Lubicie gołąbki, ale czasami już macie dość mozolnego parzenia kapusty w garnku? Sprytni kucharze wymyślili ciekawy sposób na uporanie się z tą czynnością. Będzie wam potrzebna woda, nóż i jeszcze jedna rzecz.
Jak sparzyć kapustę na gołąbki w rękawie piekarniczym?
Jeżeli nie chce wam się parzyć kapusty w tradycyjny sposób, wykorzystajcie w tym celu rękaw do pieczenia. Postawcie na blacie kapustę głąbem do dołu (nie obcinajcie go). Następnie górną część warzywa natnijcie głęboko (na 5 cm) ostrym nożem w kształt krzyża.
Tak przygotowaną kapustę włóżcie do rękawa do pieczenia i zalejcie ją wrzącą wodą, do ⅓ wysokości kapusty. Zawińcie szczelnie rękaw i odstawcie na około 20 minut. Tyle czasu wystarczy, by para unosząca się z wody zmiękczyła liście kapusty. Gdy minie już 20 minut, ostrożnie wyjmijcie kapustę z rękawa. Uwaga na gorącą parę! Następnie delikatnie odrywajcie liście - są już gotowe do zawijania w nie farszu.
Zobacz także:
Przepis na najlepsze, klasyczne gołąbki
Po szybkim sparzeniu kapusty w rękawie do pieczenia nie pozostaje nic innego, jak od razu wykorzystać ją do zrobienia gołąbków! Do przygotowania tradycyjnej wersji tego dania potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
-
1 główka białej kapusty
-
2 cebule
-
3 torebki ryżu
-
1,5 kilograma mielonego mięsa wieprzowego z łopatki
-
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
-
2 jajka
-
2 szczypty soli
-
2 szczypty pieprzu
-
1 szczypta majeranku
Przygotowanie:
-
Gotujcie ryż około kwadransa do momentu aż wchłonie całą wodę (proporcja wody do ryżu 2:1) i po ugotowaniu odstawcie do ostudzenia.
-
Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i zeszklijcie na patelni.
-
Następnie w dużej misce wymieszajcie mięso mielone z ryżem, cebulą, jajkiem oraz przyprawami.
-
Tak przygotowany farsz wyłóżcie na liście kapusty i zawińcie.
-
Na dno dużego garnka połóżcie liście kapusty, a na nich ułóżcie ciasno gołąbki. Zalejcie je bulionem drobiowym lub warzywnym, przykryjcie garnek i gotujcie gołąbki na małym ogniu przez około 2 godziny.
-
Po tym czasie odlejcie część wody z gołąbków, wymieszajcie z koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Opcjonalnie możecie dodać do niej nieco tłustej śmietanki.
-
I gotowe! Po ugotowaniu podawajcie gołąbki polane sosem pomidorowym. Smacznego!