Ekspresowe ciasto
sammakko/gotujmy.pl
Newsy

Zaprosiliście na „ostatnią chwilę” gości? Spokojna głowa. Oto przepis na szybkie i przepyszne ciasto

Niespodziewani goście już w drodze, a wy nie macie niczego słodkiego do kawy? Tu nie ma miejsca na zastanawianie się! Czas piec ekspresowe ciasto!

Sytuacja podbramkowa. Goście w drodze. Presja czasu. Nerwy. To właśnie w takich sytuacjach wychodzi  na jaw prawdziwy kunszt gospodyni domowej.

Wtedy, gdy inni przebierają z nerwów nogami, dobra pani domu zachowuje chłodną głowę i szybko ocenia sytuację.

Godzina do przyjścia gości? Wieczność! W tym czasie można posprzątać dom, upiec ciasto i jeszcze zrobić makijaż!

Wystarczy rozejrzeć się po spiżarni. Kilka śliwek, albo jabłka wystarczą, by podjąć decyzję o upieczeniu szybkiego i przepysznego ciasta w biszkoptów.

Najprostszym, najszybszym i najbardziej niezawodnym rodzajem ciast „za pięć dwunasta” jest oczywiście ciasto ucierane.

Nie wymaga tyle uwagi, co zwykły biszkopt, a w połączeniu z dowolnymi owocami smakuje wybornie. Zwłaszcza, gdy podamy je za raz po wyciągnięciu z piekarnika!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na szybkie ciasto z owocami:

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • Ok. ¾ szklanki mleka
  • 1 łyżka miękkiego masła (lub margaryny)
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8-10 śliwek lub 2-3 jabłka

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek.
  2. Ubijamy białka na sztywną pianę z użyciem miksera.
  3. W innym naczyniu ucieramy na puszystą masę masło z cukrem.
  4. Stopniowo dodajemy do masy żółtka, potem mąkę i mleko.
  5. Na koniec delikatnie ucieramy masę mączno-tłuszczowa z pianą z białek. Tę czynność wykonajmy łyżką, powoli, okrągłymi ruchami bez zmiany kierunku mieszania.
  6. Przelewamy ciasto do tortownicy o średnicy 23 cm.
  7. Na koniec do ciasta delikatnie wkładamy owoce, które opadną na dno podczas pieczenia.
  8. Ciasto pieczemy ok. pół godziny w temp. 180 st. C.
  9. Gotowy wypiek oprószamy cukrem pudrem.

Źródło: gotujmy.pl

Ciasto "Malinowa chmurka" to hit każdego przyjęcia. Mamy genialny przepis
Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy
Ciasto „Malinowa chmurka" to hit każdego przyjęcia. Mamy genialny przepis
Świeże maliny przydadzą się wam do upieczenia spektakularnego ciasta „Malinowa chmurka” – poznajcie przepis!

Puszyste ciasto z malinami i bezą, czyli „malinowa chmurka”, sprawdzi się na każdym spotkaniu. Przyrządzenie tego ciasta wymaga nieco pracy i czasu, ale dla takiego efektu naprawdę warto! Polecamy wam wykorzystać przepis Katarzyny, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na ciasto „Malinowa chmurka” Do przygotowania ciasta z malinami potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Na biszkopt: 100 g cukru 100 g mąki 2 jajka 3 łyżki oleju Pół łyżki octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa malinowa: 40 dag świeżych malin 2 opakowania galaretki malinowej 300 ml wody Masa śmietanowa: Pół litra śmietanki 30% 1,5 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka żelatyny 2 opakowania śmietany fix 100 ml Beza: ¾ szklanki cukru pudru 3 białka 50 g płatków migdałowych 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Oddzielcie żółtka od białek. Białka ubijcie na sztywną pianę i w trakcie ubijania dodawajcie cukier i żółtka. Później dodajcie mąkę, olej, ocet i proszek do pieczenia. Wymieszajcie i przelejcie do formy o wymiarach 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawcie do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczcie przez 20 minut. Czas na masę malinową! Świeże maliny rozgniećcie za pomocą widelca i przełóżcie je do garnka. Wlejcie 300 ml wody, zagotujcie i wsypcie obie galaretki. Zamieszajcie i odstawcie do ostudzenia. Kiedy masa zacznie już tężeć, wyłóżcie ją na spód biszkoptowy.   By zrobić masę śmietanową, rozpuśćcie łyżkę żelatyny w 100 ml wrzątku i odstawcie do ostudzenia. Zimną śmietankę ubijcie na sztywno z fixem śmietanowym, cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Dodajcie ostudzoną żelatynę i...

