Sytuacja podbramkowa. Goście w drodze. Presja czasu. Nerwy. To właśnie w takich sytuacjach wychodzi na jaw prawdziwy kunszt gospodyni domowej.
Wtedy, gdy inni przebierają z nerwów nogami, dobra pani domu zachowuje chłodną głowę i szybko ocenia sytuację.
Godzina do przyjścia gości? Wieczność! W tym czasie można posprzątać dom, upiec ciasto i jeszcze zrobić makijaż!
Wystarczy rozejrzeć się po spiżarni. Kilka śliwek, albo jabłka wystarczą, by podjąć decyzję o upieczeniu szybkiego i przepysznego ciasta w biszkoptów.
Zobacz także:
Najprostszym, najszybszym i najbardziej niezawodnym rodzajem ciast „za pięć dwunasta” jest oczywiście ciasto ucierane.
Nie wymaga tyle uwagi, co zwykły biszkopt, a w połączeniu z dowolnymi owocami smakuje wybornie. Zwłaszcza, gdy podamy je za raz po wyciągnięciu z piekarnika!
Przepis na szybkie ciasto z owocami:
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- ¾ szklanki cukru
- Ok. ¾ szklanki mleka
- 1 łyżka miękkiego masła (lub margaryny)
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 8-10 śliwek lub 2-3 jabłka
Przygotowanie:
- Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek.
- Ubijamy białka na sztywną pianę z użyciem miksera.
- W innym naczyniu ucieramy na puszystą masę masło z cukrem.
- Stopniowo dodajemy do masy żółtka, potem mąkę i mleko.
- Na koniec delikatnie ucieramy masę mączno-tłuszczowa z pianą z białek. Tę czynność wykonajmy łyżką, powoli, okrągłymi ruchami bez zmiany kierunku mieszania.
- Przelewamy ciasto do tortownicy o średnicy 23 cm.
- Na koniec do ciasta delikatnie wkładamy owoce, które opadną na dno podczas pieczenia.
- Ciasto pieczemy ok. pół godziny w temp. 180 st. C.
- Gotowy wypiek oprószamy cukrem pudrem.
Źródło: gotujmy.pl