Zapytaliśmy babcię, jak ugotować zupę owocową. Dzięki tym radom wasi domownicy cmokną z zachwytu
Własne
Newsy

Zapytaliśmy babcię, jak ugotować zupę owocową. Dzięki tym radom wasi domownicy cmokną z zachwytu

Zupa owocowa niejedno ma imię. W zależności od pory roku i od możliwości pani domu (a właściwie to od możliwości jej spiżarni…), zupę owocową można przygotować z różnych owoców. Podstawą w babcinych przepisach zwykle są jednak jabłka.

Zupa owocowa to słodkie wspomnienie z dzieciństwa wielu Polaków. W niektórych rejonach naszego kraju tego typu danie nazywa się choćby „jabłczanką” czy też „jabłczonką”. Jednak brak jabłek na początku lata nie przekreśla nadziei na przygotowanie smacznej zupy owocowej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przyrządzić smaczną, babciną zupę owocową?

Brak kwaśnych jabłek możecie zrekompensować np. czerwonymi wiśniami czy czereśniami. Przygotowując zupę owocową musicie zdać się na waszą intuicję i kucharski nos, by dostosować kwaśność i słodkość owoców z delikatnością śmietany.

Oto kilka prostych babcinych rad – sekret smacznej zupy owocowej:

  • Starannie wybierzcie do zupy jabłka – powinny być odpowiednio kwaśne, inaczej zupa będzie miała zbyt łagodny smak
  • Ostrożnie z ilością wody i kisielu – uważajcie na proporcję, w przeciwnym razie zupa będzie za gęsta lub za rzadka.
  • Nie przesadźcie z cukrem – może zdarzyć się, że wasz kisiel był z dodatkiem cukru
  • Użyjcie śmietany do zupy, by wasza „owocówka” nie zważyła się
  • Zupę można podać zarówno na ciepło, jak i na zimno w cieplejszych porach
Zobacz także

Przepis na chłodnik truskawkowy na słodko à la zupa nic. Świetny słodki pomysł na upalne dni!

Przepis na pyszne jagodzianki z kruszonką. Domownicy je pokochają

Przepis na pyszne jagodzianki z kruszonką. Domownicy je pokochają

Przepis na zupę owocową

Składniki:

  • 5-6 kwaśnych, winnych jabłek
  • Pół szklanki wiśni lub czereśni
  • Opcjonalnie: dowolnie wybrane owoce, np. w sezonie śliwki, porzeczki, jagody kamczackie i inne
  • Cukier do smaku
  • 1 opakowanie kisielu żurawinowego
  • Śmietana 18% do zup
  • 10 dag makaronu świderki

Przygotowanie:

  1. Jabłka obierzcie ze skórki, wydrążcie gniazda nasienne.
  2. Przygotujcie czereśnie i wiśnie – umyjcie je i wydrylujcie.
  3. Jabłka pokrójcie w niewielkie kawałki, np. ósemki.
  4. Zagotujcie w garnku ok. 1,5-2 l wody.
  5. Włóżcie do gotującej się wody jabłka.
  6. Następnie dodajcie do garnka wydrylowane wiśnie lub czereśnie, a także inne owoce.
  7. Wrzućcie do gotujących się owoców makaron świderki.
  8. Kisiel rozróbcie z wodą i wlejcie go do środka. Zróbcie to dopiero wtedy, kiedy owoce będą już miękkie. Dokładnie wymieszajcie, by nie dopuścić do powstania grudek.
  9. Posłodźcie zupę owocową do smaku.
  10. Zabielcie zupę kilkoma łyżkami śmietany.
zupa owocowa
Gotujmy.pl
Newsy
Zupa owocowa – klasyk czasów dzieciństwa. Jeden składnik sprawi, że będzie smakowała nieziemsko
Talerz zupy owocowej to nieodłączne wspomnienie z dzieciństwa. Jeżeli masz dzieci i pragniesz odtworzyć na nowo zapomniany już nieco smak tradycyjnej owocowej zupy, skorzystaj z naszego przepisu. Maluchy będą wniebowzięte!

