Zapomnijcie, że to chwast, zacznijcie zbierać i stosować na pęchcerz, prostatę i jelito grube
Adobe Stock
Newsy

Zapomnijcie, że to chwast. Zacznijcie go zbierać i stosować na pęcherz, menopauzę i jelito grube

Ma purpurowe kwiaty i jest w Polsce rośliną pospolitą. Można ja zobaczyć na łąkach, w parkach i na miejskich trawnikach. Rośnie jak chwast, jednak ma korzystne działania zdrowotne.

Ta roślina porasta w naszym kraju ogromne tereny, dlatego powszechnie uważana jest za chwast. Nie każdy wie, że zawiera duże ilości białka, wiele substancji działających korzystnie na zdrowie człowieka, oraz że wszystkie jej części są jadalne. Jej liście i kwiaty są wykorzystywane w kuchni, medycynie i kosmetologii.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości koniczyny łąkowej

Nazywamy ją koniczyną łąkową, bo porasta przede wszystkim łąki. Jej inne nazwy to koniczyna czerwona, choć kwiaty najczęściej przybierają purpurową barwę.

Ma wiele wartości, jednak gdy chcecie z nich korzystać, starannie wybierzcie miejsce, z którego ją pozyskacie. Unikajcie roślin rosnących w miastach, przy ruchliwych ulicach, czy w innych zanieczyszczonych miejscach. Jeśli zioła mają wspierać zdrowie, nie mogą same wzrastać w szkodliwych warunkach.

Kwiaty koniczyny czerwonej zawierają:

  • Barwniki antocyjanowe
  • Flawonoidy
  • Kwasy fenolowe
  • Olejki eteryczne
  • Garbniki
  • Witaminy C i E
  • Magnez
  • Żelazo
  • Potas
  • Karoten
Zobacz także
Dodajcie do sałatki ten nieoczekiwany chwast. Jest jadalny i bardzo zdrowy – wspomaga wątrobę i trawienie

Dodajcie do sałatki ten chwast. Jest jadalny i bardzo zdrowy. Wspomaga wątrobę i trawienie

Kiedyś przyprawa, dzisiaj już chwast. Znacie to zioło? Uratuje was od nieznośnych komarów

Kiedyś przyprawa, dzisiaj już chwast. Znacie to zioło? Uratuje was od nieznośnych komarów

Właściwości zdrowotne koniczyny łąkowej

Wyciągi z kwiatów koniczyny, a także ziela, działają korzystnie na układ pokarmowy; regulują apetyt, a także poprawiają trawienie i wypróżnianie. Mówi się o jej działaniu antynowotworowym, w odniesieniu do jelita grubego i prostaty. Działa także moczopędnie, przeciwzapalnie i przeciwświądowo.

Można z niej robić płukanki na gardło i wspierać leczenie górnych dróg oddechowych.

Koniczyna łąkowa korzystnie wzmacnia układ krwionośny, poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, tonizuje mięsień sercowy, obniża ciśnienie krwi i zmniejsza poziom cholesterolu.

Dzięki dużej ilości flawonoidów i antocyjanów, działa odkażająco, zabijając wirusy, grzyby oraz bakterie. Wspiera także układ nerwowy, działając uspokajająco, przeciwbólowo i przeciwdepresyjnie. Stosuje się ją także przy leczeniu osteroporozy oraz łagodzeniu skutków menopauzy.

Koniczyna z reguły jest dobrze tolerowana, o ile napary z niej nie są nadużywane. Maksymalne dawkowanie preparatów z koniczyny czerwonej to 500 mg dziennie. Nie powinny ich stosować kobiety w ciąży, matki karmiące, osoby uczulone na tę roślinę oraz osoby mające słabą krzepliwość krwi.

Źródło: medonet.pl, msn.com.pl

Dodajcie ten kwiat do sałatki i zapiekanki. Wspomaga organizm kobiet przy menopauzie
AdobeStock
Newsy
Dodajcie ten kwiat do sałatki i zapiekanki. Wspomaga organizm kobiet przy menopauzie
Tępiona w ogródkach koniczyna ma kwiaty pełne cennych właściwości. Dowiedzcie się, dlaczego warto włączyć je do jadłospisu.

Koniczyna czerwona jest rośliną, która uznawana jest powszechnie za chwast i wiele osób z nią walczy. Nie wpływa ona co prawda najlepiej na wygląd i kondycję trawników, ale za to na organizm - jak najbardziej. Szczególnie jest polecana w przypadku kobiet przechodzących menopauzę - sprawdźcie, dlaczego.  Właściwości czerwonej koniczyny Te niepozorne, różowe kwiatki skrywają w sobie wiele witamin i minerałów. Są bogate m.in. w witaminę A, C, witaminy z grupy B, E oraz P, a także potas, wapń, żelazo, fosfor, selen i chrom. Wyciąg z kwiatów koniczyny czerwonej wspomaga trawienie, wypróżnianie i działa pozytywnie na apetyt. Z tego względu poleca się przyrządzanie naparów z kwiatów koniczyny na problemy żołądkowe. Roślina ta ma też łagodne działanie nasenne i uspokajające, dlatego można stosować napar z niej przed snem - uważajcie jednak, jeśli po wypiciu herbatki z koniczyny macie zamiar prowadzić samochód. Koniczyna czerwona na menopauzę Spośród wielu witamin i mikroelementów, jakie zawierają kwiaty koniczyny czerwonej, znajdują się też izoflawony. To substancje przypominające budową żeńskie hormony estrogeny. Mogą łączyć się z receptorami estrogenowymi, co łagodzi objawy menopauzy. Dodatkowo, izoflawony mogą pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi i zwiększają elastyczność naczyń krwionośnych.  Kwiaty koniczyny czerwonej wpływają pozytywnie na poniższe objawy menopauzy: potliwość i uderzenia gorąca bóle stawów bóle głowy drażliwość (koniczyna ma działanie uspokajające) spadek libido Ponadto, koniczyna może zapobiegać wystąpieniu osteoporozy.  Jak wykorzystywać czerwoną koniczynę? Kwiaty koniczyny czerwonej można spożywać na surowo i dodawać je na przykład do sałatek - koniczyna ma słodki, lekko miodowy posmak. Doskonale nadaje się...

Podkręćcie walory zdrowotne swojej herbaty. Wystarczy, że dodacie do niej te… kwiatki
AdobeStock
Newsy
Podkręćcie walory zdrowotne swojej herbaty. Wystarczy, że dodacie do niej te… kwiatki
Herbata już sama w sobie jest zdrowa, ale możecie jeszcze bardziej wzmocnić jej działanie, dodając do niej... kwiatki. Wiecie, które kwiaty z powodzeniem możecie dodawać do swojego ulubionego napoju?

Herbata jest jednym z najczęściej pitych napojów świata. Liczne badania wykazały, że różne rodzaje herbaty mogą wzmacniać układ odpornościowy, zwalczać stany zapalne, a nawet zapobiegać rakowi i chorobom serca. A co, gdy dodamy do herbaty kwiaty? Dodawanie do herbaty jadalnych kwiatów nie tylko podkręci jej walory smakowe i poprawi jej zapach, ale także nada jej pięknego i estetycznego wyglądu. Ale to nie wszystko. Dodając do swojej herbaty kwiaty, możemy sprawić, że nasz napój będzie jeszcze zdrowszy. Jakie kwiaty można dodawać do herbaty? Do zaparzonej herbaty możecie dodać następujące kwiaty: kwiaty forsycji bratki stokrotki kwiaty drzew owocowych (np. jabłoni czy wiśni) kwiaty bzu fiołki jaśmin O czym należy pamiętać? Wybierając kwiaty do herbaty, nie zbierajcie ich „byle gdzie", ani nie kupujcie ich w kwiaciarni, ponieważ nie wiadomo, czym takie kwiaty były nawożone. Idealnie by było, gdybyście wybrali kwiatki dziko rosnące, najlepiej jak najdalej ruchliwych tras. Co dobrego kryją w sobie poszczególne kwiaty? Chcecie wzmocnić walory zdrowotne swojej herbaty dodając do niej kwiatki? Sprawdźcie, jakie działanie mają poszczególne z nich. Kwiaty forsycji podnoszą ogólną odporność organizmu uszczelniają i uelastyczniają naczynia krwionośne mają właściwości antyoksydacyjne, rozkurczowe, uspokajające i przeciwalergiczne Bratki mają silne właściwości moczopędne oczyszczają drogi moczowe z toksyn poleca się je przy zapaleniu pęcherza są stosowane przy zaburzeniach pracy nerek są wykorzystywane w kamicy nerkowej Stokrotki napar z ziela stokrotki obniża ciśnienie krwi przeciwdziała miażdżycy jest stosowany jako środek wykrztuśny w chorobach dróg...

Ta nalewka pomaga w walce z żylakami i obrzękami. Podajemy najprostszy przepis
AdobeStock
Newsy
Ta nalewka pomaga w walce z żylakami i obrzękami. Podajemy najprostszy przepis
Nalewka z tego orzecha to najlepsze lekarstwo, jakie możecie mieć w domu. Przygotujcie je sami. Przepis jest banalnie prosty.

Kasztany to nieodłączny symbol jesieni. Owoce kasztanowca są najczęściej wykorzystywane przez dzieci do robienia różnych ozdób. Mało kto jednak wie, że kasztany zawierają również wiele cennych substancji leczniczych. Nic dziwnego, że od lat są wykorzystywane do produkcji leków i kosmetyków. Wrzesień to idealny czas na to, by przygotować z nich nalewkę . Nalewka z kasztanów ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Nie tylko korzystnie wpływa na układ krążenia i poprawia trawienie. Jest również niezastąpiona w walce z siniakami, żylakami, obrzękami, bólami stawów i cellulitem oraz szybko poprawia kondycję skóry. Jak zrobić nalewkę z kasztanów i jak ją pić? Dlaczego warto pić nalewkę z kasztanów? Większość z nas przechodzi obojętnie obok kasztanów. To błąd! W kasztanach (a także w nalewce z kasztanów) znajdziemy wiele cennych dla zdrowia i urody substancji. Przede wszystkim są to: garbniki flawonoidy saponiny karotenoidy kumaryna rutyna kwercetyna Właściwości zdrowotne nalewki z kasztanów Nalewka z kasztanowca ma wprost przebogate właściwości zdrowotne: działa przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo zapobiega zakrzepicy żył wzmacnia naczynia krwionośne poprawia krążenie krwi pomaga zwalczać żylaki i hemoroidy zapobiega mrowieniu skóry i skurczom mięśni ma właściwości przeciwbakteryjne łagodzi zapalenie żołądka poprawia trawienie wspomaga pracę jelit likwiduje obrzęki poprawia elastyczność skóry wspomaga walkę z cellulitem przyspiesza gojenie się ran, siniaków i odmrożeń Przepis na nalewkę z kasztanów Składniki: 20 kasztanów (najlepiej świeżych, łuskanych) 2 szklanki...

pestka z awokado
Adobe Stock
Newsy
Wyrzucacie pestkę z awokado? Błąd. To niesamowite, co można z niej zrobić
Okazuje się, że pestki z awokado są nawet zdrowsze niż sam owoc. Bowiem posiadają aż 70 proc. więcej antyoksydantów, które między innymi zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór. Jeśli wyrzucacie ją do kosza, popełniacie ogromny błąd. Zróbcie z niej przyprawę!

Niesamowite właściwości awokado W ciągu ostatnich kilku lat właściwości awokado doceniły szczególnie kobiety. Nie jest przecież tajemnicą, że owoc ten zawiera mnóstwo potasu, który między innymi reguluje ciśnienie krwi, zapewnia prawidłową pracę serca, a także korzystnie oddziałuje na układ nerwowy. Jedzenie awokado pozytywnie wpływa również na funkcjonowanie narządu wzroku, a także zapobiega wadom rozwoju płodu i działa przeciwnowotworowo. Okazuje się jednak, że w pestce z awokado można znaleźć o wiele więcej cennych wartości odżywczych. Pestka z awokado to źródło cennych wartości odżywczych Pestka, która zazwyczaj ląduje w koszu, przede wszystkim posiada aż 70 proc. więcej antyoksydantów. Te przeciwdziałają powstawaniu wolnych rodników, a także uczestniczą w ich unieszkodliwianiu. Pestki posiadają również wiele błonnika, który między innymi hamuje apetyt. Spożywanie tego produktu ma niemały wpływ na bardzo dobrą kondycję włosów, paznokci i cery.  Z racji, że pestka z awokado jest bardzo twarda, nie nadaje się do bezpośredniego spożycia. Na szczęście da się z niej zrobić smakowitą i przede wszystkim zdrową przyprawę. Przepis na przyprawę z pestki awokado Przygotowanie Przekrójcie awokado i oddzielcie od niego pestkę, a następnie umyjcie ją pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. Tak przygotowaną pestkę odstawcie na ok. 3 dni w suche miejsce.  Po upływie kilku dób obierzcie pestkę ze skorupki, zetrzyjcie ją na tarce o małych oczkach i przesypcie do słoiczka. Możecie również użyć do tego młynka do kawy.  Gotowe! Nie zdziwcie się, jeśli pestka podczas ścierania zmieni kolor na czerwony, to normalne. Tak przygotowaną przyprawę możecie śmiało dodawać do sałatek, kanapek,...