Zapomnijcie o wekowaniu w garnku i w piekarniku. Włóżcie tam słoiki, a przetwory zrobią się same.
Flickr
Newsy

Włóżcie tu słoiki i patrzcie, jak przetwory robią się same. Zapomnicie o wekowaniu w garnku

Od połowy lata zaczęło się przygotowywanie różnego rodzaju przetworów: dżemów, powideł, ogórków. Pasteryzowanie to jeden z nieodłącznych elementów ich tworzenia. Tradycyjnie wykonywane jest w garnku z wrzącą wodą lub niestandardowo - w piekarniku. Dzisiaj pokażemy wam jeszcze jedną metodę.  

Pasteryzacja to popularny sposób zabezpieczania pożywienia przed zepsuciem, nie traci ono przy tym walorów smakowych, jak i odżywczych. Co prawda, niektóre witaminy i minerały w procesie pasteryzacji zostają zniszczone, jednak jest to zdecydowana mniejszość wszystkich substancji odżywczych. 

Co istotne, podczas obróbki termicznej ginie wiele drobnoustrojów, ponieważ polega ona na konserwacji przetworów, poprzez ogrzewanie ich do temperatury od 60 do 100 stopni Celsjusza. 

Zobacz także
Koniec z gotowaniem słoików. Sprawdźcie jak wygodniej można pasteryzować przetwory

Koniec z gotowaniem słoików. Sprawdźcie, jak wygodniej można pasteryzować przetwory

Jak wyparzyć słoiki na przetwory? Dzięki tej metodzie zrobicie to w 10 minut

Jak wyparzyć słoiki na przetwory? Dzięki tej metodzie zrobicie to w 10 minut

Jak należy przygotować słoiki i przetwory do pasteryzacji? 

Coraz większą popularnością cieszą się innowacyjne metody, które ułatwiają i usprawniają proces wekowania. Jedną z nich jest pasteryzowanie w zmywarce. Zanim jednak zaczniecie wekować w ten sposób, musicie odpowiednio przyszykować słoiki i to co je wypełni. 

  • W pierwszej kolejności powinniście zająć się słoikami i wieczkami. Trzeba je dokładnie umyć, a najlepiej również wyparzyć. 

  • W środku słoików umieśćcie przygotowane wcześniej przetwory, Nie napełniajcie jednak słoików do samego czubka. Powinno zostać ok. 2 cm pustej przestrzeni od wieczka. 

  • Wypełnione słoiki należy odpowiednio zakręcić i uszczelnić. Każdy z nich trzeba sprawdzić indywidualnie, w przeciwnym razie może dojść do zmarnowania jedzenia. 

Jak wygląda pasteryzacja w zmywarce? 

Metoda ta jest nie tylko szybka, wygodna i czysta, ale też banalna w wykonaniu – wystarczy posiadać zmywarkę. Pasteryzowanie w ten sposób nie wymaga obserwacji, czy np. woda nie kipi, a także eliminuje ryzyko poparzenia. Po wstawieniu słoików, po prostu włączacie urządzenie i zajmujecie się innymi sprawami.   

  1. Słoiki powinniście wstawić dnem do góry. Następnie ustawcie program wykorzystujący temperaturę około 70 – 75 stopni Celsjusza. Jest to największa możliwa temperatura zmywarki. 

  1. Pamiętajcie, by nie dodawać żadnych detergentów, jak w przypadku normalnego wykorzystywania urządzenia. Co prawda jest to kwestia dość oczywista, jednak wiele osób w emocjach i pośpiechu zapomina o tym.  

  1. Po zakończeniu pracy zmywarki wyjmijcie przetwory. Ustawcie je na płaskiej powierzchni, dnem do góry. I pozostawcie na około dobę. Po tym czasie przywróćcie im prawidłową pozycję. 

  1. Ostatni etap wekowania to sprawdzenie wieczek. Jeżeli wieczka są wklęsłe – oznacza to, iż pasteryzacja przebiegła pomyślnie. 

Źródło: rodzice.pl, slimlife.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy grzyby trzeba pasteryzować? Oto, co warto robić z domowymi przetworami
AdobeStock
Newsy
Czy grzyby trzeba pasteryzować? Oto, co warto robić z domowymi przetworami
Jak przechować żywność, żeby zachowała smak, właściwości odżywcze i przede wszystkim nie zepsuła się? Podpowiadamy co robić z przetworami.