Zupa owocowa to wspomnienie z dzieciństwa wielu z nas. Zazwyczaj podawała nam ją ukochana mama lub babcia. Latem zupę tę robiły ze świeżych owoców – malin, wiśni lub truskawek. Po zamrożeniu owoce te można było wykorzystać do przygotowania zupy owocowej jesienią lub zimą. Często z domowej roboty zacierką. Jak przygotować przepyszną zupę owocową? Podpowiadamy! Zupa truskawkowa z makaronem i miętą truskawki 1 kg woda 1,5 litra kisiel truskawkowy 1 łyżka czubata makaron 150 g śmietana 2 łyżki mięta suszona do smaku Przygotowanie Obierz truskawki z szypułek i opłucz je, a następnie przełóż do garnka, zalej wodą i ugotuj, jak na kompot. Podczas gotowania do smaku możesz dodać suszoną miętę. Jeśli nie masz truskawek w wersji świeżej, możesz użyć zamrożonych. Czy wiesz, że truskawki są bardzo korzystne dla zdrowia? Niezależnie od tego, czy są świeże czy mrożone, truskawki mają wiele właściwości zdrowotnych. Te cudownie słodkie i soczyste letnie owoce mają ochronne działanie na serce, zwiększają poziom dobrego cholesterolu i obniżają ciśnienie krwi. Bogate w witaminy, błonnik i szczególnie wysokie poziomy przeciwutleniaczy zwanych polifenolami, truskawki są niskokalorycznym pożywieniem, które nie zawiera sodu, tłuszczu ani niezdrowego cholesterolu. Truskawki: zwiększają odporność dzięki witaminie C pomagają utrzymać zdrowy wzrok zmniejszają ryzyko zachorowania na raka poprawiają sprężystość i elastyczność skóry obniżają poziom cholesterolu zmniejszają uciążliwe stany zapalne regulują ciśnienie krwi pomagają w kontrolowaniu wagi są świetne w okresie prenatalnym Jedz je na surowo lub w zupie owocowej i ciesz się ich wspaniałym smakiem.  Źródło: Gotujmy.pl  

Lubicie zupę czereśniową? Dodajcie do niej to, a zwariujecie na punkcie tego ekskluzywnego dania
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na zupę czereśniową z dodatkiem czerwonego wina. Ekskluzywne, letnie danie
Zupa owocowa ekskluzywnym daniem? Dlaczego nie! Wystarczy, że dodacie do środka odrobinę jednego składnika.

Powoli kończy się czerwiec. Wraz z nim przeminie sezon na kochane przez wszystkich smakoszy czereśnie. Delikatne w smaku, słodkie, soczyste – któż z nas nie sterczał niegdyś godzinami na gałęzi tego drzewa, objadając się przepysznymi czerwonymi owocami… Oprócz jedzenia czereśni na surowo, jako świetna opcja jawi się przyrządzenie z czereśni czegoś innego. Sprawdźcie dobrze, czy wasze owoce nie są robaczywe , w razie potrzeby usuńcie owady z czereśni i przystępujcie do przyrządzenia smakowitej zupy czereśniowej. Jak poprawić smak zupy czereśniowej? Sekretem smaku i dodatkiem, który sprawi, że ta smaczna, poczciwa letnia zupa stanie się daniem jak z restauracji Karola Okrasy, będzie wino. Bez obaw, odrobina czerwonego wina nie sprawi, że zakręci się wam w głowach po zjedzeniu tego dania. Zamiast tego, otrzymacie perfekcyjne podkreślenie nieco winnego smaku czereśni. Idealne połączenie. Gotowi? Szybko przeczytajcie przepis i zabierajcie się za gotowanie. Pospieszcie się, by zdążyć, zanim ostatnie czereśnie sprzątną wam z gałęzi i sprzed nosa wygłodniałe ptaki! Przepis na zupę czereśniową Składniki: Ok. 50 dag ciemnych, dojrzałych czereśni Ok. 1,5 litra wody, Sok świeżo wyciśnięty z jednej cytryny 0,5 szklanki słodkiego czerwonego wina Cukier do smaku Duża szczypta cynamonu Ok. 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Makaron tagiatelle (szerokie nitki) do podania (około 25 dag suchego makaronu) Przygotowanie: Świeżo zerwane lub kupione czereśnie umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie na ręczniku kuchennym. Usuńcie ogonki z owoców i dokładnie wydrylujcie, unikając pozostawienia w garnku pestek. Zalejcie czereśnie wodą i gotujcie owoce ok. 15-20 min. Pod koniec gotowania dodajcie do garnka świeżo wyciśnięty sok z cytryny, czerwone wino i dodatek w postaci...

