Zapomnijcie o śledziach w mleku czy cebuli. Zalejcie je tym, a będą pyszne jak nigdy dotąd
Getty/iStock
Newsy

Zapomnijcie o śledziach w mleku czy cebuli. Zalejcie je tym, a będą pyszne jak nigdy dotąd

Zanim weźmiecie się za przyrządzenie domowych śledzi w śmietanie czy oleju, najpierw trzeba je namoczyć. Zamiast zalewać je wodą albo mlekiem, wykorzystajcie w tym celu pewien bardzo popularny napój.

Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że śledź przyrządzony na różne sposoby to typowo polska przekąska, która w niektórych regionach świata może spotkać się ze sporym zdziwieniem. Nasze zamiłowanie do tych ryb jest naprawdę wyjątkowe.

Śledzie robimy w oleju, musztardzie czy śmietanie - ich smak wychodzi nieco inny, ale zawsze doskonały. Mamy dla was jeszcze jedną, ciekawą propozycję na przyrządzenie śledzi. Zrobione w ten sposób smakują bardzo oryginalnie. Gdy zrobicie je raz, to na pewno często będą gościć na waszym stole. 

Jak zrobić śledzie w piwie?

Zanim zabierzemy się za robienie domowych śledzi, trzeba je wcześniej odpowiednio obrobić. Tzw. „śledzie z beczki” są bardzo słone i mają dość intensywny zapach. Nie wszyscy za tym przepadają, dlatego ryby trzeba wymoczyć przez kilkanaście godzin. Z reguły w tym celu stosuje się zwykłą wodę lub mleko, które nadaje śledziom bardziej delikatnego smaku. 

My mamy jeszcze ciekawszą propozycję - spróbujcie wymoczyć śledzie w… piwie. Sprawi ono, że mięso ryby będzie bardziej kruche, o ciekawym, nieco kwaśnym posmaku. Po prostu wlejcie 1-2 butelki piwa (w zależności od ilości śledzi) do garnka.

Dorzućcie liście laurowe oraz pieprz i zagotujcie. Po chwili gotowania odstawcie zalewę do całkowitego ostygnięcia. Następnie wlejcie ją do szczelnego pojemnika i zanurzcie w niej śledzie. Dodajcie jeszcze łyżkę oleju, zamknijcie pojemnik i odstawcie na kilkanaście godzin do lodówki. 

Zobacz także
Tymi 2 przyprawami najlepiej doprawicie solonego śledzia. Tutaj nie ma miejsca na kombinacje

Tymi 2 przyprawami najlepiej doprawicie śledzia. Tutaj nie ma miejsca na kombinacje

Zamiast cebulki dodajcie do śledzi te 2 składniki. Dziadek robił je tylko w ten sposób

Pomysły na potrawy ze śledzi 

Ilu kucharzy, tyle pomysłów na śledzia. Użytkownicy Gotujmy.pl podzielili się wieloma przepisami na śledzie, a my wybraliśmy najciekawsze z nich. Niech posłużą wam za inspirację - może któryś z tych przepisów na stałe zagości w waszej kuchni?

Magda Gessler odpowiada na pytania

śledzie marynata
AdobeStock
Newsy
Oto doskonała i oryginalna marynata do śledzi. Totalnie zaskoczycie nią gości i każdy poprosi o przepis
Lubicie próbować nowych smaków? Odważcie się i zróbcie marynatę do śledzi po szwedzku!

