Ekspresowe ciasto
sammakko/gotujmy.pl
Newsy

Zaprosiliście na „ostatnią chwilę” gości? Spokojna głowa. Oto przepis na szybkie i przepyszne ciasto

Niespodziewani goście już w drodze, a wy nie macie niczego słodkiego do kawy? Tu nie ma miejsca na zastanawianie się! Czas piec ekspresowe ciasto!

Sytuacja podbramkowa. Goście w drodze. Presja czasu. Nerwy. To właśnie w takich sytuacjach wychodzi  na jaw prawdziwy kunszt gospodyni domowej.

Wtedy, gdy inni przebierają z nerwów nogami, dobra pani domu zachowuje chłodną głowę i szybko ocenia sytuację.

Godzina do przyjścia gości? Wieczność! W tym czasie można posprzątać dom, upiec ciasto i jeszcze zrobić makijaż!

Wystarczy rozejrzeć się po spiżarni. Kilka śliwek, albo jabłka wystarczą, by podjąć decyzję o upieczeniu szybkiego i przepysznego ciasta w biszkoptów.

Najprostszym, najszybszym i najbardziej niezawodnym rodzajem ciast „za pięć dwunasta” jest oczywiście ciasto ucierane.

Nie wymaga tyle uwagi, co zwykły biszkopt, a w połączeniu z dowolnymi owocami smakuje wybornie. Zwłaszcza, gdy podamy je za raz po wyciągnięciu z piekarnika!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na szybkie ciasto z owocami:

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • Ok. ¾ szklanki mleka
  • 1 łyżka miękkiego masła (lub margaryny)
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8-10 śliwek lub 2-3 jabłka

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek.
  2. Ubijamy białka na sztywną pianę z użyciem miksera.
  3. W innym naczyniu ucieramy na puszystą masę masło z cukrem.
  4. Stopniowo dodajemy do masy żółtka, potem mąkę i mleko.
  5. Na koniec delikatnie ucieramy masę mączno-tłuszczowa z pianą z białek. Tę czynność wykonajmy łyżką, powoli, okrągłymi ruchami bez zmiany kierunku mieszania.
  6. Przelewamy ciasto do tortownicy o średnicy 23 cm.
  7. Na koniec do ciasta delikatnie wkładamy owoce, które opadną na dno podczas pieczenia.
  8. Ciasto pieczemy ok. pół godziny w temp. 180 st. C.
  9. Gotowy wypiek oprószamy cukrem pudrem.

Źródło: gotujmy.pl

Co zrobić, by masa budyniowa wyszła delikatna i puszysta? Zróbcie 1 rzecz z masłem
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, by masa budyniowa wyszła delikatna i puszysta? Zróbcie 1 rzecz z masłem
W czym tkwi sekret lekkiego ciasta z budyniem? Kluczowe jest przygotowanie masy, a właściwie odpowiednie postępowanie z masłem.

Ciasto z budyniową masą i owocami to smaczny pomysł na prosty, letni deser. Możecie zrobić takie ciasto zupełnie nie używając piekarnika, jeśli zdecydujecie się użyć gotowego biszkoptu. Wystarczy wylać na niego budyniową masę, dodać galaretkę, owoce i gotowe! Sekret delikatnej i sprężystej masy budyniowej tkwi w przygotowaniu masła, które dodaje się na koniec do budyniu. Masło powinno się ucierać odpowiednio długo, nawet przez około 7 minut, by stało się wspaniale puszyste. Jeśli ograniczacie zwykle czas miksowania, masa może wyjść wam zbyt zbita i mało apetyczna. Wykorzystajcie poniższy przepis na przygotowanie letniego ciasta z owocami i budyniem! Przepis na biszkoptowe ciasto z budyniem i truskawkami Do przygotowania delikatnego ciasta z budyniem i owocami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Na biszkopt: 1 szklanka cukru pudru ¾ szklanki mąki pszennej 6 jaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu Na masę: 6 jaj 500 ml mleka 300 g masła 100 g cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 opakowanie cukru waniliowego Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe oraz pół kilograma świeżych truskawek do dekoracji. Przygotowanie:  Najpierw przygotujcie biszkopt. Oddzielcie żółtka od białek i wlejcie białka do miski. Ubijcie je na sztywno, dodając stopniowo cukier. Następnie, wciąż ubijając, dodajcie ocet, żółtka, proszek do pieczenia oraz mąkę.  Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Gotową masę wylejcie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczcie przez 20 minut.  Następnie do miski wlejcie szklankę mleka, 6 żółtek, mąkę i wymieszajcie wszystko do uzyskania gładkiej...

Wystarczy zaledwie kilka łyżek, a makowiec będzie puszysty i pyszny
Flickr
Newsy
Wystarczy zaledwie kilka łyżek, a masa makowa będzie wilgotna, puszysta i pyszna
Masa makowa w cieście wychodzi wam sucha po upieczeniu? Można temu łatwo zapobiec, stosując ten prosty trik.

