Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że śledź przyrządzony na różne sposoby to typowo polska przekąska, która w niektórych regionach świata może spotkać się ze sporym zdziwieniem. Nasze zamiłowanie do tych ryb jest naprawdę wyjątkowe.

Śledzie robimy w oleju, musztardzie czy śmietanie - ich smak wychodzi nieco inny, ale zawsze doskonały. Mamy dla was jeszcze jedną, ciekawą propozycję na przyrządzenie śledzi. Zrobione w ten sposób smakują bardzo oryginalnie. Gdy zrobicie je raz, to na pewno często będą gościć na waszym stole. 

Jak zrobić śledzie w piwie?

Zanim zabierzemy się za robienie domowych śledzi, trzeba je wcześniej odpowiednio obrobić. Tzw. „śledzie z beczki” są bardzo słone i mają dość intensywny zapach. Nie wszyscy za tym przepadają, dlatego ryby trzeba wymoczyć przez kilkanaście godzin. Z reguły w tym celu stosuje się zwykłą wodę lub mleko, które nadaje śledziom bardziej delikatnego smaku. 

Zobacz także:

My mamy jeszcze ciekawszą propozycję - spróbujcie wymoczyć śledzie w… piwie. Sprawi ono, że mięso ryby będzie bardziej kruche, o ciekawym, nieco kwaśnym posmaku. Po prostu wlejcie 1-2 butelki piwa (w zależności od ilości śledzi) do garnka.

Dorzućcie liście laurowe oraz pieprz i zagotujcie. Po chwili gotowania odstawcie zalewę do całkowitego ostygnięcia. Następnie wlejcie ją do szczelnego pojemnika i zanurzcie w niej śledzie. Dodajcie jeszcze łyżkę oleju, zamknijcie pojemnik i odstawcie na kilkanaście godzin do lodówki. 

Pomysły na potrawy ze śledzi 

Ilu kucharzy, tyle pomysłów na śledzia. Użytkownicy Gotujmy.pl podzielili się wieloma przepisami na śledzie, a my wybraliśmy najciekawsze z nich. Niech posłużą wam za inspirację - może któryś z tych przepisów na stałe zagości w waszej kuchni?