Sprawdzonym daniem na rodzinny obiad są bezsprzecznie kotlety schabowe. Ale i nie tylko! Mięso można podać na wiele sposobów, które wcale nie muszą być trudne ani drogie. Na przykład szynkę wieprzową można genialnie przyrządzić w smacznym i aromatycznym sosie dosłownie za grosze. Zróbcie ją sami w domu z tego prostego przepisu!
Przepis na szynkę w klasycznym sosie
Szynka z tego przepisu doskonale sprawdzi się na obiad i nie tylko. Będzie świetnie smakowała również na zimno z dodatkiem ketchupu lub chrzanu albo na kanapkę. Do przygotowania szynki w sosie będą wam potrzebne poniższe składniki, które na pewno każdy z was ma w domu:
- 0,5 kg szynki wieprzowej
- 1 opakowanie marynaty do mięs klasycznej
- 1 kostka rosołowa (lub dwie szklanki rosołu)
- Kilka łyżek ketchupu
- 1 łyżka mąki
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie
- Szynkę umyjcie i osuszcie papierowymi ręcznikami. Poodcinajcie błonki.
- Pokrójcie szynkę w plastry o grubości 0,5-1 cm i posmarujcie marynatą klasyczną. Odstawcie do lodówki na minimum pół godziny (lub kilka godzin, jeżeli macie więcej czasu – im dłużej mięso będzie w marynacie, tym lepiej).
- Obierzcie ząbki czosnku i przeciśnijcie przez praskę.
- Do rondelka wlejcie dwie szklanki wody, zagotujcie i rozpuśćcie jedną kostkę rosołową. Jeżeli macie gotowy rosół, to pomińcie ten krok.
- Na patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie czosnek.
- Następnie zacznijcie smażyć mięso, po równo z obu stron. Gdy już się ozłoci, wlejcie dwie szklanki bulionu i duście przez pół godziny.
- Dodajcie około trzy łyżki ketchupu, wymieszajcie i duście do miękkości mięsa.
- Na koniec zagęśćcie sos łyżką mąki. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl