Zapomnijcie, że to chwast, zacznijcie zbierać i stosować na pęchcerz, prostatę i jelito grube
Adobe Stock
Newsy

Zapomnijcie, że to chwast. Zacznijcie go zbierać i stosować na pęcherz, menopauzę i jelito grube

Ma purpurowe kwiaty i jest w Polsce rośliną pospolitą. Można ja zobaczyć na łąkach, w parkach i na miejskich trawnikach. Rośnie jak chwast, jednak ma korzystne działania zdrowotne.

Ta roślina porasta w naszym kraju ogromne tereny, dlatego powszechnie uważana jest za chwast. Nie każdy wie, że zawiera duże ilości białka, wiele substancji działających korzystnie na zdrowie człowieka, oraz że wszystkie jej części są jadalne. Jej liście i kwiaty są wykorzystywane w kuchni, medycynie i kosmetologii.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości koniczyny łąkowej

Nazywamy ją koniczyną łąkową, bo porasta przede wszystkim łąki. Jej inne nazwy to koniczyna czerwona, choć kwiaty najczęściej przybierają purpurową barwę.

Ma wiele wartości, jednak gdy chcecie z nich korzystać, starannie wybierzcie miejsce, z którego ją pozyskacie. Unikajcie roślin rosnących w miastach, przy ruchliwych ulicach, czy w innych zanieczyszczonych miejscach. Jeśli zioła mają wspierać zdrowie, nie mogą same wzrastać w szkodliwych warunkach.

Kwiaty koniczyny czerwonej zawierają:

  • Barwniki antocyjanowe
  • Flawonoidy
  • Kwasy fenolowe
  • Olejki eteryczne
  • Garbniki
  • Witaminy C i E
  • Magnez
  • Żelazo
  • Potas
  • Karoten
Zobacz także
Dodajcie do sałatki ten nieoczekiwany chwast. Jest jadalny i bardzo zdrowy – wspomaga wątrobę i trawienie

Dodajcie do sałatki ten chwast. Jest jadalny i bardzo zdrowy. Wspomaga wątrobę i trawienie

Kiedyś przyprawa, dzisiaj już chwast. Znacie to zioło? Uratuje was od nieznośnych komarów

Kiedyś przyprawa, dzisiaj już chwast. Znacie to zioło? Uratuje was od nieznośnych komarów

Właściwości zdrowotne koniczyny łąkowej

Wyciągi z kwiatów koniczyny, a także ziela, działają korzystnie na układ pokarmowy; regulują apetyt, a także poprawiają trawienie i wypróżnianie. Mówi się o jej działaniu antynowotworowym, w odniesieniu do jelita grubego i prostaty. Działa także moczopędnie, przeciwzapalnie i przeciwświądowo.

Można z niej robić płukanki na gardło i wspierać leczenie górnych dróg oddechowych.

Koniczyna łąkowa korzystnie wzmacnia układ krwionośny, poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, tonizuje mięsień sercowy, obniża ciśnienie krwi i zmniejsza poziom cholesterolu.

Dzięki dużej ilości flawonoidów i antocyjanów, działa odkażająco, zabijając wirusy, grzyby oraz bakterie. Wspiera także układ nerwowy, działając uspokajająco, przeciwbólowo i przeciwdepresyjnie. Stosuje się ją także przy leczeniu osteroporozy oraz łagodzeniu skutków menopauzy.

Koniczyna z reguły jest dobrze tolerowana, o ile napary z niej nie są nadużywane. Maksymalne dawkowanie preparatów z koniczyny czerwonej to 500 mg dziennie. Nie powinny ich stosować kobiety w ciąży, matki karmiące, osoby uczulone na tę roślinę oraz osoby mające słabą krzepliwość krwi.

Źródło: medonet.pl, msn.com.pl

Ta nalewka pomaga w walce z żylakami i obrzękami. Podajemy najprostszy przepis
AdobeStock
Newsy
Ta nalewka pomaga w walce z żylakami i obrzękami. Podajemy najprostszy przepis
Nalewka z tego orzecha to najlepsze lekarstwo, jakie możecie mieć w domu. Przygotujcie je sami. Przepis jest banalnie prosty.