Jeśli przepadacie za śledziami, to na pewno znacie różne sposoby przygotowania tej ryby. W Polsce najczęściej jada się śledzie z zalewy z dodatkiem różnych sosów. Popularny jest śledź w śmietanie, musztardzie albo po prostu z olejem i cebulą. Ale Polacy nie są jedynym narodem, który przepada za śledziami! Amatorami tej ryby są również Szwedzi. Ich sposoby przyrządzania śledzi zaskoczą pewnie niejednego z was! Śledź po szwedzku Choć ilość gatunków ryb i owoców morza spożywanych w Szwecji jest dość ograniczona, to Szwedzi są bardzo kreatywni, jeśli chodzi o sposoby przyrządzania tych przysmaków. Najczęściej jada się tam łososia (sprowadzanego z Norwegii), krewetki oraz śledzie. Najbardziej znanym śledziem po szwedzku jest oczywiście surströmming, czyli kiszony śledź. Opinie na temat tego dania są podzielone, dlatego proponujemy wam znacznie bardziej przystępny sposób przyrządzenia tej popularnej ryby. Co powiecie na śledzie w marynacie kawowo-musztardowej? Połączenie brzmi może zaskakująco, ale uwierzcie – smakuje fenomenalnie! Przepis na śledzie marynowane w kawie Aby przygotować tę wyjątkową marynatę do śledzi, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: Pół kg śledzi typu matias 6 łyżek łagodnej musztardy 4 łyżki oleju 3 łyżki cukru 2 łyżki gryczanego miodu 2 łyżki białego octu winnego 2 łyżeczki mielonej kawy Pół płaskiej łyżeczki soli Przygotowanie: Wyjmijcie śledzie z opakowania, odciśnijcie i pokrójcie w dzwonka. Do kubka wsypcie dwie łyżeczki kawy i zalejcie je dwiema łyżkami wrzątku. Zaparzcie i odstawcie do ostygnięcia. Następnie do kubka z kawą dodajcie 6 łyżek musztardy, 4 łyżki oleju, 3 łyżki cukru, po dwie łyżki miodu i octu winnego oraz...

W czym namoczyć śledzie, by szybko pozbyć się z nich soli? Jest 1 mistrzowski trik
Własne
Newsy
W czym namoczyć śledzie, by szybko pozbyć się z nich soli? Jest 1 mistrzowski trik
Śledzie często goszczą na polskich stołach podczas różnych spotkań i uroczystości. Sprawdźcie, w jaki sposób można szybko pozbyć się soli ze śledzi.

Śledzie to ryby, które możemy przyrządzić na niezliczoną ilość sposobów. Króluje tradycyjny śledź w śmietanie, lubiane są także różne kombinacje z tą rybą w oleju. Inni wolą bardziej odważne kulinarne kompozycje ze śledzia i buraczków albo zimową, korzenną wersję śledzia z dodatkiem cynamonu i rodzynek. Każdy z nas ma inne preferencje, dlatego nie będziemy podejmowali się oceny, która z tych wersji jest najsmaczniejsza. W czym moczyć śledzie? Wszystkie łączy jednak jedna rzecz. Przygotowanie śledzi nie obędzie się bez ich wcześniejszego wymoczenia. Solidna „kąpiel” w wodzie pozwoli pozbyć się nieznośnie słonego smaku ryby. Oprócz tego, że nasz śledź stanie się już łagodniejszy, to dodatkowo dzięki moczeniu pozbędziemy się charakterystycznego , rybnego, nieprzyjemnego dla niektórych osób posmaku. W czym moczyć śledzie? Wydawałoby się, że takie pytanie nie jest na miejscu. Przecież nawet przedszkolak najprawdopodobniej udzieliłby poprawnej odpowiedzi. Tak, zgadza się, oczywiście – w  wodzie! Ale tak postawione pytanie wcale nie musi być pozbawione sensu. Sposobem na „ciekawsze” podejście do tematu moczenia wody jest mleko albo maślanka. Kiedy namoczymy nasze filety śledziowe w tego typu nabiale, możemy być pewni jednego – ryba stanie się niezwykle delikatna i krucha. O wiele bardziej, niż po tradycyjnym moczeniu w wodzie. Tego typu moczenie warto wypróbować zwłaszcza przed przygotowaniem śledzi w śmietanie. Mleczny aromat śledzi nie będzie „kłócił” się ze smakiem tłustej śmietany. Jak długo moczyć śledzie? Wróćmy jeszcze na chwilę do moczenia śledzi w wodzie. Jaki powinien być idealny czas moczenia śledzi?  Tego nie można oszacować z zegarmistrzowską dokładnością i precyzją – śledź...

Śledzie w śmietanie wg przepisu Magdy Gessler. Spróbucie ich z gorącymi ziemniakami
ONS.pl / Adobe Stock
Newsy
Śledzie w śmietanie wg przepisu Magdy Gessler. Spróbujcie ich z gorącymi ziemniakami
Najprostszą wersją śledzia pod pierzynka, jest kilkuskładnikowy śledź w śmietanie. Oto jak robi go Magda Gessler.