Przepis na skubaniec z jabłkami i malinami. Nikt mu się nie oprze
gosia47-47/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na skubaniec z jabłkami i malinami. Nikt mu się nie oprze
Skubaniec z tego przepisu wychodzi cudownie soczysty i rozpływający się w ustach. Ostrzegamy – zniknie w mgnieniu oka!

Gdy w sklepach pojawiają się już świeże maliny, nie można przejść obok nich obojętnie! Świetnie sprawdzą się do zrobienia wielu smacznych ciast – na przykład skubańca. Skąd ta zabawna nazwa? Wzięła się ona ze sposobu przygotowania skubańca – wierzchnia warstwa to po prostu to samo ciasto, które znajduje się na spodzie, tylko „skubane” palcami i porozrzucane po warstwie z białek. Zwykle do tego ciasta wykorzystuje się tylko jeden rodzaj owoców, ale uwierzcie, że doskonale smakuje on z dodatkiem malin oraz… jabłek! Takie połączenie jest naprawdę pyszne. Wypróbujcie przepis na skubańca z jabłkami i malinami autorstwa gosia47-47, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na skubaniec z jabłkami i malinami Do upieczenia skubańca z owocami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 3 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 6 jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany 200 g masła lub margaryny 5 łyżek cukru 1 opakowanie kisielu truskawkowego 6 dużych jabłek 250 g malin Cynamon mielony Przygotowanie: Oddzielcie żółtka od białek. Przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia i wysypcie na stolnicę. Dodajcie 1,5 szklanki cukru i pośrodku zróbcie dziurkę lub rowek. Do środka wlejcie żółtka, 3 łyżki śmietany oraz dodajcie masło. Wyróbcie dokładnie ciasto i wstawcie do lodówki na 20 minut. Następnie podzielcie ciasto na dwie części. Jedną z nich wyłóżcie na blachę do pieczenia i posypcie bułkę tartą. Obierzcie jabłka, zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Posypcie cukrem i cynamonem do smaku i wymieszajcie. Połóżcie na pierwszej warstwie ciasta na blasze. Umyjcie maliny i ułóżcie je na warstwie ze startych jabłek. Białka jaj ubijcie z cukrem i kisielem...

Zupa która chroni przed przeziębieniami. Zrobicie ją z najpopularniejszego polskiego owocu
Adobe Stock
Newsy
Zupa, która chroni przed przeziębieniami. Zrobicie ją z najpopularniejszego polskiego owocu
Zastanawiacie się co jest najpopularniejszym polskim owocem? Pewnie nie będziecie zaskoczeni, że mamy na myśli jabłka. Są dostępne i tanie, zróbcie z nich zupę.

Dietetycy zalecają jedzenie dwóch jabłek dziennie. Pierwsze, jedzone rano ma poprawiać urodę, a drugie, jedzone wieczorem – zdrowie. Zupa, która proponujemy zaskoczy was smakiem. Sprawdźcie czy zasmakuje wam tak, że będziecie chcieli ją jeść i na śniadanie i na kolację. Zupa pełna witamin i minerałów Właściwości lecznicze jabłek są znane już od 6500 r p.n.e. Owoce były przysmakiem starożytnych Rzymian i Greków. Także w polskich wykopaliskach pod Biskupinem znaleziono ślady drzew jabłoni datowane na 1600 r p.n.e. Jabłka zawierają wiele witamin: witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminy A, E, K. Minerały, jakie znajdziecie w jabłkach to: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Jabłka nie tylko wzmacniają odporność i mogą pomóc wam uchronić się przed infekcjami, ale także pomagają na niestrawność, chorobę wrzodową, zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem, wspierają prace mózgu i oczyszczają organizm z toksyn. Dzięki zawartości dużej ilości błonnika regulują prace jelit chroniąc zarówno przed zaparciami, jak i rakiem jelita grubego. Ważnym składnikiem zupy jest sok z cytryny. Nie tylko dodaje smaku, ale jest też bogatym źródłem witaminy C, szczególnie potrzebnej nam w okresie jesienno- zimowym. Cytryna w zupie jabłkowej wzmacnia odpornościowe działanie dania. Przepis na zupę jabłkową chroniącą przed przeziębieniami Składniki: 4 średniej wielkości jabłka dowolnego gatunku Szczypta cynamonu Szczypta imbiru w proszku Szczypta brązowego cukru Kilka kropel soku z cytryny 1/3 szklanki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Umyjcie, obierzcie jabłka i dokładnie wyjmijcie gniazda nasienne, a następnie pokrójcie owoce.  Przełóżcie jabłka do garnka,...