Pasteryzacja to popularny sposób zabezpieczania pożywienia przed zepsuciem, nie traci ono przy tym walorów smakowych, jak i odżywczych. Co prawda, niektóre witaminy i minerały w procesie pasteryzacji zostają zniszczone, jednak jest to zdecydowana mniejszość wszystkich substancji odżywczych. 

Co istotne, podczas obróbki termicznej ginie wiele drobnoustrojów, ponieważ polega ona na konserwacji przetworów, poprzez ogrzewanie ich do temperatury od 60 do 100 stopni Celsjusza. 

[content:0_10058,0_10078:undefined]

Jak należy przygotować słoiki i przetwory do pasteryzacji? 

Coraz większą popularnością cieszą się innowacyjne metody, które ułatwiają i usprawniają proces wekowania. Jedną z nich jest pasteryzowanie w zmywarce. Zanim jednak zaczniecie wekować w ten sposób, musicie odpowiednio przyszykować słoiki i to co je wypełni. 

Zobacz także:

  • W pierwszej kolejności powinniście zająć się słoikami i wieczkami. Trzeba je dokładnie umyć, a najlepiej również wyparzyć. 

  • W środku słoików umieśćcie przygotowane wcześniej przetwory, Nie napełniajcie jednak słoików do samego czubka. Powinno zostać ok. 2 cm pustej przestrzeni od wieczka. 

  • Wypełnione słoiki należy odpowiednio zakręcić i uszczelnić. Każdy z nich trzeba sprawdzić indywidualnie, w przeciwnym razie może dojść do zmarnowania jedzenia. 

Jak wygląda pasteryzacja w zmywarce? 

Metoda ta jest nie tylko szybka, wygodna i czysta, ale też banalna w wykonaniu – wystarczy posiadać zmywarkę. Pasteryzowanie w ten sposób nie wymaga obserwacji, czy np. woda nie kipi, a także eliminuje ryzyko poparzenia. Po wstawieniu słoików, po prostu włączacie urządzenie i zajmujecie się innymi sprawami.   

  1. Słoiki powinniście wstawić dnem do góry. Następnie ustawcie program wykorzystujący temperaturę około 70 – 75 stopni Celsjusza. Jest to największa możliwa temperatura zmywarki. 

  1. Pamiętajcie, by nie dodawać żadnych detergentów, jak w przypadku normalnego wykorzystywania urządzenia. Co prawda jest to kwestia dość oczywista, jednak wiele osób w emocjach i pośpiechu zapomina o tym.  

  1. Po zakończeniu pracy zmywarki wyjmijcie przetwory. Ustawcie je na płaskiej powierzchni, dnem do góry. I pozostawcie na około dobę. Po tym czasie przywróćcie im prawidłową pozycję. 

  1. Ostatni etap wekowania to sprawdzenie wieczek. Jeżeli wieczka są wklęsłe – oznacza to, iż pasteryzacja przebiegła pomyślnie. 

Źródło: rodzice.pl, slimlife.pl