W polskiej kuchni mamy wiele sposobów przygotowania śledzia. Od najprostszego śledzia z cebulką w oleju, poprzez różne korzenne dania ze śledziem jak śledź po żydowsku, po kaszubsku, po japońsku, do różnych odmian sałatek śledziowych. Także tych wieloskładnikowych i wielopiętrowych jak śledź pod pierzynką. Kolejne warstwy takiej sałatki składają się z lubianych składników, z których każdy osobno jest przysmakiem. Mogą to być drobno pokrojone ziemniaki, ugotowane i starte buraki, poszatkowane jajko na twardo. To wszystko połączone śmietaną lub majonezem tworzy niemal tort śledziowy, który dla dopełnienia smaku, posypany bywa żółtym, tartym serem. Prostszą wersją jest śledź w śmietanie. Śledź uwielbiany był w Polsce od średniowiecza Już w XII w. o śledziach pisał Gall Anonim. Gdy w XIII w. rozpowszechnił się w Polsce transport lądowy, śledź z wybrzeża Morza Bałtyckiego, powędrował w głąb lądu. Wielbicielem śledzi był Władysław Jagiełło. Pokazuje to odnaleziony przez historyków rachunek wystawiony królowi przez handlarza zaopatrującego nadworną kuchnię. Rachunek pochodzi z 1389 r. i zawiera pozycje „sześć beczek śledzi” Zwyczaje postne panujące w dawnej Polsce, doprowadziły do zwiększenia popularności śledzi. Ludzie powstrzymujący się od jedzenia mięsa i nabiału, uzupełniali białko jedząc ryby, w tym śledzie. Na biednej polskiej wsi, śledź był wartościowym pożywieniem, bo uniezależniał wieśniaków od słabego urodzaju. Ryba rozwożona po kraju była tania i pożywna. W czasach PRL-u pojawiło się w naszym kraju danie, które, choć w nazwie miało Japonię, to nikt w Japonii nawet nie słyszał o takiej potrawie. Chodzi o śledzia po japońsku. To jajko ugotowane na twardo owinięte płatem śledzia, podane z cebulką oraz łyżką sałatki...

Śledź w kimchi
Newsy
Polacy pokochali przepyszne domowe śledziki z tym dodatkiem. Idealne na postny obiad i wczesną kolację
Koniecznie spróbujcie tak przygotowanych śledzi! Zaskakują smakiem!

Śledzie to jedne z tańszych i bardziej dostępnych ryb w Polsce. Uwielbiacie je za słony smak, mięsistą strukturę i wiele opcji na przygotowanie ich z ciekawymi dodatkami. Nawet jeśli jesteście fanami śledzi przygotowanych na różne sposoby, na pewno zaskoczy was ten pomysł.  Śledzie w kuchni Na pewno jedliście w swoim życiu śledzie na wiele sposobów. Śledź po kaszubsku na słodko z korzennymi dodatkami, klasyczny śledź w oleju z cebulką, śledź z piklowanymi ogórkami, śledź w sosie pomidorowym, albo obiadowa wersja śledzia z ziemniakami, najczęściej w śmietanie z dodatkiem jabłka. Przygotowaliśmy jednak zupełnie inny pomysł na przygotowanie tej klasycznej ryby. Kimchi – co to jest i jak zrobić? Kimchi to ciekawy rodzaj przygotowania kapusty pochodzący z Korei. Można powiedzieć, że to narodowe danie Koreańczyków. Od wielu lat kimchi zachwyca ludzi na całym świecie, a moda na ten składnik, dotarła też już do Polski. Do śledzi będziecie potrzebowali właśnie kimchi. Możecie kupić je w większych marketach albo zrobić samemu. Składniki na kimchi Kapusta pekińska Rzepa Łyżka cukru Łyżka soli Łyżka tartego imbiru 4 ząbki czosnku Szczypiorek 2 małe marchewki 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego Łyżka papryki chili Przygotowanie kimchi Kapustę i rzepę posiekajcie. Dodajcie do nich sól i cukier, odstawcie na kilka godzin. Kiedy z warzyw wycieknie trochę wody, przyciśnijcie je czymś ciężkim i odstawcie na noc do lodówki. Rano odcedźcie kapustę i rzepę z wody. Posiekajcie drobno czosnek, imbir, szczypiorek. Marchewkę pokrójcie w małe kostki lub zetrzyjcie na tarce. Wymieszajcie sos sojowy z sosem rybnym, chili i cukrem, by powstał jednolity sos. Możecie dodać do niego trochę wody. Wetrzyjcie sos w warzywa, dodajcie...