodanie sobie energii w chłodne, zimowe dni. 

Jak pokazują badania, 67% Europejczyków nie wyobraża sobie życia bez kawy. Napój ten nie tylko dodaje nam energii i poprawia naszą sprawność umysłową, ale też pomaga komórkom tłuszczowym rozkładać tkankę tłuszczową, poprawia sprawność fizyczną, a nawet może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Jedni piją klasyczną czarną kawę bez dodatków. Inni dodają do niej cukier i mleko, bądź tylko jeden z tych składników. A co powiecie na kawę z odrobiną pomarańczy? Dlaczego warto dodać do kawy pomarańczę? Pomarańcze są nie tylko smaczne i zdrowe, ale też wspaniale pachną. Gdy dodacie je do swojej ulubionej kawy, wasz napój nie tylko zyska walory smakowe, ale też doda wam energii na cały rozpoczynający się dzień. Kawa z dodatkiem pomarańczy pobudza i w mig stawia na nogi. Jej zapach unosi się w całym domu i od razu wprawia nas w dobry nastrój. Połączenie pobudzającej kawy i orzeźwiających, naładowanych witaminami pomarańczy to duet, obok którego trudno jest przejść obojętnie. Przygotujcie taką kawę swoim bliskim, a zachwytom nie będzie końca, Przepis na kawę z pomarańczą Do przygotowania kawy z pomarańczą, będziecie potrzebować tylko pięciu prostych składników. Składniki:  1,5 łyżeczka kawy rozpuszczalnej filiżanka z wrzącą wodą łyżeczka miodu 1 pomarańcza 0,5 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Na początku zaparzcie swoją ulubioną kawę. Pomarańczę umyjcie, obierzcie ze skórki i z trzech jej cząstek wyciśnijcie sok i wlejcie go do kawy. Dodajcie miód oraz odrobinę cynamonu. Dokładnie wymieszajcie. Jak zrobić loki ze skórki pomarańczy? Kawa z pomarańczą wygląda niesamowicie, gdy ozdobimy ją lokami ze skórki. Jak je przygotować?...

Prosty trik na szybkie obranie cytrusów hitem internetu. Mało kto na to wpadł
AdobeStock/brittany_roper(TikTok)
Newsy
Prosty trik na szybkie obranie cytrusów hitem internetu. Mało kto by na to wpadł
Jak w szybki i prosty sposób obrać pomarańczę i inne cytrusy? Wypróbujcie ten trik!

Wydawałoby się, że w obieraniu owoców nie ma nic trudnego - wystarczy za pomocą noża zdjąć skórkę i gotowe. Jednak internetowi twórcy i spryciarze każdego dnia pokazują, że na wszystko znajdzie się sposób. Poznajcie ciekawy patent na szybkie obranie pomarańczy i innych cytrusów.  Jak szybko obrać pomarańczę? Na TikToku popularność zdobywa film, na którym pewna kobieta pokazuje, w jaki sposób obiera pomarańczę. Wcale nie nacina skórki, by następnie obrać cały owoc. Zamiast tego, kobieta przecina całą pomarańczę… na pół. Następnie wystarczy wziąć każdą połówkę owocu i naciskając kciukami od zewnętrznej strony, wywinąć pomarańczę na drugą stronę. Teraz z łatwością można oderwać kawałki owocu i wykorzystać je np. do przyrządzenia smacznej sałatki. Taki sam trik możecie wykorzystać do obrania cytryn czy grejpfrutów. Wydaje się proste czy wręcz przeciwnie? Zobaczcie, jak to zrobić: @brittany_roper Cutting cutie oranges for my toddler! ♬ Ultimate life hacks - Kelly - The Life Bath Pomysły na dania i przekąski z wykorzystaniem pomarańczy Te pyszne i zdrowe owoce można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów - także do wytrawnych dań! Świetnie pasują do lodów, a nawet do kurczaka. Skorzystajcie z poniższej listy inspiracji na potrawy z pomarańczami: sałatka z rukoli z pomarańczą i granatem kurczak w sosie pomarańczowo-imbirowym podawany z ryżem udka z kurczaka z pomarańczami i kiszoną kapustą lody z musem pomarańczowym kaczka w pomarańczach Dlaczego warto jeść pomarańcze? Jedną z największych zalet jedzenia pomarańczy jest oczywiście przyjmowanie wysokiej dawki witaminy C do organizmu, w którą te owoce są bardzo bogate. Ponadto, pomarańcze (podobnie jak marchewki) zawierają...

Jak szybko obrać mandarynkę? Zróbcie 1 rzecz, a skórka odejdzie bez problemu
Flickr
Newsy
Jak szybko obrać mandarynkę? Zróbcie 1 rzecz, a skórka odejdzie bez problemu
Obieranie mandarynki sprawia wam kłopot? Skorzystajcie z tej prostej metody, a skórka odejdzie w mgnieniu oka.

Mandarynki to smaczne i zdrowe owoce cytrusowe. Podobnie jak pomarańcze, mandarynki mają kolor pomarańczowy — ale niektóre odmiany tych owoców mogą mieć odcienie zieleni lub czerwieni.  Mandarynki są bogatym źródłem beta-kryptoksantyny, przeciwutleniacza, który w organizmie przekształca się w witaminę A i jest odpowiedzialny za pomarańczowy kolor mandarynek i innych owoców. Ponadto, owoce te dostarczają naszemu organizmowi witamin B1, B6 i B9, potasu, pirydoksyny i kwasu foliowego. Mandarynki i ich skórki są bogatym źródłem antyoksydantów, takich jak witamina C i flawonoidy, które chronią organizm przed licznymi chorobami. Regularne jedzenie mandarynek: może korzystnie wpływać na układ odpornościowy przeciwutleniacze zawarte w mandarynkach, takie jak witamina C i nobiletyna, mogą chronić komórki mózgowe przed uszkodzeniami związanymi z chorobą Alzheimera i chorobą Parkinsona zawartość witaminy C w mandarynce może promować syntezę kolagenu, co poprawia gojenie się ran i zmniejsza oznaki starzenia @pandoras_kitchen Tangerine peeling…the easy way! 🍊 #kitchenhacks #tangerine #tiktokgreece #howto #peeling #lifehackvideo ♬ Do It - Chloe x Halle Na opublikowanym w sieci nagraniu widzimy, jak najpierw nacina delikatnie owoc dookoła tak, by nie uszkodzić jego miąższu. Podążajcie wg tych wskazówek, a poradzicie sobie z nawet najbardziej oporną mandarynką: Podążając za powstałą linią, obierajcie jego obie części. Odetnijcie końce mandarynki. Na początku odetnijcie górną część mandarynki. Uważajcie, aby nie przeciąć jej miąższu. Teraz odetnijcie dolną część mandarynki. Wytnijcie wzdłuż szczelinę. Delikatnie pociągnijcie skórkę, aby uformować długi pasek.  Możecie...