Sytuacja podbramkowa. Goście w drodze. Presja czasu. Nerwy. To właśnie w takich sytuacjach wychodzi  na jaw prawdziwy kunszt gospodyni domowej.

Wtedy, gdy inni przebierają z nerwów nogami, dobra pani domu zachowuje chłodną głowę i szybko ocenia sytuację.

Godzina do przyjścia gości? Wieczność! W tym czasie można posprzątać dom, upiec ciasto i jeszcze zrobić makijaż!

Wystarczy rozejrzeć się po spiżarni. Kilka śliwek, albo jabłka wystarczą, by podjąć decyzję o upieczeniu szybkiego i przepysznego ciasta w biszkoptów.

Zobacz także:

Najprostszym, najszybszym i najbardziej niezawodnym rodzajem ciast „za pięć dwunasta” jest oczywiście ciasto ucierane.

Nie wymaga tyle uwagi, co zwykły biszkopt, a w połączeniu z dowolnymi owocami smakuje wybornie. Zwłaszcza, gdy podamy je za raz po wyciągnięciu z piekarnika!

Przepis na szybkie ciasto z owocami:

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • Ok. ¾ szklanki mleka
  • 1 łyżka miękkiego masła (lub margaryny)
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8-10 śliwek lub 2-3 jabłka

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek.
  2. Ubijamy białka na sztywną pianę z użyciem miksera.
  3. W innym naczyniu ucieramy na puszystą masę masło z cukrem.
  4. Stopniowo dodajemy do masy żółtka, potem mąkę i mleko.
  5. Na koniec delikatnie ucieramy masę mączno-tłuszczowa z pianą z białek. Tę czynność wykonajmy łyżką, powoli, okrągłymi ruchami bez zmiany kierunku mieszania.
  6. Przelewamy ciasto do tortownicy o średnicy 23 cm.
  7. Na koniec do ciasta delikatnie wkładamy owoce, które opadną na dno podczas pieczenia.
  8. Ciasto pieczemy ok. pół godziny w temp. 180 st. C.
  9. Gotowy wypiek oprószamy cukrem pudrem.

Źródło: gotujmy.pl