Ciasto z jabłkami i kruszonką
Misia53/gotujmy.pl
Newsy
Banalnie proste ciasto, które wystarczy wymieszać... widelcem. Smakuje lepiej niż wszystkie inne
To nie będzie zwykły przepis. Ciasto bez użycia miksera, które wystarczy delikatnie wymieszać widelcem? To coś w sam raz dla zabieganych.

Nie jest to biszkopt, bo zawiera w sobie proszek do pieczenia. Nie jest do zwykła babka, bo dodaje się do niego jogurt naturalny. Z oczywistych przyczyn nie możemy nazwać tego ciasta ciastem drożdżowym - brak w nim drożdży. Nasze dzisiejsze ciasto nie jest także ciastem ucieranym, bo zamiast używania miksera, wystarczy przemieszać je delikatnie widelcem. Zwał jak zwał. Tego rodzaju receptura to coś bardzo ciekawego. Krótkie wymieszanie mąki, oleju, jajek, cukru i jogurtu musi pozostawiać za sobą grudki. Tak, zgadza się. Sekretem są jednak jabłka, a właściwie to ich wilgoć. Ten kluczowy składnik, który ułożymy u góry naszego ciasta, pomoże we właściwym dopieczeniu się naszych składników. Przepis na ciasto z jabłkami mieszane widelcem Składniki 3 szklanki mąki pszennej 4 jajka Ok. 200 ml oleju Ok. 200 ml jogurtu naturalnego Ok. 10 dag cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 spore i soczyste jabłka 2-3 łyżki masła, 3 łyżki mąki i łyżka cukru do kruszonki Przygotowanie Wszystkie składniki poza jabłkami wsypcie i wlejcie do miski i wymieszajcie widelcem na dość gładką masę, ale bez żmudnego rozcierania wszystkich grudek. Jabłka pozbawcie gniazd nasiennych i pokrójcie na plasterki. W innym naczyniu przygotujcie kruszonkę. Zimne masło połączcie z mąką i z cukrem, aż wytworzą się charakterystyczne grudki. Przelejcie masę do tortownicy, na górze wyłóżcie jabłka i udekorujcie całość kruszonką. Pieczcie ciasto ok. godzinę w temp. 180 st. C.

ciasto drozdzowe z jablkami przepis
ONS, AdobeStock
Newsy
Taką drożdżówkę z jabłkami piekła Magdzie Gessler jej babcia. Lepszego przepisu nie znajdziecie
Tęsknicie za smakiem drożdżówki z jabłkami? Zróbcie ją z przepisu babci Magdy Gessler!