To pytanie ludzie zadają sobie od wieków. Zawsze po upolowaniu zwierzyny, człowiek miał potrzebę zakonserwowania jej części tak, żeby wystarczyło żywności na dłuższy czas. Także po zbiorze płodów rolnych latem, ludzie chcieli skutecznie przechować je przez całą zimę i jeść stopniowo, aż do wiosny. Dlatego zaczęli opracowywać różne techniki konserwowania żywności. Pasteryzacja jest jedną z nich. Na czym polega pasteryzacja? Aby dobrze przechować żywność, często wykorzystujemy chłód. Trzymamy jedzenie w lodówce, a gdy chcemy żeby przetrwało dłużej – mrozimy. Innym sposobem uniknięcia psucia się żywności jest użycie temperatury. Gotując, piekąc czy wędząc udaje nam się produkty świeże przetworzyć tak, że możemy je dłużej jeść. Jeszcze inny sposób przedłużenie trwałości produktów wymyślił francuskie chemik i mikrobiolog Louis Pasteur. Naukowiec pracował nad metodą eliminacji drobnoustrojów i zauważył, że proces, który dziś od jego nazwiska nazywamy pasteryzacją, pozwala całkowicie wyeliminować lub przynajmniej zahamować rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych. Dzięki temu wydłuża się czas przydatności do spożycia przechowywanej żywności. Pasteryzacja polega na utrzymywaniu produktów w zamkniętym pojemniku np. słoiku, w temperaturze pomiędzy 60 a 100 st. Celsjusza. Wymyślona przez Pasteura metoda konserwacji ma 2 główne zalety: Nie wpływa na smak produktów Nie niszczy witamin i minerałów zawartych w produktach Które przetwory pasteryzować, czy grzyby także? Odpowiedź brzmi: tak. Pasteryzowanie przetworów zarówno z grzybów jak i owoców i warzyw, mięsa czy ryb, przedłuża trwałość przygotowywanych słoików. Pasteryzować można większość...

Truskawki w słoiku na zimę. Letnie smaki przez cały rok
justynak223/Gotujmy.pl
Newsy
Truskawki w słoiku na zimę. Letnie smaki przez cały rok
Wiele osób zastanawia się czy można wekować truskawki. Podpowiadamy, jak zachować smak lata na długie miesiące.

Sezon na truskawki trwa zbyt krótko, aby móc się nimi nacieszyć. Poza wakacjami, truskawki dostępne są w formie mrożonej lub w bardzo wysokich cenach i małych opakowaniach – są one jednak importowane, często pełne chemii i zdecydowanie mniej słodkie i smaczne niż te sezonowe. Jak więc przedłużyć radość z tych owoców na inne pory roku? Truskawki w końcu tanieją , co oznacza tylko jedno: idealny moment na przetwory. Proponujemy przepis na truskawki słoiku, które mogą postać przez kilka miesięcy i przypomnieć wam smaki lata, kiedy za oknem spadnie pierwszy śnieg. Czy truskawki można wekować? Jak najbardziej. Tradycyjna metoda wekowania polega na gotowaniu przetworów w słoikach, a następnie studzeniu ich w pozycji „do góry nogami”. Wekowanie to inaczej pasteryzowanie, które pozwala żywności utrzymać zarówno walory smakowe, jak i odżywcze przez długi czas. Doskonale sprawdza się zwłaszcza w przypadku potraw z sezonowych warzyw takich jak rabarbar , truskawki , szparagi czy bób. Przepis na truskawki w słoiku To błyskawiczny sposób na zawekowanie truskawek na jesień i zimę, abyście zawsze mieli je pod ręką - nawet poza sezonem. Składniki: 2 kg truskawek 3 łyżki cukru na każdy słoik letnia woda Przygotowanie: Truskawki dokładnie umyjcie i usuńcie szypułki. Do wcześniej wyparzonych i wysuszonych słoików włóżcie owoce układając je do pełna.  Do każdego słoika wsypcie 3 łyżki cukru, a następnie zalejcie letnią wodą i zakręćcie. Gotujcie słoiki przez około 20 minut od zagotowania wody. Wyjmijcie z wody i obróćcie do góry dnem, a następnie odstawcie do całkowitego wystygnięcia. Gotowe weki możecie schować do spiżarni. Nie trzeba przechowywać ich w lodówce. Truskawki –...

Jak wyczyścić zmywarkę bez użycia detergentów? Potrzebne składniki są w waszej kuchni
AdobeStock
Newsy
Jak wyczyścić zmywarkę bez użycia detergentów? Potrzebne składniki są w waszej kuchni
Do wyczyszczenia brudnej zmywarki przyda się wam kilka produktów, które na pewno macie w kuchennej szafce!