Żadne święta nie mogą się obyć bez makowca. To ciasto praktycznie każdemu kojarzy się z Bożym Narodzeniem oraz Wielkanocą. Makowce przyrządza się na różne sposoby - to może być drożdżowy zawijaniec, ciężki makowiec na kruchym cieście albo makowiec japoński, czyli wersja, w której ciasto to składa się wyłącznie z masy makowej i dodatków. Łączy je jedno - dobry makowiec powinien być pulchny i wilgotny. Sprawdźcie, co należy do niego dodać, by wyszedł właśnie taki.  Co zrobić, by makowiec był smaczny? Jeśli obawiacie się, że masa makowa po upieczeniu ciasta zrobi się sucha jak wiór, mamy na to sposób. Wystarczy dodać do niej kilka łyżek musu jabłkowego albo starte jabłka. Wilgoć z owoców zapobiegnie wysychaniu masy, a dodatkowo sprawi, że będzie ona bardziej puszysta. Polecamy wam wypróbować tę metodę przyrządzając makowiec japoński - przepyszne, ciężkie od dużej ilości maku i bakalii ciasto. Będzie doskonałe na święta i wszystkie inne, podniosłe okazje.  Przepis na makowiec japoński z jabłkami Składniki: Ciasto kruche: 250g margaryny lub masła 3 szklanki mąki pszennej 4 jajka ¾ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 250g margaryny lub masła ¼ szklanki cukru 8 żółtek 60 dag startych jabłek (odcisnąć sok) puszka masy makowej (850g) 2,5 łyżeczki proszku 8 łyżeczek kaszki manny olejek migdałowy Piana: 8 białek ¾ szklanki cukru Opcjonalnie: cukier puder garść skórki pomarańczy Przygotowanie: Składniki na ciasto wyróbcie rękoma i wylepcie nim blaszkę wyłożoną papierem. Zostawcie troszkę ciasta na wierzch....

Ciasto "Malinowa chmurka" to hit każdego przyjęcia. Mamy genialny przepis
Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy
Ciasto „Malinowa chmurka" to hit każdego przyjęcia. Mamy genialny przepis
Świeże maliny przydadzą się wam do upieczenia spektakularnego ciasta „Malinowa chmurka” – poznajcie przepis!

Puszyste ciasto z malinami i bezą, czyli „malinowa chmurka”, sprawdzi się na każdym spotkaniu. Przyrządzenie tego ciasta wymaga nieco pracy i czasu, ale dla takiego efektu naprawdę warto! Polecamy wam wykorzystać przepis Katarzyny, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na ciasto „Malinowa chmurka” Do przygotowania ciasta z malinami potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Na biszkopt: 100 g cukru 100 g mąki 2 jajka 3 łyżki oleju Pół łyżki octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa malinowa: 40 dag świeżych malin 2 opakowania galaretki malinowej 300 ml wody Masa śmietanowa: Pół litra śmietanki 30% 1,5 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka żelatyny 2 opakowania śmietany fix 100 ml Beza: ¾ szklanki cukru pudru 3 białka 50 g płatków migdałowych 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Oddzielcie żółtka od białek. Białka ubijcie na sztywną pianę i w trakcie ubijania dodawajcie cukier i żółtka. Później dodajcie mąkę, olej, ocet i proszek do pieczenia. Wymieszajcie i przelejcie do formy o wymiarach 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawcie do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczcie przez 20 minut. Czas na masę malinową! Świeże maliny rozgniećcie za pomocą widelca i przełóżcie je do garnka. Wlejcie 300 ml wody, zagotujcie i wsypcie obie galaretki. Zamieszajcie i odstawcie do ostudzenia. Kiedy masa zacznie już tężeć, wyłóżcie ją na spód biszkoptowy.   By zrobić masę śmietanową, rozpuśćcie łyżkę żelatyny w 100 ml wrzątku i odstawcie do ostudzenia. Zimną śmietankę ubijcie na sztywno z fixem śmietanowym, cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Dodajcie ostudzoną żelatynę i...

Ciasto z jabłkami i kruszonką
Misia53/gotujmy.pl
Newsy
Banalnie proste ciasto, które wystarczy wymieszać... widelcem. Smakuje lepiej niż wszystkie inne
To nie będzie zwykły przepis. Ciasto bez użycia miksera, które wystarczy delikatnie wymieszać widelcem? To coś w sam raz dla zabieganych.

Nie jest to biszkopt, bo zawiera w sobie proszek do pieczenia. Nie jest do zwykła babka, bo dodaje się do niego jogurt naturalny. Z oczywistych przyczyn nie możemy nazwać tego ciasta ciastem drożdżowym - brak w nim drożdży. Nasze dzisiejsze ciasto nie jest także ciastem ucieranym, bo zamiast używania miksera, wystarczy przemieszać je delikatnie widelcem. Zwał jak zwał. Tego rodzaju receptura to coś bardzo ciekawego. Krótkie wymieszanie mąki, oleju, jajek, cukru i jogurtu musi pozostawiać za sobą grudki. Tak, zgadza się. Sekretem są jednak jabłka, a właściwie to ich wilgoć. Ten kluczowy składnik, który ułożymy u góry naszego ciasta, pomoże we właściwym dopieczeniu się naszych składników. Przepis na ciasto z jabłkami mieszane widelcem Składniki 3 szklanki mąki pszennej 4 jajka Ok. 200 ml oleju Ok. 200 ml jogurtu naturalnego Ok. 10 dag cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 spore i soczyste jabłka 2-3 łyżki masła, 3 łyżki mąki i łyżka cukru do kruszonki Przygotowanie Wszystkie składniki poza jabłkami wsypcie i wlejcie do miski i wymieszajcie widelcem na dość gładką masę, ale bez żmudnego rozcierania wszystkich grudek. Jabłka pozbawcie gniazd nasiennych i pokrójcie na plasterki. W innym naczyniu przygotujcie kruszonkę. Zimne masło połączcie z mąką i z cukrem, aż wytworzą się charakterystyczne grudki. Przelejcie masę do tortownicy, na górze wyłóżcie jabłka i udekorujcie całość kruszonką. Pieczcie ciasto ok. godzinę w temp. 180 st. C.