Pamiętacie drożdżówki u babci? Pachnące, pulchne, wysokie ciasto drożdżowe, które prosto z piekarnika trafiało na kuchenny blat, a babcia wyganiała wszystkich z kuchni ostrzegając, że nie wolno jeść gorącego ciasta. Ale kto by się oparł takim wypiekom! Nie ma chyba nic smaczniejszego niż solidna porcja ciasta drożdżowego z owocami, kruszonką i cukrem pudrem. Palce lizać! Słynna restauratorka Magda Gessler najlepszy przepis na drożdżówkę zna od nikogo innego, jak od swojej babci! Gwiazda nie raz przyznaje się, że wiele jej genialnych przepisów pochodzi od babci, która gotować umiała jak mało kto. Wypróbujcie przepis babci Magdy Gessler na ciasto drożdżowe z jabłkami. Przepis na ciasto drożdżowe z jabłkami Ten przepis Magda Gessler poznała dzięki swojej babci, która podobno była świetną kucharką! To właśnie ona inspirowała wiele pomysłów Magdy na dania i przekazała jej wiedzę na temat gotowania. Podana wersja ciasta nie zawiera kruszonki, ale oczywiście możecie ją dodać, jeśli lubicie. Do przygotowania smacznej drożdżówki z jabłkami, potrzebne wam będą poniższe składniki: 1 kilogram kwaśnych jabłek 1 kostka masła 4 jajka 200 g cukru 750 g mąki 50 g świeżych drożdży Przygotowanie Obierzcie wszystkie jabłka, usuńcie pestki i gniazda nasienne i pokrójcie w równe kawałki. Ucierajcie kostkę masła tak długo, aż stanie się ono całkiem płynne. Następnie do miski z masłem wbijcie 4 jajka, wsypcie 200 g cukru (około ¾ szklanki), 750 g mąki oraz 50 g świeżych drożdży. Całość bardzo dokładnie wymieszajcie. Gdy ciasto będzie już gotowe, przełóżcie je do blaszki wysmarowanej masłem. Wyrównajcie na płasko za pomocą noża. Wyłóżcie pokrojone jabłka na wierzchu ciasta, posypcie cukrem i...

Przepis na proste ciasto z soków. Dodajcie do niego owoce a będzie genialne
Gotujmy.pl/gosia239
Newsy
Przepis na proste ciasto z soków. Dodajcie do niego owoce a będzie genialne
Przepis jest super prosty, a naprawdę przepyszny! Pokochają je szczególnie dzieci!

Nie macie pomysłu na ciekawe, kolorowe ciasto? Przygotujcie to niesamowicie proste ciasto z soków. Jeśli dodacie do niego owoce, będzie naprawdę genialne. Możecie przygotować je na przyjęcie dla dzieci, jako deser na weekend lub po prostu w ciągu tygodnia do kawy. Przepis jest łatwy do zmodyfikowania pod swoje potrzeby. Możecie zmienić kolory wykorzystanych galaretek. Przepis na proste ciasto z soków Gwarantujemy, że jeśli zrobicie je raz, będziecie chcieli szybko je powtórzyć. Składniki na ciasto z soków 4 jajka Pół szklanki cukru Pół szklanki mąki Łyżeczka proszku do pieczenia 4 budynie śmietankowe Litr zielonego soku przecierowego np. typu Kubuś 4 galaretki innego koloru np. pomarańczowe, brzoskwiniowe Przygotowanie ciasta z soków Przygotujcie biszkopt: ubijcie pianę z białek, dodajcie do niej żółtka i cukier. Dodajcie do masy powoli mąkę. Dodawajcie ją partiami i mieszajcie dokładnie. Dodajcie do masy proszek do pieczenia. Wymieszajcie masę biszkoptową dokładnie. Wylejcie masę biszkoptową na blaszkę. Pieczcie biszkopt w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut. Odłóżcie upieczony biszkopt do ostygnięcia. Do garnka wlejcie 1,5 szklanki soku i podgrzejcie. W połowie szklanki rozpuśćcie budynie i wlejcie je do gotującego się soku. Wymieszajcie i ugotujcie powstały budyń. Wylejcie na biszkopt masę budyniową i odłóżcie do zastygnięcia. Rozpuśćcie 2 galaretki w trzech szklankach wody. Tężejącą galaretkę wylejcie na zastygniętą masę z soku. Odłóżcie do zastygnięcia. Przygotujcie drugą część masy budyniowej w ten sam sposób. Wylejcie drugą część masy budyniowej na galaretkę. Przygotujcie w ten sam sposób drugą część galaretki. Wylejcie ją na ciasto. Odłóżcie całość do ostygnięcia....