Kto raz zdecydował się na zmywarkę do naczyń, ten nigdy nie wróci do tradycyjnego szorowania patelni i garnków za pomocą gąbek i szczotek. Wygoda i oszczędność czasu oraz wody to powody, dla których coraz więcej ludzi decyduje się zainwestować w zmywarkę. Jednak sprzęt ten, jak każdy inny, w końcu odmawia posłuszeństwa – często dzieje się tak dlatego, że zmywarka jest po prostu brudna w środku. Jak ją wyczyścić naturalnymi sposobami? Sprawdźcie! Jak wyczyścić zmywarkę octem? Najstarszym środkiem uniwersalnym do czyszczenia jest oczywiście ocet , który świetnie się sprawdzi również w przypadku zmywarki. Można ją umyć z pomocą octu na dwa sposoby. Pierwszy polega na zrobieniu roztworu z wody i octu w proporcji 5:1, czyli 500 ml wody na 100 ml octu. W tak przygotowanym roztworze należy zamoczyć gąbkę lub ściereczkę i przetrzeć nią wnętrze zmywarki, usuwając cały brud. Jeżeli przeszkadza wam intensywny zapach octu, to do roztworu możecie wlać kilka kropel olejku eterycznego. Korzystając z drugiego sposobu, należy postawić po prostu na dnie zmywarki kubek wypełniony octem i włączyć standardowy program mycia (temperatura powinna wynosić około 70 stopni Celsjusza). Nie wlewajcie octu prosto do zmywarki, ponieważ zostanie on wypompowany z urządzenia już na wstępnym etapie mycia. Czyszczenie zmywarki sodą Aby umyć zmywarkę z pomocą sody oczyszczonej wystarczy, że rozsypiecie ją po wnętrzu zmywarki i za pomocą mokrej gąbki wyszorujecie urządzenie w środku. Zalecamy założyć rękawice, ponieważ soda może zadziałać drażniąco na skórę! Jeżeli zmywarka nie jest mocno zabrudzona, wystarczy wsypać kilka łyżeczek sody do przegródki na tabletkę do zmywarki i ustawić program mycia o temperaturze od 70 do 90 stopni Celsjusza. Ważne, by nie rozsypywać sody po dnie zmywarki, ponieważ wówczas w...

Tych 2 rzeczy nie róbcie wstawiając zmywarkę. Strat już nie cofniecie
Adobe Stock
Newsy
Tych 2 rzeczy nie róbcie, wstawiając zmywarkę. Strat już nie cofniecie
Najlepszym sposobem używania zmywarki jest zapełnianie jej naczyniami przez cały dzień i wstawienie po ostatnim posiłku, gdy urządzenie jest już pełne. Co jeszcze warto wiedzieć o zmywarkach?

Jeszcze nie tak dawno temu normą były sytuacje, gdy wstając od stołu ktoś z domowników rzucał: „kto dziś zmywa?” W coraz większej ilości polskich domów są już zmywarki, więc żmudne czynności zmywania talerzy, a następnie wycierania ich, przechodzą powoli do lamusa. Jednak korzystając z urządzeń gospodarstwa domowego warto znać ich tajemnice. Oto jak używać zmywarki.  Korzystając ze zmywarki pamiętajcie o tych 2 zasadach Mycie w zmywarce jest bardziej ekonomiczne niż mycie ręczne. Zużywana jest mniejsza ilość wody, mniejsza ilość detergentu. I nawet doliczając koszt energii elektrycznej, na koniec korzystniejsze okazuje się umycie całego kompletu naczyń w zmywarkach. Ale pod pewnym warunkiem. Jeśli wkładając talerze do zmywarki płuczecie wcześniej każdy pod bieżącą wodą, to niepotrzebnie zwiększacie zużycie wody. W większości zmywarki poradzą sobie z zabrudzonym talerzem, wystarczy, że resztki jedzenie zetrzecie, a resztki płynów wylejecie. Nie zmywajcie jednak naczyń przed ich myciem. Nie odzyskacie już straconej w ten sposób wody, a naczynia i tak przejdą pełen cykl mycia. Druga zasada pozwoli wam uchronić przed zniszczeniem noże kuchenne. Wysoka temperatura połączona z detergentami doprowadzają do uszkodzeń mechanicznych ostrych krawędzi noży. Dlatego nigdy nie myjcie noży w zmywarce. Zniszczycie je, stępicie i zwykłe ostrzenie nie przywróci im pierwotnej jakości. Jak oszczędnie myć w zmywarce? Jest kilka zasad oprócz tych już opisanych, których trzymanie się spowoduje, że obniżycie koszty korzystania ze zmywarki. Oto one: Ładujcie zmywarkę zgodnie z instrukcją producenta, przed włączeniem jeszcze raz sprawdźcie, czy naczynia nie zasłaniają się nawzajem przed strumieniem wody. Chodzi o to, żeby tak ja wypełnić, aby nie zaburzać cyrkulacji wody z detergentem. Tylko wtedy mycie będzie...