Lubicie gołąbki, ale czasami już macie dość mozolnego parzenia kapusty w garnku? Sprytni kucharze wymyślili ciekawy sposób na uporanie się z tą czynnością. Będzie wam potrzebna woda, nóż i jeszcze jedna rzecz. 

Jak sparzyć kapustę na gołąbki w rękawie piekarniczym?

Jeżeli nie chce wam się parzyć kapusty w tradycyjny sposób, wykorzystajcie w tym celu rękaw do pieczenia. Postawcie na blacie kapustę głąbem do dołu (nie obcinajcie go). Następnie górną część warzywa natnijcie głęboko (na 5 cm) ostrym nożem w kształt krzyża.

Tak przygotowaną kapustę włóżcie do rękawa do pieczenia i zalejcie ją wrzącą wodą, do ⅓ wysokości kapusty. Zawińcie szczelnie rękaw i odstawcie na około 20 minut. Tyle czasu wystarczy, by para unosząca się z wody zmiękczyła liście kapusty. Gdy minie już 20 minut, ostrożnie wyjmijcie kapustę z rękawa. Uwaga na gorącą parę! Następnie delikatnie odrywajcie liście - są już gotowe do zawijania w nie farszu. 

Zobacz także:

Przepis na najlepsze, klasyczne gołąbki

Po szybkim sparzeniu kapusty w rękawie do pieczenia nie pozostaje nic innego, jak od razu wykorzystać ją do zrobienia gołąbków! Do przygotowania tradycyjnej wersji tego dania potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty

  • 2 cebule

  • 3 torebki ryżu

  • 1,5 kilograma mielonego mięsa wieprzowego z łopatki

  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego

  • 2 jajka

  • 2 szczypty soli

  • 2 szczypty pieprzu

  • 1 szczypta majeranku 

Przygotowanie:

  1. Gotujcie ryż około kwadransa do momentu aż wchłonie całą wodę (proporcja wody do ryżu 2:1) i po ugotowaniu odstawcie do ostudzenia. 

  2. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i zeszklijcie na patelni.

  3. Następnie w dużej misce wymieszajcie mięso mielone z ryżem, cebulą, jajkiem oraz przyprawami.

  4. Tak przygotowany farsz wyłóżcie na liście kapusty i zawińcie.

  5. Na dno dużego garnka połóżcie liście kapusty, a na nich ułóżcie ciasno gołąbki. Zalejcie je bulionem drobiowym lub warzywnym, przykryjcie garnek i gotujcie gołąbki na małym ogniu przez około 2 godziny.

  6. Po tym czasie odlejcie część wody z gołąbków, wymieszajcie z koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Opcjonalnie możecie dodać do niej nieco tłustej śmietanki. 

  7. I gotowe! Po ugotowaniu podawajcie gołąbki polane sosem pomidorowym. Smacznego!