Kasztany to nieodłączny symbol jesieni. Owoce kasztanowca są najczęściej wykorzystywane przez dzieci do robienia różnych ozdób. Mało kto jednak wie, że kasztany zawierają również wiele cennych substancji leczniczych. Nic dziwnego, że od lat są wykorzystywane do produkcji leków i kosmetyków. Wrzesień to idealny czas na to, by przygotować z nich nalewkę . Nalewka z kasztanów ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Nie tylko korzystnie wpływa na układ krążenia i poprawia trawienie. Jest również niezastąpiona w walce z siniakami, żylakami, obrzękami, bólami stawów i cellulitem oraz szybko poprawia kondycję skóry. Jak zrobić nalewkę z kasztanów i jak ją pić? Dlaczego warto pić nalewkę z kasztanów? Większość z nas przechodzi obojętnie obok kasztanów. To błąd! W kasztanach (a także w nalewce z kasztanów) znajdziemy wiele cennych dla zdrowia i urody substancji. Przede wszystkim są to: garbniki flawonoidy saponiny karotenoidy kumaryna rutyna kwercetyna Właściwości zdrowotne nalewki z kasztanów Nalewka z kasztanowca ma wprost przebogate właściwości zdrowotne: działa przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo zapobiega zakrzepicy żył wzmacnia naczynia krwionośne poprawia krążenie krwi pomaga zwalczać żylaki i hemoroidy zapobiega mrowieniu skóry i skurczom mięśni ma właściwości przeciwbakteryjne łagodzi zapalenie żołądka poprawia trawienie wspomaga pracę jelit likwiduje obrzęki poprawia elastyczność skóry wspomaga walkę z cellulitem przyspiesza gojenie się ran, siniaków i odmrożeń Przepis na nalewkę z kasztanów Składniki: 20 kasztanów (najlepiej świeżych, łuskanych) 2 szklanki...

pestka z awokado
Adobe Stock
Newsy
Wyrzucacie pestkę z awokado? Błąd. To niesamowite, co można z niej zrobić
Okazuje się, że pestki z awokado są nawet zdrowsze niż sam owoc. Bowiem posiadają aż 70 proc. więcej antyoksydantów, które między innymi zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór. Jeśli wyrzucacie ją do kosza, popełniacie ogromny błąd. Zróbcie z niej przyprawę!

Niesamowite właściwości awokado W ciągu ostatnich kilku lat właściwości awokado doceniły szczególnie kobiety. Nie jest przecież tajemnicą, że owoc ten zawiera mnóstwo potasu, który między innymi reguluje ciśnienie krwi, zapewnia prawidłową pracę serca, a także korzystnie oddziałuje na układ nerwowy. Jedzenie awokado pozytywnie wpływa również na funkcjonowanie narządu wzroku, a także zapobiega wadom rozwoju płodu i działa przeciwnowotworowo. Okazuje się jednak, że w pestce z awokado można znaleźć o wiele więcej cennych wartości odżywczych. Pestka z awokado to źródło cennych wartości odżywczych Pestka, która zazwyczaj ląduje w koszu, przede wszystkim posiada aż 70 proc. więcej antyoksydantów. Te przeciwdziałają powstawaniu wolnych rodników, a także uczestniczą w ich unieszkodliwianiu. Pestki posiadają również wiele błonnika, który między innymi hamuje apetyt. Spożywanie tego produktu ma niemały wpływ na bardzo dobrą kondycję włosów, paznokci i cery.  Z racji, że pestka z awokado jest bardzo twarda, nie nadaje się do bezpośredniego spożycia. Na szczęście da się z niej zrobić smakowitą i przede wszystkim zdrową przyprawę. Przepis na przyprawę z pestki awokado Przygotowanie Przekrójcie awokado i oddzielcie od niego pestkę, a następnie umyjcie ją pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. Tak przygotowaną pestkę odstawcie na ok. 3 dni w suche miejsce.  Po upływie kilku dób obierzcie pestkę ze skorupki, zetrzyjcie ją na tarce o małych oczkach i przesypcie do słoiczka. Możecie również użyć do tego młynka do kawy.  Gotowe! Nie zdziwcie się, jeśli pestka podczas ścierania zmieni kolor na czerwony, to normalne. Tak przygotowaną przyprawę możecie śmiało dodawać do sałatek, kanapek,...

Oczyszczają z toksyn, pomagają przy zgadze, wzmacniają odporność. Jedzcie je latem garściami
AdobeStock
Newsy
Oczyszczają z toksyn, pomagają przy zgadze, wzmacniają odporność. Jedzcie je latem garściami
Na początku lipca ruszyły pierwsze zbiory czerwonych porzeczek. Dlaczego warto je jeść? Owoce te skrywają w sobie mnóstwo właściwości prozdrowotnych.

Na krzakach pojawiły się już pierwsze owoce czerwonej porzeczki . Z uwagi na jej cierpki, kwaskowaty smak, porzeczka zwykle jest wykorzystywana głównie do produkcji dżemów , win, kompotów lub jako ozdobny dodatek do dań. Są też jednak tacy, którzy lubią spożywać ją na surowo. Dlaczego warto jeść czerwoną porzeczkę? Wartości odżywcze czerwonej porzeczki Owoce czerwonej porzeczki skrywają mnóstwo witamin i minerałów. Zawierają witaminę B, C, E oraz K, a także moc minerałów, takich jak: wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, sód i cynk. Korzyści zdrowotne czerwonej porzeczki Z uwagi na tak liczne bogactwo witamin oraz minerałów, czerwone porzeczki niosą mnóstwo korzyści zdrowotnych. Czerwone porzeczki są bogate w witaminę C, która jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza uszkodzenia komórek skóry spowodowane przez wolne rodniki. Witamina C może również pomóc w regeneracji komórek skóry i sprzyja gojeniu się uszkodzeń spowodowanych promieniowaniem UV. Czerwone porzeczki są bogate w żelazo, które jest niezbędnym pierwiastkiem do tworzenia czerwonych krwinek . Czerwone porzeczki są bogate w witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy, zmniejszając ryzyko infekcji wirusowych i bakteryjnych. Nie tylko pomaga zapobiegać przeziębieniom, ale także zmniejsza ryzyko powstawania niektórych rodzajów nowotworów. Czerwone porzeczki zawierają dużo potasu, a ten sprzyja zdrowiu naszego serca – reguluje krążenie krwi oraz pomaga zapobiegać nadciśnieniu . Potas jest również dobry dla innych narządów, w tym nerek, a także może zmniejszać ryzyko udaru mózgu . Czerwona porzeczka doskonale oczyszcza organizm z toksyn, wspiera zdrowie układu pokarmowego, a także...

Jedzcie te warzywa a podniesiecie odporność przed sezonem grypowym. To ostatni dzwonek
Pixabay
Newsy
Jedzcie te warzywa, a poprawicie swoją odporność przed sezonem grypowym. To już ostatni dzwonek
Jeśli chcecie zachować tej jesieni zdrowie, zacznijcie jeść te warzywa. To prawdziwy zastrzyk dla waszego zdrowia!

Niestety już wkrótce rozpocznie się kolejny sezon grypowy . Jak się przed nim uchronić? Zadbajcie o swoją odporność włączając do swojej codziennej diety te oto liściaste warzywa. Dzięki nim będziecie zdrowi i unikniecie wielu przykrych dolegliwości. Jak poprawić swoją odporność? Na zewnątrz robi się coraz chłodniej. W nocy temperatury w wielu miejscach naszego kraju sięgają 4-5 stopni. Jesień to okres wzmożonych przeziębień i szalejącej grypy. Jak się przed nimi uchronić? Zadbajcie o swoją odporność. To ostatni dzwonek, aby to zrobić. Jeśli chcecie zachować tej jesieni zdrowie, zacznijcie jeść świeże liściaste warzywa, takie jak np. różne gatunki sałat. To nie tylko smaczna propozycja na obiad czy kolację, ale też bogactwo witamin i minerałów. Grupa warzyw liściastych jest naprawdę bardzo bogata. Warto sięgać np. po gotowe mieszanki sałat, które odpowiednio dobrane przez specjalistów są przemyślanymi kompozycjami zarówno smaków, jak i wartości odżywczych - mówi w rozmowie z Gazetą Pomorską Katarzyna Głębocka, ekspertka marki Eisberg. Co konkretnie jeść, by wzmocnić odporność? Włączcie do swojego codziennego menu następujące warzywa: Jarmuż . Jarmuż to zielone, liściaste warzywo, które jest bogate w liczne składniki odżywcze. Regularne jedzenie jarmużu może oferować szereg korzyści zdrowotnych dla całego naszego organizmu. W jarmużu znajduje się wiele silnych przeciwutleniaczy, w tym kwercetyna i kemferol, które mają wiele korzystnych właściwości. Jarmuż jest niezwykle bogaty w witaminę C, przeciwutleniacz, który pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Jedna filiżanka surowego jarmużu zawiera więcej witaminy C niż pomarańcza. Jarmuż zawiera również substancje wiążące kwasy żółciowe i obniżające poziom cholesterolu...